Donderdag 28 oktober: "De zaak-Yuri"; Rotterdamse moord in 1999; 'Domme moord' op Vandormael

28 Oct

Yuri-ad

Volgens de politie Brabant-Noord is het uitgesloten dat het verhaal klopt dat ik gisteren bracht over een aanrijding waar Yuri van Gelder bij betrokken zou zijn geweest. Een collega had contact met de politie en daar wist men met grote stelligheid te vertellen dat er in de betreffende periode in heel Brabant geen enkele doorrijding na aanrijding was geweest en dat er ook absoluut geen melding was geweest op enig politiebureau met de naam Van Gelder.

 De collega was wel enigszins verbaasd dat de politie dit zo snel al zo zeker wist, maar men had er vaart achter gezet en het heel goed uitgezocht, want men wil in zo'n gevoelige zaak geen fouten maken. Ook de advocaat van Yuri bestempelt het verhaal als 'onzin'. Ik neem aan: na ruggespraak met zijn clixc3xabnt.

Dat betekent dus dat er in politiekringen – want het zal iedereen duidelijk zijn dat dit verhaal daar de ronde doet – iemand is die heel gedetailleerd een verhaal uit de duim heeft gezogen. Dat is ook iets om uit te zoeken, want waarom zou je dat doen?

Als we de politie mogen geloven kan er ook geen sprake zijn van een misverstand, van een andere 'Van Gelder' wiens auto ergens bij betrokken was en een andere 'Van Gelder' die zich op een politiebureau heeft gemeld. Omdat er helemaal geen aanrijding is geweest en zich helemaal niemand waar dan ook heeft gemeld.

De fantasie binnen Brabantse politiekringen kent dus geen grenzen. Ik kreeg nog meer details door. Ook 'uitgesloten', natuurlijk, en 'onzin'. Maar dan is het sprookje in elk geval compleet.

De auto van Yuri zou bij zijn ouderlijk huis zijn aangetroffen. Bij controle bleek de sporttas van Yuri (misschien: een sporttas) op de achterbank te staan. De stand van de stoel stond op een klein persoon. Wat erop duidt dat niet de vader er het laatst in had gereden maar vermoedelijk iemand met het postuur van Yuri. En volgens dit sprookje staat honderd procent vast dat vader naar een politiebureau is geweest.

Wordt vervolgd. 

*

Ook Brabant, maar van een geheel andere orde. Het bericht is al een paar dagen oud, maar het bleef mij intrigeren.

Samen met een begeleidster mocht Kurt K., die na een moord volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, op proef een dagje winkelen in Uden, op 20 april. Nadat hij bij de Hema een koksmes van 32 centimeter had gekocht, zeiden stemmen in zijn hoofd dat hij iets moest doen en toen stak hij een 61-jarige vrouw uit Boekel neer. Wonder boven wonder overleefde het slachtoffer de aanslag.

Kurt K. zat sinds 2000 in een tbs-kliniek in het Brabantse Zeeland omdat hij in 1999 in Rotterdam een meisje had vermoord.

Dat is wat ik mij afvroeg: welk meisje, en waarom en wie was er verantwoordelijk voor het meesturen van een kennelijk totaal niet tegen deze taak opgewassen begeleidster?

*

Luc-vandormael-web

Ook een zaak die weinig aandacht gekregen, misschien omdat om een 'van oorsprong' Belgische man gaat.

Op een vuilnisbelt in de Dominicaanse Republiek is het zwaar verminkte lichaam gevonden van Luc Vandormael (58) uit Oegstgeest. Hij was in brand gestoken en gevierendeeld. Vandormael, Belg van geboorte, woonde vanaf zijn veertiende in Nederland. In 2009 emigreerde hij naar de Dominicaanse Republiek om van zijn pensioen te genieten.

In de dagen na de moord werd duidelijk dat hij het slachtoffer is geworden van een huurmoord. Zijn eigen vriendin Zunilda 'Suny' Benitez (30) had de opdracht gegeven, in de hoop al zijn bezittingen te krijgen. Ze wist niet dat ze helemaal geen aanspraak kon maken op zijn erfenis.

Suny had twee vrienden ingeschakeld om de moord op haar man te plegen: Jesus Tejeda (32) en zijn vriendin Cristal Aquino (20). Ook zij werden gearresteerd. Suny had hen 200.000 Dominicaanse pesos (ongeveer 3900 euro) beloofd om Vandormael te doden.

Van Dormael was via Suny ook met het duo bevriend. Ze nodigden hem op zondag 10 oktober bij hen uit in hun appartement. Gastvrouw Cristal Aquino bood Van Dormael een kopje koffie aan met daarin enkele slaappillen. Toen hij daardoor totaal versuft was zou Jesus Tejeda hem met een ketel hebben doodgeslagen. Daarna werd het lichaam in stukken gesneden. Bij een illegaal autokerkhof in Batey Yaco stopten ze het lichaam onder een struik, overgoten het met benzine en staken het in brand.

Opdrachtgeefster Suny was op dat moment aan het werk, waardoor ze een alibi had. Ze verklaarde aanvankelijk aan de politie dat de dood van Vandormael een roofmoord was. Ze haalde het appartement van de Belg overhoop, waardoor het leek of de moordenaars hem thuis verrast hadden.

Suny maakt geen aanspraak op de erfenis. Van Dormael trouwde vijftien jaar geleden met July, een andere Dominicaanse vrouw die hij in Duitsland had leren kennen. Het koppel ging een tijd geleden in goed overleg uiteen, maar bleef gehuwd. Daardoor blijft July de rechtmatige erfgenaam.

Zomaar een moord.

Er staat een filmpje over Vandormael op youtube.

No Responses to “Donderdag 28 oktober: "De zaak-Yuri"; Rotterdamse moord in 1999; 'Domme moord' op Vandormael”

 1. @ndrxc3xa9 October 28, 2010 at 3:25 pm #

  ‘maar persoonlijk durf ik hier mijn hand en andere kwetsbare lichaamsdelen wel een eindje voor in het vuur te steken.’

  Gebeurt dit in het openbaar, kunnen we daar getuige van zijn?

 2. maarten October 28, 2010 at 6:20 pm #

  Ik begrijp niet waarom iedereen zich nou zo focust op die Youri…

  Hij snuift af en toe; so what ? Mag hij geen mens zijn omdat hij met een oranje shirtje aan als een aap in de rondte slingert ? Je zal de politieagenten en mensen bij het OM die met hun neus in het pakkie zitten moeten voorzien, ik denk dat je een leuk handeltje heb dan..

  En nou weer met dat ongeluk, slaat nergens op HJ.. Waar rook is is vuur maar als je alle gedetaillerde lulverhalen die ik hoor de hele dag moet geloven kan ik ook wel een blog gaan openen..

  Laat die gozer lekker gaan; toen ie goud won met zn anabole schouders vond niemand dat bezwaarlijk en vond iedereen hem geweldig dus waarom nou die jongen zo afstraffen nou dan..

 3. Gert October 29, 2010 at 6:19 pm #

  Ik heb het boek “Moord en Doodslag in Nederland”

  https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/1887/15281/1/2003

  van Gerlof Leistra en Paul Nieuwbeerta er uitgebreid op nageplozen.

  Als dit boek volledig is, komt er volgens mij maar 1 geval in aanmerking:

  1999

  “13-6 Rotterdam Een 26-jarige prostituee uit Nijmegen is doodgestoken achter een cafxc3xa9 gevonden.”

  Zoeken op Internet levert op dat het zou gaan om Jeanette Sip.

  Ik ben met haar naam niet veel verder gekomen.

  Volgens Pasteurella,

  http://pasteurella.blogspot.com/2010/03/moord-op-prostituees-in-rotterdam.html

  is de moord op Jeanette Sip echter nog steeds onopgelost.

 4. Maria October 30, 2010 at 11:52 am #

  Volgens mij klopt de data niet de moord op jeanetje was voor 1999

 5. ed October 30, 2010 at 3:01 pm #

  @Maria
  Volgens haar zus was de moord op 13-6-99

  http://mensenhandel.punt.nl/index.php?r=1&id=271238&tbl_archief=0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: