Woensdag 29 december: Moordjonker op het matje; Misbruikt door een seksprofeet

29 Dec

Jan-de-l-wassenaar-web Bij de rechtbank in Den Haag is vandaag een pro-formazitting in de zaak van 'de Wassenaarse moordjonker' Jan de L. xe2x80x98Voldoende hebben maakt gelukkig, meer dan voldoende hebben brengt ongelukxe2x80x99 is een oude Chinese wijsheid die nogal van toepassing is op jonkheer Jan.

Hij wordt ervan verdacht op tweede paasdag zijn tweede vrouw Reineke te hebben vermoord en legde een bekentenis af, maar het motief is nog onduidelijk. Reineke stond bekend als een lieve vrouw die zich inzette voor zieke mensen, maar Jan de L. leed kennelijk aan een ziekte waartegen haar kruid geen genezing bracht.

Dat het allemaal zo lang duurt, zal te maken hebben met de geestelijke gesteldheid van de verdachte.

Dat doet me denken aan een zaak die in de Verenigde Staten speelt en die zich al jarenlang voortsleept. Hij staat in de top tien van Time Magazine, van misdrijven die in 2010 de gemoederen daar het meest bezighielden.

De zaak van Joran van der Sloot staat er op nummer xc3xa9xc3xa9n, op vier staat het procers in de Belgische parachutemoord. Maar deze is ook bijzonder.

David-Mitchell-Wanda-Barzee

Elizabeth Smart, de 14-jarige dochter van vrome Mormonen, werd op 5 juni 2002 xe2x80x99s morgens vroeg ontvoerd. Negen maanden later werd ze teruggevonden, als de gevangene van straatprofeet Brian David Mitchell, van de Heiligen der Laatste Dagen.

Vanwege de discussie over de psychische gesteldheid van Mitchell en de vraag of hij wel terecht kon staan, duurde het tot november 2010 voor het tot een proces kwam. De inmiddels 23-jarige Elizabeth vertelde twee dagen lang uitvoerig en tot in elk pijnlijk detail over het lichamelijk en seksueel misbruik.

Volgens zijn advocaten is Mitchell ontoerekeningsvatbaar en kan hij niet worden berecht, op grond van krankzinnigheid. Zijn eigen vrouw dacht er anders over. Deze Wanda Barzee, die al die negen maanden aan zijn zijde was en medeplichtig was, werd veroordeeld voor ontvoering en kreeg 15 jaar celstraf.

David-Mitchell-Smart

Volgens haar is Mitchell niet gek, maar is hij een meester in het manipuleren van mensen via hun religieuze overtuigingen. En uiteindelijk draait het bij deze profeet om xc3xa9xc3xa9n ding (hoe verrassend): seks.

Elizabeth vertelde de rechtbank dat haar ontvoerder zichzelf zag als een soort koning David, de Enige Machtige en Sterke, maar de meeste gebeden die hij (Hij?) tot God richtte gingen erover dat Elizabeth haar xe2x80x98vrouwelijke plichtenxe2x80x99 naar behoren zou vervullen.

Ze werd bijna elke dag werd verkracht en de hele tijd bedreigd met de dood als ze zou proberen te ontsnappen. Ze vertelde hoe ze als een dier leefde: opgesloten en met kettingen vastgebonden. Als ze niet werd verkracht, moest ze toekijken hoe de profeet en zijn vrouw de liefde bedreven.

Ze hoorde van buiten de geluiden van omroepers die haar naam riiepen, maar ze kon niks doen. Exc3xa9n keer kon ze bijna ontsnappen: ze moest gesluierd mee boodschappen doen. Een politieman vroeg of ze haar sluier wilde oplichten: hij was op zoek naar Elizabeth Smart. Maar het mocht niet van de profeet.

 

No Responses to “Woensdag 29 december: Moordjonker op het matje; Misbruikt door een seksprofeet”

 1. Maurits de Vries December 29, 2010 at 11:27 am #

  Het betreft hier geen pro-formazitting. De zaak tegen Jan de Lange wordt vandaag inhoudelijk behandelt…

  Beste Maurits,

  Dan heeft de perswoordvoerster mij van de week lelijk voorgelogen.

  Hendrik Jan

 2. Olivier December 29, 2010 at 4:19 pm #

  9 maanden is 9 jaar. Svp corrigeren.

  Beste Olivier,

  De ontvoering duurde negen maanden, het duurde alleen zo lang voor het tot een proces kwam.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: