Vrijdag 26 november: Raadsels om Farida; Bijbelles van Martin Kok & Jesse gaat praten

26 Nov

Farida-zargar-1

De ene vermissing is de andere niet.  Een paar weken geleden hadden we 't hier over Farida Zargar (21) uit Spijkenisse. Ze wordt al vanaf donderdag 5 augustus vermist. Ze is op 18 december 1988 geboren in Rusland als dochter van een Afghaanse vader en een Russische moeder. In 2000 vluchtte het gezin naar Nederland waar het al snel een permanente verblijfsstatus kreeg. In 2008 verliet Farida's vader het gezin. Hij vertrok naar zijn vaderland Afghanistan en liet niets meer van zich horen.

Getuigen zagen dat Farida op de middag van haar verdwijning fietste alsof ze werd achternagezeten. Een mogelijke verklaring voor haar verdwijning is dat ze in het kader van eerwraak of uithuwelijking is ontvoerd naar Afghanistan.

Nu is er in Spijkenisse  een vrouw aangehouden die pinde met een gestolen pinpas. Ook zijn er gestolen sieraden gevonden. Na een oproep in Opsporing Verzocht werden in de brievenbus van het politiebureau in Spijkenisse Farida's bankpas en de bijbehorende identifier achtergelaten. De man die dat deed staat op bewakingsbeelden. Hij houdt zijn gezicht in een capuchon of muts verborgen.

Farida-zargar-beeld

Heeft Farida haar pasje niet meer nodig omdat ze nooit meer in Nederland zal zijn, of is ze in een wereld waar ze haar pas in de eeuwigheid niet meer zal kunnen gebruiken?

Op de foto de 'pasbezorger'. Wie kent zijn jas?

Vorig bericht staat hier

*

Bijbel-1

Tijdens mijn omzwervingen door het vaderland in het kader van de eeuwige zoektocht naar de waarheid was ik even in de gelegenheid de bijbels op te halen die Martin Kok bij een vuilniscontainer had gevonden.

Zonde om weg te gooien, vond Martin, en mij kennende leek het hem beter dat ik er even naar zou kijken. De grootste van de drie is een heel oude Statenbijbel, met psalmen waarvan sommige in een berijming die zelfs ik niet ken: ze zijn dan ook 'gekooren' uit drie berijmingen in 1773 (ik ken er daar maar xc3xa9xc3xa9n van).

 

Bijbel-2

Inmiddels zijn ze bij iemand die er verstand van heeft. De emotionele waarde van de bijbels is hoog, de financixc3xable heel laag. Ze zijn te veel beschadigd, restaureren kost een vermogen. 'A-a-men' zou Martin zeggen (hij stottert een beetje). Ik heb er nog wel even een paar foto's van gemaakt, op een niet nader te noemen locatie.

"Wat drift beheerst het woedend heidendom," is een van de regels uit de eerste psalm. Moest ik ook nog wel even aan denken: de ene schietpartij na de andere. Dat is wel grappig, op zulke omzwerfdagen. Het ene moment zit je bij mensen uit 'de zwaarste kringen' (had nog niet eens met die bijbels te maken), een uur later gaat het alleen maar over liquidaties en een milieu "waar zulken samenrotten, die roekeloos met God en godsdienst spotten…"

*

 Gerrie-betlehem-2-web-wm

De moord op Gerrie Betlehem (hoe toepasselijk, deze naam, in het kader van het bovenstaande) houdt niet alleen mij bezig. Jesse Remmers heeft nu aangekondigd dat hij hierover een verklaring wil afleggen bij de recherche. Hij had mij ook mogen bellen, ik heb er ook nog een paar vragen over, maar in de Ebi heeft hij geen toegang tot jailphone.

Het gaat over de zogenaamde 'loodsmoord'. Wie waren erbij aanwezig en wat was hun rol? Waren ze nu in totaal met z'n vieren of met z'n vijven (inclusief slachtoffer?) Dat Jesse erbij was staat wel ongeveer vast, La Serpe ook, Betlehem zelf uiteraard en mogelijk nog twee anderen. La Serpe zou over deze liquidatie het een en ander hebben verteld aan 'toenmalige ex-vriendinnen'. Alle betrokkenen – tenminstem degenen die van de hoed en de rand weten – zijn het er in grote lijnen over eens dat deze moord in zekere zin onterecht was: Gerrie had in dit geval de boel niet geript, maar hij werd wel verantwoordelijk gehouden.

Wat kan Jese zeggen? Hij kan aansluiten bij het verhaal van (de getuigen over) La Serpe. Dat Jesse op het moment suprxc3xaame de trekker niet durfde overhalen en dat La Serpe het toen maar had gedaan. Jesse kan zeggen: 'Ik was erbij, maar het ging over een drugsdeal waar ik niks mee te maken had.' Hoeft-ie nog niet eens te liegen ook, want met die deal had hij inderdaad niks te maken.

Vorige bericht over deze zaak staat hier

 

 

No Responses to “Vrijdag 26 november: Raadsels om Farida; Bijbelles van Martin Kok & Jesse gaat praten”

 1. K.Hakvoort November 26, 2010 at 11:57 am #

  Nog eerder vindt een zondaar bij toeval het geloof dan drie kostbare bijbels bij het grofvuil maar misschien zijn de wonderen de wereld nog niet uit en probeert de Almachtige met de leukste surprises langs het “pad der zondaars” dezen “tot een frische boom” om te vormen.
  Ik weet niet of het in dit geval gelukt is maar ik ondervond zojuist bij het krachtig zingen van deze psalm in de berijming van 1773 merkwaardige gewaarwordingen. Niet te bewijzen dat er een causaal verband bestaat maar al bij zingen van de tweede regel brak de zon door en dompelde de besneeuwe daken hier in een schitterend licht. Hierna bij het legen van mijn brievenbus zag ik een mooie vrouw bij het grofvuil staan. Het ging weliswaar “slechts” om een vrouw die haar hondje uitliet maar toch.
  Een iegelijk kan het zelf uitproberen met de tekst en de melodie.

 2. Joop November 26, 2010 at 12:39 pm #

  K.Hakvoort schreef:11/26/2010 om 11:57 vm
  “Hierna bij het legen van mijn brievenbus zag ik een mooie vrouw bij het grofvuil staan. Het ging weliswaar “slechts” om een vrouw die haar hondje uitliet maar toch.”

  Voor vrouwen die bij het grofvuil zijn gezet moet je uitkijken hoor! Dat zal niet voor niets zijn gedaan 😉 |

 3. Peter V. November 26, 2010 at 12:50 pm #

  Bij de vader van Farida Zargar vraag je je echt af wat hem ertoe bracht om in 2008 terug te keren naar zijn geboorteland Afghanistan, dus op een moment dat Afghanistan nog steeds verscheurd wordt door oorlog.

 4. Linda November 26, 2010 at 11:31 pm #

  Farida is geboren in 1988 uit een Russische moeder en Afghaanse vader… Waren Rusland en Afghanistan toen niet zwaar in oorlog? Waarbij de Taliban de kern van het verzet tegen Rusland vormde? Hoe komt zo’n stel dan bij elkaar? En 21 is ze al, dat is toch ‘te oud” voor uithuwelijken, in Code Rood ging het om veel jongere meisjes.
  Wat een vreemde, vreemde zaak is dit. Ik hoop dat ze nog leeft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: