Maandag 28 juni: Mowitha & Maria: als twee druppels water

28 Jun

Mowitha-portret

Bizar, de Zembla-documentaire 'Meisje Vermist', over de Mooie Mowitha die volgens haar moeder – en vele anderen – vanaf haar twaalfde in de handen van een loverboy zou zijn gevallen. Waar kennen we dat verhaal van?

Bizar om twee redenen: om de informatie die er wxc3xa9l in zat, maar vooral om wat er nxc3xadet in voorkwam. De naam van Maria Mosterd werd zorgvuldig gemeden, terwijl het verhaal van Mowitha daar als twee druppels water op lijkt.

De uitzending van Peter de Vries werd niet genoemd, mijn boek niet, de documentaire van Jessica Villerius over 'Manou' niet, terwijl daar toch alle reden toe leek. Dit nog afgezien van het feit dat de samensteller, Erwin Otten, destijds tegelijk met mij op de redactie van Peter de Vries werkte. Het is niet echt aannemelijk dat het Mosterd-verhaal hem geheel is ontgaan, dus moet er een andere reden zijn geweest waarom Zembla het niet over Maria wilde hebben. Jalousie-de-mxc3xa9tier ligt wat te veel voor de hand, of zou het zijn dat de VARA dit heikele onderwerp liever wilde vermijden omdat het zich van alle televisiezenders uitgerekend met Maria op journalistiek gebied het meest heeft vergaloppeerd?

Als twee druppels water…

De ouders scheiden als Mowitha acht maanden is, ze heeft haar vader nooit meer gezien.
Rond haar twaalfde begint ze sterk te veranderen. Ze draagt 'andere kleren', dat vindt moeder niet goed.

Volgens haar vriendinnen viel ze op oudere jongens, die vond ze stoer.

Moeder maakt zich zorgen, ze gaat zoeken naar de oorzaak van 'de verandering'. Ze vraagt zich af: "Wat is er aan de hand?" Ze komt het woordje loverboy tegen, daar gaat ze over  lezen, ze herkent punten, ze gaat zich er verder in verdiepen.
Op school begint men zich ook zorgen te maken over Mowitha's veelvuldig spijbelen en haar  verdachte omgang met oudere jongens.

Mowitha-moeder

Moeder verneemt dat Mowitha omgang heeft met een oudere man, waar ze seks mee heeft. Dat kan moeder niet accepteren.

In juni 2006 komt Mowitha een keer 's nachts niet thuis, moeder doet aangifte van vermissing.
Als Mowitha zelf wordt gehoord zegt ze dat er geen sprake is van dwang, ook de politie en de rechter concluderen dat er in geen enkel opzicht sprake is van een overwichtsituatie.
In november 2007 loopt Mowitha weer weg, vanaf dat moment is moeder niet weg te slaan uit tv-programma's als Tros Vermist en schreeuwt ze om hulp en over loverboys, politie en rechters zien dat anders, maar: "De beeldvorming lijkt het van waarheidsvinding te winnen." Moeder blijft roepen dat Mowitha al vanaf haar twaalfde in een loverboycircuit zit.

Zembla spoorde Mowitha op. Ze vertelt dat ze met oudere meisjes omging, in de puberteit ruzie met haar moeder had over te laat thuiskomen, "ik begrijp moeder wel, het enige wat ik niet begrijp is waarom ze alles op het loverboycircuit afreageert."
In het tv-programma van Sylvana wordt verteld dat Mowitha seks moest hebben met vijf mannen, dat er een 'lovergirl' bij was die het geld regelde. Allemaal onzin, zegt Mowitha, en ook de politie heeft daar niets van kunnen vinden.

Moeder zelf vertelt dat Mowitha's eerste jongen een loverboy was, "omdat ze op haar twaalfde al gebruik van haar maakten. Dat hoor je in veel verhalen over loverboys." Moeder wijt het gedrag van Mowitha niet aan dat van een opstandige puber: "Nee, die kan niet zover gaan."

Mowitha zelf: "Misschien ben ik wel door hem het verkeerde pad op gegaan, maar dat had totaal niet met loverboys te maken." Ze gebruikte drugs (wiet),  maar niet alleen met hem,  ook met vriendinnen en vrienden.
Moeder constateerde dat Mowitha een duur telefoontje van haar vriend kreeg, en gaat "al die punten bij elkaar tellen."

Mowitha-vriend-2

In september 2006 wordt de Mutsaers Stichting ingeschakeld. Die concludeert dat de oorzaak van de problemen vooral zit in de opvoedingsrelatie moeder-dochter. Die conclusie bevalt moeder niet. Het advies de Stichting Jeugdzorg erbij betrekken, bevalt moeder evenmin, zij haakt af.

Op school vangt men signalen op dat Mowitha wordt verkocht aan klanten: ze zien haar bij oudere jongens in een auto stappen. Er ontstaat een donkerbruin vermoeden dat Mowitha in de prostitutie zit enm dat wordt doorgegeven aan moeder. In januari 2007 verhuizen moeder en dochter van Venlo naar Maastricht. Als Mowitha ook daar 's nachts wegblijft, denkt moeder dat de loverboys haar vanuit Venlo zijn gevolgd.

Mowitha zelf vertelt dat moeder juist vaak van huis was, en een verkeerd voorbeeld geeft over de omgang met mannen. Geeft moeder ook toe: ze was op zoek naar een relatie, ze wilde graag een gezin zijn, als de ene relatie niet lukt, dan probeer je het met een andere, een kind ziet dat moeder dan weer die vriend vriend heeft en dan weer een ander. De Raad voor de Kinderbescherming concludeert dat het ontbreken veilige thuishaven een risico was voor een goede ontwikkeling. Moeder is het daar niet mee eens: volgens haar wil men niet inzien "dat het aan buiten lag."
Zembla vroeg een oud-kinderrechter om commentaar. Die concludeert op basis van het dossier dat het wel duidelijk is dat het probleem ligt in de relatie moeder-dochter en dat moeder niet openstaat voor hulp voor zichzelf en niet naar zichzelf kan of wil kijken. "Omdat zij haar rol in het geheel niet wil oppakken, moet er iets met het kind aan de hand zijn, dat is ook vervelend, 'loverboyproblematiek' ligt dan voor de hand."

Als twee druppels water…

Ook Mowitha gaat naar India, het zogenaamde Valor-project van De Hoenderloo Groep. Net als Maria Mosterd, die er zelfs twee keer heen mocht. Ben ik overigens ook nog wat dingen over aan het uitzoeken.

Ook opmerkelijk: net als Manou in het geval van Maria komt 'loverboy' Sem op verzoek van de moeder ook bij hen thuis. Maar dat bevalt de nieuwe vriend van moeder niet, die wijst hem de deur, vervolgens lopen Mowitha en Sem weg, en moeder doet aangifte van vermissing en noemt Sem 'een loverboy'.

xe2x80x98Meisje vermistxe2x80x99 wordt  dinsdag 29 juni om 14.30 uur herhaald (Nederland 2).

Gisteren plaatste ik een stuk van Koen Hakvoort over deze kwestie. Hij verwees naar de column in Elsevier, van Gerlof Leistra. De link naar het stuk was weggevallen. Overigens was het stuk ook verwijderd uit de zoekfunctie en dat is te begrijpen als je het leest. En ook waarom Elsevier geen aandacht besteedt aan mijn boek: iets te pijnlijk.

Omdat je je bij Elsevier eerst moet registreren plaats ik het stuk hier maar, het verscheen op zondag 29 maart 2009.

"In een radiostudio in Hilversum ontmoette ik vorige maand Lucie Mosterd. Zij is de moeder van Maria Mosterd, van wie in 2008 een boek verscheen over haar jaren in handen van een 'loverboy': Echte mannen eten geen kaas (Van Gennep).

Die dag zou Lucie Mosterd het eerste exemplaar ontvangen van haar eigen boek over deze hel: Ik stond laatst voor een poppenkraam. Als je dochter i
n handen valt van een loverboy (Van Gennep). Het geplande onderwerp ging helaas niet door vanwege het vliegtuigongeluk op Schiphol, maar ik beloofde Lucie haar boek te lezen.

Gehersenspoeld
Eerst las ik het boek van Maria Mosterd. Ik begon er met lichte huiver aan, want de meeste levensverhalen zijn slecht geschreven en ontstijgen niet de particuliere ervaring.

Al snel was ik echter door haar verhaal gegrepen. Het is rauw en schokkend en roept veel vragen op. Hoe is het mogelijk dat een meisje van 12 jaar al op de eerste dag van de middelbare school in handen valt van een 'loverboy'? Waarom greep de school niet in toen Maria steeds meer spijbelde? En waarom merkte Lucie niets aan haar dochter? Vier jaar werd Maria verkracht en misbruikt. Aan het eind was ze volledig gehersenspoeld.

In toegankelijke taal beschrijft Maria hoe ze in de greep raakte van xe2x80x98Manouxe2x80x99, een Afrikaanse kindsoldaat. Een puberaal verlangen naar spanning en sensatie werd bijna haar ondergang.

Soms vind ik het echter moeilijk haar te geloven. Bijvoorbeeld waar ze schrijft dat Manou ook homoseksuelen liet verkrachten en xe2x80x98verdwijnenxe2x80x99. Het verhaal speelt zich af in Zwolle, maar ik ben benieuwd hoeveel homoxe2x80x99s daar daadwerkelijk zijn verdwenen.

Maar het is het verhaal van een kind. Vermoedelijk wist Manou haar doodsbang te maken met dit soort verhalen.

Psychologische oorlog
Vervolgens las ik het boek van Lucie Mosterd en dat is een fraaie en goed geschreven aanvulling op het verhaal van Maria. Dat ze lange tijd niets merkte, was omdat het zich allemaal onder schooltijd voltrok en de schooldirectie geen alarm sloeg over het veelvuldig spijbelen van Maria.

Het is ontroerend te lezen hoeveel moeite het kostte om haar dochter los te weken uit de klauwen van de hyena. Het is een psychologische oorlog die bijna niet te winnen valt. Des te knapper is het dat moeder en dochter hun strijd uiteindelijk hebben gewonnen door te gaan schrijven.

Beide boeken zouden verplichte kost moeten zijn voor alle pubers, hun ouders en docenten. Deze verhalen laten je niet los. Maria werkt inmiddels aan een vervolg. Het liefst zou ik daarnaast een boek lezen over de strafzaak tegen Manou, maar ik ben bang dat deze levensgevaarlijke crimineel en kinderpooier nog steeds vrij rondloopt en nieuwe slachtoffers kan maken.

Dat mag niet gebeuren. Bij wijze van preventie zou de overheid een dubbeleditie van de boeken van Lucie en Maria moeten financieren voor een zo breed mogelijk lezerspubliek."

Aldus Gerlof Leistra.

28 Responses to “Maandag 28 juni: Mowitha & Maria: als twee druppels water”

 1. Johannes Paardekoper June 28, 2010 at 9:28 am #

  Die zaak ‘Mosterd’ kan jou niet loslaten, he? Ik vind het een beetje ‘eng’ worden. Er gaat zowat geen dag voorbij of dat meisje komt voorbij op je site, terwijl er weinig te melden valt. Net even TE, als je het mij vraagt….

 2. Tessa June 28, 2010 at 9:37 am #

  Ik had graag een reactie gezien van Mowitha’s moeder op haar dochters verhaal. Helaas wilde ze daar niet aan mee werken. Mocht ze dat in de toekomst alsnog gaan doen krijgen we waarschijnlijk toch een onzin verhaal te horen dat ‘Mowitha zo onder druk staat dat ze geen andere mogelijkheid had om dat verhaal op televisie te vertellen’.

  Ik vind het ronduit belachelijk dat een meisje van 17 jaar, die niets liever wil als gewoon naar school gaan en een mooi leven opbouwen, ondergedoken moet zitten vanwege de fantasie van haar moeder.

  Ik hoop dat moeder eens in de spiegel gaat kijken na deze aflevering en gaat inzien dat ze haar dochter naar de klote heeft geholpen.

  Zonde hoor, zo een mooi meisje, nog zo jong, al een paar jaar van haar leven weggegooit…

  Als iedere moeder de denkwijze van Mowitha’s moeder aanneemt (andere kleren dragen, op oudere jongens vallen dus moet wel loverboyproblematiek wezen) dan zitten zeker 50% van alle tienermeisjes in nederland gedwongen in de prostitutie. Toch vreemd dat de wallen en de ramen in Den Haag veel meer terugloop hebben en steeds meer lege kamers…

  Begin het verhaaltje ‘loverboys’ een beetje meer dan zat te worden. Ja het komt voor en dat is heel erg, maar kwa cijfers word er zo gigantisch overdreven. Elk nederlands meisje dat in de prositutie werkt zou gedwongen worden en ga zo maar verder.

  Prostitutie is niet een vak waar je trost op kan wezen en wat je zomaar even vrolijk tegen je familie kan vertellen. Hoe makkelijk is het dan voor de meiden die gesnapt zijn om er een verhaaltje van te maken dat ze worden gedwongen? Het slachtoffer uithangen waar ze dat eigenlijk niet zijn. Ik heb het een paar keer gezien.

  Hoe dan ook. Ik ben er klaar mee al dat gedoe omtrent Maria en Maria en helemaal omtrent de moeders van.

 3. Mijn Moeder June 28, 2010 at 9:44 am #

  HJ, ik snap best dat je je boek wil promoten. Daar is niks mis mee. Maar inmiddels raak ik een beetje overvoerd met je mosterd-na-de-maaltijd verhalen…

 4. Patrick June 28, 2010 at 10:20 am #

  De uitzending van Zembla maakt des te meer duidelijk dat er voorzichtig moet omgesprongen worden als ouders/moeders gaan roepen dat er een loverboy in het spel is. Nu vertelt HJ dat de twee zaken op elkaar lijken maar de meisjes reageren toch totaal verschillend. Mowitha weet de druk te weerstaan terwijl Maria Mosterd er in mee gaat en totaal in de greep komt van haar moeder en uitgever want die zien natuurlijk dat er een hoop geld mee te verdienen valt. Opvallend is trouwens hoe jeugdzorg telkens de zaak als loverboy problematiek afdoet terwijl de politie meerdere malen niets daarvan heeft kunnen aantonen. Het is triest dat met dit meisje Mowitha zo ‘gesold’ is, alleen omdat de moeder niet kan accepteren dat meisjes volwassen worden en hun eigen identiteit willen ontdekken. Ik vind het knap dat dit meisje de druk heeft weten te weerstaan. Daarom vind ik dat er met Maria Mosterd voorzichtiger in de media omgesprongen had moeten worden, het is eerder de moeder, (voorlichters!) die stevig aangepakt mogen worden.

 5. I&I June 28, 2010 at 10:59 am #

  Ik zie meer verschillen dan overeenkomsten hoor. Waar de een bij hoog en laag beweerd dat er een loverboy was ontkent het andere meisje dit juist.

  Ik zie totaal niet in wat het nut dan is van het benoemen of verwijzen naar het verhaal over Maria Mosterd.

  Als je het collegiaal had gevonden (wat tussen de regels te ‘lezen’ valt) als dat wel was gebeurd is iets anders. Dan had je even je collega kunnen mailen of bellen.

  Nu komt het op mij over dat het je vooral om de publiciteit gaat. Dat snap ik dan ook wel weer maar de toon waarop het gebeurd is een beetje a la Peter R de Vries, zo verongelijkt.

  Sorry voor deze kritische noot, vind deze site altijd zeer boeiend!

 6. I&I June 28, 2010 at 10:59 am #

  Ik zie meer verschillen dan overeenkomsten hoor. Waar de een bij hoog en laag beweerd dat er een loverboy was ontkent het andere meisje dit juist.

  Ik zie totaal niet in wat het nut dan is van het benoemen of verwijzen naar het verhaal over Maria Mosterd.

  Als je het collegiaal had gevonden (wat tussen de regels te ‘lezen’ valt) als dat wel was gebeurd is iets anders. Dan had je even je collega kunnen mailen of bellen.

  Nu komt het op mij over dat het je vooral om de publiciteit gaat. Dat snap ik dan ook wel weer maar de toon waarop het gebeurd is een beetje a la Peter R de Vries, zo verongelijkt.

  Sorry voor deze kritische noot, vind deze site altijd zeer boeiend!

 7. I&I June 28, 2010 at 10:59 am #

  Ik zie meer verschillen dan overeenkomsten hoor. Waar de een bij hoog en laag beweerd dat er een loverboy was ontkent het andere meisje dit juist.

  Ik zie totaal niet in wat het nut dan is van het benoemen of verwijzen naar het verhaal over Maria Mosterd.

  Als je het collegiaal had gevonden (wat tussen de regels te ‘lezen’ valt) als dat wel was gebeurd is iets anders. Dan had je even je collega kunnen mailen of bellen.

  Nu komt het op mij over dat het je vooral om de publiciteit gaat. Dat snap ik dan ook wel weer maar de toon waarop het gebeurd is een beetje a la Peter R de Vries, zo verongelijkt.

  Sorry voor deze kritische noot, vind deze site altijd zeer boeiend!

 8. ouwe pooier June 28, 2010 at 11:16 am #

  ik hoop de de heren journalisten eens over een jaar 0f 4 a 5 nog eens gaan kijken hoe het met maria en mowitha is afgelopen en wat ze dan doen……
  ik zal een kleine voorspelling doen alleenstaand kinderen uitkering en/of verslavingsproblemen en misschien toch het oudste beroep van de wereld
  ik heb tientallen van deze schapen voorbij zien komen met allemaal dit soort leuke niet nederlandse vriendjes
  ik had in de jaren tachtig en negentig namelijk een kamerverhuur bedrijf anderen zullen het een bordeel noemen ook goed
  in ieder geval onder de 21 en een te dominant dwingend vriendje zowel de donkere en de lichte variant konden bij mij niet huren niet omdat ik heiliger als de paus ben maar omdat ik vaak eerst ff met de dames zelf overlegde …..
  nu ondertussen is het kamerverhuurbedrijf gesloten omdat de gemeente in al hun wijsheid vond dat de buurt niet meer paste in een woonwijk

 9. Johan June 28, 2010 at 11:58 am #

  Sla je niet een beetje door met je Maria Mosterd ‘obsessie’?

  Je hebt je point gemaakt, goed werk.
  Maar zou het niet beter zijn Maria verder gewoon met rust te laten?

  Haar naam is voor de rest van haar leven via Google te vinden, dus je hoeft niet bang te zijn dat men haar vergeet.

  En ze zullen het stuk niet voor niets uit de Elsevier zoekfunctie hebben gehaald.
  Waarom dan alsnog plaatsen?

  Nogmaals: het gaat mij niet om de ontmaskering, dat is prima. Het gaat om het erop blijven hameren, dat begint wat onprettige vormen aan te nemen.

  Het heeft ook te maken met mededogen.
  Zowel Maria als die moeder uit Zembla zullen inmiddels vast wel hebben geconcludeerd dat de dingen niet waren zoals zij zichzelf voorhielden.

  Het is niet voor niets dat ze beide niet meer wilden reageren.

  Als je jarenlang in een verhaal hebt gelooft, vergt het volgens mij ook tijd om een andere realiteit te gaan zien.
  Allemaal moeilijk en ingewikkeld, lijkt me.

  Ik ben geen programmamaker, dus misschien zie ik het niet goed: maar de keuze van Zembla om het bij 1 verhaal te houden, en geen link te leggen met de Maria-zaak lijkt me een goede. Anders ontstaat er zo`n hijgerig Netwerk-sfeertje: dat alle slachtoffers van loverboys wel zullen liegen.

 10. Daantje June 28, 2010 at 12:05 pm #

  Ik kan geen loverboyverhalen meer zien.

 11. K.Hakvoort June 28, 2010 at 1:37 pm #

  De moeders in beide zaken lijken veel op elkaar, vooral in het mediageniek zijn, hun overtuigingskracht en hun starre visie op de lotgevallen van hun dochters waarvan ze met geen macht ter wereld afgebracht kunnen worden.
  De dochters zoals al door menigeen aangehaald -alhoewel beiden ook mediageniek – lijken me totaal verschillend. Mowitha maakt eigenlijk een sterke indruk gezien wat ze allemaal heeft meegemaakt en het feit dat het rondgesold worden tussen instellingen en pleeggezinnen voor een belangrijk deel door toedoen van de moeder lijkt te zijn gebeurd. Haar oordeel over haar moeder is opvallend mild en wijs hetgeen we helaas niet van het oordeel van de moeder over de dochter kunnen zeggen.

  De reportage bevestigt de signalen uit andere bronnen dat in Nederland al dan niet moeilijk opvoedbare kinderen te gemakkelijk opgesloten worden.

 12. BP June 28, 2010 at 2:02 pm #

  Het is goed mogelijk dat dit verhaal ook niet klopt. Het Maria Mosterd fantasieboektje rammeld in ieder geval aan alle kanten. Het is prima als MM een leuk boek wilt schrijven en het ook een leuk fantasie boek is. Maar zet er dan niet op dat het allemaal naar waarheid is. Moeder en dochter mogen wel eens goed in therapie, een beetje allerij leugens vertellen over meneer Manou. De uitslagen van de rechtzaken zeggen genoeg. Helaas is de massa dom en de individu slim. Keep up the good work! H.J.!

 13. Blog Magazine June 28, 2010 at 3:05 pm #

  Ach ja, loverboys verkopen nou eenmaal goed en slechte opvoedings verhalen niet…

 14. Lorena June 28, 2010 at 3:36 pm #

  Het zou je wel sieren als je ook een bewering doet die aan de waarheid recht doet. Waar Maria Mosterd namelijk zegt dat zei in de handen van een loverboy is gevallen spreekt Mowitha dit TEGEN. Waarop elke verdere overeenkomst nutteloos is.

 15. szilvie June 28, 2010 at 5:05 pm #

  Heb gisteren bij toeval het programma gezien. Bij alles wat ik zag moest ik aan deze site denken en wat hier eerder werd vermeld. Vesrchil is alleen dat Mowhita nooit heeft beweerd onder ‘invloed’ van een loverboy te zijn gekomen. Mooiste vond ik de oud-kinderrechter met haar analyse. Ook Mowitha en haar vriend vond ik helder. Waar ik wel even moeite mee had was de moeder. Merendeel komt ze best overtuigend over en dat is dan best wel moeilijk te plaatsen. Tot ze begon over een 12-jarige lovergirl…Ik vind het terecht dat je veel aandacht besteeed aan deze zaken. Veel jongeren lezen het boek nu van Maria. Qua hulpverlening vond ik het ook schrijnend verhaal. Van hot naar her geplaatst maar nooit contact. Hoop dat Mowhita snel haar leven weer kan oppakken. Ben benieuwd naar het vervolg over de hulpverlening in India. Ook daar werd vermeld dat ze onder invloed was van loverboys, echter geen bewijs. So keep on.

 16. Ada June 28, 2010 at 6:13 pm #

  Kennelijk hebben de moeders grotere problemen dan de kinderen. Een ander de schuld geven is dan makkelijker dan naar je eigen aandeel kijken. Gelukkig is Mowitha sterker dan haar moeder…

 17. Me June 28, 2010 at 6:59 pm #

  Geplaatst door: Tessa | 06/28/2010 om 09:37 vm
  Prostitutie is niet een vak waar je trost op kan wezen.

  Zo nou ik wel, ik doe dit werk al 10 jaar met een hoop plezier. Als je niet weet wat het is moet je niet oordelen. Al dat geblaat van de zgn goede huisvrouwen, weet je waar julie kerels uithangen?

 18. @ndrxc3xa9 June 28, 2010 at 8:08 pm #

  Kunnen we dit onderwerp nu sluiten?

  Beste @ndrxc3xa9,

  Nee. Ga vooral elders anders je heil zoeken.

  Hendrik Jan

 19. Ada June 29, 2010 at 1:20 am #

  Korte indruk van alle mensen die liever willen dat Hajee zijn snuit houdt:

  Persoonlijke belangen?

 20. Diane June 29, 2010 at 8:06 am #

  Dit onderwerp is nog helemaal niet gesloten, @ndre, ik heb Lucie en Maria M namelijk nog nergens zien reageren, laat staan excuses zien aanbieden c.q. uitleg geven over hun leugens. Dara wacht ik nog op.

 21. ed June 29, 2010 at 8:56 am #

  @Me 06/28/2010 om 06:59 nm

  We leven in een land waar vrouwen gelukkig (nog) steeds zelf uit mogen maken wat ze doen. Als een vrouw besluit om de prostitutie in te gaan kan ik daar geen problemen mee hebben. Sterker nog, ik heb er meer respect voor dan voor degenen die -hoewel ze kunnen werken- besluiten om xc3xa9erst maar es een tijdje een uitkering aan te vragen.

  Heb zelf nog nooit van de diensten van een prostituee gebruik gemaakt, denk ook niet dat ik dat zal doen, maar het is een wettelijk toegestaan beroep en het wordt tijd dat dat ook zo behandeld wordt. Jammergenoeg zit de wereld echter vol met mensen die anderen vooral hxc3xban normen op willen leggen.

 22. ed June 29, 2010 at 9:02 am #

  En dan toch ook nog maar iets over loverboys: Als je dochter klaarblijkelijk als was is in de handen van een loverboy, moet je eerst eens bij jezelf te rade gaan, want het lijkt me dat een meisje dat thuis genoeg liefde krijgt en met enige basale zekerheid wordt opgevoed, niet te imponeren is door een loverboy. Bovendien, je weet toch waar je kinderen uithangen.

  Dus, zelfs al is het waar, zoek de schuld dan eerst eens bij jezelf.

 23. karin June 29, 2010 at 3:31 pm #

  ED HEEFT WAARSCHIJNLIJK ZELF GEEN KINDEREN!

  Ik vindt Mowitha heel zelfverzekerd overkomen,meisjes in de handen van een loverboy zijn vaak “gebroken“dat zie je aan hun houding/lichaamstaal.
  Het heeft geen zin om haar moeder vewijten te maken.
  Deze vrouw projecteerd haar angsten op haar dochter en dat is jammer.Kinderen opvoeden in deze tijd kan heel angstig zijn.
  Moeder zal er goed aan doen om hulp te gaan zoeken om te kijken waar haar zorgen vandaan komen.
  Ik kan ze beide alleen maar heel veel sterkte wensen!

 24. Tessa June 29, 2010 at 5:57 pm #

  @Me! Hartstikke fijn dat jij trots op jezelf bent, maar misschien zou je niet zo snel je conclusies moeten trekken over mijn persoon.

  Wat ik bedoel te zeggen is dat de prostitutie niet een vak is waar in het algemeen open en eerlijk over gesproken kan worden. Natuurlijk zijn er meiden die dat wel doen en er geen geheim van maken, maar laten we even eerlijk zijn. Is het iets waarvan je ouders zullen zeg, goh meid, wat ben ik trots op jou! Nee… dat dacht ik ook niet.

 25. Me June 29, 2010 at 8:05 pm #

  Dat bedoel ik nu dus met huisvrouwtjes lekker schreeuwen van de lijn maar oh wee. He zometeen gaat je dochter hier ook voor kiezen, zal het dan een loverboy geweest zijn?

  Mijn ouder acepteren mijn werk zo kan het dus ook.

 26. ed June 30, 2010 at 12:27 am #

  @Karin
  Jawel hoor, heb ik wel, maar wat heeft dat te maken met het feit dat ik de eigen keuze van vrouwen accepteer?

 27. Henny June 30, 2010 at 5:36 pm #

  Nu we het toch weer over het boek “Echte mannen eten wel kaas” hebben: ik zag van jouw, Hendrik-Jan ‘n interview nav het boek in ‘n bekend dames blad met ‘n wel hele grote foto van jouw erbij.

  Wist niet dat er van die grote foto’s van jouw bestonden haha.

  Ook grappig: laatst was ik bij selexyz en lagen alle 4 boeken naast elkaar (2 van MM 1 van MM’s mama en het boek van HJK, de eerste 3 waren echter flink afgeprijst.

 28. Me July 3, 2010 at 8:54 am #

  Hj je krijgt aangifte wegens smaad als ik dit zo lees http://www.destentor.nl/regio/zwolle/6925087/Lucie-Mosterd-doet-aangifte-van-smaad.ece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: