Achttien jaar gexc3xabist voor 'moord zonder lijk'

26 Jan

Henk-peters2g

Update 14.45 uur: 

Bij de rechtbank in Arnhem eist de officier van justitie 18 jaar celstraf tegen Frans J.(41) uit Oosterbeek, voor de moord op amateur-fotograaf Henk Peters (41) uit Doorwerth. Hoewel J. ontkent – en het lichaam van Peters nooit is gevonden – komt er wel antwoord op een aantal vragen.

Zo blijkt De J. naar een begrafenisonderneming te hebben gebeld om de begrafenis van Henk Peters aan te kondigen.

Ook verkleedde hij zich als nepagent en kwam hij bij de moeder van Henk Peters aan de deur. Hij had een nieuw kentekenbewijs aangevraagd, voor de gestolen auto, en dat was naar het huisadres van het slachtoffer gestuurd. Hij was twee dagen te laat: zijn moeder had de papieren al naar de politie gebracht.

Ook werd bekend dat hij naar de meldkamer van de politie had gebeld met de mededeling: "Ik ben Henk Peters, ik zit in Haarlem, ik blijf een tijdje weg."

Een reportage over de zaak-Peters ('Moord zonder lijk') staat hier

Het verslag van onze rechtbankcorrespondente volgt later. 

5 Responses to “Achttien jaar gexc3xabist voor 'moord zonder lijk'”

 1. Siem January 26, 2011 at 7:58 pm #

  En zo is er nog een waslijst aan psychopatische handelingen die Frans J. heeft verricht.

  Zijn verklaring voor het telefoontje naar de meldkamer waarin hij zich voordeed als Peters met het verzoek om het onderzoek te stoppen ‘omdat hij ‘Peters’ rust nodig had: dat was een grapje.

  Dat tegen zo ‘n gek geen 18 jaar plus TBS is gevorderd, dat verbaasde mij dus weer.

 2. Joost January 27, 2011 at 6:59 am #

  Er kan geen tbs worden opgelegd indien er geen enkele gedragskundige rapportages zijn opgemaakt, niet recent en niet in het verleden. De OvJ kan wel TBS eisen, maar de rechtbank kan het nooit opleggen.

 3. Marina January 27, 2011 at 8:59 am #

  Joost,

  De OvJ kan ook geen tbs eisen als er geen onderzoek heeft plaatsgevonden naar de geestvermogens.
  Er is een arrest waaruit blijkt dat als een verdachte weigert mee te werken aan een dergelijk onderzoek, er toch een mogelijkheid bestaat dat de rechtbank een tbs op kan leggen nadat de Ovj dat had geeist. Ik kan me dat arrest niet meer herinneren. Ik heb dat hier geplaatst met tekst en uitleg, maar om een of andere reden is dat door HJ niet geplaatst.

 4. joost January 27, 2011 at 7:56 pm #

  Ja Marina dat klopt, bij een weigerende verdachte kan ofwel op grond van oudere rapportages tbs worden opgelegd al dan niet in combinatie met een recente rapportage waarin ondanks de weigering tot medewerking van de verdachte getracht wordt iets zinnigs te zeggen over de toerekeningsvatbaarheid, bijvoorbeeld dmv observaties.

 5. John Janssen January 31, 2011 at 5:52 pm #

  Mja zoals ik het lees kan Frans J. ook iemand zijn die aandacht vraagt op een ziekelijke manier dan. Maar ik vind de zaak tot nog toe vrij sugestief. Wat bewezen zou moeten worden in een moordzaak zijn 3 dingen: 1 de verdachte was op de plaats van de moord aanwezig. 2 de verdachte heeft geweld gebruikt tegen het slachtoffer. 3 het slachtoffer is aan dat geweld overleden.

  Tot nog toe zie ik geen van die drie vragen beantwoord. Heling zou hem wel ten lasten kunnen worden gelegt, maar moord?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: