Andrea Luten verkracht? Hxc3xa9xc3xa9l vreemd! & Anorexia bij Al Jazeera

26 Jul

Andrea-henk

Update 14.45 uur:

Het Openbaar Ministerie in Assen gaat Henk F. (41) uit Hoogeveen vervolgen voor doodslag op Andrea Luten. Dat is logisch. Maar ook voor vrijheidsberoving en verkrachting. Dat eerste is aannemelijk: hij nam Andrea tegen haar zin mee naar een plaats waar ze niet wilde zijn, nadat hij haar op de fiets was tegen gekomen. "Tijdens de verhoren heeft hij bekend haar daarna te hebben verkracht.xe2x80x9d Aldus de persofficier uit Assen, waar volgende week dinsdag een pro-formazitting is.

Dat het de bedoeling was van de heel lang onbekend gebleven dader om Andrea te verkrachten, lag voor de hand. Maar tot nu toe is altijd gezegd dat er geen sporen van een zedenmisdrijf waren. Of de pers is al die jaren voorgelogen, of het gaat hier om een wel erg technische opvatting van verkrachting: ook een tongzoen valt daaronder.

*

Jessica-anorexia

Gisteren hadden we het over Yvon Jaspers die tegenwoordig magere meisjes uitmelkt in plaats van pinkenzoekende boeren. Er kwam een reactie van Ed, die stelde:

"Of anorexia een genetische oorzaak heeft zou ik niet durven zeggen. Als dat al zo is, dan is het zeker niet de enige oorzaak, aangezien er van duidelijke erfelijkheid geen sprake is. Anorexia komt overigens vrijwel alleen in het westen cq de geciviliseerde wereld voor, hetgeen toch wel enigszins duidt op een sociale invloed."

Jessica Villerius, die de oorspronkelijke KRO-documentaire Vel over Probleem maakte, schrijft nu aan Ed:

"Nee hoor. Het komt overal ter wereld voor en heeft alles met controle en niets met westerse invloeden te maken. Mijn twee eerdere films over Anorexia zijn onlangs aangekocht door Al Jazeera. In Arabische landen speelt het op grote schaal: meisjes en vrouwen hebben weinig te zeggen in bepaalde culturen en het enige waar ze grip op hebben, is hun eetpatroon. Het is inderdaad een combinatie van 'het genetisch pakket' en invloeden van buitenaf die de ziekte stimuleren. Het is een ziekte, geen keuze. Was het maar zo!"

Vorig bericht staat hier

59 Responses to “Andrea Luten verkracht? Hxc3xa9xc3xa9l vreemd! & Anorexia bij Al Jazeera”

 1. amer August 5, 2010 at 12:37 pm #

  Anorexia bij een baby kan bijvoorbeeld ontstaan door problemen/blokkades bij de maagingang.

  Veel neurologische problemen/aandoeningen kunnen genetisch worden bevestigd. Overal ter wereld wordt onderzoek gedaan naar genmutaties, ook op neurologisch gebied.

 2. Ada August 5, 2010 at 2:00 pm #

  @ Amer…

  “Anorexia bij een baby kan bijvoorbeeld ontstaan door problemen/blokkades bij de maagingang.”

  Vind dit toch anders dan anorexia. De oorzaak is hier immers puur lichamelijk? Anorexia is iets anders dan de weigering om te eten. Totaal anders zelfs.

 3. amer August 5, 2010 at 5:54 pm #

  Ada,
  Als babies om welke reden dan ook weigeren voedsel tot zich te nemen, wordt dat anorexia genoemd, ik kan er verder ook niets aan doen.
  Orexie = eetlust, anorexie = gebrek aan eetlust, tegenzin in spijzen.
  Anorexia nervosa: psychogene tegenzin in spijzen voornamelijk bij jonge vrouwen.

  Beste Amer,

  Dit begint een onzindiscussie te worden, zullen we hier ook maar mee stoppen?

  Hendrik Jan

 4. Jeroen Obers August 5, 2010 at 10:03 pm #

  @ Johan

  Volgens mij is crimineel gedrag absoluut gelinkt aan neurologische processen.

  Crimineel gedrag heeft een genetische connectie. Neem bijv. Sneijder en Holleeder. Het is echt niet zo dat ze met exact dezelfde hersenen zijn geboren. En dat Sneijder de keus heeft gemaakt om geen crimineel te worden en Holleeder wel.

  Bij mensen die zware delicten plegen blijkt in bijna alle gevallen dat ze als kind ook al crimineel gedrag vertoonden. En andersom.

  Gemiddeld genomen hebben topcriminelen een laag cortisolgehalte (weinig inlevingsvermogen) en een hoog testosterongehalte (agressie).

  Al geloof ik niet dat alles wordt bepaald door de genen. De sociale en ervaringsinvloeden (opvoeding, buurt, gebeurtenissen) hebben ook hun invloed. En daarbij heeft men ook nog een eigen wil.

  A Aanleg
  B Externe invloeden
  C Wil

  Des te crimineler men is des te kleiner de invloed van de wil lijkt me. Op basis van de wil hun eigen aanleg tegen kunnen gaan en daadwerkelijk hun gedrag kunnen veranderen, is met name voorbehouden aan sterk ontwikkelde mensen.

  Al zou ik een topcrimineel willen zijn. Aan mij is het niet voorbehouden. Daar heb ik de genetische aanleg niet voor.

 5. Jeroen Obers August 5, 2010 at 10:20 pm #

  @ Johan

  Anabole Steroiden kunnen zeker agressief maken. Al heeft dat ook te maken met het karakter van de persoon en zijn individuele reactie erop.

  Een man produceert gemiddeld 50-70 mg Testosteron per week. Een kleine kuur is al 500 mg en een zware kuur 1.000 tot 2.000 mg. Dan kun je wel voorstellen dat de hormonale processen behoorlijk worden beinvloed en dat het zijn uitwerking heeft op de neurologische processen.

  Heb je wel eens zo’n opgefokte, geirriteerde en kwade bodybuilder gezien?

  Men moet het niet overdrijven. Alcohol leidt meer tot agressief gedrag. Maar er zijn genoeg voorbeelden van bodybuilders die onder invloed van anabole steroiden door het lint gingen en of zich wilden bewijzen.

  Als je ratten extra testosteron geeft dan gaan zelfs grotere ratten voor hun aan de kant.

 6. Siem August 6, 2010 at 12:01 am #

  Quote: Bij mensen die zware delicten plegen blijkt in bijna alle gevallen dat ze als kind ook al crimineel gedrag vertoonden. En andersom.

  Gemiddeld genomen hebben topcriminelen een laag cortisolgehalte (weinig inlevingsvermogen) en een hoog testosterongehalte (agressie).

  – Van anorexia bij baby ‘s naar genen en neurologische aanleg bij criminelen door leken die zelfs bodybuilders uit de kast trekken.

  Hemeltje! Ik begrijp dat Jessica Villerius inmiddels heeft gepast. Heel goed idee om de ontstane onzindiscussie te stoppen.

  Voor de betweterende ego-onzinbijdragers in deze is er nog een uitweg, bij onzin.nl

 7. Jeroen Obers August 6, 2010 at 11:23 am #

  @ Siem

  Quote

  – Van anorexia bij baby’s naar genen en neurologische aanleg bij criminelen door leken die zelfs bodybuilders uit de kast trekken.

  Het is helemaal niet vreemd om in een discussie over anorexia te beginnen over de bigorexia van bodybuilders. Het is zelfs vrij logisch.

  Geef dan aan wat je argumenten zijn.

 8. amer August 6, 2010 at 1:12 pm #

  Ik begrijp het ook niet. Hendrik Jan begint zelf een discussie over anorexia.

  En ja, dat Siem, degene die een paar jaar geleden nog vooraan in de rij stond om Michael en Meike tot op het bot af te breken, er aardigheid in heeft iedereen, maar dan ook iedereen die het beter weet dan Siem onderuit te halen, weten we inmiddels wel.

  Maar goed, Siem begrijpt dat Jessica Villerius inmiddels heeft gepast en ik begrijp dat mensen die iets meer weten over de definitie van anorexia dan de meeste reageerders hier, niet eens de moeite nemen om te reageren.

  Het is zo langzamerhand een beetje akelig om hier te reageren; deze zakt naar het niveau van een ordinaire vecht/steken onder watergeefsite met het type deskundigen a la Maurice de Hond.
  Ik pas ook.

  Beste Amer,

  De discussie ging over anorexia nervosa, vervolgens ging het over anorexia bij baby’s, wat er totaal niets mee te maken had en bovendien bleken veel reageerders niets van het onderwerp te weten en de dingen waar het over ging niet hadden gelezen of gezien. Maar dat was jou blijkbaar ook ontgaan, dus: vaarwel.

  Hendrik Jan

 9. Siem August 6, 2010 at 6:35 pm #

  @Amer 1.12

  Juist omdat ik niet pretendeer
  (leek)-deskundig te zijn op ieder gebied zoals bijvoorbeeld anorexia nervosa, had ik geen enkele reactie geplaats. Mijn enige bijdrage was het eens te zijn met het voorstel om de inmiddels onzindiscussie te stoppen.

  Jammer dat je je daardoor zo extreem persoonlijk aangesproken voelde en wederom een hoop onzin plaatste, laat ik daarom nu alsnog eenmalig op je bijdragen reageren:

  Er schijnt ook zoiets als leesanorexia te bestaan, dit begint al bij baby ‘s: een soort van (on)opzettelijk gebrek aan het tot zich willen nemen van feitelijkheden op ieder gebied, dit compenserend met allerlei onzintheorien. Misschien iets om je daarin te verdiepen?

  http://www.hetbegintalbijweigerachtigebabys.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: