Wie was de "Van der L." bij bomaanslag Alkmaar? & plaats delict Watergraafsmeer

24 Feb

 

 

Update 12.00 uur:

Bij de bomaanslag op Jaap van der Heijden, Pasen 1993 Alkmaar, zou een heel groepje Amsterdamse criminelen in de buurt zijn geweest. De meeste namen zijn bekend: Stanley Hillis, Mink Kok, Jan Femer, Jules Jie, George Plieger, Donald G. Exc3xa9n naam uit het rijtje heb ik nooit thuis kunnen brengen: Van de of Van der L.

Ik moest er even aan denken omdat er een Remco van L. wordt genoemd in verband met Donald G. en Stanley Hillis. Over deze Remco stond vorig jaar een reportage in Panorama: hij zou met zijn hele gezin in een getuigenbeschermingsprogramma zijn opgenomen, hij zou als kroongetuige zijn ingezet. Spannend verhaal, maar daarna bleef het oorverdovend stil. Geen verklaring tegen wie dan ook te bekennen. Misschien komt het nog.

Het gaat om de uit Zandvoort afkomstige Remco van L., geboren in 1968. Geen familie van die andere kroongetuigen, de gebroeders Edgar en Pieter van Lent.

Gerlof Leistra van Elsevier schreef dat Remco bekend staat als een financieel wonderkind.

"Opgeleid als jurist was hij al op zijn 28ste partner van het gerenommeerde adviesbureau Price Waterhouse Coopers. Van L. adviseerde over luxe vastgoedprojecten, maar begon in 2002 voor zichzelf.

Op papier ging het Van L. voor de wind. Met zijn verkoopverhalen wist hij vermogende investeerders te trekken uit boven- en onderwereld. Exc3xa9n van de criminele investeerders was volgens Panorama Kris J., bekend uit de IRT-affaire. xe2x80x98Haarlemse Krisxe2x80x99 was destijds ingezet als informant in de bende van de xe2x80x98ervenxe2x80x99 van de vermoorde maffiabaas Klaas Bruinsma, maar speelde dubbelspel. De veroordeelde drugshandelaar zou tien miljoen euro hebben gexc3xafnvesteerd in de projecten van Van L.

In werkelijkheid ging het vermoedelijk om een piramide-achtige constructie. Van L. kon zijn beloftes niet nakomen en werd in mei 2009 failliet verklaard. De schuldenlast bedroeg ruim tien miljoen euro. Vanwege problemen met Kris J. zocht hij volgens Panorama bescherming bij de beruchte crimineel Donald G. en diens vriend Harry S., een prominent lid van de Hells Angels. Zelf beweerde Van L. juist dat hij door dit duo werd afgeperst voor dertig mille per maand.

In ruil voor belastende verklaringen tegen een groot aantal criminelen sloot justitie een deal met Van L. Die zou met een microfoon in de gesp van zijn riem geheime opnames hebben gemaakt van zakelijke gesprekken en veel kennis hebben van zwart geld. Justitie wil niet op de zaak ingaan."

Aldus Gerlof Leistra. Dat 'beruchte crimineel Donald G.' zou ik zo niet hebben opgeschreven, ik kende hem alleen als 'vriend van', niet als zijnde zelf crimineel.

Waarschijnlijk zijn het allemaal toevalligheden, maar wel interessant om even te blijven volgen.

Auke Kok denkt dat de auto van Hillis van twee kanten beschoten is, Eric de Bondt (van www.bondtehond.nl) is er ook wezen kijken, volgens hem is het van xc3xa9xc3xa9n kant

"Het klopt dat er aan twee kanten van de auto glas lag. Aan de achterkant veel (uit-schot), een paar splintertjes aan de voorkant (in-schot). Dat is logisch, lijkt mij, als een auto wordt beschoten vliegen de kogels er aan de andere kant weer net zo hard uit. De hulzen lagen aan de straatkant, op het onderstaande filmpje te zien. Meest waarschijnlijke is dat de daders zijn komen aanrijden in het busje, dat de deur ineens is opengedaan, dat de hitman (of meerdere)naar buiten is/zijn gesprongen en Hillis onder vuur heeft/hebben genomen. 

Op 1.05 zie je de genummerde bordjes, waarschijnlijk bij de hulzen. Hillis is vanaf de straatkant onder vuur genomen. Het meeste glas lag aan de uit-schotzijde. Lijkt me ook logisch. Het meeste glas valt echt niet tegen de schietrichting in terug in de auto. Je ziet overigens ook een kogelgat in de deurstijl. Nog een aanwijzing dat er vanaf de straatzijde in geschoten."

Filmpje staat hier

 

8 Responses to “Wie was de "Van der L." bij bomaanslag Alkmaar? & plaats delict Watergraafsmeer”

 1. G. Augustin February 24, 2011 at 12:48 pm #

  Ik heb begrepen dat de pd ook vaak werd gebruikt door vrijende stelletjes en dat er ook vaak autoruiten werden ingetikt door dieven, misschien is het glas van zoiets afkomstig.

 2. Dirk P. February 24, 2011 at 3:22 pm #

  Zou het niet Joop van der L. uit Purmerend gaan? Bekende van Soerel en consorten.

 3. B-dog February 24, 2011 at 3:47 pm #

  @Augustin

  En iedereen die ter plaatse is geweest, hebben het zeker fout, of ben je gewoon altijd sceptisch?

  Nog een filmpje dan

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/1257d5ac-c9f1-484f-a12f-4df1e17ca880/

 4. IJsbrand February 24, 2011 at 5:55 pm #

  Toch wel opvallend. Het gaat in het tweede deel van het bericht over de bordjes, maar als je nog beter kijkt dan zie je dat de nummers op de bordjes pas beginnen bij 10, waar zijn de andere nummertjes dan? Die zouden ook aan de andere kant van de auto kunnen staan?! Of zit ik nu helemaal verkeerd te denken…

 5. Wegwijzer February 24, 2011 at 6:06 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  Volgens het openbaar faillissementsverslag van 8 juni 2009 zou
  Remko van Lent ( met een K) wonen 450 Powell Street ,San Francisco
  94102 USA. Op internet staan een aantal verslagen, boeiend om
  te lezen.

 6. kobus March 1, 2011 at 11:55 pm #

  100% straatkant. wegkomen aan de andere kant is lastig en je hebt het nadeel dat de kogels alle kanten op gaan en je dus ongepland meer mensen raakt.
  van 2 kanten is lariekoek, dat doe je alleen als beide schutters het leven wel gezien hebben. en kogel die recht de auto in gaat gaat er nooit recht uit. vergelijk in- en uitschot maar eens op foto’s van doorschoten auto’s.

 7. Francis March 10, 2011 at 3:47 pm #

  Laat Auke maar eens vragen of Willem nog steeds stoer durft rond te rijden straks?

  En Auke, vraag vooral of hij ook Engelse contacten genaaid heeft. Wat een fuck-ups!

  Of dacht hij dat hij niet aan de beurt kwam, het hele rijtje gaat eraan. Daar durf ik alles op in te zetten. Met plezier lopen er hitters op hem af.

  Zo zwaar de verkeerde gefucked! Die gasten dachten dat ze god waren, en onsterfelijk.

  Jullie zijn echt blind, er zijn al een handvol mensen voor dezelfde afrekening gepakt, dat gaat niet stoppen, de organisatie die d’r achter zit, is vele male machtiger dan Willem, zijn A’DAMSE Angels, en die oude kneuzen.

  Onderzoeksjournalistiek, LOL, knuppels!

  Beste Francis,

  Je suggereert dat je meer weet, vertel eens? (Mag ook sub rosa)

  Hendrik Jan

 8. Jan May 11, 2011 at 11:38 am #

  Juiste naam: Remko van Lent (Remko met een k),

  beroep: oplichter

  status: failliet, 20 miljoen+ schuld (niet 10)

  locatie: USA, verstopt door justitie, vermoedelijk ergens in South Carolina/Georgia of Alabama

  toekomst: ook justitie gaat erachter komen dat ze bij de neus zijn genomen door deze top leugenaar, en dan komt Remkootje vanzelf weer boven water. Vrees dat er nogal wat mensen zijn die ‘m rauw lusten als ‘ie zich weer in NL vertoont, dus er lang zal ‘ie waarschijnlijk niet van z’n rust kunnen genieten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: