Zaterdag 27 november: De Engeltjes van Millingen & Duivels Gedraai om Baja

27 Nov

Millingen

Alsof kindermoord iets van de laatste tijd is… In De Stentor vandaag een reportage over Wendy Olde Olthof-Kersten, "een zorgzame moeder van 35", die op 2 november 1966 in Millingen aan de Rijn haar  kinderen met een bijl vermoordde. Journalist Jan Bouwhuis kwam 44 jaar later de echtgenoot toevallig op het spoor en tekende diens verhaal op.

Het gebeurde aan de Prinses Irenestraat 22, slachtoffer waren de kinderen Clara (7), Lucia (5), de tweeling Thomas en Johannes (bijna 4) en Theresia (2). "Al vrij snel valt de term Congo-trauma. De moeder en haar vijf kinderen stonden op het punt zich te herenigen met echtgenoot en vader Johan Olde Olthof, die in Zuid-Afrika een schoenenfabriek runt. De familie woonde er al eerder, maar was, na ook nog een tussenverblijf in Australixc3xab, teruggekeerd naar Nexc2xadderland. Eerst kwam de moeder met de kinderen naar een huis in Millingen, daarna ook haar man."

De moeder zou bang zijn geweest om naar Zuid-Afrika te gaan. "De vader komt er niet goed van af in de meeste krantenartikelen uit die tijd en ook niet in de herxc2xadinneringen van veel Millingenaxc2xadren. Dat komt mede door de verxc2xadhalen die Wendy zelf heeft verxc2xadteld. Hij zou zijn gezin in armoe laten leven en hen hebben gexc2xaddwongen naar Zuid-Afrika te koxc2xadmen. Hij zou zelfs zijn oudste dochter Clara hebben misbruikt."

Het verhaal van de vader verklaart veel. Moeder zit dicht tegen godsdienstwaanzin aan en zo zorgzaam als ze volgens de dorpelingen was, was ze niet. 

"Olde Olthof beschrijft hoe hij verxc2xadliefd wordt op het uitbundige meisje dat schoenen komt kopen in de winkel van zijn vader in Borne. Voordat ze gaan trouwen, waarschuwt haar vader hem dat ze net zo wispelturig is als haar moeder. Volgens Olde Olthof is het juist zijn vrouw die telkens wil verhuizen, ook weer van Milxc2xadlingen naar Zuid-Afrika. Hij beschrijft ook hoe hij in Auxc2xadstralixc3xab een leeg huis aantreft, naxc2xaddat zijn vrouw onverwacht met de kinderen is vertrokken."

Een overbuurvrouw herinnert zich:

"Het was een mooie dame. Mijn man zei dat ik me niet te veel met haar moest bemoeien. Ze had het over vrijxc2xadmetselarij en zo. Ze was ook heel gelovig. Pastoor Van Asten kwam er regelmatig. Met hem had ze echt een vertrouwensband."

Het huis aan de Irenestraat stond na het drama lange tijd leeg en brandde uiteindelijk af. De moexc2xadder kreeg bij de rechtszaak geen gevangenisstraf, maar kwam in een psychiatrische inrichting texc2xadrecht. Later pleegde ze zelfmoord. Johan Olde Olthof kreeg toestemxc2xadming van de paus om te scheixc2xadden. Hij hertrouwde en kreeg nog een zoon en een dochter.

*

Bondtehond

Op de site van Bondtehond is nu het verslag te lezen van de zitting in de Bunker, van donderdag.

Ging eigenlijk vooral over Ali A., clixc3xabnt van Nico Meijering. Ik zeg niet dat alles wat La Serpe beweert onzin is en dat degenen die nu terechtstaan onschuldige koorknaapjes zijn, maar sommige onderdelen rammelen wat meer dan andere. Met stip bovenaan staan de verklaringen over die zogenaamde bespreking in de Baja Beach Club over het dodenlijstje.

Ook de weduwe van Cees Houtman, Maria, heeft daar verklaringen over afgelegd. Inmiddels is het zelfs tot het Openbaar Ministerie doorgedrongen dat hier sprake is van een gevalletje-lariekoek.  

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: