Donderdag 31 maart: 'Mevrouw, wij zijn geen padvinders'; huis Mieremet openbaar verkocht; mannenbroeders van Kootjebroek

31 Mar

Rene-pouw-groot-lijst

"Mevrouw, wij zijn niet van de padvinders, we hebben allemaal een beetje relaties in duistere sferen. Ik vraag het niet aan u en ik vraag het ook niet aan een politieagent. Of aan deze meneer hier naast mij (draait zich om naar een gewapende parketwachter). Hoewelxe2x80xa6xe2x80x9d 

Het was lachen, met getuige Rob de W. dinsdag in de Bunker, maar toch was het niet iets om vrolijk van te worden. Het verschil in leefwereld tussen sommige rechters, advcoaten, officieren van justitie en de dagelijkse praktijk van drugshandelaren kwam wel erg pijnlijk aan het licht.

De W. komt overtuigend over: hij verzint niks, vertelt alleen wat hij heeft gehoord en meegemaakt. Dat La Serpe opdrachtgever is geweest voor de mislukte aanslag op Arjen K. is wel duidelijk. In hoeverre dat consequenties heeft voor de kroongetuige is vraag twee: deze hobbel kan er nog wel bij, het is allang geen verrassing meer dat La Serpe veel liegt. Maar niet alles.

Het fragment hierboven gaat over De W. die Sjaak Burger (zelf dinsdag ook aanwezig) op een gegeven moment om een wapen had gevraagd. De vrouwelijke rechter wilde weten waarom hij dat aan Sjaak vraagt en niet aan iemand anders.

Nog een paar fragmenten: 

"Zo is er een misverstand over wat er in de vrachtwagen zou moeten liggen. Renxc3xa9 Pouw denkt dat het aanstekers zijn (xe2x80x98Bricxe2x80x99). Er wordt gepraat over xe2x80x98brikkiesxe2x80x99.  Maar het gaat om xe2x80x98bricksxe2x80x99: hasjblokken in de vorm van stenen."

xe2x80x9cIk houd niet zo van publiciteit, maar nu lag mijn naam toch al op straat, dan hoef ik niet meer met een integraalhelm op in zoxe2x80x99n zaal gaan zitten. Eigenlijk vind ik het ook laf, anoniem getuigen.xe2x80x9d

"Waarom heeft K. zoxe2x80x99n hekel aan Jesse? De W.: xe2x80x9cNou moet ik wel zeggen: K. heeft een hele lijst met mensen aan wie hij een hekel heeft, maar Jesse staat met stip bovenaan. Hij denkt dat Jesse en La Serpe zijn zakken hebben leeggetrokken. Jesse en La Serpe waren echte hartsvrienden, Jesse heeft wel eens gezegd: xe2x80x98Niemand zal ooit een speld tussen onze relatie krijgen.xe2x80x99"

"De W. en Arjen K. hebben het nog een tijdje erg gezellig met elkaar in Zoetermeer, ook al gaat het met de gezondheid van Arjen K. niet best: hij heeft longkanker. De W. komt eerder vrij en gaat af en toe bij hem op bezoek. Tot hij hoort dat Arjen K. vaker bezoek krijgt van de politie dan van zijn familie, dan neemt de animo wat af."

"De rechter wil weten hoe De W. over Jesse denkt, hoe die bekend staat in het milieu. De W.: xe2x80x9cHij heeft een goeie, betrouwbare naam. Het is natuurlijk een bizarre situatie, daar zou Einstein nog niet uit komen. We zitten een keer met mensen die miljoenen zouden kunnen pompen, zit hij spacevader-spelletjes te doen. Mensen respecteren hem, hij bedriegt niemand. Waar maak je dat tegenwoordig nog mee?xe2x80x9d

Het hele verslag staat hier

*

 Villa-mieremet-tekoop

Onze Belgische correspondent zag gistermiddag op de hoek van de Woudweg en de Vinkendreef in Neerpelt bijgaand bord staan. Het betreft de hoek van het perceel Mieremet waar die oude villa en stallen staan. Een eindje verderop, voor de hoofdwoning, staat (nog) geen bord. Dat er beslag lag op de beide panden was bekend, maar nu gaat de eerste blijkbaar in de openbare verkoop.

Voor gexc3xafnteresseerden: op de onderste foto het pand zelf. Het was de eerste woning van Mieremet, later heeft hij een nieuwe laten bouwen en werd dit gebruikt als paardenstal. Veel meer dan de waarde van de grond zal het niet opbrengen.

Mieremet-woudlaan-oud-web 

*

Als fatsoenlijke boeren al op xc3xa9xc3xa9n oor liggen, zendt de EO vanavond (elf uur, Nederland 2) de documentaire 'Mannenbroeders van Kootjebroek' uit. Een fascinerend inkijkje in het leven van een zwaar-christelijke gemeenschap, die worstelt met de gevolgen van de MKZ-crisis en het in veler ogen onnodig ruimen van tienduizenden stuks gezond vee.

Kootwijkerbroek-1 

Ik was een paar weken geleden bij de presentatie, in de OBA (bibiliotheek van Amsterdam, bij het Centraal Station). Het eerste stukje heb ik gemist, ik kwam van de andere kant van de stad (Osdorp), waar Stanley Hillis in rook opging. Deels met de tram (ik dus). Ik was iets te laat bij de halte, maar met een sprintje had ik 'm bij de eerstvolgende halte al te pakken, in Amsterdam kun je sneller lopen dan met de tram (maar het is wel vermoeiender, dat dan weer wel).

Wat mij het meest is bijgebleven zijn de fragmenten met het 'persoonlijk drama'. Je ziet een waslijn (veel jonge kinderen), een echtpaar op de bank. De man heeft er zijn levenswerk van gemaakt dit 'onrecht' aan de kaak te stellen en tot op de bodem uit te zoeken.

Hij reist naar Den Haag, praat met ministers, hoge ambtenaren, media, Kamerleden, kortom: hij is helemaal gegrepen door 'de politiek'. Of door het onrecht. Of allebei. Zoals het een goede huisvrouw betaamt staat zij helemaal achter haar man. En zijn strijd. Natuurlijk. Maar: ze zou het niet heel erg vinden als er een keer een eind aan zou komen…

Soms heb ik voorspellende gaven. Dat einde komt er niet. Die man gaat door. Leer mij ze kennen, de 'dossiervormers' met een groot rechtvaardigheidsgevoel…

 

 

Advertisement

One Response to “Donderdag 31 maart: 'Mevrouw, wij zijn geen padvinders'; huis Mieremet openbaar verkocht; mannenbroeders van Kootjebroek”

  1. Patricia Beekelaar March 31, 2011 at 1:41 pm #

    Op Hollanddoc.nl staan van 31 maart t/m 7 april 2011 documentaires on demand over gereformeerde gemeenschappen in Nederland: hoe kijken outsiders, maar ook insiders hier tegenaan? En wat is de plek van een Christelijke levensbeschouwing binnen een meer en meer seculiere maatschappij? Aanleiding hiervoor is de uitzending van de Holland Doc-documentaire Mannenbroeders van Kootjebroek (EO, 2011) van Geertjan Lassche op donderdag 31 maart 2011. Zie: http://www.hollanddoc.nl/nieuws/2011/maart/achter-gereformeerde-deuren.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: