Donderdag 29 juli: Brandmoord Zeist & oproep voor 'Moordvrouwen'

29 Jul

Narges-ausma

 Bij de rechtbank in Utrecht was een pro-formazitting in de zogenaamde brandmoord, waarbij de Afghaanse Narges werd vermoord. De hoofdverdachte is een Afghaanse vrouw, het motief is onduidelijk omdat ze blijft zwijgen. Uit angst?

Ik kreeg van twee kanten een verslag, door omstandigheden kan ik er maar xc3xa9xc3xa9n gebruiken: ik ben even onderweg,  ben vergeten die mail ‘mee te nemen’. Een paar fragmenten van een niet geheel objectieve ‘correspondent’:

“Advocaat Willem-Jan Ausma stelt dat de beelden die Aryan R. zich herinnert van de gruwelijke brandmoord zijn veroorzaakt door de uitzending van Opsporing Verzocht (26/01/2010). Aryan R. is echter de zondag voor uitzending van de bewakingsbeelden (24/01/2010) door de politie gearresteerd.

Ausma stelt dat de culturele achtergrond een rol speelt. De broer van de verdachte is bevriend met de verloofde van het slachtoffer, dat zou kunnen verklaren waarom de verdachte er tot op heden voor kiest om te zwijgen over haar motieven.

Aryan R. wordt na 7 weken observatie door deskundigen van het Pieter Baan Centrum als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd. De tenlastelegging is moord met voorbedachten rade.”

Aldus de correspondent.

Zeist-daderes-1

Om de geheugens even op te frissen: Narges stond op het punt te gaan trouwen met een Afghaanse man,  Haroen Mehraban. Op de achtergrond speelde een conflict met een ex-werkgever van Narges, Ralph, die haar een huwelijksaanzoek zou hebben gedaan. Hij denkt dat Narges tegen haar zin ging trouwen met Haroen, dat ze liever een Nederlandse man had gehad, maar dat dat niet mocht.

Wat in dit verhaal niet klopt is dat er wel alle mogelijke voorbereidingen voor het huwelijk waren getroffen en dat uit niets bleek dat Narges zich hiertegen verzette. Als motief voor de moord is het niet erg logisch. Het lijkt er meer op dat de verdachte een persoonlijk conflict had: wellicht jaloezie? Maar dat wordt tijdens de voorlopige zitting nog niet duidelijk.

Zeist-narges-1

“Ik verwacht overigens dat de verdachte eeuwig zal blijven zwijgen en altijd zal blijven ontkennen hoewel alles in haar richting wijst. De familie/verloofde/advocaat van Narges zijn blij met de “vlekkeloze moord” zoals zij het op jouw weblog omschrijven. Zij zijn blij dat Narges is vermoord en dat zij buiten schot blijven,” aldus de ‘correspondent’.

Meer hierover: er staat een filmpje op Youtube zie hier

Een reportage van mij over deze zaak staat hier

*

Vrouwen die betrokken zijn bij ernstige delicten: daar zijn er meer van. Waarom doen ze dat, wat heeft hen gedreven? Dat mannen geweld plegen is ‘normaal’, als vrouwen overgaan tot zware mishandeling of zelfs moord, is er vaak heel veel aan de hand, dat gebeurt bijna nooit in een opwelling, dan is er al een hele geschiedenis aan vooraf gegaan.

 Ik werd benaderd door iemand die op zoek is naar de persoonlijke verhalen van zulke vrouwen. Vrouwen die nu net, na langere detentie, buiten staan of in half-open zitten (en de weekenden naar huis mogen). “Ik ben benieuwd naar hun kant van het verhaal, dus niet zozeer naar de dingen die in de krant hebben gestaan. Het gaat dus vooral om het persoonlijke verhaal achter een delict.”

Wie iemand kent die hierin gexc3xafnteresseerd zou kunnen zijn – of iemand die zelf haar verhaal wil vertellen: graag reageren per mail: misdaadjournalist@hotmail.com  Er wordt zeer vertrouwelijk mee omgegaan, daar sta ik garant voor.

 


 

No Responses to “Donderdag 29 juli: Brandmoord Zeist & oproep voor 'Moordvrouwen'”

 1. B-dog July 29, 2010 at 11:28 pm #

  Weer misbruik van geheimhoudersgesprekken geconstateerd?
  Wanneer leert het OM het nou eens? Administratieve fout?
  Men heeft “onbewust” een gesprek beluisterd onder de afkorting AGG van ‘afblijven geheimhoudersgesprek’ ipv een gesprek onder de afkorting GG van ‘geen geheimhoudersgesprek’ ?Zoiets? En dan mag het wel van de rechtbank? Ongelovelijk dit.

 2. Erik July 30, 2010 at 7:15 am #

  “”De familie/verloofde/advocaat van Narges zijn blij met de “vlekkeloze moord” zoals zij het op jouw weblog omschrijven. >>Zij zijn blij dat Narges is vermoord<< en dat zij buiten schot blijven," aldus de 'correspondent'.""

  Is dat niet een beetje een rare zin?De familie is blij dat ze is vermoord??
  Lijkt me nogal vreemd en niet kloppen?

 3. Sam July 31, 2010 at 9:47 pm #

  @Eric,
  Ik woon bijna samen met de familie, zij wonen net een stukje hoger dan ik woon. Of de familie blij is met de dood van Narges, dat weet ik niet, maar het doet ze absoluut helemaal niets.
  Een Afghaan vergelijkt zich met een schaap, als het de tijd is om te offeren dan is dat maar zo.
  De familie denkt zelf een naam te hebben die belangrijk is. Ondanks dat zij hier leven op kosten van de gemeenschap.
  Nederland heeft 1.4 miljard gepompt in Afghanistan en onze jongens en meiden komen weer terug. Stuur de Afghanen maar ook retour afzender, er is vast nog wat over van die 1.4 miljard euro.
  Afghanen denken alleen maar aan geld en niet aan hard werken. De familie in de ruimste zin des woord houdt zich vooral bezig met het oplichten van goed gelovige Nederlanders

 4. Ralph je gaat boeten August 4, 2010 at 2:05 pm #

  @Sam

  Ralph G. is weer undercover bezig.

  Loser, jij krijgt jouw straf nog zeker wel. Nu even de eerste rechtzaak afhandelen.

 5. Ralph August 8, 2010 at 12:02 am #

  Ga jij je nog melden bij de politie en openheid van zaken geven voordat de zaak tegen Aryan R. inhoudelijk wordt behandeld of blijf je hangen in jouw rol van de treurende verloofde die op hoge poten eist dat mensen gestraft moeten worden?

  Je had het beter 3 x kunnen zeggen i.p.v. een jonge vrouw een moord te laten plegen vanwege jouw ‘eer’.

 6. Ralph je gaat boeten September 8, 2010 at 9:20 pm #

  Ik ben de verloofde niet. Wie ik ben doet er ook niet toe. Wat er wel toe doet, is dat jij gaat boeten voor je misdaden.

  Maak je borst maar nat.

 7. Ralph September 9, 2010 at 12:03 am #

  Ben jij een broer van de dader en vriend van de verloofde?

  Welke misdaden zou ik volgens jou hebben gepleegd dan?

 8. Ada September 9, 2010 at 2:21 am #

  Nu wil ik niet zeuren hoor, maar is ‘Ralph je gaat boeten’ een Afghaan? Ik geloof er niets van gezien zijn ‘maak je borst maar nat’. Da’s toch een typisch Nederlandse uitdrukking.

  En Sam, je woont praktisch samen als er nog een verdieping tussen zit? Knap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: