Zaterdag 22 januari: 'Moord past totaal niet bij Vincent' (bij wie wel?); Geen traan om Zwolsman; Rectificatie Breukhoven

22 Jan

Joanne-yeates-1

'Moord past totaal niet bij Vincent T.', melden vrienden van Vincent Tabak, die in Engeland wordt verdacht van de moord op zijn buurvrouw Joanna Yeates.

In Nederland is het nog geen heel groot item, hier is vooral verbazing over de enorme hoeveelheid Engelse journalisten. Gisteren leek het of De Telegraaf onderweg was naar Bristol, maar die krant heeft er vandaag slechts een bescheiden artikel over.

Ook de Britten weten inhoudelijk niet veel te melden. Er komen wat oud-collega's en vrienden aan het woord, maar meer dan twee regels, dat ze het zich niet kunnen voorstellen, komen er niet uit.

Dat krijg je.

Het is een intelligente familie, die helemaal geen trek heeft in sensatieverhalen en aardig goed weet hoe men zich het journaille van het lijf moet houden.

Het laatste nieuws uit Engeland is dat er tussen het appartement van Vincent en zijn buurvrouw een 'geheime deur' was (die weliswaar was dichtgemetseld, maar dat soort details doet er even niet toe).

Meest concrete is dat er speeksel van de mogelijke dader op het lichaam van Joanna zou zijn gevonden, dat ze waarschijnlijk is gewurgd met een – nog ontbrekende – skisok en dat de relatie van Vincent en zijn vriendin enkele weken voor de moord op Joanna zou zijn verbroken.

Er is nog weinig van te zeggen.

Dat er dna van Vincent bij zijn buurvrouw is aangetroffen, is op zichzelf niet zo vreemd. Aanvankelijk waren de berichten dat het ging om sporen die in het appartement waren gevonden. Dat zegt niets, iedereen die wel eens met zijn buren omgaat laat daar dna-sporen achter. Dat de speekselsporen op Joanna's lichaam van Vincent afkomstig zijn staat – voorzover ik het begrepen heb – niet vast.

Er zijn weinig feiten bekend, over de vermissing zelf. Wanneer is ze precies voor het laatst gezien en waar? En waar was Vincent toen? Waar is de moord gepleegd en hoe groot is de kans dat – als de buurman de moordenaar is – de moord zelf heel ergens anders heeft plaatsgevonden?

*

De Nederlandse politiemensen die jarenlang op Charles Zwolsman hebben gejaagd, laten geen traan om zijn dood: 'misdaad loont niet', is de conclusie.

Ik zal niet zeggen dat justitie hem de dood in heeft gejaagd, maar het staat wel vast dat er bij de opsporing heel wat onfrisse praktijken zijn geweest die het daglicht niet konden verdragen. Het werd uiteindelijk een prestigekwestie, waarin sommige politie- en justitiemensen een uiterst kwalijke rol hebben gespeeld. Die zullen blij zijn dat ze van hem af zijn: misschien blijft nu de doofpot gesloten.

Alleen moeten ze dan ook nog even zijn vriendin Scarlet Francini zien uit te schakelen, die laat het er vast niet bij zitten. Ik had gisteravond even aan de telefoon. Ze was vier weken geleden voor het laatst bij hem in de gevangenis geweest (ze woont in Spanje), maar ze belde elke dag met hem. Toen hij eergister niet belde had ze al het gevoel dat er iets helemaal niet goed zat.

*

Breukhoven-telegraaf 

Bericht op de website van De Telegraaf, vanmorgen vroeg om vijf uur (dat is straks zo uit beeld verdwenen). Ben ik even blij dat ik daar niks over geschreven heb! De scheidslijnen tussen criminaliteit en showbusiness zijn soms flinterdun.

Zo kom ik op verschillende plaatsen, van Thailand tot Zoetermeer, de familie Breukhoven en Vanessa (niet noodzakelijk in deze volgorde) tegen. Naar aanleiding van de berichten over de inbraak bij Villa Bhreuckxhoovhe (of zoiets) roerden mijn contacten zich ook meteen weer en ze wisten van alles te melden over al dan niet betrokkenen. Maar ja, geen bewijs en maak er dan maar eens een bericht over, heb je meteen de familie B. achter je aan. En terecht. Wat De Telegraaf schreef, klopte dus ook niet. Anders hoef je niet te rectificeren. Toch?

 

8 Responses to “Zaterdag 22 januari: 'Moord past totaal niet bij Vincent' (bij wie wel?); Geen traan om Zwolsman; Rectificatie Breukhoven”

 1. Diane at 11:50 am #

  ”De Nederlandse politiemensen die jarenlang op Charles Zwolsman hebben gejaagd, laten geen traan om zijn dood: ‘misdaad loont niet’, is de conclusie…..”
  Ik laat ook nooit 1 traan om de dood van drugsbaronnen, criminelen of wat dan ook. Het lijkt wel of de schrijver (H.J.) dat nog net niet doet, tranen laten. Ik vind het zo vreemd, ik krijg altijd de indruk dat misdaadjournalisten min of meer bevriend raken met criminelen. Ik kan er naast zitten hoor…

 2. CPM Karsten at 11:55 am #

  xe2x80x9cWaar is de moord gepleegd en hoe groot is de kans dat – als de buurman de moordenaar is – de moord zelf heel ergens anders heeft plaatsgevonden?xe2x80x9d

  Iemand kan maar xc3xa9xc3xa9n keer worden vermoord. Waarschijnlijk wordt er bedoeld, dat de plek van de moord niet de vindplaats van het lijk hoeft te zijn.

 3. @ndrxc3xa9 at 1:42 pm #

  @ Diane; De reactie van Gerlof Leistra was is meer proffesioneel. If you can stand the heat get out of the kitchen.

  Beste @ndrxc3xa9,

  Waar lees jij die reactie van Gerlof Leistra dan? Ik kan ‘m niet vinden. En dit gezegde wordt al dertig jaar door Peter de Vries gebruikt (alleen dan wel goed gespeld).

  Hendrik Jan

 4. Eddy at 1:52 pm #

  Charles Zwolsman verdiend respect in de vorm van hij niet een man van geweld was.Als je dan de berichten mag geloven.Een old school gangster.Zouden ze zeggen in Amerika.Hij handelde in drugs zeggen sommige maar geen hard drugs.Ik denk dat je Zwolsman kunt vergelijken met de mensen die alcohol smokkelde naar Amerika.Ik denk dat onze kleinkinderen ons zullen uit lachen hoe wij nu met soft drugs om gaan.Tegen die tijd verwacht ik dat het allang gelegaliseerd is.Er is denk ik ook bewondering voor Zwolsman omdat je wel een bepaalde mate van inteligentie moet hebben om op die niveau te opereren en dat verdiend gewoon respect.En voordat mensen zeggen maar hij stierf wel in de gevangenis.That’s all part of the game,if you can’t do the time don’t do the crime.

 5. Siem at 2:18 pm #

  Ik denk dat Vincent binnen no-time weer buiten staat.

  Het slachtoffer is (na vertrek uit een pub) rond 20.30 voor het laatst gezien op bewakingsbeelden van een supermarkt waar ze een pizza kocht. Pizzamysterie: van de pizza of de verpakking is niets teruggevonden.

  De relatie met de vriend was niet verbroken. Hij verbleef het weekend waarin Joanna zou zijn verdwenen elders.

  In een intervieuw met de ouders van Joanna, ze was toen nog niet gevonden, wordt gesteld dat de vriend haar een paar keer had gebeld dat weekend, maar dat Joanna daar niet op had gereageerd. Volgens de ouders kwam het wel vaker voor dat er niet meteen op oproepen werd gereageerd als hun dochter er even geen zin in had. De ouders hadden de stellige overtuiging dat niemand uit de directe, relationele, omgeving van hun dochter iets met de verdwijning te maken kon hebben.

  De vriend trof bij thuiskomst Joanna niet aan en heeft na enkele uren gewacht te hebben rond middernacht contact met de ouders opgenomen nadat hij de jas, sleutels en mobieltje van Joanna -in de woning- vond waardoor hij erg ongerust werd. Aldus de woorden van de ouders. Zij hebben direct daarop de politie ingeschakeld.

 6. Diane at 5:35 pm #

  @Andrxc3xa9. Ik heb de recentie van Gerlof Leistra maar even gelezen dan… en mijn mening is daardoor zeker niet veranderd. Het was een crimineel, die zijn eigen zoon er in mee sleepte.
  en @ Eddy, prima als jij vindt dat Charles Z. respsect verdient, ik kan er maar weinig respect voor opbrengen hoor.

 7. @ndrxc3xa9 at 2:27 am #

  @HJK, mijn reactie is verwarrend, achter de punt kwam mijn eigen mening (die volgens jou veel gebruikt wordt door PRdV, dat wist ik niet, ik kijk nooit naar de campingzender). De reactie van Gerlof was dat hij er geen traan om zou laten, en daar heb ik een eigen interpetatie aan gegeven. Deze reactie was in de NOS-journaal of in AT5 nieuws (ik heb het allebei gezien)
  En can moet natuurlijk can’t zijn.

 8. broer at 12:20 pm #

  Gerlof Leistra is toch niet serieus te nemen….in zijn boeken over topcriminelen staan alleen dingen die al bekend zijn. Ok schrijft hij veel onwaarheden byv. dat Cor van Hout zwaar coke verslaafd was.
  Hij komt zelden met nieuwtjes…..ik vind het een kwal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: