Woensdag 29 september: Doodrijders zijn geen moordenaars; Ferry niet beschoten; Motief moord Orrxc3xa9 duister; De Hond telt af & Beltruc Buitenland

29 Sep

Franse-trucker

Update 9.30 uur:

Het zijn er veel, de laatste jaren. Automobilisten die veel risico nemen en dodelijke ongelukken veroorzaken.

Vorige week verongelukte een jong gezin op een Franse snelweg doordat een vrachtwagen op de andere rijbaan een klapband kreeg. De vrachtwagen was slecht onderhouden, was niet apk-gekeurd en de jonge chauffeur – zoon van de eigenaar van het transportbedrijf – had geen geldig rijbewijs. De geklapte band zou waarschijnlijk niet door de apk zijn gekomen.

Gruwelijk, verwijtbaar, zeer strafbaar. Maar geen moord. Daarvoor moet iemand bewust het doel hebben een bepaald iemand om het leven te brengen, dat is hier niet zo. Dood door schuld, dat wel. En daar zou in sommige gevallen net zoveel straf op moeten staan als op moord. De rechters in Nederland gaan daar de laatste jaren aardig in mee.

Nog meer verwijtbaar dan roekeloosheid en slordigheid: bewust een ongeluk veroorzaken om verzekeringsgeld op te strijken. Postbode Herman Laanen (49) werd daar op 1 oktober vorig jaar in Erp het slachtoffer van. Afgelopen week eiste de officier van justitie in Den Bosch veertien jaar cel tegen Louis B. (21) uit Venlo en tegen Marinus R. uit Nistelrode voor moord, plus tien jaar rijontzegging voor B.

Er waren vijf getuigen die hadden gezien hoe beide mannen al een tijd hadden geprobeerd een aanrijding te veroorzaken: Marinus belde als er een geschikte auto aankwam. Er waren al drie bijna-aanrijdingen geweest voor het fatale ongeluk.

De jonge verdachten zaten emotieloos in de rechtszaal en moesten regelmatig lachen om wat er besproken werd, tot ergernis van het talrijk opgekomen publiek: "Ik weet niet waar ik was op 1 oktober en meer heb ik niet te vertellen,xe2x80x9d zei R.

De uitspraak is op 8 oktober. Maar dat er in het vonnis het woord 'moord' zal staan lijkt mij onwaarschijnlijk.

*

Ferry-mieremet-1-web

Het is een gerucht op www.crimesite.nl: dat de man die gisteravond voor de deur van een judocentrum in de Lodewijk van Deijsselstraat in Amsterdam is neergeschoten, Ferry de Kok zou zijn. De oud-ijshockeyer uit Purmerend, die eerder een aanslag overleefde. Hij was met John Mieremet in Thailand, wordt vaak diens 'bodyguard' of 'lijfwacht' genoemd, maar zo ziet hij dat zelf niet.

Dit gerucht kan ik bij dezen ontzenuwen: ik heb Ferry net gesproken, hij weet van niks en had het bericht ook nog niet gelezen.

Blijft natuurlijk de vraag: wie is het wel? Het lijkt overigens geen 'afrekening': er waren twee mannen en twee vrouwen bij betrokken, het heeft meer weg van een uit de hand gelopen ruzie.

Misschien over de kinderen?

'Jouw zoontje begon!'

'Nietes!'

'Pang!'

*

Dries-orre-at5

De politie heeft bekendgemaakt dat het in Amsterdam-Noord begraven lijk, dat vorige week werd gevonden, inderdaad van Dries Orrxc3xa9 is. Dat is niet verrassend, boeiender is wie de mannen die zijn aangehouden.

Ze zijn 26 en 32 jaar en komen uit Den Haag en Gemert. Gearresteerd 'in hun woning'. Dus gxc3xa9xc3xa9n zwervers of daklozen, zoals Dries. Het motief is nog een raadsel, maar de kans dat het te maken heeft met de huurmoord waarvoor Dries zich in 1996 liet gebruiken lijkt nogal klein: de jongste was toen twaalf…

*

De-hond-mrt2008

Aftellen voor Maurice de Hond: vrijdag doet de Hoge Raad uitspraak in de zaak omtrent zijn beschuldigingen aan het adres van 'klusjesman' Michaxc3xabl de Jong, in de Deventer Moordzaak. Wie hier meer van wil weten: op rechtspraak.nl staat een uitvoerig bericht (zie hier). Zullen we nog maar even niet op vooruitlopen.

Toevallig (alweer) heb ik vorige week nog gebeld over de advertentiecampagne waarvoor De Hond was ingehuurd, van de Nederlandse Energie Maatschappij ("Ik zeg: doen!"). Ik had ergens een advertentie gezien voor de goedkoopste energieleveranciers. Wat mij opviel was dat de NEM daar niet bij stond, terwijl die toch claimt de goedkoopste te zijn.

Hadden ze daar een hekel aan De Hond?

Of was de NEM zo goedkoop dat alle andere energiereuzen daarbij verbleken?

Ik had daar even een mailtje aan gewaagd, uit nieuwsgierigheid.

Wat blijkt?

De NEM stond er niet bij omdat ze 'geen appels met peren wilden vergelijken'. De NEM zou wel goedkoop zijn met elektriciteit, maar levert geen gas – dat veel duurder is dan stroom. Dus voor gas heb je dan toch een andere leverancier nodig, uiteindelijk schiet je er allemaal weinig mee op.

Ik vraag me toch af hoeveel mensen dat weten die op advies van Maurice zijn overgestapt.

*

Buitenland-mobiel

Over misleiding gesproken: bijna nergens word je zo genaaid als met mobiel bellen. Sluipenderwijs hebben de belreuzen ingevoerd dat elk gesprekje – ook al duurt het maar een paar seconden – je een hele minuut kost.

Dat is dan nog binnenland, de echte poten worden uitgetrokken zodra je de grens overgaat. Daar hebben 'de makers van jailphone' nu iets op gevonden. Het is zo gebruiksvriendelijk dat zelfs ik ermee overweg denk te kunnen.

Moet het nog proberen, heb nog wel wat grensoverschrijdingen voor de boeg, dus dan ga ik het zeker testen, maar het werkt zo:

In het buitenland koop je het goedkoopste simkaartje, doe je in je mobiel, je draait een nummer in Nederland en vervolgens worden alle gesprekken afgerekend tegen normaal binnenlands tarief.

Zelf probeer ik het 'uitbellen' in het buitenland meestal te beperken en als het even kan via skype, maar op binnenkomende telefoontjes heb je geen grip en dat kan aardig oplopen. Daarvoor is deze nieuwe 'truc&#03
9; (mag je dat zo noemen) een uitkomst.  

Meer informatie op www.buitenlandmobiel.nl

 

No Responses to “Woensdag 29 september: Doodrijders zijn geen moordenaars; Ferry niet beschoten; Motief moord Orrxc3xa9 duister; De Hond telt af & Beltruc Buitenland”

 1. saskia September 29, 2010 at 2:40 pm #

  Hallo allemaal. ik heb de site van http://www.buitenland-mobiel.nl even bekeken maar dit is wel een super tip. ik reis zo nu en dan voor kleding beurzen naar China Hong-Kong of Japan. Dit scheelt echt enorm op mijn belkosten. ik snap echt niet hoe ze het doen om voor 10 cent bereikbaar te zijn in deze landen. Bij kpn betaal ik gewoon 1,75 euro per minuut voor het ontvangen. die gasten ronden ook een gesprek van 1 minuut en 2 seconden af naar 2 minuten. Dit oplichters reken 3,50 euro af voor dit gesprek. Witteboorden criminelen zijn het gewoon!! Via deze truc kost me dit zelfde gesprek nog geen 11 cent!!!. ik ga dit zeker proberen. Prijsverschil is abnormaal.

 2. ed September 29, 2010 at 3:08 pm #

  Het is niet ondenkbaar dat de Franse chauffeur bij een vergelijkbaar ongeval in Nederland wxc3xa9l veroordeeld zou worden voor doodslag of moord op grond van het feit dat hij willens en wetens het risico heeft genomen dat er een ongeluk met dodelijke afloop kwam.

  Ten aanzien van de culpabele aansprakelijkheid voor wat betreft moord vs doodslag vs dood door schuld in het verkeer gelden in Nederland 2 arresten. Het Enkhuizer arrest en het Porsche.

  Het enkhuizer arrest was een veroordeling wegens doodslag van een dronken chauffeur die 2 fietsers doodreed.
  Daartegenover staat het Porsche arrest, dat er van bepaalt dat er van voorwaardelijke opzet tot doodslag bij een ongeluk geen sprake kan zijn als de gerede kans bestaat dat de verdachte zelf ook om kan komen als gevolg van zijn handelen. want -zo zegt de rechter- ‘ervaring leert dat mensen het risico van zelf omkomen gewoonlijk niet op de koop toe nemen bij doodslag’.

  Met andere woorden, het kan geen doodslag zijn als je zelf ook de kans loopt om (bij het ongeluk) om te komen.

  Recentelijk was er de zaak tegen de man die met zijn auto vrijwel de gehele familie Marques in Rotterdam uitroeide (sorry dat ik het zo cru zeg). Natuurlijk haalde de advocaat daar ook het Porsche Arrest aan. Dat werd door de rechter verworpen omdat er in het onderhavige geval een 3000 kg zware Dodge Ram op ee kleine Fort Taunus knalde. De rechter vond dat je met zo’n zware auto veel minder kans liep om om te komen in het verkeer en dat er daarom wxc3xa9l sprake was van voorwaardelijke opzet tot doodslag. (dat bleek ook wel: Riazatelie A. stapte zonder schrammetje uit zijn Dodge pick up en in de Ford van de familie Marques waren 4 doden en 2 zwaar gewonden. Rizatalie werd dan ook veroordeeld tot 9 jaar wegens 4 voudige doodslag.

  Ik zie bij een ongeluk met een vrachtauto en een personenauto -zoals in Frankrijk- dat de rechters hier dezelfde kant op zouden gaan. De voorwaardelijke opzet kan worden gehaald uit het feit dat er van alles mis was met de auto en de bestuurder geen rijbewijs had. Het Porsche arrest gaat niet op omdat een vrachtauto niet gelijkwaardig is aan een personenauto en je bij een botsing tussen de twee als bestuurder van de vrachtauto niet in hoeft te calculeren dat je zelf ook komt te overlijden.

  Van mij het het in de zaak Marques ook rustig moord geacht kunnen worden. Rizatalie kende het risico, had al eens een ongeluk veroorzaakt. Weliswaar had hij de familie Marques niet uitgekozen, maar er was een voowaardelijke opzet tot planning en voorbereiding: (dronken worden, in de auto stappen, en op een 50 km weg 150 km rijden. Als dat geen langdurige voorbereiding is weet ik het niet.

  Dood door schuld blijf ik toch van een andere orde vinden.

 3. ed September 29, 2010 at 3:10 pm #

  oops, sorry voor de stijlfouten hier en daar. Dat krijg je door knippen en plakken in een klein venstertje

 4. ed September 29, 2010 at 7:56 pm #

  “De jongste was 12”

  Het gaat toch niet om de ‘jonge kinderen’ die de rechter in zijn vonnis van Ramona noemde?

 5. Christopher de jong September 29, 2010 at 9:36 pm #

  ben net terug van Turkije. en heb super goedkoop uitgebeld met dat buitenland mobiel. was best wel gemakkelijk, goed systeem.

 6. Siem September 29, 2010 at 10:57 pm #

  Ach, de Hond.

  Die zich voor 250 Euries zwart per maand voor advies laat ondersteunen door een veroordeelde rechter? Triest, dieptriest.

 7. Mook September 29, 2010 at 11:03 pm #

  Als B. 14 jaar inde bak zit, heeft toch vanzelf een rij ontzegging van 14 jaar??? Ze kunnen hem toch ook vanzelf een stadionverbod voor 14 jaar opleggen? Hij kan immers niet rijden en geen stadion bezoeken…!

 8. Ada September 30, 2010 at 12:44 am #

  De Hond telt af… maar hooguit tot deze vrijdag dan. Tsja.

  Geen idee hoe lang zijn circus nog blijft draaien, hij spreekt al tijden over de Europese Raad dus hij zal zo ver gaan als de stok lang is. Niet dat dat hem uiteindelijk gelijk geeft (dat zou absurd zijn!) maar de mogelijkheid is er. Dus die neemt hij dankbaar aan…

  Ik vertrouw erop dat hij, hoe lang het ook nog zal duren, de verantwoording voor zijn daden geldelijk zal gaan voelen.

 9. Berry September 30, 2010 at 12:49 pm #

  @Mook en HJ
  Dat vraag ik me iderdaad ook altijd af.
  Neem aan dat die rijontzeggingen altijd ingaan nxc3¡ de straf?
  Of is dat weer typisch nederlandse rechtsgang dat je als je straf uitgezeten hebt dat telt voor de rijontzegging?

 10. ed September 30, 2010 at 3:16 pm #

  @Mook, HJ, Berry
  in het algemeen gaat de rijontzegging in na de gevangenisstraf, maar ja, je weet maar nooit

 11. Joop September 30, 2010 at 4:49 pm #

  In ieder geval tot voor kort bestond er geen instantie binnen Justitie die de uitvoering van de verschillende strafcomponenten van een gerechterlijke uitspraak coordineerde. Er werd wel gesproken voor het oprichten van zo’n instantie waarbij de verschillende justitieonderdelen vochten om deze extra taak binnen te halen.

  Er kwamen daardoor gekke toestanden voor. B.v. een taakstraf, die als een opvoedende maatregel was bedoeld, werd uitgevoerd voordat de veroordeelde de gevangenis inging waarbij door het gevangenis milieu de opvoedende waarde (als die al aanwezig is) totaal verloren gaat.
  Hetzelfde kon gebeuren met b.v. de rijontzegging.

 12. robert October 4, 2010 at 10:41 am #

  die truc met http://www.buitenland-mobiel.nl is als ik het zo op de site leest van hun best weel een mooie oplossing. Snap niet hoe zij zo goedkoop kunnen zijn. Kijn kpn abonnement rekent mij 15 keer meer voor een minuut bellen. ik heb een gratis account aangemaakt bij ze en meteen 10 euro opgewaardeerd. nu ben ik 100 minuten bereikbaar. normaal koste me dit 175 euro. Wat een oplichters zijn die grote telecom bedrijven!!!!! poot uit rukken is nog zacht uitgedrukt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: