Bloemen voor Charles Zwolsman

24 Jan

Zwolsman-durgerdam-1-web 

Op de begrafenis van drugsbaron Charles Zwolsman zullen er bloemen zijn, dat zeker. Daarmee is de cirkel rond: de afgelopen week in zijn cel in Nieuwegein overleden Zwolsman begon zijn loopbaan als bloemenhandelaar. Van de bloemen stapte hij over op de hasj, veel van de winst investeerde hij in zijn hobby: autoracen. Maar zijn bloeiperiode was allang voorbij.

xe2x80x9cIk durf het bijna niet te vragen, maarxe2x80xa6xe2x80x9d

Alicante, Spanje, april 2009. Ik ben bij Charles Zwolsman en zijn vriendin Scarlet Francini. Eigenlijk voor een verhaal over Scarlet, voor een boek over vrouwen in het kwaad maar Charles is er zelf ook af en toe bij.

Niet zo lang daarvoor had ik hem voor het eerst ontmoet, tijdens een van de zittingen van het Hof in Den Haag, waar het ging over de miljoenen die de Nederlandse Staat nog van hem wilde plukken. Daar was amper iets zinnigs over te zeggen, het kwam er vooral op neer dat hij nog 22 miljoen moest betalen en dat hij dat niet had.

Het ging over dure autoxe2x80x99s in de Verenigde Staten, waarvan justitie had berekend wat ze waard waren, maar omdat hij vastzat waren zijn contacten er met de autoxe2x80x99s vandoor gegaan en niemand wist waar ze waren gebleven. Met andere woorden: de claim van justitie klopte niet, hij had geen geld meer en hoe moest hij ooit nog op een eerlijke manier aan 22 miljoen komen?

xe2x80x9cIk durf het bijna niet te vragen, maarxe2x80xa6xe2x80x9d

Wat opvalt in Spanje is dat Zwolsman heel veel reizen boekt, vooral naar Nederland. Zo goedkoop mogelijk, met prijsvechters, onder de 100 euro. Daar doet hij helemaal niet geheimzinnig over, maar waar is hij toch mee bezig? Vriendin Scarlet vindt het best: ze is graag alleen, ze hoeft niet de hele tijd iemand om zich heen.

Natuurlijk hebben we het veel over hun relatie. Het is duidelijk dat ze vierkant achter Charles is blijven staan, ook in de moeilijke periodes. Terwijl ze haarscherp ziet dat hij bezig is met een kansloze missie en ook wel fouten maakt. Met zijn criminele activiteiten heeft ze zich nooit ingelaten, zegt ze, ze heeft haar eigen leven, haar eigen geld.

Toch zou niet lang na mijn bezoek aan Spanje ook Scarlet worden opgepakt, in juni 2009. Terwijl Charles op een parkeerplaats in Barneveld door een arrestatieteam wordt overmeesterd, wordt zij in Spanje aangehouden. Er zou geld van Zwolsman via een rekening van haar zijn witgewassen. Een vage beschuldiging, waar ze niettemin ruim een jaar voor vast zou zitten.

Zwolsman-scarlet-spanje 

Tijdens een van de verhoren gebeurt er iets vreemds: een rechercheur zou mijn naam hebben genoemd en tegen haar hebben gezegd dat ik dacht dat ze fout was, dat ze volgens mij wel mee zou werken in de organisatie van Zwolsman. Volstrekt onjuist, maar helaas is het videoverhoor niet te achterhalen.

In oktober 2009 ben ik bij een zitting in Arnhem, waar zowel Charles als Scarlet moeten voorkomen, maar nu is er helemaal geen touw meer aan vast te knopen. Het gaat voornamelijk over de vraag welke onderdelen van bepaalde onderzoeken wel of niet bij elkaar gevoegd kunnen worden.

In mei 2010 zoek ik haar op de gevangenis in Breda. Ze is nog altijd woedend op justitie, de broer van Charles xe2x80″ die er ook bij is xe2x80″ probeert haar wat in te tomen. Intussen belt Zwolsman mij geregeld om even wat bij te praten over de laatste ontwikkelingen in de strafzaken, maar veel nieuws zit daar niet in.

xe2x80x9cIk durf het bijna niet te vragen, maarxe2x80xa6xe2x80x9d

Waar was Zwolsman de laatste jaren van zijn leven mee bezig? Zijn laatste aanhouding had weer te maken met verdenkingen over betrokkenheid bij hasjhandel. Dat was eigenlijk zijn grote probleem: hij was veel te bekend. Bij alles wat hij deed werd hij met argusogen en wat dies meer zij gevolgd. Hij was terechtgekomen in een wereld waar hij niet meer thuishoorde. Het criminele milieu van de hasjhandel was verhard, liquidaties waren aan de orde van de dag, veel van zijn generatiegenoten waren allang gesneuveld of hadden hun schaapjes op het droge.

Zelf is Zwolsman xe2x80″ voorzover bekend xe2x80″ nooit doelwit geweest, hij had weinig vijanden in het milieu, hij had het voornamelijk aan de stok met justitie. De inbraak bij officier van justitie Jo Valente, waar diskettes met informatie over allerlei onderzoeken werden gestolen, wordt op zijn conto geschreven. Valente zou ook zijn bedreigd. Zwolsman dacht dat hij het kon winnen van de politie, die hij betichtte van ongeoorloofde opsporingsmethodes.

Zwolsman overleed in zijn cel. Het was een natuurlijke dood, daar zijn niet veel twijfels over. Het was al bekend dat het de laatste tijd slecht met hem ging. Hij had last van zijn hart, rookte veel en zag eruit als een xe2x80x98oude manxe2x80x99, mensen die hem bezochten nadat ze wat langer niet waren geweest, schrokken er erg van.

Voor vriendin Scarlet was het meer een geleidelijk proces: toen ze zelf nog vastzat bezocht ze hem regelmatig, na haar vrijlating ging ze weer in Spanje wonen, maar ook toen kwam ze geregeld op bezoek.

Scarlet: xe2x80x9cDe laatste keer is vier weken geleden, maar we belden elke dag. Toen ik donderdag niks hoorde, had ik een heel naar voorgevoel, ik heb de hele nacht niet geslapen.xe2x80x9d

Volgens Scarlet was Charles om verschillende redenen nogal depressief. Met zijn eigen gezondheid ging het niet te best, hij zag erg op tegen alle processen die hem nog te wachten stonden, hij had weinig vertrouwen in een goede afloop. Maar hij maakte zich vooral zorgen over zijn broer, met wiens gezondheid het nog slechter ging dan met die van hem.

Zwolsman-durgerdam-8-b-web 

Tegenover Scarlet heeft hij zich er niet over beklaagd, anderen die hem bezochten vertellen dat Zwolsman het in Nieuwegein niet gemakkelijk had. Jonge gedetineerden uit een andere organisatie zouden hem xe2x80″ om onduidelijke redenen xe2x80″ het leven zuur hebben gemaakt.
 

Met de dood van Zwolsman komt waarschijnlijk een eind aan heel wat onderzoeken. Een van de meest pikante heeft te maken met een inval in de boerderij in Zwartbroek, op de Veluwe. Daar zou de politie afluisterapparatuur hebben geplaatst zonder dat er toestemming voor was. Daardoor wisten ze precies op welk moment er contant geld en drugs aanwezig waren, bij de inval was het dan ook bingo. Naderhand kwam er geheime recherche-informatie binnen bij Zwolsmans advocaat Piet Doedens, verstrekt door de xe2x80x98corrupte ex-rechercheur Martin de B.xe2x80x99, waaruit bleek dat er gesjoemeld was met het proces-verbaal.

Dat onderzoek liep nog. Als het aan Scarlet ligt, blijft het er niet bij en komt de onderste steen alsnog boven, ook al schiet Zwolsman er zelf niks meer mee op. Scarlet: xe2x80x9cIk heb eerst getwijfeld aan het verhaal van Martin de B., maar sinds kort weet ik dat hij de waarheid heeft gesproken.xe2x80x9d

xe2x80x9cIk durf het bijna niet te vragen, maarxe2x80xa6xe2x80x9d

Wat ik wilde vragen, toen in Alicante, aan Zwolsman, was: waar vlieg je toch allemaal naar toe, met wie heb je contact? Je bent per dag te volgen, bij alles wa
t je doet, je kunt toch van je levensdagen geen geld meer verdienen in de hasjhandel? Toen durfde ik het niet te vragen, nu is het te laat.

(dit artikel is gepubliceerd in Panorama, in de week voor de begrafenis. Een bericht over de begrafenis zelf staat hier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: