Maandag 28 maart: "Benidorm Bastards" in de Bunker

28 Mar

Remmers-observatie-blk 

Het doet een beetje denken aan xe2x80x98Benidorm Bastardsxe2x80x99: een groepje bejaarden dat zich in de drugshandel begeeft. Alleen is het geen grap en in plaats van in een verzorgingshuis komen de mannen in de gevangenis.

In de Bunker in Rotterdam sleept het proces in een oude drugszaak tegen onder anderen Greg Remmers zich voort. Vrijdag bleek dat er opnieuw vertraging is, advocaat Nico Meijering had een onvolkomenheid ontdekt. Lastig voor justitie: de enige van de groep smokkelaars die nog vastzit is Greg Remmers, omdat hij moet worden uitgeleverd aan Italixc3xab. Dat schiet niet op. 

Waar gaat het om?

In het voorjaar van 2008 wordt in een loods bij Itatiba in Brazilixc3xab, bijna 2200 kilo cocaxc3xafne wordt gevonden. De loods staat op naam van verdachte Aad M., de jongste van het stel. Tijdens het proces in de Bunker in Rotterdam is hij amper waarneembaar als verdachte, hij staat meestal naast zijn advocaat Van de Weerd. De leeftijd van de andere verdachten ligt dik boven de zestig. De mannen zien er verzorgd uit, als je wat togaxe2x80x99s zou omwisselen zou niemand het verschil zien tussen advocaten en verdachten. Integendeel.

Ik ben er zelf bij op donderdag 17 maart, die begint met de behandeling van de zaak tegen Boy H., een zeventigjarige autohandelaar die een bedrijfje had in Belgixc3xab.

Het is een grote man, die er xe2x80x99s morgens zelf komt aanstrompelen. Hij heeft last van zijn rug, hij is xe2x80″ tegen de zin van de behandelaars – uit het ziekenhuis in Amsterdam weggelopen. Hij wilde er nu bij zijn. Het schiet allemaal niet erg op: wegens ruimtegebrek moet de zitting plaatsvinden in de Bunker en dat betekent automatisch dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden die de boel flink ophouden.

Alle verdachten zijn vrij in afwachting van de behandeling, op Greg Remmers na: hij zit vast in een andere zaak en wacht op uitlevering (xe2x80x98overleveringxe2x80x99) aan Italixc3xab.

De rechter vertelt dat de verdenking tegen Boy H. vooral is gebaseerd op tapgesprekken en observaties. Het gaat om contacten met Greg Remmers, Daan P., Boy van P. en Bessel P. alias xe2x80x98Blondiexe2x80x99. Of meneer Boy H. deze mensen kent.

xe2x80x9cVan lang geleden.xe2x80x9d

Het verwijt is dat Boy H. heeft meegewerkt aan voorbereidingen voor het smokkelen van cocaxc3xafne naar Nederland, weet hij daar iets van?

Boy H.: xe2x80x9cIk heb nooit over cocaxc3xafne gesproken, ik zit in de autohandel. Ik verhandel autoxe2x80x99s en trekkers met Afrika.xe2x80x9d

De rechter noemt een aantal plaatsen waar deze verdachten elkaar gesproken hebben en waarbij ze zijn geobserveerd en afgeluisterd. Bij het ziekenhuis in Eindhoven, bij een Mc Donalds in Woensel en bij de Cantharel, het Van der Valk-motel, in Apeldoorn, restaurant Happy Garden in Amsterdam. Op 18 december 2007, op 8, 16 en 17 januari 2008.

De politie noteert teksten als: xe2x80x9cMorgen moeten er dingen gebeurenxe2x80x9d, xe2x80x9cWe zijn bezig.xe2x80x9d

De rechter wil graag weten waarom de mannen bij elkaar waren (xe2x80x9cVoor de gezelligheidxe2x80x9d) en waar ze het over hadden tijdens al die telefoongesprekken.

Dat laatste zit zo: Boy H. en Greg kennen elkaar al heel lang, ze zijn vrienden, en Greg was bezig met grond aan te kopen in Brazilixc3xab, daar wilden de anderen ook wel wat in meedoen.

Tijdens de vorige zitting zei Greg zelf dat hij een aantal keren in Brazilixc3xab is geweest xe2x80x9cvanwege interesse in onroerend goed en om te kijken of hij daar iets van plastische chirurgie kon laten doen.xe2x80x9d In Itatiba, de plek waar de loods stond, is hij nooit geweest.

Boy H. heeft geen strafblad, wel waren er bij de huiszoeking in het Belgische Geel een paar wapens aangetroffen, maar het is aannemelijk dat die van personen waren die wel eens bij hem logeerden. Afrikaanse handelscontacten.

Justitie denkt dat het zo is gegaan: Aad M. zou samen met Greg Remmers een transport organiseren, Greg zocht in zijn vriendenkring naar mensen die wilden financieren. Zo kwam hij ook terecht bij Boy H. De verdachten zeggen dat het over grondaankoop ging, justitie denkt dat dit xe2x80x98versluierd taalgebruik isxe2x80x99 en dat het over het cocaxc3xafnetransport ging.

(vervolg)

Boy H. is zelf nooit in Brazilixc3xab geweest, hij belde wel veel met Daan P., met wie hij xe2x80x9credelijk goed bevriendxe2x80x9d is.

Wat deed Daan P. dan in Brazilixc3xab?

Boy H.: xe2x80x9cVoor grond.xe2x80x9d

Moesten ze daar nou zoveel over bellen?

Boy H.: xe2x80x9cWe hadden veel contact over Afrika.xe2x80x9d

De rechter zegt dat het vermoeden is dat het over het financieren van verdovende middelen gaat en dan Boy H. de zaken waarneemt als Daan P. in Brazilixc3xab is. En hij had xc3xa9xc3xa9n-op-xc3xa9xc3xa9n sms-contact met Greg Remmers, waar was dat voor?

Dat kan Boy H. zich niet herinneren, maar dat hij medefinancier was? xe2x80x9cFlauwekul, dat slaat nergens op.xe2x80x9d

De rechter wil weten waar Boy H. Greg Remmers van kent.

xe2x80x9cVan de racerij, uit de jaren zeventig, tachtig.xe2x80x9d

Het geobserveerde gesprek in de Cantharel in Apeldoorn was op 27 januari 2008. De rechter vraagt zich af of die datum geen speciale herinneringen oproept bij Boy H., omdat de dag ervoor de xe2x80x98aangenomen zoon van Greg Remmersxe2x80x99, Rick Holshuysen, was omgekomen bij een schietpartij in cafxc3xa9 Familia in Amsterdam-Noord. Of ze xe2x80x99t daar niet over hebben gehad.

Boy H. kan xe2x80x99t zich niet herinneren.

Officier van justitie mr. G. Rip wil iets weten over een gesprek op 17 januari 2008. Er wordt gesproken over twee mannen die xe2x80x98hartstikke lamlazarus waren geworden vannachtxe2x80x99 en dat ze xe2x80x98tot vijf uur hadden zitten wachtenxe2x80x99. Waar ging dit over?

Boy H.: xe2x80x9cIk weet niet waar het op slaat, iedereen kan dronken geweest zijn.xe2x80x9d

Weet Boy H. wat Daan P. in Brazilixc3xab deed?

Boy H.: xe2x80x9cVoorzover ik begrepen heb was hij bezig met huizen, met land.xe2x80x9d

Aan- of verkoop?, wil de officier weten.

Boy H.: xe2x80x9cDat weet ik niet, ik heb niks met grond, daar heb ik niks mee te maken.xe2x80x9d

Officier: xe2x80x9cWaarom houdt meneer P. u dan zo op de hoogte van de gang van zaken in Brazilixc3xab? Op 23 januari zegt hij in een telefoongesprek: xe2x80x98We gaan het spel anders spelen, de overdracht is volgende week aangezien de blonde vriendin er niet isxe2x80x99 en xe2x80x98Nu hij hier moet zijn om te tekenen is hij er niet.xe2x80x99

Er wordt gesuggereerd dat het over transacties bij de notaris gaat: xe2x80x98Niet alle transacties worden vandaag getekend.xe2x80x99

Als het echt over een bonafide transactie met grondaankoop ging en Boy H. geheel en al onschuldig is, is het wel zielig. Hij is op 20 augustus 2009 aangehouden, de voorlopige hechtenis is geschorst op 28 mei 2010. Dat komt de zaken niet ten goede. xe2x80x9cOp het ogenblik leef ik van andermans geld.xe2x80x9d

De arrestaties van de anderen waren al eerder, omdat Boy H. in Belgixc3xab woonde duurde het bij hem wat langer. Maar hij had natuurlijk wel gemerkt dat er wat aan de hand was. xe2x80x9cVoor mij is het leven drie jaar geleden opgehouden. Ik kon geen kant meer op.xe2x80x9d

In Belgixc3xab is beslag gelegd op het bedrijf, de hele handelsvoorraad aan autoxe2x80x99s die klaar stonden om naar Afrika te worden verscheept, werd afgevoerd als wrakken, voor xe2x80x98oud ijzerxe2x80x99.

Zijn bedrijf is naar de knoppen: door zijn langdurige afwezigheid was het contact met de klanten verloren gegaan, dat kon hij zomaar niet weer opbouwen. Hij verblijft nu meestal in Amsterdam, in het kader van een lat-relatie, en hij is af en toe bij zijn zus. xe2x80x9cHet is een armoedige zaak, ik heb geen inkomen.xe2x80x9d Hij is de jongste niet meer: Boy H. is van mei 1940.

Hij doet wat klusjes. Tot overmaat van ramp kreeg hij een ongeluk: hij was met een scooter over de kop gevlogen en heeft last van zijn rug, hij zit onder de pijnstillers.

Aldus Boy H., op donderdag 17 maart. Later die dag en enkele volgende dagen wordt het proces voortgezet, maar daar ben ik niet bij. Op vrijdag 24 maart zou de zaak afgerond worden, maar toen ontdekte een van de advocaten van Greg Remmers, Nico Meijering, dat het openbaar ministerie niet alle stukken in het strafdossier heeft gevoegd. De zaaksofficier kon geen antwoord geven op meer dan tien inhoudelijke vragen. Het blijkt dat een andere officier van justitie de betreffende informatie onder zijn hoede zou hebben. Toen kon de rechtbank niet anders dan het proces voor onbepaalde tijd aanhouden.

(eerder bericht en verslag vorige zitting, zie hier)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s