Maandag 15 november: Schoten in de Bijlmer; Vragen over Code Rood; Cruijff-gate & Penoza

15 Nov

 

Als je iemand doodschiet en je wil dat graag zo snel mogelijk in de krant, dan moet je dat niet op zondag doen. De enige journalisten die werken zijn van de sport, voor de rest zijn het zondagsdiensten draaiende bureauredacteuren.

Zodoende is het vanmorgen nog steeds onduidelijk wat er gisteren in de Bijlmer precies is gebeurd. Twee schietpartijen, xc3xa9xc3xa9n dodelijk, twee schutters die wegrenden. In de loop van de dag, als iedereen wakker is, zal er wel meer nieuws komen. Niet dat het er iets mee te maken heeft, maar komende woensdag is er weer een rechtszaak in de zaak van rapper Gumbs, tegen verdachte Maikel S

*

Eerwraak-masker

Deze week staat dus een beetje in het teken van ‘schieten in de Bijlmer’, afgelopen week ging het veel over eerwraak, naar aanleiding van de documentaire ‘Code Rood’ van Jessica Villerius.

Daar is nu nieuws over te melden: zowel het CDA als de Christen Unie hebben -afzonderlijk van elkaar- Kamervragen gesteld. Er wordt onderzocht of er een wetswijziging kan plaatsvinden. Minderjarigen zouden aangifte moeten kunnen doen. Op dit moment is het eerste wat de politie doet als een minderjarige zich meldt: de ouders inschakelen. Dat is in dit soort zaken niet bepaald handig.

Een link naar de vragen staat hier

*

Cruijff-telegraaf

Natuurlijk bemoei ik mij niet veel met sport, over het algemeen is dat geen misdaad. Een enkele keer doe ik een duit in het zakje als ik denk dat ik iets mis in een bepaalde discussie. Zoals nu met ‘Cruijff-gate’: de oud-voetballer die in de Telegraaf Ajax al wekenlang de oren wast.

De krant doet er alles aan de zaak zo groot mogelijk op te blazen, maar ik voorspel dat dit als een nachtkaars uitgaat. Niemand neemt Cruijff nog echt serieus. De Telegraaf is wel de grootste krant van Nederland, maar op sportgebied heeft ze al jaren niets meer in de melk te brokkelen.

Ooit was Jaap de Groot – persoonlijk vriend en roeptoeter van Cruijff – min of meer invloedrijk, maar dat is voorbij. Hugo Borst, Johan Derksen en de andere tv-jongens maken de dienst uit.

Ooit was de pagina Privxc3xa9 toonaangevend en een factor om rekening mee te houden, ook die tijd is allang voorbij met de even brave als saaie Wilma Nanninga. Het enige gebied waarop de krant nog sterk is en ‘invloed’ heeft is op het gebied van misdaad, dankzij John van den Heuvel.

Komen we toch weer uit bij misdaad…

In zijn column in de Telegraaf schrijft John vandaag over Penoza – wat hij net als ik met enige vertraging zag. Hij is er net zo enthousiast over als ik:

“Die schaduwkanten van een crimineel leven kwamen in de serie Penoza heel goed naar voren.”

“Toen ik deze aangrijpende scxc3xa8ne zag moest ik denken aan de kinderen van onder anderen Bertus Lxc3xbcske en Cees Houtman, die dezelfde afschuwelijke ervaring meemaakten. Het vervolg op de moordaanslag in de serie was precies zoals het ook vaak in de xc3xa9chte onderwereld gebeurt. Gezinnen en families vallen uit elkaar, er ontstaat ruzie over geld, justitie legt beslag op alle bezittingen en niemand vertrouwt elkaar nog.

“In Penoza verandert het leven van Carmen op dezelfde manier. Overal duiken schuldeisers op en bedreigingen aan haar adres volgen. Ook justitie zet haar stevig onder druk. De recherche wil haar gezin pas beschermen als ze getuigt tegen de compagnons van haar man. Al snel weet Carmen niet meer wie ze kan vertrouwen en vervagen de grenzen tussen goed en kwaad.”

 

 

No Responses to “Maandag 15 november: Schoten in de Bijlmer; Vragen over Code Rood; Cruijff-gate & Penoza”

 1. Jason November 15, 2010 at 10:05 am #

  @ HJ

  Welke is de tweede schietpartij? Mij is slechts xc3xa9xc3xa9n bekend en een paar knallende ballonnen verderop. Dat was gisteravond al bekend.

 2. Mautits de Vries November 15, 2010 at 12:58 pm #

  Ik neem Johan Cruijff altijd zeer serieus en met mij 84% van de supporters. En terecht, want Johan is Ajax. Hij zal nooit iets ondernemen of adviseren dat ten koste gaat van Ajax. Dat kan ik van de “rest” niet zeggen…

 3. Harry Bartelds November 15, 2010 at 5:24 pm #

  Ik heb de papieren versie van de column van Johan Cruijff gelezen. Er viel mij toen iets spontaan te binnen:

  Wordt het wellicht tijd voor Johan Cruijff dat hij eens te rade gaat bij een andere – betere – column ? (-:

  http://pauldeblot.nl/2010/10/15/oprichting-cbs-manresa/

 4. Kuifje November 16, 2010 at 2:46 am #

  Jopie heeft nog steeds altijd gelijk. Geloof ook dat de man integer is en het voetbalhart op de juiste plaats heeft zitten.

  Je zal niet vreselijk bekend zijn in de voetbalwereld of hem niet uit kunnen staan (kan gebeuren) maar hij geniet bij de doorsnee nederlandse voetbalsupporter, maar zeker ook internationaal, nog altijd veel aanzien.

 5. Kuifje December 8, 2010 at 2:07 am #

  Hoi HJ,

  Toch nog even over Cruyff:

  http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/8432453/__Xavi__Voeren_idee_Cruijff_uit__.html

  “BARCELONA – Barcelona levert de beste voetballer van 2010. Zoveel is zeker sinds maandag bekend werd dat Andres Iniesta, Lionel Messi en Xavi het podium vormen voor De Gouden Bal. Spaanse international Xavi ziet de nominaties als een beloning voor zijn club. “Dit is een overwinning voor Barcelona en van de filosofie van de club”, vertelt hij aan de Spaanse krant El Periodico.

  “Het maakt me niet uit wie de Gouden Bal gaat winnen” gaat Xavi verder. “Natuurlijk ben ik blij en trots dat ik xc3xa9xc3xa9n van de kandidaten ben, maar zie het vooral als een Gouden Bal voor Barcelona.”
  “Op onze manier voeren wij het idee uit dat Johan Cruijff over voetbal heeft”, haalt de middenvelder de Nederlandse legende aan. “En iedereen binnen de club staat achter dat idee dat Cruijff had en heeft.”
  “Barxc3xa7a heeft veel goeds gedaan voor het voetbal. We laten mensen zien hoe je je moet gedragen op het veld. Mijn mening is dat een overwinning voor Barcelona altijd goed is voor het voetbal.””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: