Bankroof Frankrijk

30 Aug

Bedrieger

In Frankrijk denken ze xe2x80x98grootxe2x80x99, dus het leeghalen van de kluizen van de Socixc3xa9txc3xa9 Gxc3xa9nxc3xa9rale op 16 juli 1976 in Nice noemen ze in dat land xe2x80x98de bankroof van de eeuwxe2x80x99. De vorige dus.
De buit bedroeg xe2x80″omgerekend- een slordige 29 miljoen euro, niet niks. Maar vooral de aanpak van de roof maakte diepe indruk, ook buiten Frankrijk. Want vanuit de riolen van Nice werd gedurende vier maanden(!) dagelijks geboord aan een tunnel, die in het weekeinde van 16 juli toegang verschafte tot de kluizen in de kelder van de bank. En de zaak werd een nog groter spektakel toen hoofdverdachte Albert Spaggiari tijdens een verhoor bij de onderzoeksrechter uit een raam op de eerste verdieping sprong. Onder dat raam stond een medeplichtige met een motorfiets klaar en xe2x80x98Bert Le Magnifiquexe2x80x99 verdween uit het zicht. Hij zou later bij verstek tot levenslang worden veroordeeld, hij woonde tot zijn dood op 56-jarige leeftijd (kanker) in Italixc3xab.
Nu is er van de week in Frankrijk een boek verschenen waarin de in veel films en boeken vaak geromantiseerde bankroof  wordt beschreven als een avontuur waarin Spaggiari slechts een bijrol vervulde. Hij zou niet xe2x80x98het breinxe2x80x99 zijn geweest en ook helemaal niet hebben geholpen bij het boren van de tunnel. Hij zou wel -even- in de kluizenkelder zijn geweest en ook een beetje hebben meegedeeld in de buit.
Aldus auteur Amigo in zijn boek xe2x80x98La Vxc3xa9ritxc3xa9 sur la Casse de Nicexe2x80x99 (De Waarheid over de kraak van Nice) . Naar eigen zeggen is Amigo een 67-jarige Corsicaan, nu een gerespecteerde zakenman in Marseille, die destijds wxc3xa9l heeft lopen boren. Onder leiding van xe2x80x98Le Grosxe2x80x99(De Dikke), een inmiddels allang overleden xe2x80x98godfatherxe2x80x99 uit Marseille, wiens echte naam ook niet wordt prijsgegeven. Hij zou xe2x80x98het breinxe2x80x99 geweest zijn.
Amigo verwijt Spaggiari vedetteneigingen en vooral dat hij er met de xe2x80x98eerxe2x80x99 van de kraak vandoor is gegaan. Het beroemde zinnetje xe2x80x98Sans armes, ni violence, ni hainexe2x80x99 (Ongewapend, geen geweld, geen haat) dat bankpersoneel na de roof in de kluizenkelder aantrof, en dat Spaggiari altijd als zijn tekst geclaimd heeft, zou ook niet van hem zijn.
Dat xe2x80x98Bert Le Magnifiquexe2x80x99 een spannend leven heeft geleid, is ondertussen onomstreden. Op zijn zeventiende bij het Vreemdelingenlegioen, twee keer onderscheiden wegens moed, arrestatie na een overval op een bordeel in Hanoxc3xaf, vijf jaar dwangarbeid, daarna een baantje bij een kluizenfabriek (!) in Dakar, Senegal. Terug in Frankrijk sloot hij zich aan bij de extreem-rechtse OAS, de gewelddadige organisatie die zich verzette tegen onafhankelijkheid voor Algerije. Hij werd opnieuw gearresteerd toen hij in een illegale drukkerij valse paspoorten voor de OAS maakte. Na zijn vrijlating begon hij een fotozaak in Nice en bouwde aan een netwerk in de betere kringen. Zo mocht hij Jacques Mxc3xa9decin, jarenlang burgemeester van Nice, tot zijn relaties rekenen. Overigens ook niet iemand van onbesproken gedrag, deze Mxc3xa9decin. Hij was nog in functie toen hij plotseling naar Zuid-Amerika uitweek.  Na een aantal jaren keerde hij terug en werd wegens verduistering en corruptie tot 4 jaar veroordeeld.  Hij heeft die straf uitgezeten en stierf kort na zijn vrijlating.
Spaggiari werd in oktober 1976 vanwege zijn vermeende rol in de bankroof op het vliegveld van Nice aangehouden. Als delegatielid had hij onder leiding van burgemeester Mxc3xa9decin namens Nice een officieel bezoek aan Japan gebracht.
De toenmalige advocaat van Spaggiari, Jacques Peyrat, die later ook langdurig burgemeester van Nice is geweest, maar bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen werd weggestemd, gelooft er niets van dat zijn clixc3xabnt zijn rol in xe2x80x98de bankroof van de eeuwxe2x80x99 zwaar heeft aangedikt. Maar mensen die Spaggiari gekend hebben, bevestigen zijn vedetteneigingen.   
 
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: