Vermoorde Grace gestalkt; ex Halil opgepakt & trucker Bolt ook slachtoffer van 'uitlevering'

25 Aug

Update 10.00 uur:

Gisteren hadden we 't over de beloning van 50.000 euro voor de tip die leidt tot aanhouding van de moordenaar van Grace Blommaert in Zoetermeer. Dat wordt nog een lastige: er komen van alle kanten berichten dat Grace werd gestalkt door een ex. Als bekend: de meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen boven de achttien.

Evenmin verrassend: de aanhouding van de ex-vrouw van Halil Erol uit Steenwijk. Daar heeft de politie nog aardig lang over gedaan, terwijl hier van meet af aan wel duidelijk was dat het niet ging een om criminele afrekening in het Turkse drugscircuit – zoals de argeloze krantenlezer aanvankelijk had kunnen denken – maar om een affaire in de relatiesfeer. Ziet hier

Meer achtergronden over deze zaak en de uitzonderlijke opsporing: zie hier (en kijk dan ook bij de reacties)

*

Klaas-jan-bolt

De voorgenomen uitlevering van Greg Remmers brengt veel gemoederen in beweging. Vanmorgen was ik even te horen bij Radio538 en naar aanleiding daarvan maakte iemand mij opmerkzaam op de zaak van vrachtwagenchauffeur Klaas Jan Bolt, die ruim drie jaar in een Franse gevangenis zat, onder erbarmelijke omstandigheden.

Daar is inmiddels een boek over verschenen, ik herinner mij er ook wel iets van, maar ik heb er zelf nooit iets mee gedaan. Er was weinig toe te voegen aan wat anderen al hadden gedaan, maar dat betekent niet dat het geen aandacht verdient: het blijft een schrijnende zaak, waarbij je een sterk gevoel van onrecht ervaart.

Remmers-panorama

Bolt heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en wie zijn zaak bekijkt zal daar weinig twijfel over hebben. Dat is het probleem met uitlevering: het onderzoek wordt gedaan in het andere land, in dit geval Frankrijk.

In Nederland heb je er weinig zicht op wat daar gebeurt en of men alle informatie die er in Nederland is, gebruikt bij de beoordeling. Dat mensen die toch al bekend staan als crimineel worden uitgeleverd op dubieuze gronden, daar liggen de meeste politici (en andere Nederlanders) niet wakker van, 'het zijn toch boeven'. Maar ook gewone burgers worden de dupe van dit soort bizarre Europese afspraken, waar steeds meer lidstaten zich niet meer aan houden: een land hoort haar onderdanen te beschermen (zelfs al zijn het boeven).

Wie meer wil weten over de zaak-Bolt: zie hier

Vorig bericht over Greg Remmers staat  hier

No Responses to “Vermoorde Grace gestalkt; ex Halil opgepakt & trucker Bolt ook slachtoffer van 'uitlevering'”

 1. Jacqueline August 25, 2010 at 10:52 am #

  Het is gewoon schandalig om je onderdanen uit te leveren door alleen maar naar het uitleveringsverzoek te kijken!

  Er wordt niet gekeken naar feiten.
  Noch van het land die het verzoek indient noch van de persoon die is aangehouden.

  Het is een ziekelijk spel van de Openbaar Ministeries in diverse landen.

  Hier nog een link:

  Het verhaal van Kenneth Koseyem Ehigiene

  Laten we Robert Horchner niet vergeten mee te nemen. Ook zijn leven is letterlijk kapot gemaakt.

  STOP DE DEPORTATIES!
  Want dat betekent “uitleveren”

 2. CPM Karsten August 25, 2010 at 3:34 pm #

  [ In Nederland heb je er weinig zicht op wat daar gebeurt en of men alle informatie die er in Nederland is, gebruikt bij de beoordeling. (…) Maar ook gewone burgers worden de dupe van dit soort bizarre Europese afspraken, waar steeds meer lidstaten zich niet meer aan houden: een land hoort haar onderdanen te beschermen (zelfs al zijn het boeven). ]

  Het is begrijpelijk dat men zich zorgen maakt over (de kwaliteit van) uitleveringsverzoeken. Vergeten wordt echter de kwalijke rol die Nederlandse rechters in voorkomende gevallen spelen in rechtszaken, die al dan niet met uitleveringsverzoeken te maken hebben. Het bestaat Nederlandse rechters, bijvoorbeeld, volkomen theoretisch te stellen dat buitenlandse justitixc3xable onderzoeken net zo zouden deugen als Nederlandse. Ook komt het In Nederlandse zaken voor dat ontlastend cruciaal bewijs zomaar van tafel wordt geveegd als het de rechters niet uitkomt en dat belangrijke, gegronde argumenten van een gedaagde worden genegeerd of weggemoffeld.

  In, bijvoorbeeld, de (uitleverings)-zaak Ehigiene stelde de Nederlandse rechter, dat controle op uitleveringsverzoeken niet nodig zou zijn omdat men in het buitenland net zo degelijk onderzoek zou doen als in Nederland. (NRC, 6 september 2008. Ehigiene: xe2x80x9cDe Duitsers hebben deze strafzaak gestart, zij verrichten net als de Nederlanders degelijk onderzoek, dus de Nederlandse rechter beoordeelt de zaak niet inhoudelijk, redeneerde ze. Ze keek me uitdrukkingsloos aan.xe2x80x9d)
  Deze stelling van de Nederlandse rechter is in twee opzichten arrogant. Ten eerste, men weet niet hoe in het buitenland zaken worden onderzocht en, ten tweede, onderzoek door Nederlandse rechters in zaken getuigt ook niet altijd van gexc3xafnteresseerdheid, deskundigheid en eerlijkheid.
  Nog een voorbeeld van een Nederlandse rechter die gewoonweg niet gexc3xafnteresseerd is in mogelijk cruciaal bewijs
  (NRC, 6 september 2008. Ehigiene: xe2x80x9cIk wilde mijn foto en die van Mike aan de rechter geven zodat zij het verschil zou kunnen zien, maar ze weigerde zelfs te kijken.xe2x80x9d).

  Hoe zou het toch komen dat ook onschuldige burgers met een strafblad kunnen komen te zitten ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: