Zaterdag 29 januari: Zwolsman begraven; 'Uitbehandelde RIAGG-patixc3xabnten' & de Knevel-doctrine ('BrandEOn')

29 Jan

Zwolsman-alicante-portret

"Iedereen heeft verdriet, Charles was een goede en sympathieke man, iedereen hield van hem, iedereen is verdrietig omdat hij dood is, de enige die blij is zijn die klote-justitie!"

Bij de begrafenis van Charles Zwolsman diende een onverwachte spreker zich aan, een jongen die geruime tijd samen met Zwolsman in detentie had doorgebracht en hevig gexc3xabmotioneerd was. Hij had veel moeite moeten doen om erachter te komen waar zijn voormalige bajesgenoot begraven zou worden, het was hem als een van de weinigen gelukt. 

Het was dan ook bepaald geen uitvaart zoals we die kennen van andere 'zware jongens', dit was een nogal besloten bijeenkomst met familie en vrienden. Verder waren er drie advocaten (Klaas Arjen Krikke, Stijn Franken en Lxc3xa9on van Kleef) en Marian Husken (journaliste van Vrij Nederland en schrijfster van een boek over Zwolsman).

Buiten zag ik Leo Vogelzang nog rondschuifelen, eerst zonder, later met camera. Ik heb zelf voor Panorama een tweepagina-verhaal aan het overlijden van Zwolsman gewijd, staat er nu in, kan ik dus nog even niet online zetten.

*

Knevel-dwdd

'Uitbehandelde Riagg-patixc3xabnten' noemt reageerster Ada het zootje ongeregeld dat van de week op de Dam meende het te moeten opnemen voor Henk H. (moord Pim Overzier). De commissie CEAS veegde deze week in een rapport de vloer aan met de pogingen tot herziening te komen.

Dat er warhoofden rondlopen die zich ongevraagd opwerpen als doorgeslagen strijders voor vermeend onrecht, alla. Die zijn er altijd geweest, zullen er altijd blijven en die moeten vooral met hun dikke korrels zout in het riet blijven zitten. Is ook niet erg als 'hart-van-Nederland-achtige' programma's daar wat aandacht aan besteden, iedereen met een beetje onderscheidend vermogen ziet wel wat er aan de hand is. Deze week werd pijnlijk duidelijk dat er weer nieuwe grenzen zijn gepasseerd. De wetenschappers Van Koppen en Derksen (en in hun kielzog advocaat Knoops en wat journalisten) kregen een lelijke tik over de neus, maar dat is tenminste duidelijk.

Verontrustender is de 'nieuwe journalistiek' die de EO introduceerde, onder aanvoering van Andries Knevel. Waarbij ik me afvraag of hij zichzelf als journalist beschouwt.

Ik heb de zaak-Brandon niet heel gedetailleerd gevolgd, hoorde wel dat Knevel een interview had gehad met iemand die verantwoordelijk was voor de behandeling van Brandon en dat de beste man Knevel had moeten beloven dat Brandon 'vanavond nog' zou worden losgemaakt en ook nooit meer vastgebonden zal worden.

De behandelaar had moeten zeggen: 'Beste meneer Knevel, ik zal vragen of hij een weekje bij u mag logeren." Want dat is het probleem: zo'n Knevel weet van toeten noch blazen. Er is een 'klokkenluidster' en vervolgens wordt er een sensatieverhaal gebracht dat zijn weerga niet kent. 

In De Wereld Draait Door hield Matthijs van Nieuwkerk Knevel voor dat het misschien anders had gemoeten. Vond Knevel zelf ook. "Dat hadden we en kunden we en wilden we brengen, als de inspectie en de instanties met ons hadden samengewerkt." De redactie had zich wekenlang rotgebeld, maar niemand wilde meewerken aan het programma en men weigerde cijfers af te staan. Dat gebeurde pas na de uitzending. Hoe dat kon? Knevel, triomfantelijk: "Televisie! Televisie!"

Dus dat is de nieuwe journalistiek, de Knevel-doctrine: je brengt een stuitend onzinverhaal, zonder het te checken of enige nuance aan te brengen, en na de uitzending hoor je wel hoe het in mekaar zit. Mag ik dat Godgeklaagd noemen?

Jan Kuitenbrouwer schreef er in De Volkskrant een stuk over. Hij haalde het vorige 'vastbindverhaal' van Jolanda Venema erbij. Dat was ook zo'n schandaal, de EO had nu gehoopt net zoiets te kunnen brengen.

"Jolanda krabde zich, tot bloedens toe, vooral aan het hoofd. Die wonden ontstaken, kregen geen tijd om te helen en de stafylokokken tastten uiteindelijk ook haar hart en longen aan, zodat ze in 1999 overleed, op 34-jarige leeftijd. Door haar dat krabben fysiek te beletten, had haar dood voorkomen kunnen worden, maar dat durfden haar verzorgers niet meer. Uit angst voor publiciteit. Jolanda's 'redding' werd haar dood."

Ik stel voor dat de telelvisie vxc3xa9xc3xa9l meer doet voor Brandon. Laat hem meedoen aan de Voice of Holland, dansen op het ijs en een interview geven aan Arie Boomsma, ze kunnen hem nu niet meer in de steek laten. 

 

 

 

 

6 Responses to “Zaterdag 29 januari: Zwolsman begraven; 'Uitbehandelde RIAGG-patixc3xabnten' & de Knevel-doctrine ('BrandEOn')”

 1. Annet January 29, 2011 at 12:23 pm #

  Wat Andries Knevel presteert is ver beneden alle peil, hij maakt een hoop lawaai om niks. Het hele land weer in rep en roer en iedereen begint weer te roepen. Het is wat de directeur van de betreffende instelling zegt: xe2x80x9cLaat ze maar komen en een (betere) oplossing aandragen.xe2x80x9d Dan hoor je niemand meer. We weten allemaal hoe het niet moet, maar als je vraagt hoe het wel moet dan blijft het stil. Zelfs Andries Knevel!
  Moeder klaagt steen en been over de armzalige zorg die Brandon krijgt, maar ze vergeet gemakshalve dat ze hem zelf in een inrichting heeft gestopt omdat ze het niet meer aankon. Ook niet voor niks toch?

  Ze zegt huilend op tv dat Brandon niet meer naar buiten mag, maar waarom gaat ze zxc3xa9lf dan niet even met hem naar buiten? Dan zegt ze er achteraan: xe2x80x9cAls hij met andere kinderen buiten speelt, doet hij wel eens dingen die niet kunnen.xe2x80x9d Tja, wat willen we nu dan?

  Misschien als we Joran van der Sloot op 18 jarige leeftijd ook hadden vastgeketend, dan was ons heel wat onnodig leed bespaard gebleven.

 2. Harry Bartelds January 29, 2011 at 1:54 pm #

  Ja hoor jij mag dat Godgeklaagd noemen.

  Harry

 3. Margje January 30, 2011 at 12:59 pm #

  Dont shoot the messenger met andere woorden: richt je pijlen maar op de instelling. s Heeren Loo die in de afgelopen jaren verschillende malen in het nieuws is gekomen door riskante financixc3xable transacties en bizarre hoge vergoedigen voor managers. Dat heeft directe gevolgen voor de patixc3xabntenzorg, zoveel is wel duidelijk. De oplossing waar deze zorgmanager dus om vraagt zal liggen in de financixc3xable sfeer. Meer gediplomeerde verpleegkundigen op de afdeling laten werken met een fatsoenlijk salaris. Tegenwoordig is het zeer gebuikelijk dat er per afdelingstean 1! gediplomeerde kracht aanwezig is. Dat is vragen om problemen. (en dan zeg ik helemaal niets negatiefs over de goedwillende zichzelf afbeulende mensen die daar werkzaam zijn, want aan hun inzet zal het niet liggen) Meer kennis en meet creatief denken. Risicoxc5x9b durven nemen.

  Een ander punt wat ik stuitend vind in de discussie rondom Brandon is dat iedereen zegt dat alles volgens de regels is verlopen. Een moderne variant op Befehl ist Befehl wat mij betreft. Alles kan volgens de regels verlopen, en de uitkomst kan dan mensonwaardig en verschrikkelijk zijn. In Amerika worden keurig volgens de regels misdadigers ter dood gebracht waar achteraf van blijkt dat zij niet de dader van het misdrijf waren waarvoor zij ter dood gebracht zijn. Die regels zijn er, maar soms is het beter om ze niet te volgen en om out of the box te denken. Veiligheid en nul risico’s zijn niet af te dwingen, en al helemaal niet met zo’gecompliceerde jongen als Brandon is.

  Dan de moeder van Brandon: zij verloor haar echtgenoot (de vader van Brandon) terwijl Brandon nog jong was (ik meen 5 jaar). Daarna heeft Brandon lange tijd bij haar in huis gewoond, met moeder en pleegvader. Brandon verblijft sinds een paar jaar in s’Heeren Loo. Een instelling die juist voor deze mensen is, en menswaardige zorg zou moeten kunnen leveren. In Scandinavixc3xab komen deze toestanden niet voor, kwestie van meer geld in de directe zorg steken. Als het in Scandinavixc3xab kan, dan zou het hier ook moeten kunnen!!! En dan is het heel flauw en onterecht om met de vinger naar zijn moeder te wijzen!

  Overigens: het beleid in de gezondheidszorg mbt de inspectie is een aanfluiting. Zij komen altijd aangekondigd op bezoek, en waren al 3! jaar niet bij Brandon geweest!

  Het wordt tijd dat Nederland wat geciviliseerder met zijn zwakkere inwonders omgaat. En geef dan niet Andries Knevel de schuld omdat hij dit nieuws brengt, maar ga eens na hoe dit kan gebeuren in Nederland, en hoe het kan dat wij dat normaal vinden en gaan mekkeren over dhr Knevel. Daar zou het juist niet over moeten gaan.

  Brandon verblijft trouwens niet in de psychiatrie, maar in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Een groot verschil (ook mbt zijn aanpak mi)

 4. Annet January 30, 2011 at 3:26 pm #

  @ Margje,

  De pijlen hadden niet op de instelling hoeven te worden gericht als Andries Knevel in eerste instantie niet zoxe2x80x99n enorm ongenuanceerd en dramatisch verhaal in de wereld had geholpen. Het is volledig buiten proportie en geeft niet alleen een scheef beeld van Brandon, maar ook van de zorg in het algemeen.
  Het is maar zeer de vraag of dit mensonwaardige zorg is of dat het gewoon een noodzakelijk kwaad is om de situatie beheersbaar te houden.
  Wij hebben totaal geen zicht op de achtergrond en omstandigheden van Brandon en toch schieten de xe2x80x9cdeskundigenxe2x80x9d als paddenstoelen uit de grond na het zien van deze beelden.
  Je zegt: xe2x80x9cHet wordt tijd dat Nederland wat geciviliseerder met zijn zwakkere inwoners omgaat.xe2x80x9d
  Dat is nou precies waar het wat mij betreft om draait. We zien een paar beelden op tv en onze emotie neemt de regie volledig over. Ineens is het mensonwaardig en deugt de hele zorg niet meer.
  Het zou goed zijn wanneer we minder vanuit emotie gaan reageren en meer vanuit het verstand.
  We leggen wel vaker (veel te laat) vrijheidsbeperkende maatregelen op bij mensen die zich in vrijheid niet voldoende kunnen beheersen en daar hoor je nooit iemand over.
  Het idee dat Brandon een week onder de verantwoording van Andries Knevel, of alle overige “deskundigen” zou moeten vallen om hun ogen eens te openen voor wat er nu werkelijk aan de hand is, spreekt mij wel aan!

 5. VP January 30, 2011 at 5:44 pm #

  Wat Brandon betreft, Het is helaas een beetje een one-issue (samen met de 40 andere vergelijkbare “gevallen”) dat breed wordt uitgemolken, spelend op de selectieve verontwaardiging die ons als kijker dan ten deel moet vallen. Zelfs politieke partijen gaan er in mee. Ik houd er niet van.
  Op de radio heb ik de diverse discussies gevolgd (terugluisteren; radio1 zoekterm; Brandon) die diverse lichten laten schijnen over Brandon en zijn behandeling.
  Radioprogramma’s vind ik sowieso beter dan de diverse praatprogramma’s op t.v, waar mensen in de rede worden gevallen, en niet kunnen uitpraten. Ook daar is vaak sprake van oracratie.
  Op de website van het Centrum voor Consultatie en Expertise staan diverse links, ook die naar het Volkskrantartikel van Jan Kuitenbrouwer en stukken over de zaak zelf.
  Overigens wilde Brandon niet op t.v (!) en hebben diverse betrokken instanties voor de privacy van de jongen gekozen, door zich niet in te laten in de discussie.
  Dat kan dan overkomen, als zich niet willen/kunnen verdedigen vanwege slecht beleid etc. Maar dat moet dan eerst maar eens worden uitgezocht.

  Helaas is het op de sentimenten spelen van kijkers en lezers, erg gemakkelijk scoren, maar kan ook gevaarlijk en behoorlijk misleidend zijn.

 6. Linda January 31, 2011 at 10:33 pm #

  Ik vrees dat je gelijk hebt, HJ, we lijken in een maatschappij te leven van “de feiten kunnen van alles zeggen, maar ik VOEL gewoon dat het zus-en-zo zit”. Kan ik erg kriegelig van worden. Maar ja, wat doe je eraan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: