Rob de W.: dagelijks leven van een drugshandelaar (met Jesse & Peter)

29 Mar

In de Bunker in Osdorp bood getuige Rob de W. dinsdag 29 maart een inkijkje in het dagelijks leven van een drugshandelaar. Dat valt nog niet mee, allemaal, vooral niet als je met figuren als Peter La Serpe en Arjen K. te maken krijgt.

Het moet ergens in 2002 zijn geweest. La Serpe en Renxc3xa9 Pouw willen proberen xe2x80x98een transportje naar binnen te trekkenxe2x80x99 van zoxe2x80x99n drie ton (hasj). Arjen K. is de financier, Jesse Remmers en Rob de W. zijn er ook bij betrokken. La Serpe woont op dat moment in een Friese plaats waarvan De W. de naam niet kan uitspreken, iets met xe2x80x98garoepxe2x80x99, hij en Jesse komen vanuit Spanje. De spreken af midden op de Afsluitdijk, bij een parkeerplaats.

Jesse is de hele tijd aan het bellen met xe2x80x9czijn broertje. Mevrouw, Jesse kan zich helemaal van de buitenwereld afsluiten, dan loopt hij op en neer. Ze praten dan heel intellectueel en beleefd, over elk puntje.xe2x80x9d

La Serpe en De W. benutten de tijd door met elkaar over van alles en nog wat te praten. La Serpe heeft een probleem. Hij heeft een aanslag laten plegen op Arjen K., die kwaad was omdat het transport mislukt was. La Serpe had Renxc3xa9 Pouw 25.000 euro betaald, die had twee jongens ingehuurd, maar die hadden het voorschot waar een wapen van moesten kopen omgezet in drugs.

Toen er na twee weken nog niks was gebeurd waren ze met een kruiskopschroevendraaier naar de woning van K. in Beverwijk gedaan, hadden aangebeld en xe2x80x98gepriktxe2x80x99, maar K. had hen eruit gewerkt en de jongens waren opgepakt. De W.: xe2x80x9cDat viel me nog zo op: die kruiskop. Het was geen gewone schroevendraaier, maar een kruiskopschroevendraaier. Ik had er nog nooit van gehoord.xe2x80x9d

De rechters en de officieren van justitie willen allerlei details over die ontmoeting op de Afsluitdijk. Of De W. nog weet in welke autoxe2x80x99s ze hadden gereden.

xe2x80x9cMevrouw, ik reed elke week in een andere auto. Het is negen jaar geleden. Iemand vertelt mij over een mislukte aanslag en dan ga ik om me heen kijken wat voor kleur de autoxe2x80x99s hebben?xe2x80x9d

De heren hebben overigens eerst wel gekeken of de kust een beetje veilig was voor een gesprek, of er geen verdachte autoxe2x80x99s te dichtbij stonden. xe2x80x9cOf een boedelbak, daar kun je tegenwoordig ook niet meer naast parkeren.xe2x80x9d (voor de niet-ingewijden: hij doelt op het karretje met twee rechercheurs die Stanley Hillis en Donald G. wilden afluisteren, in de Bunker was deze toelichting niet nodig)

De rechters en officieren verbazen zich over de koelbloedigheid waarmee De W. op het nieuws over deze mislukte aanslag had gereageerd: Arjen K. was toch ook en van zijn vrienden, dat is toch niet niks als een van je andere vrienden uit dat groepje dan zoiets doet?

Dat vond De W. ook wel, maar: xe2x80x9cIk hoorde het natuurlijk achteraf, het was mislukt, dat is toch anders.xe2x80x9d

En ergens kon hij het ook nog wel een bxc3xa9xc3xa9tje begrijpen: Arjen K. liep overal te schelden dat hij nog geld kreeg van xe2x80x98die kanker-Chineesxe2x80x99 (xe2x80x9cexcuseer mij dit woordxe2x80x9d). Waarmee hij Jesse Remmers bedoelde. Hij gebruikte allemaal woorden xe2x80x9cdie ik in deze zaal niet wil gebruiken.xe2x80x9d Dat gescheld en geschreeuw van K. vonden de anderen ook niet echt prettig, xe2x80x9cwij houden zulke dingen liever onder ons.xe2x80x9d

Het xe2x80x98transportjexe2x80x99 vanuit Marokko was helemaal misgegaan en dat was vooral de schuld van La Serpe en Renxc3xa9 Pouw, allebei in de ogen van De W. nogal amateurs.

Zo is er een misverstand over wat er in de vrachtwagen zou moeten liggen. Renxc3xa9 Pouw denkt dat het aanstekers zijn (xe2x80x98Bricxe2x80x99). Er wordt gepraat over xe2x80x98brikkiesxe2x80x99.  Maar het gaat om xe2x80x98bricksxe2x80x99: hasjblokken in de vorm van stenen.

Renxc3xa9 Pouw zit op dat moment in Marokko. De W. kent hem goed, xe2x80x9chij heeft mij opgevangen toen ik zelf in Marokko ging wonen.xe2x80x9d Renxc3xa9 Pouw en Arjen K. uit Beverwijk zijn goed bevriend, xe2x80x9cze komen uit hetzelfde buurtje.xe2x80x9d Bijna al deze mannen komen veel in Spanje, xe2x80x9caltijd feest. Ik heb Renxc3xa9 Pouw en Arjen K. ook wel een keer ontmoet in een cafeetje in Spanje.xe2x80x9d

Na de afspraak op de Afsluitdijk heeft De W. nog een ontmoeting met Renxc3xa9 Pouw, over het transport. Dat is bij een McDonalds in de buurt van Den Haag. Of ze xe2x80x99t toen nog over die aanslag hebben gehad, over wat hij zojuist had gehoord van La Serpe.

xe2x80x9cNatuurlijk, hij begon er zelf over.xe2x80x9d Maar De W. kan zich daarover verder niet veel details herinneren. En dat kan de vrouwelijke rechter niet begrijpen: zoiets hoor je niet elke dag, dat er een aanslag is gepleegd op een van je vrienden.

De W.: xe2x80x9cIk ben heus geen kouwe kikker, maar als je zoiets de eerste keer hoort is het nieuws, dat onthoud je, dat kun je gebruiken, dan blijven de details je bij.xe2x80x9d

Van het gesprek met Pouw herinnert hij zich nog wel dat die in een lastig parket zat: die zat xe2x80x98naar twee kanten moeilijkxe2x80x99: de opdrachtgever (La Serpe) was kwaad omdat het geld verdwenen was en de aanslag mislukt was, van het slachtoffer (Arjen K.) waren ook repressailles te verwachten.

De betrokkenheid van Renxc3xa9 Pouw bij de aanslag is pas recent bekend geworden. De W. had in 2007, toen La Serpe als kroongetuige bekend werd, zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers verteld dat het verhaal van La Serpe niet deugde, in elk geval niet met betrekking tot twee zaken waar De W. van wist: de moord op Gerrie Bethlehem en de aanslag op Arjen K.

Hij heeft toen ook een verklaring hierover bij de politie afgelegd, maar hij heeft de naam van Renxc3xa9 Pouw niet genoemd. xe2x80x9cIk ben geen verrader, ik heb die naam hier vorige week voor het eerst genoemd omdat die toen toch al bekend was, ik had dat ergens gelezen.xe2x80x9d

Hij kan zich niet meer herinneren waar: op crimesite, of de site van bondtehond, of van misdaadjournalist? Aanvankelijk was er ook even sprake van dat hij als xe2x80x98anonieme getuigexe2x80x99 zijn verhaal zou doen, maar toen recent zijn naam in de stukken opdook en volop in de Bunker werd genoemd had dat geen zin meer.

xe2x80x9cIk houd niet zo van publiciteit, maar nu lag mijn naam toch al op straat, dan hoef ik niet meer met een integraalhelm op in zoxe2x80x99n zaal gaan zitten. Eigenlijk vind ik het ook laf, anoniem getuigen.xe2x80x9d

Met de repressailles van de kant van Arjen K. viel het nog mee. In 2008 wordt De W., die dan al vanaf 2004 binnenzit voor drugshandel, overgeplaatst naar Zoetermeer. Daar komt hij toevallig Arjen K. tegen, ook een roker, ze brengen veel tijd samen door en praten over van alles en nog wat. K. vertelt over een overval, door twee xe2x80x98kut-Algerijnenxe2x80x99 (De W.in de Bunker: xe2x80x9cAlgerijnen, met een woordje ervoorxe2x80x9d). Die jongens zijn opgepakt. Dan blijkt dat K. helemaal niet weet dat dit bedoeld was als een liquidatie, uit de koker van La Serpe en Renxc3xa9 Pouw.

Het komt zxc3xb3 ter sprake. K. zit tijdens de gesprekken vooral te schelden op Jesse Remmers, aan wie hij een bloedhekel heeft. De W. zegt dan: xe2x80x9cBij die aanslag ben je anders nog goed weggekomen, daar had Jesse niet zoveel mee te maken.xe2x80x9d Of iets in die trant. Arjen K. is verbaasd: hij dacht dat het een paar schoffies waren die hadden aangebeld.

De W.: xe2x80x9cHij zei dat het Algerijnen waren, ik wist dat niet.xe2x80x9d Tijdens de zitting gaat de rechter hier irritant uitvoerig op door: waarom De W. zegt dat het Algerijnen waren, je zou eerder denken: Marokkanen. Waarom zo specifiek Algerijnen? Hoe wist hij dat?

Dit soort doorgevraag komt nogal dom over: De W. zegt bij herhaling dat hij dit gehoord heeft van Arjen K., toen, op dat moment, in Zoetermeer. De jongens zijn opgep
akt en veroordeeld, het is nogal logisch dat K. zelf heeft gehoord dat het om Algerijnen ging, hij wist alleen niet dat het om een aanslag ging.

De W.: xe2x80x9cHij heeft mij uitgebreid zitten vertellen hoe het allemaal gegaan was. Als er iemand is die altijd pech heeft, is hij het wel. Ook met die transportjes, bij hem ging echt altijd alles verkeerd, o, o, o.xe2x80x9d

Waarom heeft K. zoxe2x80x99n hekel aan Jesse? De W.: xe2x80x9cNou moet ik wel zeggen: K. heeft een hele lijst met mensen aan wie hij een hekel heeft, maar Jesse staat met stip bovenaan. Hij denkt dat Jesse en La Serpe zijn zakken hebben leeggetrokken. Jesse en La Serpe waren echte hartsvrienden, Jesse heeft wel eens gezegd: xe2x80x98Niemand zal ooit een speld tussen onze relatie krijgen.xe2x80x99

De W. en Arjen K. hebben het nog een tijdje erg gezellig met elkaar in Zoetermeer, ook al gaat het met de gezondheid van Arjen K. niet best: hij heeft longkanker. De W. komt eerder vrij en gaat af en toe bij hem op bezoek. Tot hij hoort dat Arjen K. vaker bezoek krijgt van de politie dan van zijn familie, dan neemt de animo wat af.

Sjaak Burger was woensdagmiddag ook in de Bunker. Als verdachte, maar wel op vrije voeten. Getuige De W. wordt ook ondervraagd over zijn contacten met Sjaak. Hij zou hem een keer om een wapen hebben gevraagd, had hij even ergens voor nodig.

De rechter wil weten waarom hij dat aan Sjaak vroeg: wist hij soms dat die in wapens handelde? De W.: xe2x80x9cAls je de verhalen mag geloven, in De Telegraaf, dan had Sjaak zijn eerste aanslag al gepleegd toen hij nog in de luiertjes liep.xe2x80x9d

Volgens De W. is dat allemaal zwaar overdreven. De rechter begrijpt nog steeds niet waarom hij dit aan Sjaak heeft gevraagd en niet aan iemand anders.

xe2x80x9cMevrouw, wij zijn niet van de padvinders, we hebben allemaal een beetje relaties in duistere sferen. Ik vraag het niet aan u en ik vraag het ook niet aan een politieagent. Of aan deze meneer hier naast mij (draait zich om naar een gewapende parketwachter). Hoewelxe2x80xa6xe2x80x9d

Het contact met Renxc3xa9 Pouw was verwaterd. xe2x80x9cWe zijn nog wat met elkaar opgetrokken in Marokko, ik mocht hem wel, je kon goed met hem lachen. Hij is ook nog bezig geweest met een ander transport, met bootjes, maar dat was weer hetzelfde verhaal: die bootjes hebben nooit water gezien. Later hoorde ik dat hij in Spanje mensen had opgelicht en met de noorderzon was vertrokken. In 2002 of 2003 heb ik hem voor het laatst gezien.xe2x80x9d

Renxc3xa9 Pouw is inmiddels voortvluchtig, hij staat internationaal gesignaleerd op de lijst met xe2x80x98most wantedxe2x80x99. Justitie denkt dat hij in Alicante zit, De W. heeft daar wat andere ideexc3xabn over, maar die houdt hij voor zich. Andere bronnen menen te weten dat Pouw in Thailand verblijft.

De rechter wil weten hoe De W. over Jesse denkt, hoe die bekend staat in het milieu. De W.: xe2x80x9cHij heeft een goeie, betrouwbare naam. Het is natuurlijk een bizarre situatie, daar zou Einstein nog niet uit komen. We zitten een keer met mensen die miljoenen zouden kunnen pompen, zit hij spacevader-spelletjes te doen. Mensen respecteren hem, hij bedriegt niemand. Waar maak je dat tegenwoordig nog mee?xe2x80x9d

De rest van het verhoor verzandt in oeverloos gezeur van de advocaat van La Serpe, Van Schaik, die allerlei details wil weten over het aanvankelijk optreden van De W. als anonieme getuige: wat voor afspraken daarover zijn gemaakt, hoe dat precies is gegaan.

De W. wil dat niet zeggen: xe2x80x9cDat is xc3xa9xc3xa9n van de dingen waar ik niet over praat: wat ik met mijn advocaat bespreek. Dat hoort geheim te blijven.xe2x80x9d Het Openbaar Ministerie sluit zich aan bij Van Schaik: De W. moet hier toch echt alles over vertellen.

Toevallig zit zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, met Moppe R., in de zaal. Die vertelt hoe het gegaan is en dat er niks geheimzinnigs aan was en dat wat hem betreft De W. daar gerust wat over mag zeggen.

Een van de andere advocaten, mr. Janssen, brengt nog wel even naar voren dat het Openbaar Ministerie en Van Schaik kroongetuige La Serpe alle mogelijke rechten op verschoningsrecht toekennen, ook waar het de contacten met de advocaat betreft, maar dat ze nu een andere getuige datzelfde recht zomaar ontzeggen.

De W. gaat met tegenzin dan toch maar in op de vragen van Van Schaik. xe2x80x9cDit was nog het laatste bastion, maar dat is nu ook geslecht. Je wordt op straat gefouilleerd, je wordt overal in de gaten gehouden, nu is de vertrouwelijkheid van de gesprekken met je advocaat ook al verdwenen.xe2x80x9d

Het gaat over details. Wanneer De W. wist dat hij F2 zou zijn, als anonieme getuige. De W.: xe2x80x9cF1, F2, F3, je hebt ook allemaal Qxe2x80x99tjes gehad, ik weet het niet.xe2x80x9d

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: