Vrijdag 30 juli: De benzine van de brandmoord & De wereld van de misdaad ziet dubbel

30 Jul

Zeist-flat-web

"Vandaag opnieuw een pro-forma zitting. Het was minder druk dan de eerste keer. De beveiliging was een stuk teruggeschroefd. Zaten er vorige keer nog twee brede parketwachten vlak achter mij, vandaag heb ik er niet xc3xa9xc3xa9n gezien. De zitting verliep probleemloos."

Ik kom nog even terug op de 'brandmoord'. Ik had gisteren het verslag van onze Utrechtse correspondent niet bij me, maar het is alleszins de moeite waard het te plaatsen. Al was het alleen al omdat de kranten hier weinig tot niets aan doen.

"De verdachte was wederom niet verschenen.  De President van de Rechtbank vroeg de heer Ausma, advocaat van verdachte, of verdachte bij de inhoudelijke zitting wxc3xa9l zou verschijnen. De heer Ausma verzekerde dat dit het geval zou zijn.

Een flink deel van de zitting ging heen met een juridische discussie tussen de officier van justitie en advocaat Ausma over het feit dat een (zeer) klein aantal (telefoon)gesprekken tussen verdachte en haar advocaat onterecht in het dossier terechtgekomen is. Dit is een ernstige fout. Dat dit nu pas ter sprake komt, ligt aan het feit dat de uitgeschreven gesprekken pas sinds kort in het dossier zijn opgenomen, waardoor de heer Ausma daar eerder niet van wist.

Zeist-narges-2

Er waren nog wat vragen aan de Rechtbank. De OVJ zou op de inhoudelijke zitting graag de bewakingsbeelden van de aanslag willen laten zien. De heer Ausma vond dit niet nodig: het zou geen meerwaarde opleveren. De OVJ wilde verder nog een getuige horen die momenteel in Spanje verblijft. Tenslotte verzocht de OVJ dat de verloofde van het slachtoffer op de rechtzitting gebruik zou mogen maken van zijn spreekrecht.

Na een half uur overleg kwam de Rechtbank tot zijn beslissing:

- De Rechtbank heeft de bewakingsbeelden van de aanslag nog niet gezien. Er zal nader beslist worden of deze beelden op de rechtzitting vertoond worden.
- De discussie over de tapgesprekken wordt terugverwezen naar de president-commissaris. Men was het over eens dat het om foutjes ging: de apparatuur had eerder moeten worden uitgeschakeld.
- De getuige uit Spanje moet ter zitting gehoord worden.
- De Rechtbank wenst ter zitting enige getuige-deskundigen te horen, waaronder de makers van het psychiatrisch rapport.
- Het spreekrecht van de verloofde wordt door de Rechtbank niet gehonoreerd.

De inhoudelijke zitting zal plaatsvinden op 15 en 16 september, vanaf 09.30."

Tot zover het verslag.

Maar er is meer…

Het motief van verdachte Aryan is nog volstrekt onduidelijk. Handelde zij vanuit haarzelf, vanuit persoonlijke frustratie, of is ze hiertoe aangezet door anderen, in het kader van eerwraak? Zo zou het interessant zijn te weten hoe zij vanuit haar woonplaats bij de flat in Zeist is gekomen, waar ze de benzine heeft gekocht, en of daar geen anderen bij betrokken zijn geweest. Je mag aannemen dat de politie daar onderzoek naar heeft gedaan, maar tot nu toe wijst niets erop dat daar enige duidelijkheid over is.

Zie verder het bericht van gisteren

*

Leistra-misdaad

Cover-1-suzanne

Het is op z'n minst curieus: ik zag van de week ineens ergens een boek liggen met de titel 'De wereld van de misdaad'. Ik dacht: hxc3xa9, dat is toch van mij? Niet dus. Althans: deze niet.

Uitgeverij Lebowski brengt een boek van Elseviers misdaadverslaggever Gerlof Leistra uit, onder deze titel.

"De georganiseerde misdaad is wereldwijd actief, maar heeft altijd een lokale basis. Elke wereldstad heeft haar eigen milieu. De penoze in Amsterdam is anders georganiseerd dan die in New York, Tokyo of Bangkok, maar er zijn ook opvallende overeenkomsten. De wereld van de misdaad brengt die internationale onderwereld in kaart. Een bloedstollende rondreis langs de criminal capitals of the world." Luidt de wervende tekst.

Weten ze bij zo'n uitgeverij niet dat er in 2008 een boek van mij is verschenen onder deze titel, bij uitgeverij Nieuw-Amsterdam? Of interesseert hen dat niet en maakt het niet uit? 

Verleiding-tvedt-cover

Strootman-cover

Toevallig viel mijn oog eerder deze week op een ander boek van uitgeverij De Geus, met als titel 'De verleiding van het kwaad' door Chris Tvedt.  

"De verleiding van het kwaad is een prachtig boek met een zeer herkenbaar thema, dat goed laat zien hoe gemakkelijk je ergens in terechtkomt waar je niet wilt zijn en hoe lastig het dan is om daar weer uit te komen." Aldus deze wervende tekst.

Weten ze bij die uitgeverij niet dat er in 2007 een boek van misdaadverslaggever Henk Strootman is uitgekomen, over de corrupte rechercheur Richard L., met dezelfde titel?

Of interesseert hen dat niet en maakt het niet uit?

 

No Responses to “Vrijdag 30 juli: De benzine van de brandmoord & De wereld van de misdaad ziet dubbel”

 1. ed July 30, 2010 at 10:16 am #

  Justitie blijkt toch maar moeilijk de regels voor de tapgesprekken goed uit te kunnen voeren. Dat vertrouwelijke gesprekken opgenomen worden is sowieso al aanvechtbaar. Dat ze uitgewerkt worden is al te dol, maar dat ze dan ook nog in het dossier terechtkomen is onbestaanbaar. Toch kan het nog erger, er zijn zaken waarbij tapgesprekken van verdachte en advocaat als centraal bewijs werden aangevoerd.

  Er is natuurlijk niets waar van de vertrouwelijkheid van advocaatgesprekken: Als een verdachte over de telefoon tegen zijn advocaat zegt: “Gelukkig hebben ze nog niet ontdekt dat het wapen daar en daar begraven ligt en dat meneer X de opdrachtgever is”, dan kun je er gif op innemen dat er een ‘anonieme tip’ bij de politie binnenkomt. Misschien is dat goed in het kader van waarheidsvinding, maar het is tegen de wet, een wet waarvan wij met zijn allen vonden dat die nodig is.

  Het kan natuurlijk ook onschuldigen treffen. Als een verdachte zijn advocaat verteld dat meneer Y kan getuigen dat hij elders was, kun je verwachten dat de politie drect meneer Y gaat verhoren en als het enigszins mogelijk is, zijn getuigenis als ‘marginaal’ of ‘onbelangrijk’ af doet in het dossier, mogelijk zelfs druk op hem uitoefent.

 2. Jeroen Obers July 30, 2010 at 10:22 am #

  Ik heb zo’n vermoeden dat men dat van die boeken niet eens wist. Daar doen ze zich de moeite niet voor om zoiets na te checken.

  En al zouden ze het weten dan zou het ze weinig of niet interesseren. Zolang ze er maar geen juridische problemen mee kunnen krijgen.

 3. Diane July 30, 2010 at 11:03 am #

  Onderneem jij, Hendrik Jan, hier niets tegen dan? Kan dat zomaar?

 4. Gerlof Leistra July 31, 2010 at 9:48 am #

  Dag Hendrik Jan, uiteraard ken ik jouw boek en ik heb het nog gelezen ook. Mijn uitgever vond de titel voldoende algemeen om die te gebruiken. Ik neem aan dat je een presentexemplaar hebt ontvangen? Hartelijke groet, Gerlof Leistra

  Beste Gerlof,

  Ik heb er geen bezwaar tegen, je kijkt er alleen even van op als je ineens zo’n boek met die titel ziet liggen. De uitgever heeft ‘m niet opgestuurd, maar ik heb ‘m wel, dus ik ga ‘m lezen.

  Hendrik Jan

 5. Jeroen Obers July 31, 2010 at 3:00 pm #

  Dan wisten de uitgevers het wel. Was mijn vermoeden fout. Maar dat ze het geen probleem zouden vinden had ik dan wel goed ingeschat. En wat maakt het eigenlijk uit ook.

  @ Gerlof Leistra

  Al zou ik dit in de toekomst toch proberen te vermijden indien mogelijk. Originaliteit is altijd beter. Ook al was dit geen kopieren of plagiaat.

 6. thorbecke August 2, 2010 at 7:53 am #

  Hendrik Jan jouw boeken liggen bij De Slegte voor pak hem beet hooguit 2 euro.Logisch dat een uitgever zich er niet druk om maakt over de titel omdat niemand ze kent.

  Beste Thorbecke,

  Je hebt de reactie van Gerlof Leistra even gemist?

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: