Maandag 29 november: Advocaatje leef je nog?; Aanslag in Eindhoven; Misdaadjournalisten & vrienden

29 Nov

Koudbloed11-cover

Het proces tegen ex-directeur Hubert Mxc3xb6llenkamp van de Amsterdamse woningstichting Rochdale ligt even stil omdat hij geen geld heeft om zijn advocaat te betalen. Advocaten zijn een hot item de laatste jaren. In 'Kijken in de ziel' komt de gevestigde orde aan het woord, in de nieuwe Koud Bloed 'jonge honden'. Waarvan drie die ook bij mij een profiel hebben: Marixc3xablle van Essen, Jillis Roelse en Serge Weening.

Advocaten en geld. Een vraag die mij ook vaak wordt gesteld: waar betalen ze het van? Topadvocaten met dure auto's en kantoren op de beste plekken van de stad, leven die niet van het criminele geld van hun clixc3xabnten? Zal vast, maar dieven kopen ook hun brood bij de bakker, dat is het punt niet. In veel gevallen is het belangrijk dat er een zogenaamde toevoeging komt: dat 'de staat' de advocaat betaalt. Dat heet Pro Deo, maar dat is dus helemaal niet gratis. Alleen voor de clixc3xabnt, de advocaat mag een uurtarief bereken van ruim honderd euro. 'Wij' betalen dat.

Ook topcriminelen maken hier meestal gebruik van. Niet allemaal, sommige vinden het hun eer te na en betalen zelf, maar of je daar als advocaat altijd vrolijk van wordt? Ik schat dat er voor tientallen miljoenen euro's aan openstaande rekeningen is bij de bekende kantoren, waarvan heel veel nimmer gexc3xafncasseerd gaat worden.

In het strafrecht is het eigenlijk beter geregeld dan op andere gebieden. Vorige week hadden we 't over een claim van een fotograaf, waarbij een foto waar je normaal gesproken op internet misschien twee tientjes voor zou betalen, ineens 4000 euro moet kosten. Als je erover gaat procederen ben je nog veel meer kwijt. We hebben het ook gehad over 'Manou', die ten onrechte beschuldigd is van van alles en nog wat: moord, verkrachting, loverboy, misbruik. Maar als hij zijn recht wil halen kost hem dat bij voorbaat al ettelijke duizenden euro's en het is nog de vraag of hij dat ooit terugkrijgt.

*

Zwarte-joop

Ook in Koud Bloed: een stukje van Bart Middelburg over 'Zwarte Joop', de koning van de Wallen, met Casa Rosso als paleis. Afgelopen week was ik te gast bij Leidse studenten. Een van de vragen was hoe de verstandhouding is tussen 'de misdaadjournalisten'. Laten we zeggen: er is hier en daar wat wrevel. Bas van Hout, 'pleegzoon van Zwarte Joop', zal bijvoorbeeld niet blij zijn met dit stukje van Bart Middelburg, die schrijft dat Zwarte Joop gewend was "publiciteit te sturen" xc3xabn niet blij was met wat Middelburg in Het Parool schreef. "Een van zijn topluitenanten bracht eens de boodschap over dat als ik zo doorging ik een paar zodanige 'rossen' zou krijgen 'dat je nxc3xb3xc3xb3it meer wat schrijft'.

Middelburg noemt Bas van Hout niet, maar als hij schrijft dat Zwarte Joop zich niet alleen omringde met criminelen, maar ook 'journalisten inpakte' is voor insiders wel duidelijk wie hij bedoelt. De vete tussen Middelburg en Van Hout is legendarisch.

Vonden de studenten ook interessant: of je wel eens bedreigd bent, klappen hebt gekregen en dat soort dingen, en of het gevaarlijk is. Tja.

En hoe ga je met criminelen om, kun je daar 'vrienden' mee worden? Daarover ging het een week eerder in Nieuwe Revu, dat een aantal misdaadjournalisten (ook mij) hierover aan de tand voelde.

*

Boutenslaan-woning

Bovengenoemde elementen komen ook aan de orde in dit bericht, over een schietpartij van zondagavond half tien, "toen alle criminelen net naar Peter de Vries zaten te kijken", meent de bron. Het is een bericht uit het Eindhovens Dagblad, staat inmiddels ook op de site van De Telegraaf 

"Onbekenden hebben zondagavond rond 21.30 uur een woning aan de Eindhovense Boutenslaan onder vuur genomen. Niemand raakte daarbij gewond. Op het moment van het voorval waren er volgens de politie meerdere personen in de woning aanwezig. De ruit aan de voorkant van de woning bleek door een aantal kogels doorboord. Ook enkele voor de woning geparkeerde auto's en aangrenzende huizen werden geraakt. Een buurtbewoner hoorde kort achter elkaar drie schotsalvo's, vermoedelijk afkomstig uit een automatisch wapen. Volgens deze getuige zag hij vanuit zijn woning aan de overkant van de straat de vermoedelijke schutter rustig naar een geparkeerde auto lopen. De bestuurder zou vervolgens weggereden zijn in de richting van de High Tech Campus. Volgens andere getuigen zouden er meer schutters zijn geweest. De politie was zondagnacht nog bezig met een onderzoek."

Waarom is dit nou interessant? Omdat er in dat huis 'een grote jongen' – woont. Een bekende. Maar waarom staat dat er niet bij? Wxc3xa9xc3xa9t het Eindhovens Dagblad het niet, of wachten ze liever tot de politie – of iemand anders – ermee naar buiten komt?

Ik heb ook wel eens een regeltje aan de man gewijd, waarna ik het vriendelijke doch zeer dringende verzoek kreeg – gelukkig nog wel via zijn advocaat – de naam te verwijderen.  Het ging over een poging tot liquidatie, waarvan ik had gemeld dat die voor hem was bedoeld. Dat klopte volgens hem niet. Daar kun je dan een punt van maken, maar ik zal eerlijk bekennen: ik ga zo overstag. Ik kan mij geen rechtszaak veroorloven. En wie zal zeggen of dit niet eigenlijk voor de buren was bedoeld? Zou wel interessant zijn even te volgen of nu ook weer de naam van dezelfde schutter opduikt. Maar die had waarschijnlijk een alibi: hij keek naar Peter de Vries!

In de rest van de media gaat het bijna net zo, daar wordt alles afgemaakt met een schikking, zonder tussenkomst van een advocaat. Recht en principes zijn leuke dingen, maar je moet er wel geld voor hebben.&#1
60;

No Responses to “Maandag 29 november: Advocaatje leef je nog?; Aanslag in Eindhoven; Misdaadjournalisten & vrienden”

 1. ed November 29, 2010 at 9:26 am #

  Het is -afgaande op de foto’s in het ED- dit huis, niet echt succesvol voor een ‘grote jongen’ klein autootje ook, althans voor een ‘grote jongen’

  Beste Ed,

  De link werkt niet – ook die nieuwe niet – en ‘groot’ hoeft niet altijd rijk te zijn, en zeker niet voor de buitenwereld. Ik bedoel meer: ‘bekend en invloedrijk’

  Hendrik Jan

 2. Ruud November 29, 2010 at 11:12 am #

  Wie gisterenavond naar Peter R. keek heeft misschien het programma De Rexc3xbcnie met de schoolklas van Albert Soer uit Ruinen gemist. Bij hem in de klas zat ook Richard K., destijds de jongeman die verdachte was in de moord op Andrea Luten en hiervoor enkele maanden onschuldig is vastgezet.
  Hij verteld hierover met een zeer aangrijpend verhaal. Waarschijnlijk alles nog te zien op Uitzending Gemist.

 3. spinn November 29, 2010 at 11:31 am #

  Misschien is het juist erg slim om niet in een grote auto te gaan rijden, neem bijv Jan Femer die reed altijd in een klein oud golfje en woonde 3 hoog achter in Amsterdam noord,en hij kon het zich echt wel veroorloven om wat groter te rijden en te wonen.

 4. Linda November 29, 2010 at 11:47 am #

  Bedoel je de moord op Adi Nahr, die op bezoek was bij familie in Eindhoven toen er een kogelregen door de voorruit ging? Dat leek op een liquidatie waarbij de verkeerde werd geraakt.

 5. Linda November 29, 2010 at 11:48 am #

  Zou iemand me misschien kunnen uitleggen hoe dat zit met die Mollenkamp, als hij geen geld heeft voor een advocaat, kan de zaak toch gewoon voortgezet worden met een pro-deo advocaat? Waarom leggen ze dan de zaak stil? Ik begrijp hier niets van.

 6. piet pietersen November 29, 2010 at 12:33 pm #

  @Linda

  Een pro deo advocaat krijg je pas als je aantoonbaar geen geld hebt om hem zelf te betalen,daarvoor dien je een bewijs van onvermogen aan te vragen.Ik vermoed dat dhr Mollenkamp dat bewijsje niet krijgt.

 7. K.Hakvoort November 29, 2010 at 1:15 pm #

  “Ik schat dat er voor honderden miljoenen euro’s aan openstaande rekeningen is bij de bekende kantoren, waarvan heel veel nimmer gexc3xafncasseerd gaat worden.”
  Een wilde, niet onderbouwde en eigenlijk lachwekkende schatting. Bovendien weten meesteroplichters gewoonlijk succesvol de illusie te wekken dat ze tekort gedaan worden.

  Beste K. Hakvoort,

  Ik bedoelde ‘tientallen’, heb het aangepast.

  Hendrik Jan

 8. RB November 29, 2010 at 4:29 pm #

  Het is een wilde schatting, maar het zijn eerder honderden miljoenen dan tientallen. Kijk de jaarcijfers van een paar kantoren er maar eens op na…

 9. ute November 30, 2010 at 12:08 am #

  Ruud ik heb daar net naar gekeken.
  Dank voor je berichtgeving hiervan.
  heeft erg veel indruk gemaakt op mij.
  Heb het toen allemaal wel gelezen, en ook een vriend van ons werd ondervraagd, daarom juist heb ik het gekeken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: