Zondag 31 oktober: Louis Theroux & Wilders-aanhang; Natalee & de Negers van Marokko

31 Oct

Mijas-berg-1

Vrijdagmiddag, uur of twee, graadje of 25, ergens op een berg aan de kust in de buurt van Mijas (bij Marbella). Er was aanleiding een foto te maken van het huis hier. Was haast onmogelijk te vinden, in totaal bijna twee dagen over gedaan.

Ik was een eindje naar boven gelopen om het huis er beter op te krijgen, hoor ik het onmiskenbare geronk van een Harley Davidson. Even later rijdt een type Hells Angel met de motor naar de poort. Hij moet gezien hebben dat ik daar die foto's van zijn huis stond te maken.

Het is hier nogal afgelegen, hier komt nooit iemand. Ik kon de auto veilig bereiken, heb de man – vanuit de auto – nog wel even aangesproken, het is wel goed afgelopen, maar in zulke gevallen is het toch niet prettig dat je helemaal alleen bent op een plek waar niemand anders weet waar je bent.

Gisteravond een fascinerend reportage (VPRO) van Louis Theroux, die in de Verenigde Staten in het hol van de leeuw, bij pure racisten, skinheads, Tom Metzger en zijn aanhangers mocht filmen. Open en bloot, kritische vragen stellen. Ook hij kwam in een hachelijke situatie terecht toen hem zeer dringend op de man af werd gevraagd of hij joods was. Je had de hele tijd het gevoel dat er iets helemaal mis zou kunnen gaan.

En ongelooflijk dat je zoiets kunt maken. Ik ben ook wel benieuwd hoe het nu is met die zingende racistische tweelingzusjes Lamb & Lynx, dochters van April Gaede. Als ik het goed begrepen heb is dit gemaakt in 2003. Toen waren ze elf…

Meer over deze uitzending staat hier

Zal toeval zijn, maar in Nederland was gisteren een demonstratie van (veel onschuldiger) zielsverwanten, voor Geert Wilders. Ik denk dat je in Nederland ook zo'n soort reportage als die van Theroux in Amerika zou kunnen maken. Het gedachtengoed van sommige aanhangers is net zo schrikbarend als van die Amerikanen, maar hoe kom je daar achter?

Er zou een 'Nederlandse Louis Theroux' moeten zijn, die net zo onverschrokken als hij ingang weet te vinden in die groepen en net zo open en bloot, zonder verborgen camera's, dit soort zaken aan het daglicht zou moeten brengen.

Misschien iets voor Peter de Vries?

Hij trapt vanavond af met Natalee Holloway. Ik las ergens dat het met de verwachte kijkcijfers wel goed zit en er zal vast wel interesse voor zijn, maar ik had 'm net zo lief bij 'negershatende' plattelands- en stadsjeugd gezien.

*

Marokko-markt-1

Afgelopen week een dag in Tanger geweest. Ook fascinerend. Wat een wereld van verschil met Europa. En onverwacht ook twee uur tijdverschil: 35 minuten met de boot, twee uur vroeger.

We zagen een paar donkere Afrikanen, die het daar ook niet al te breed hadden. Die jongens zijn waarschijnlijk het slachtoffer van mensensmokkelaars. Afrikanen betalen duizenden euro's voor de overtocht naar Europa, via de Straat van Gibraltar. Is maar een klein eindje, maar wel levensgevaarlijk: de douane schiet meteen met scherp.

In maanloze nachten wordt de overtocht gewaagd, met kleine boten. Na een paar uur rondvaren wordt er aangelegd aan de kust, de reizigers mogen hier uitstappen en krijgen de boodschap mee 'zo ver mogelijk Spanje in te lopen'.  Ergens in de loop van de volgende dag komen ze er dan achter dat ze niet in Spanje zijn, maar nog steeds in Marokko.

 

No Responses to “Zondag 31 oktober: Louis Theroux & Wilders-aanhang; Natalee & de Negers van Marokko”

 1. Ada October 31, 2010 at 12:31 pm #

  @ Hajee…

  Louis Theroux en Peter de Vries zijn appels en peren in de bekende vergelijking. Alhoewel ik groot respect heb voor Peter’s werk, denk ik niet dat hij Theroux hierin kan evenaren. Kwestie van dominante aanwezigheid bij Peter en de totale afwezigheid daarvan bij Louis Theroux. Ik heb groot respect voor laatstgenoemde.

 2. Joop October 31, 2010 at 12:46 pm #

  Mooie omgeving ben je HJK. Eind jaren ’80 enkele dagen, zakelijk, verbleven in Hotel Byblos in Mijas. Was toen ingericht alsof je een heel harem vrouwen bij je had. Drie toiletten bij je kamer/suite en geen criteria welke te kiezen voor gebruik ;).

  Ben dit jaar weer even in Mijas geweest. De omgeving en sfeer is een stuk slechter geworden dan ik me herinnerde. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik sinds dat eerste bezoek teveel andere mooie omgevingen heb meegemaakt die minder worden verpest door onduidelijke figuren die niet goed weten wat ze met hun teveel aan geld moeten doen (zo gewonnen, zo geronnen?).

 3. piet pietersen October 31, 2010 at 2:45 pm #

  Peter(niet op dvd verkrijgbaar)de volger van joran kan nog niet in de schaduw staan van Louis Theroux(op dvd verkrijgbaar).

  De enige uitzending over mevrouw Holloway die ik nog zou willen zien is als een journalist zich eens verdiept in die familie zelf.

  De onderzoeksleider in aruba van destijds(nu buiten dienst)vertelt in geur en kleur welke tegenwerking hij vanuit de familie en de fbi kreeg om onderzoek te doen naar familieomstandigheden.Wat volgens die man een normale gang van zaken is in dit soort verdwijningszaken.

  En daar hoor je Peter niet over wel gaat hij helemaal mee in alles wat Beth zegt en verdient daar een bijzonder welbelegde boterham mee,nu ook weer verkocht aan een amerikaanse zender,zou die Holloway familie echt zo machtig zijn als door die arubaanse onderzoeker gezegt is?

  Dat zou een interresante uitzending zijn,de slachtofferrol van mevrouw Beth weten we nu wel en heeft haar al miljoenen opgeleverd.

  De arme Nathalee,haar tirannieke moeder verdient nog aan haar dood.Dat van die tirannieke moeder heeft ze tegen Joran gezegt en is van vele kanten bevestigd dat ze zo over haar moeder sprak.Een van de weinige keren dat Joran iets zei wat bevestigd is.

  Overigens lijkt me zo’n soort uitzending meer iets voor John v/d Heuvel(misdaad-journalist) die man vind ik niet zo bevooroordeelt als de Vries(kijkcijferkanon/programmamaker),objectiever zeg maar.

 4. Siem October 31, 2010 at 5:03 pm #

  Geweldig! De docu ‘s van Louis Theroux.

  Canvas (Belgsche zender) kwam er in de EU al 3 jaar eerder mee, ik heb ze toen nagenoeg allemaal gezien. Wat nu is te zien zijn herhalingen.

  Onlangs was er de aflevering over de pedofielenbajes in de States, ruim 500 man. Evenzo, adembenemend schokkend en leerzaam.

  En nee, met alle respect, een Peter R. de Vries zie ook ik niet als iemand die ingang in NL zou kunnen vinden op dit gebied met toegang tot geflipte extremistische hardliners.

  Mocht een journalist geboeid zijn: Bijvoorbeeld AFA NL en buro Jansen & Janssen zouden om te beginnen eens een kijkje in de keuken kunnen geven. Er bestaat al heel wat documentatie over personen & ‘organisaties’ die minstens zo gek en fout zijn als wat Theroux in die docu heeft laten zien.

 5. ed October 31, 2010 at 5:11 pm #

  piet
  grotendeels met je eens. Het is jammer dat Peter het motto: ‘joran moet nu eens de waarheid spreken’ en voor Peter is die waarheid dan dat Joran Natalee heeft vermoord. Iets anders wordt niet geaccepteerd. Maar goed, er wordt een goed belegde boterham mee verdiend.

  Ik denk nog steeds dat Joran Natalee alleen heeft gelaten en dat ze is gaan zwemmen en verdronken en dat Joran zich initieel omdat hij een vriendin had, zich vastgeluld heeft en dat hij later bij vd Eem wat grootspraak is gaan doen. Heel dom, maar dat maakt hem niet schuldig aan moord.

  Stephany is een ander verhaal, hoewel ook dat zaakje stinkt.

  Het is jmmer dat Peter alle kritiek gewoon wegwuifd en reele vragen onbeantwoord laat. Het moet voor hem heel makkelijk zijn om bij Beth even om opheldering te vragen over de bewering van het Medivac vliegtuig dat al klaar stond voor Natalee verdween, en de ‘Call me Hootie’ flyers. Maar nee hoor: ‘Joran moet gewoon de waarheid spreken’

  toen er laatst bij DWDD ter sprake kwam dat Natalee toch wel flink aan de drank en de drugs was, deed Peter dat af als “besmeuring van een meisje dat ‘gewoon op schoolreisje was'”

  Het gaat er echter niet om dat Natalee beschimpt wordt maar om de waarschijnlijkheid dat ze van drugs of drank of een combinatie daarvan onwel is geworden.

  Jammer, dat zijn gemiste kansen. Natalee en Joran zijn gewoon entertainment producten geworden.

 6. Hans October 31, 2010 at 9:25 pm #

  Beste HJK ,Waarom worden mijn reacties niet toegelaten ?Ben ik gebanned omdat ik negatief schrijf over PRDV ?Dit is de zoveelste niet plaatsing..een beetje respect graag aan een trouwe lezer!! Ada slaat de spijker op zijn kop over het fenomeen PRDV en ik reageer daar op .De man is een weerzinwekkende verschijning op TV daar is iedereen het toch wel mee eens?

 7. peter October 31, 2010 at 11:06 pm #

  Zojuist heb ik het eerste deel van de reportage van Peter R. de Vries gezien over Joran van der S. gezien: geen nieuwswaarde. Zonde van mijn tijd. Volgende week kijk ik niet.

 8. Ada November 1, 2010 at 12:28 am #

  @ Hans…

  Praat maar gewoon voor jezelf, lijkt mij beter. Ik vind Peter geen weerzinwekkende verschijning, ik heb alleen geconcludeerd (mijn mening) dat Peter niet zou kunnen wat Theroux kan.

 9. Diane November 1, 2010 at 8:17 am #

  @ Hans
  Hoezo, daar is iedereen het toch wel mee eens? Je hoeft niet voor anderen te spreken. Ik ben het helemaal niet met je eens. Ik geloof nl. wel in de oprechtheid van PRdV. Ik kijk graag naar zijn programma’s. Er moet toch iemand alsmaar doorgaan met het (proberen) oplossen van misdaden? Zoals bijv. Nicky Verstappen en vele andere onopgeloste misdrijven? Hij heeft er al meerdere helpen oplossen. En wat Joran betreft : Laat maar lekker creperen in Peru. Die leugenaar/moordenaar?/afperser.

 10. ed November 1, 2010 at 9:01 am #

  @peter
  Ja iedereen maar kijken vanwege de aangekondigde ontmoeting, komt dat pas volgende week.

  @Hans
  Tja, ik ging even in op de persoonlijke relatie tussen peter en beth, die reactie zie ik ook nog niet terug.

  Beste Ed en Anderen.

  Het is wel de bedoeling dat het een bxc3xa9xc3xa9tje inhoudelijk blijft, domme scheldpartijen en vuige insinuaties komen er inderdaad niet door.

  Hendrik Jan

 11. Hans November 1, 2010 at 10:22 am #

  Hey..Ik sta weer op de kaart blijkbaar.thanks. Ada , ik denk dat je het wel met mij eens bent ,maar niet durft toe te geven .En de strekking van je verhaal komt op de mijne neer ,alleen ik verwoord het wat harder….

 12. Marina November 1, 2010 at 10:22 am #

  Hans,

  Dat heb je fout geinterpreteerd. Je ziet ook dat Ada geprikkeld is en geirriteerd reageert. Je hebt haar op de kast gejaagd.

  Tot mijn verbazing lees ik dat Ada eindelijk toegeeft dat Peter een dominante verschijning is danwel een dominante houding heeft, dat is de natuur zal ik maar zeggen, kan ie niet helpen.
  Maar.. ik ben nogmaals van mening dat een dominantie houding van Peter ten koste gaat van de kwaliteit van zijn werk.

 13. ed November 1, 2010 at 10:32 am #

  @HJK
  het was geen scheldpartij. Het was een suggestie die best in relatie kan staan tot de aandacht voor Joran. Er stond geen enkel scheldwoord in mijn reactie en de suggestie was niet van een ander niveau dan welke peter ook bezigt.
  Maar goed, het is jouw website en jouw regels.

  Overigens heb ik de afgelopen dagen in reacties op een oude posting hier de meest grove scheldpartijen gezien die wxc3xa9l geplaatst werden en waarvan reageerders zich zelfs afvroegen of die niet gedelete konden worden.

 14. Hans November 1, 2010 at 10:37 am #

  “Er moet toch iemand alsmaar doorgaan met het (proberen) oplossen van misdaden? Zoals bijv. Nicky Verstappen en vele andere onopgeloste misdrijven? Hij heeft er al meerdere helpen oplossen”

  Naief…naief..
  Wat bedoel je hier eigenlijk mee ? Dat is gewoon zijn werk en zijn passie ,hij kickt erop .Denk je dat hij dit alleen maar doet for the sake of de slachtoffers..”en wat bedoel je met meerdere heeft hij al opgelost ”
  Welke dan??????????????

 15. Annet November 1, 2010 at 10:38 am #

  Ja hoorxe2x80xa6 heb je het licht gezien HJ?!?
  xe2x80x9cHet moet een bxc3xa9xc3xa9tje inhoudelijk blijvenxe2x80x9d Je deinst er zelf ook niet echt voor terug om iemand even een sneer te geven die een andere mening heeft, maar dat zal dan wel een beetje inhoudelijk zijn. Soms begrijp ik je xc3xa9cht niet. Wat een lariekoek!

 16. Diane November 1, 2010 at 1:27 pm #

  Ach Hans, ik wil bijv. best wel de Puttense moordzaak noemen. En verder lees je zijn website maar, dan kun je het verder zelf doen. En… hij zal het zeer zeker voor zijn programma doen, het is zijn werk, zoals je zelf zegt, maar in de eerste plaats wil hij de ouders helpen. Raar he? Dat zulke mensen bestaan…..

 17. Annet November 1, 2010 at 3:30 pm #

  @ Diana,

  Ik mag hopen dat de missie van Peter R. de Vries nog wel wat spannender is dan alleen het helpen van mistroostige ouders. In dat geval had hij beter kinderoppas kunnen worden i.p.v. misdaadverslaggever en als hij zo doorgaat wil ik hem dat eerste aanraden!

  Tja, hij is gisteravond toch wel behoorlijk van zxe2x80x99n voetstuk gevallen, ik mag hopen dat hij het nog weer goed gaat maken! Dit kon xc3xa9cht niet.
  De enige boodschap die je uit deze uitzending hebt kunnen halen is dat Joran van der Sloot zonder geweten is geboren, welnu voor wie dat een openbaring is geweest heeft de laatste 5 jaar onder een steen geleefd.

  Ik vrees zelfs dat Peter R. de Vries met deze uitzending de moeder van Natalee Holloway van de wal in de sloot heeft geholpen door ons te laten zien hoe verschrikkelijk naxc3xafef, onnozel xc3xa9n gedachteloos deze vrouw is.
  Wat dat betreft heeft de moeder van Joran mij in xc3xa9xc3xa9n uitzending veel dieper geraakt dan de moeder van Natalee in al haar tv-optredens samen. Zij maakt er een sport van en geniet zichtbaar van de aandacht die het oplevert en Peter R. de Vries gaat er in mee. Jammer.

 18. Ada November 1, 2010 at 4:01 pm #

  @ Hans…

  Beetje hardleers of zo?

  “Ada , ik denk dat je het wel met mij eens bent ,maar niet durft toe te geven .En de strekking van je verhaal komt op de mijne neer ,alleen ik verwoord het wat harder….”

  De nuance die ik aanbreng is gestoeld op het feit dat ik meerdere kanten van deze stoere (in zijn programma dominante) man ken. Iemand die ook makkelijk zijn emo kant laat zien, bijvoorbeeld. Dominant is niet persxc3xa9 negatief, zeker als je met zoveel moordenaars en leugenaars te maken hebt.

 19. piet pietersen November 1, 2010 at 5:49 pm #

  Je hebt gelijk Ada,als er iemand een emo is is het meneer de vries wel,dat meejanken of in parlamentaire woorden “huilie huilie doen”met mevrouw Twitty/Holloway of hoe ze dan ook mag heten moet maar eens afgelopen zijn.

  zie in dit verband ook deze post.
  http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2010/11/maandag-1-november-mulisch-de-meisjes-beth-holloway-tv-presentator-stille-fascist.html?cid=6a01348065ce1a970c0133f57f1b89970b#comment-6a01348065ce1a970c0133f57f1b89970b

 20. Ada November 1, 2010 at 7:07 pm #

  Wil IEDEREEN die mij probeert woorden in de mond te leggen daarmee stoppen????

 21. Ada November 1, 2010 at 9:19 pm #

  @ Jacqueline…

  Dat is het probleem juist. Je begint steeds weer over de zaak Bolhaar maar als je tegengas of een weerwoord krijgt zeg je dat je andere dingen te doen hebt. Om vervolgens een paar weken later hetzelfde onderwerp aan te snijden. Enz enz enz.

  Kom met iets dat je waar kunt maken of hou je snuit. Natuurlijk ga je nu weer schampen of beledigen, laat ik alvast zeggen dat dat je zwakte weergeeft.

 22. Annet November 7, 2010 at 10:27 pm #

  Ja hoor, nog een schepje er bij bovenop. Peter R. de Vries ten top. Een nieuwe onthulling: Joran blijkt zelfs niet voor een milky way te zwichten. Hoe gewetenloos ben je dan. Een milky way!!!!
  Ik ga het niet eens afkijken, wat een onzin.

 23. Peter V. November 8, 2010 at 1:52 am #

  Ik heb de uitzending van Peter R. de Vries helemaal gezien, en het was inderdaad niet erg informatief. Een ding zijn we wel wijzer geworden. Beth Reynolds (dat is haar geboortenaam, dus noem ik haar maar zo, dus niet Holloway of Twitty) en Peter R. de Vries zijn gewoon smoorverliefd op elkaar.

 24. Bert Polak December 11, 2010 at 4:43 pm #

  De heer Korterink is iemand die kritiek niet kan of wil verdragen. Bant nog steeds alles wat niet in zijn straatje past. De heer Korterink denkt dat hij heel wat is. Laat hem dit maar denken. Zijn billenmaat de Vries duldt ook geen tegenspraak. Zielige figuren die door nog zieligere volgers worden “aanbeden”

  Beste Bert,

  Ik ben benieuwd wat je bedoelt, ik heb van jou geen reactie tegengehouden.

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: