Vrijdag 31 december: Dichtbij de bom op Times Square; Het jaar van de Loverboys

31 Dec

Bom-times-square-nyt

Met die Somalische Kerstterroristen is het net als met vergeten koffers in de trein: xc3xa9xc3xa9n keer zo'n foute actie, dat pikken we nog. 

Als er xc3xa9xc3xa9n keer iemand een koffer in de trein achterlaat en het hele treinverkeer ligt stil (terwijl het niet sneeuwt, waait, vriest, regent, dooit of te warm is), dat pikken we nog wel.

Maar als dat elke week gebeurt, pakt de conducteur gewoon die koffer op en zet hem bij gevonden voorwerpen. Zonder dat er een haan naar kraait en er een kip ontploft.

Dat is het grootste gevaar: overtrokken reageren op onzinberichten kun je je niet te vaak veroorloven, dat is het erge aan die miskleun met de belwinkels. Want soms is er xc3xa9cht iets aan de hand. In Denemarken leek deze week de actie tegen de krant die de spotprent afdrukte behoorlijk serieus.

Over die misdrijven top tien van Time Magazine (Joran 1, parachutemoord 4) hadden we 't al eerder, er is er nog eentje die bij mij al weer in het vergeetboek was geraakt. Terwijl er dit jaar toch aardig wat familieleden en kennissen op Times Square zijn geweest. Het gebeurde op 1 mei.

Als de bom die Faisal Shahzad in elkaar had geknutseld werkelijk was afgegaan, zou er een ongekende ravage zijn aangericht in het hart van New York, op Times Square. Minstens vijf huizenblokken ver zouden er slachtoffers zijn gevallen, door granaatscherven of uiteenspattende glas, er zouden minstens tientallen, vermoedelijk honderden dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Faisal had zijn Nissan Pathfinder hier op die dag illegaal geparkeerd. Gelukkig was hij geen echt goede bommenmaker, hij had niet de juiste verhouding gebruikt. Straatverkopers zagen rook uit de auto komen en alarmeerden een politieagent. Shahzad werd opgespoord en gearresteerd. Hij zat al in het vliegtuig naar Dubai, maar de start werd afgebroken, het vliegtuig taxiede terug.

Faisal is een in Pakistan geboren Amerikaans staatburger. Hij had in een terroristisch trainingskamp in Pakistan gezeten. Hij werd veroordeeld tot levenslang. In Amerika ontstond er veel discussie over de vatbaarheid van jonge moslims voor radicalisering door middel van de preken van de Jemenitische-Amerikaanse geestelijke Anwar al-Awlaki.

In Nederland lachen we om die malle inval in de belwinkel, waarbij voor het gemak iedereen maar werd aangehouden, in het donker zie je die jongens niet zo goed, maar het kxc3¡n dus ook serieus zijn.

*

Trouw-december2010 "Wij tasten allemaal in het duister over wat er zich precies heeft afgespeeld tussen deze twee mensen." Zegt uitgever Chris ten Kate, van Van Gennep. Iris Pronk kwam deze week in Trouw terug op 'het Mosterd-jaar'. Dat niemand nog gexc3xafnteresseerd is in het boek van Maria.

Voor uitgever Ten Kate zijn de druiven nogal zuur, kennelijk. Hij blijft dapper doorliegen. Maria's moeder Lucie is nog steeds overtuigd van de schuld van 'loverboy' Manou en ze is ook nog steeds 'ontzettend boos' over 'alle onrecht en leugens'.

Volgens haar beraadt Maria zich nog op een reactie en werkt ze intussen aan een kinderboek. 'Dat is een avonturenboek. Dat is wel fantasie, inderdaad.'

Aldus wat fragmenten uit Trouw.

Iris Pronk had mij voor dit stuk ook nog wat vragen gesteld, maar daar is niets van terug te vinden in het artikel. Paste misschien bij nader inzien niet in het stramien, maar van mij hoor je geen kwaad woord over Iris Pronk en Trouw: die hebben zich het meest professioneel opgesteld van alle journalisten en media, door ruiterlijk toe te geven dat ze zich door Maria en Lucie bij de benen hadden laten nemen. Veel collega's konden die draai maar moeizaam maken.

Voor de liefhebber: de vragen die Iris mij stelde en de antwoorden. Zodat ik niet geheel en al voor de katsefjool heb zitten tikken (het ging per mail).

Heeft de affaire je nog lang bezig gehouden?

Er komen nog steeds reacties. Afgelopen week nog een heel interessante, die zomaar weer tot een boek zou kunnen leiden. Maar dan over een meisje dat xc3xa9cht slachtoffer is van loverboys. Verder heb ik twee van de drie jongens/mannen gesproken die veroordeeld zijn
voor seks met de minderjarige Maria, 'Ricardo' en 'Jayson'. Ricardo telefonisch en in de gevangenis, Jayson 'op straat' in Amsterdam, was extreem lastig te vinden.

Ik heb de aangifte van Maria tegen hen gezien, die komt naadloos overeen met wat ze er zelf over vertellen. Over de locaties waar ze seks hadden, hoe en met wie, tot in details.

Verder heb ik  uitgezocht waar de zogenaamde groepsverkrachting is geweest en wie daarbij waren. Geen van de daarbij betrokken personen is aangehouden of veroordeeld, Maria kende hen niet. Dat waren er in totaal drie, misschien vier. In geen van de verhalen komt Manou voor.

Ook heb ik verschillende meisjes gesproken die tegelijk met Maria in India  zijn geweest, voor het zogenaamde loverboyproject van de Hoenderloo-groep. Dat hele project was een aanfluiting, zou een heel mooi verhaal over te maken zijn, maar ik heb er geen afnemer voor (en geen tijd)

Is er nog nieuws?

Manou heeft aangifte gedaan tegen Maria, Lucie en de uitgever wegens smaad en laster. De aangifte was in Haarlem, maar die moest worden doorgesluisd naar Apeldoorn. Daar gebeurt er al een half jaar niks mee in verband met 'prioritering', ondanks ettelijke aanmaningen van de advocate. Lucie schijnt aangifte te hebben gedaan tegen mij – wegens belediging – maar daar heb ik officieel nooit iets van vernomen, het stond in de krant. Lucie heeft ook aangifte gedaan tegen 'Oscar', haar ex-man, maar die heeft er ook niets meer
over gehoord.

Heb je nog contact (gehad) met Maria en haar moeder, de afgelopen maanden?

Ik heb geen contact meer gehad met Maria en Lucie, ik heb nog wel een keer gebeld met haar tante (Wikkel, de zus van lucie). Ik had met haar afgesproken dat ze zou reageren als ze het boek had gelezen. Ze ging het overleggen, maar ze ging er niet op in.

Hoe is het afgelopen met de echte 'Manou', en met zijn aanklacht tegen Maria?

De echte Manou woont nog in Belgixc3xab, hij heeft ernstige gezondheidsproblemen gehad afgelopen zomer (suikerziekte). Op dit moment gaat het redelijk.

Hoeveel exemplaren van jouw boek zijn er verkocht (de verkoop van het
boek van Maria is flink gekelderd…)

Er zijn drie drukken van 10.000 exemplaren geweest, die zijn op een paarhonderd na verkocht. Als de verkoop nog een beetje doorloopt komt er wellicht een vierde druk. Er zou ook een film worden gemaakt van het boek van Maria, door Paul Ruven, maar daar hoor je niks meer over. Wel dat hij een ander 'misdaadboek' gaat verfilmen (over nep-spionne Malika). Dat zal wel met prioritering te maken hebben.

No Responses to “Vrijdag 31 december: Dichtbij de bom op Times Square; Het jaar van de Loverboys”

 1. Diane December 31, 2010 at 11:09 am #

  Goed dat H.J. het onderwerp Maria M weer eens aanroert. Ik ben er toch nog steeds erg nieuwsgierig naar. Naar hoe het nu met alles gaat, de zgn. aangiften enz. Dat eindelijk de verkoop van die flodder roman eens stagneert is goed. De brugklasmeisjes hebben nu waarschijnlijk andere boeken ontdekt voor hun boekverslagen. Helaas heb ik het artikel in Trouw niet gelezen, ik heb die krant niet dus is me dat ontgaan. Ik zal nog even op internet kijken of ik het terug kan vinden. Van Maria en Lucie is (behalve in dit artikel begrijp ik?) nooit meer iets vernomen. Dat zegt toch heel veel. Genoeg eigenlijk. Die zitten nog steeds boos en verontwaardigd te zijn.

 2. Jos December 31, 2010 at 1:10 pm #

  ‘Miskleun is met Somaliers’. Heeft Korterink soms inzage gehad in het AIVD ambtsbericht? Kent hij alle ins en outs? Zijn ze afgeluisterd? Afgeperst? Ik zie die advocaten van alles beweren, net als die Somalixc3xabrs, maar of dat allemaal klopt, moeten we maar weer afwachten. Zo niet, Hendrik Jan die zijn conclusies alweer klaar heeft.

  Ik heb zojuist even gekeken, maar de verfilming van Echte mannen staat nog gewoon op de rol bij Talent United van Ruven.

 3. mieke January 1, 2011 at 3:32 pm #

  @ Jos (“Miskleun met Somalixc3xabrs”)

  Ik ken die straat niet, maar dat is gauw genoeg geverifieerd door mensen die de situatie ter plekke wel kennen. En als het dan klopt, dan heeft deze Somalixc3xabr wel een punt lijkt me zo… (Link is naar Trouw)

  Zo iemand die zich schaamt over een duidelijk te kort gevangenenkloffie: het kost mij dan moeite om direct te geloven dat hij a] weet waar Gilze-Rijen ligt en wat ze daar voor moois hebben waar iedereen met z’n fikken af moet blijven, en b] dat hij een serieuze deelnemer was in een complot tegen de vliegbasis daar. Alsof je als xc3xa8chte terrorist uiteindelijk immers niet volledig met je billen bloot zult gaan in de wereldpers!

  Nou jij weer…

  BVD’tje of tegenwoordig AIVD’tje spelen is ook niet meer wat het geweest is. Dat is gewoon een feit. De wereld is teveel veranderd, en de techniek ook. En afpersers worden steeds brutaler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: