Dinsdag 27 juli: De dood van de oude soldaat Tivadar

27 Jul

Spier-mei2008-3-web

xe2x80x9cOld soldiers never die, they just fade away.xe2x80x9d

Oude soldaten gaan niet dood, ze sterven langzaam weg. Maar zo onopgemerkt uit het leven verdwijnen als Tivadar Spier, dat hoeft nou ook weer niet. Op 17 juni 2010 overleed hij. Ik had er al een berichtje over gemaakt, maar nog geen tijd gehad er uitvoeriger op terug te komen.

Spier, geboren in Utrecht op 17 november 1916, was tot 2007 als de man met de meeste en hoogste militaire onderscheidingen aanwezig bij de belangrijke plechtigheden: de dodenherdenking op de Dam, het afscheid van generaal Dick Berlijn, de veteranendagen; hij hoorde tot de vaste vriendenkring van Prins Bernhard.

Toen kwam de klad erin. De man die werd gexc3xaberd als een van de dapperste oorlogshelden die Nederland ooit heeft gekend, die vocht op alle fronten, moest het afleggen in de strijd tegen de tijd. Toen zijn gezondheid terugliep delfde hij het onderspit bij een onverkwikkelijke ruzie tussen zijn kinderen.

In 2008 werd ik benaderd omdat sommige mensen zich zorgen maakten over wat er met Spier gebeurde: het leek erop dat hij tegen zijn wil werd opgesloten in een verzorgingshuis. Ik heb toen uitvoerig contact gehad met zowel Spier zelf als met zijn zoon Wim en een buurvrouw die hem veel hielp. Het artikel was bestemd voor het laatste nummer van het 'bookazine' DIF.

Er was xc3xa9xc3xa9n probleem: er zou een mooie foto van Spier gemaakt moeten worden, met het pak waarop hij al zijn onderscheidingen droeg. Alleen: daarvoor hadden we de medewerking nodig van de jongste dochter, Liliane: zij had het beheer over het pak, tot woede van zoon Wim. Het was van tweexc3xabn xc3xa9xc3xa9n: of het verhaal drastisch veranderen, of: gxc3xa9xc3xa9n foto. We hebben eendrachtig gekozen voor de foto.

Spier-brief2-crematie-web

Nu is Spier dood. Het haalde de kranten, maar vooral vanwege de ruzie in de familie. Zoon Wim vertelt nu hoe het is gegaan.

"Mijn vader is op 17 juni overleden in het bijzijn van zijn drie dochters. Alsof het gepland was: xc3xa9xc3xa9n moest uit Engeland komen, de ander uit Belgixc3xab. Zij zaten gezamenlijk te wachten op zijn sterven. De rouwadvertentie stond zaterdagmorgen al in de Telegraaf. Terwijl hij nog – tegen zijn wens in – gecremeerd moest worden. 

Vrijdag 18 juni werd ik anoniem gebeld, ik vermoed door een medewerkster van de Nebo (het verzorgingshuis in Den Haag), rond 11.00 in de ochtend: dat mijn vader was overleden. Daarna werd het gesprek verbroken.  Ik heb onmiddellijk het Nebo gebeld en de directeur te spreken gevraagd.  Zij belde mij na een uur terug , bevestigde dat hij was overleden maar dat zij van L.D. (Liliane) Spier de opdracht had gekregen dat ik niet ingelicht mocht worden. Dit tegen alle afspraken in die wij, mijn vrouw en ik met de maatschappelijk werkster hadden gemaakt.

De doodsoorzaak weet ik nu nog steeds niet. Vrijdagmiddag werd ik gebeld door een van de drie dat mijn vader de andere dag om 11.30 uur gecremeerd werd.  Wij hebben de politie nog ingeschakeld, zij hebben contact gezocht met het Nebo maar de arts had getekend en er was in hun ogen niets verdacht.  

Ik ben niet niet naar de crematie gegaan, daar ik hier zwart op wit heb staan dat zijn wens was om met militaire eer begraven te worden. Ook de kanselarij rekende hierop. Hij heeft dat recht als Ridder in de Militaire Willems Orde.  Zijn testament wordt niet aan mij getoond. Ook een overlijdingsakte krijg ik niet. Ik heb veel steun uit militaire kringen. Niemand begrijpt hoe je zoiets je vader kunt aandoen."

Er zijn nog meer nare dingen gebeurd, om een en ander te duiden is het nodig meer te weten over de achtergronden en de familiegeschiedenis van Tivadar Spier. Die reportage staat hier

No Responses to “Dinsdag 27 juli: De dood van de oude soldaat Tivadar”

 1. ed July 27, 2010 at 10:22 am #

  onverkwikkelijk, dit soort zaken. Exc3xa9n ding begrijp ik niet: het testament, daar heb ja els erfgenaam (wat elk kind is) toch gewoon recht op. Je kunt het ook bij het register opvragen

 2. Merlijn July 28, 2010 at 11:27 pm #

  Hallo ik heb Kolonel Spier, in revalidatie centrum Aardenburg te Doorn nog mogen steunen ik werkte als medewerker O&O, heb nog een kris georganiseerd voor een van de kleinkinderen. Een zeer gerespecteerde man spijtig om te horen dat hij overleden is.

 3. Emilie August 11, 2010 at 6:32 pm #

  Allereerst moge de heer Spier nu rust hebben.
  En mogen we blij zijn dat hij dit artikel niet meer heeft hoeven meemaken, dit artikel getuigt van geen enkel respect ten opzichte van de heer Spier zelf, noch zijn familie.

  Het artikel dat in de laatste uitgave van DIF ‘het einde’ heeft gestaan heeft nog enigszins iets te maken met het thema van de laatste uitgave van ‘bookazine’ DIF.
  Echter hebben de familie zaken die hier uitvoerig en eenzijdig worden beschreven hier helemaal niets mee te maken en heeft dit het niveau van een ordinair roddel tijdschrift.

  Feit dat zoon zelf aangeeft niet naar crematie te zijn gekomen lijkt mij niet een statement om trots op te zijn maar eerder een goed voorbeeld te schetsen van de realiteit.
  Dochters komen over uit het buitenland om hun vader vervolgens dag en nacht bij te staan in zijn laatste dagen en zelfs dit wordt geprobeerd in een negatief licht te zetten in tegenstelling tot once again de realiteit; de mensen die zich zo weinig om hem bekommerde die blijkbaar niet eens de moeite namen om de heer Spier regelmatig te bezoeken, anders zouden zij, lijkt mij, wel eerder op de hoogte zijn geweest van de lichamelijke en geestelijke conditie van een man van 93.

  In plaats daarvan wordt er wel constant naar negatieve media aandacht gezocht, waar niemand, en in het bijzonder de heer Spier beter van wordt. Deze man verdiend veel meer respect dan dit. Over militaire eer gesproken, waar is de eer in deze riooljournalistiek?

  Herinner en eer deze man zoals hij was en voor wat hij heeft gedaan.
  Respect krijg je niet, respect spreek je niet uit, respect moet je verdienen en geven, verdien je eigen respect en geef deze man respect, laat hem rust hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: