Woensdag 26 januari: Proces 'moord zonder lijk'(Henk Peters); Vliegenvangen in de Bunker; Plukken van criminelen; het gelijk van Kluun & Alexander Klxc3xb6pping

26 Jan

Henk-peters-web

In Arnhem begint vandaag eindelijk het proces tegen Frans J., die verdacht wordt van moord op amateurfotograaf Henk Peters uit Doorwerth.

Peters werd voor het laatst gezien tijdens Koninginnenacht 2009 in Arnhem. Zijn lichaam is nooit gevonden. 'Moord zonder lijk', dus. Toch lijkt er genoeg bewijs tegen de ontkennende Frans J., maar dat het een lastige klus is voor justitie blijkt ook wel uit het feit dat het allemaal erg lang heeft geduurd voor het tot een proces kwam.

Frans J. lijkt een tikkeltje eigenzinnig: hij is inmiddels toe aan zijn vijfde advocaat, Frank van Ardenne.

Onze rechtbankcorrespondente is erbij, we volgen het op de voet. Het is er overigens megadruk, met heel veel pers. Dat was te verwachten.

*

Bondtehond-bunker

In de Bunker begon maandag het 'vliegenvangen' weer, zoals rechter Lauwaars het uitdrukte. Bijna alle verzoeken van de verdediging om nader onderzoek werden afgewezen. Bondtehond was er gelukkig bij voor een uitvoerig verslag.

Interessant en belangrijk, voor degenen die dit allemaal goed willen volgen, de andere media berichten nog maar mondjesmaat over wat er hier gebeurt. Bondtehond gaat ook nog even in op de column van John van den Heuvel, in de Telegraaf, John was er maandagmorgen zelf ook aanwezig. 

Meer bij Bondtehond 

*

Het Openbaar Ministerie wil meer geld gaan plukken van criminelen, de minister stelt daarvoor tien miljoen euro extra beschikbaar. Per jaar. Dat loopt op tot 20 miljoen vanaf 2013.

De wens van het kabinet is dat het af te pakken bedrag moet stijgen tot 100 miljoen euro per jaar. "Vorig jaar wist het OM een totaalbedrag van 55 miljoen euro crimineel verworven gelden terug te vorderen."

Tja, ik lees het ook maar. De kost gaat voor de baat uit… Ik ben zo benieuwd naar die 55 miljoen. Is dat niet het bedrag aan beslagleggingen? Criminelen zijn niet zo van terugbetalen. Zwolsman moest ook nog tien (of twintig) miljoen betalen, zat dat ook in die 55? Dan is het nu nog maar 35.

Ik zou zo graag een lijstje zien met: die en die crimineel heeft zo en zoveel terugbetaald. Waaruit bestaat die 55 miljoen precies? Dat moet ergens op papier staan, maar ik heb zo 't idee dat geen Kamerlid en geen journalist dat lijstje ooit ergens boven water zullen weten te toveren.

Overigens is het streven natuurlijk goed: misdaadgeld afpakken. Maar hier worden volgens mij weer wat politici (en het volk) voor de gek gehouden. Die extra miljoenen gaan naar projecten waar vooral veel vergaderd wordt, er zal vast veel bestudeerd moeten worden hoe men deze varkentjes het best kan wassen. Dat er in de praktijk alleen maar lege spaarvarkens zijn is een te verwaarlozen detail.

*

Kluun

Een van mijn boeken heeft als motto: 'Elke talrijke verzameling van mensen is gepeupel, onverschillig uit wat voor individuen zij bestaat. Men moet nooit tot hen willen spreken met zuivere logica en goed verstand, maar een beroep doen op hun hartstochten, gevoelens, zintuigen en schijnbare belangen.'

Past mooi bij het bovenstaande.

Ik moest er ook even aan denken toen ik Kluun gisteravond een gezegde hoorde aanhalen, iets met: '50 million people can't be wrong' (omdat ze Elvis en zijn boeken zo goed vinden).

Kan 'het volk' massaal ongelijk hebben? Als er 3 of 4 miljoen mensen kijken naar the Voice of Holland, dan mxc3xb3et John de Mol toch wel iets voorstellen, dan zitten ze toch niet allemaal naar een zeepbel te kijken?

Gelukkig is het land waar zo versta
ndig met criminelen en met het gewone volk wordt omgegaan, dankzij Mark Rutte en John de Mol en de programmadirecteur van RTL4.

En met 'kleine criminaliteit'. Alexander Klxc3xb6pping kwam bij DWDD uitleggen dat de OV-chipkaart gemakkelijk te kraken is. Tja, en als dat kan, dan is het in Nederland zo dat iedereen dat ook gaat doen, dus moet er een paar miljard worden uitgetrokken voor betere beveiliging.

Zou het niet handiger zijn als de overheid mensen die met een vervalste chipkaart rondlopen zxc3xb3 straft dat ze 't wel uit hun hoofd laten? Voor landbouwers is het ook doodsimpel om goedkopere gasolie – voor landbouwvoertuigen – in hun personenauto te doen. Veel goedkoper.

Maar owee als je betrapt wordt. Die kans was (en is) niet zo groot, maar als het gebeurt ben je de 'winst' van jaren in xc3xa9xc3xa9n klap kwijt. Dus laten de meeste boeren het wel uit hun hoofd. Of zijn boeren gewoon betere burgers dan oplichters als Klxc3xb6pping en zijn volgelingen?

 

 

 

 

 

7 Responses to “Woensdag 26 januari: Proces 'moord zonder lijk'(Henk Peters); Vliegenvangen in de Bunker; Plukken van criminelen; het gelijk van Kluun & Alexander Klxc3xb6pping”

 1. robbie January 26, 2011 at 9:46 am #

  Kan ‘het volk’ massaal ongelijk hebben?

  Ja! een ander voorbeeld was Duitsland (en een deel van Nederland) die met zn allen massaal achter Hitler en zn beweging aanliepen. de film ‘The wave’ schetst mooi wat de ingredienten hiervoor zijn. Veel ingredienten zie je nu ook weer terug in huidige nationaal socialistische bewegingen.

  Dan is de massahypnose van the voice of Holland nog een grapje.

 2. Paul January 26, 2011 at 10:53 am #

  Wat is uw oordeel over de reportage in de telegraaf van afgelopen zaterdag over de zaak Wiegmink? Denkt u dat de nieuwe sporen tot een oplossing in deze zaak kunnen leiden?

 3. Kees January 26, 2011 at 11:53 am #

  Volgens mij moet het mogelijk zijn om via de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) de invorderingsgegevens op te vragen. Wellicht niet met de namen van de criminelen, maar wel uitgesplitst. Misschien het proberen waard?

 4. Maurits de Vries January 26, 2011 at 12:05 pm #

  Omdat Alexander K. iets aan de kaak stelt, is hij meteen een oplichter. Ik word een beetje moedeloos van zo’n conclusie. En dan die vergelijking met landbouwers en goedkope gasolie. Wie weet maken die boeren zich hier wel massaal schuldig aan, want de pakkans is en was toch zo klein? Weet jij veel…

 5. jan.p. January 26, 2011 at 1:25 pm #

  Het prijsverschil was vroeger aanmerkelijk groter ,en durfde je het risico om ‘gepakt” te worden wel aan ,tegenwoordig is het maar een paar euro op een volle tank met rooie gasolie.,dat is dan ook weer boerenslimheid” om het maar niet te doen.Je kan ook een paar liter zonnebloem olie gaan toevoegen dat is legaal ,je krijgt als neveneffect wel een Belgisch”luchie in je neus.

 6. Josje January 26, 2011 at 3:54 pm #

  Hoezo is Klxc3xb6ppinmg oplichter? Omdat hij weet hoe je die kaart moet kraken?

 7. Linda January 31, 2011 at 9:58 pm #

  Doorgaans laten mensen hun goede gedrag meer afhangen van de pakkans dan van de straf/boete. Anders zou er geen criminaliteit zijn in landen met doodstraffen, maar juist het tegendeel is waar. Zware straffen zorgen (helaas) niet voor minder criminaliteit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: