Woensdag 30 maart: Loverboys bij de EO; 'Dagelijks leven van een drugshandelaar' in de Bunker

30 Mar

Loverboys-eo 

Vanavond om half negen begint bij de EO een uitzending over 'moderne loverboys', die hun slachtoffers via internet lokken. Op schoolpleinen mogen ze niet meer komen.

Een tijd geleden ben ik al eens gebeld door de redactie. De uitzending zou eerst in februari zijn. maar het viel niet mee een 'echt slachtoffer' te vinden. Niet dat die er niet zijn, maar juist de 'echte' zijn vaak erg bang met hun verhaal naar buiten te komen. In de vooraankondiging worden 'Anouk' en 'Kim' genoemd. Zegt mij niet direct iets, maar dat zal vanavond wel duidelijk worden.

Toevallig had ik deze week 'Manou' ( 'Echte mannen eten wxc3xa9l kaas') aan de telefoon: of ik nog iets had gehoord over zijn aangifte tegen Maria Mosterd en haar moeder. Dat is inmiddels bijna een jaar geleden, maar in Apeldoorn zit men met 'prioritering'. Laten we zeggen dat de zaak niet bepaald voortvarend wordt aangepakt. Of ooit nog bekend wordt of er echt iets gebeurt of dat de officier de zaak seponeert?

Intussen worden de boeken van Maria nog steeds als 'waargebeurd' aangeprezen in de boekhandels en bibliotheken en Manou blijft ten onrechte worden afgeschilderd als moordenaar, kinderverkrachter en drugshandelaar. Zo gaan die dingen.

*

Jesse-Ferrari-1 

Bij de Bunker in Osdorp bood getuige Rob de W. gistermiddag een inkijkje in het dagelijks leven van een drugshandelaar. Dat valt nog niet mee, allemaal, vooral niet als je met figuren als Peter La Serpe en Arjen K. te maken krijgt.

Het moet ergens in 2002 zijn geweest. La Serpe en Renxc3xa9 Pouw willen proberen xe2x80x98een transportje naar binnen te trekkenxe2x80x99 van zoxe2x80x99n drie ton (hasj). Arjen K. is de financier, Jesse Remmers en Rob de W. zijn er ook bij betrokken. La Serpe woont op dat moment in een Friese plaats waarvan De W. de naam niet kan uitspreken, iets met xe2x80x98garoepxe2x80x99, hij en Jesse komen vanuit Spanje.

Ze spreken af midden op de Afsluitdijk, bij een parkeerplaats. Jesse is de hele tijd aan het bellen met xe2x80x9czijn broertje. Mevrouw, Jesse kan zich helemaal van de buitenwereld afsluiten, dan loopt hij op en neer. Ze praten dan heel intellectueel en beleefd, over elk puntje.xe2x80x9d

La Serpe en De W. benutten de tijd door met elkaar over van alles en nog wat te praten. La Serpe heeft een probleem. Hij heeft een aanslag laten plegen op Arjen K., die kwaad was omdat het transport mislukt was. La Serpe had Renxc3xa9 Pouw 25.000 euro betaald, die had twee jongens ingehuurd, maar die hadden het voorschot waar ze een wapen van moesten kopen omgezet in drugs.

Toen er na twee weken nog niks was gebeurd waren ze met een kruiskopschroevendraaier naar de woning van K. in Beverwijk gedaan, hadden aangebeld en xe2x80x98gepriktxe2x80x99, maar K. had hen eruit gewerkt en de jongens waren opgepakt. De W.: xe2x80x9cDat viel me nog zo op: die kruiskop. Het was geen gewone schroevendraaier, maar een kruiskopschroevendraaier. Ik had er nog nooit van gehoord.xe2x80x9d

De rechters en de officieren van justitie willen allerlei details over die ontmoeting op de Afsluitdijk. Of De W. nog weet in welke autoxe2x80x99s ze hadden gereden.

xe2x80x9cMevrouw, ik reed elke week in een andere auto. Het is negen jaar geleden. Iemand vertelt mij over een mislukte aanslag en dan ga ik om me heen kijken wat voor kleur de autoxe2x80x99s hebben?xe2x80x9d

De heren hebben overigens eerst wel gekeken of de kust een beetje veilig was voor een gesprek, of er geen verdachte autoxe2x80x99s te dichtbij stonden. xe2x80x9cOf een boedelbak, daar kun je tegenwoordig ook niet meer naast parkeren.xe2x80x9d (voor de niet-ingewijden: hij doelt op het karretje met twee rechercheurs die Stanley Hillis en Donald G. wilden afluisteren, in de Bunker was deze toelichting niet nodig)

De rechters en officieren verbazen zich over de koelbloedigheid waarmee De W. op het nieuws over deze mislukte aanslag had gereageerd: Arjen K. was toch ook een van zijn vrienden, dat is toch niet niks als een van je andere vrienden uit het groepje dan zoiets doet?

Dat vond De W. ook wel, maar: xe2x80x9cIk hoorde het natuurlijk achteraf, het was mislukt, dat is toch anders.xe2x80x9d En ergens kon hij het ook nog wel een bxc3xa9xc3xa9tje begrijpen: Arjen K. liep overal te schelden "dat hij nog geld kreeg van xe2x80x98die kanker-Chinees', excuseer mij dit woord. Waarmee hij Jesse Remmers bedoelde. Hij gebruikte allemaal woorden die ik in deze zaal niet wil gebruiken.xe2x80x9d

Dat gescheld en geschreeuw van K. vonden de anderen niet echt prettig, xe2x80x9cwij houden zulke dingen liever onder ons.xe2x80x9d

(het hele verslag staat hier)    

4 Responses to “Woensdag 30 maart: Loverboys bij de EO; 'Dagelijks leven van een drugshandelaar' in de Bunker”

 1. Annet March 30, 2011 at 3:38 pm #

  Doet me denken aan wat Hakvoort hier eens schreef:

  xe2x80x9cxe2x80xa6.hetzelfde geldt voor de voorlichting m.b.t. loverboys: nutteloos want loverboy-slachtoffers kenmerken zich door geestelijke labiliteit waarop voorlichten geen enkele vat heeft terwijl massaxe2x80x99s leerlingen, die geen enkel risico lopen, worden volgepompt met eenzijdige, karikaturale, racistische preventievoorlichting die op een voor hun totaal irrelevant deel van het criminaliteitsspectrum ingezoomd is.xe2x80x9d

  Lijkt me toepasselijk. Onderhand vraag ik me ook af of die voorlichting/aandacht m.b.t. het thema xe2x80x98loverboysxe2x80x99 niet meer weg heeft van xe2x80x98paniek zaaienxe2x80x99 dan dat het zijn doel treft. De groep die het uiteindelijk aangaat, dus de echte slachtoffers, is er onvoldoende, of zelfs niet, vatbaar voor.
  De overige groep, die nog altijd veel groter is, loopt op voorhand weinig gevaar en kan door dergelijke voorlichting en documentaires een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgen.

  xe2x80x9cxe2x80xa6.intussen worden de boeken van Maria nog steeds als ‘waargebeurd’ aangeprezen..xe2x80x9d

  Wanneer je aan de ene kant voorlichting gaat geven en documentaires maakt, maar aan de andere kant weigert de nepverhalen te nuanceren, dan schets je een onvolledig beeld van de realiteit en hou je mede zelf het probleem in stand.

 2. piet pietersen March 31, 2011 at 12:30 am #

  Mooie foto van een typische loverboy erbij.

  xe2x80x9cxe2x80xa6.intussen worden de boeken van Maria nog steeds als ‘waargebeurd’ aangeprezen..xe2x80x9d

  Zomaar een quotje uit de gooi en eemlander vandaag i.v.m. de uitzending over loverboys van de e.o. van vandaag.

  “De aandacht voor het onderwerp verslapte nadat bleek dat heel veel van die verhalen verzonnen waren.Een bestseller met loverboys als thema-‘Echte mannen eten geen kaas’-zou helemaal uit de duim gezogen zijn.”

  De verontwaardiging als niet serieus genomen journalist zoals HJK hier bij voortduring uitspreekt,vind ik zolangzamerhand een achterhaald verkoop argument.

 3. Annet March 31, 2011 at 5:21 pm #

  @ Piet Pietersen,

  “De verontwaardiging als niet serieus genomen journalist zoals HJK hier bij voortduring uitspreekt,vind ik zolangzamerhand een achterhaald verkoop argument.”

  Ik begrijp ‘t niet, wat bedoel je hier mee?

 4. Linda April 1, 2011 at 12:52 pm #

  @Piet Pietersen, dan ga je toch lekker naar een andere site om daar te reageren? Ik ga zelf nooit naar sites waarvan ik de auteur zo zou betitelen als jij HJ betitelt. Laat staan dat ik er zou reageren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: