Dinsdag 29 juni: Sjoerd is dood. Waarom?; Brazilixc3xab wint & Moeders Maria

28 Jun

Kooistra-tel

Sjoerd Kooistra,de omstreden Amsterdamse cafxc3xa9melker, is dood. Hij is onder verdachte omstandigheden aangetroffen in zijn villa in het Gelderse Ubbergen. Het is de vraag of ik mij hier mee mag bemoeien: is het wel misdaad?

Groninger Kooistra, die vooral bekend werd door zijn activiteiten in het Amsterdamse horecawezen, lag de laatste tijd onder vuur. Hij stond bekend als een harde, maar wel rechtlijnige zakenman, niet iemand die de boel belazerde.

Is zijn strijd tegen de Amsterdamse ambtenarenmaffia hem teveel geworden en heeft hij bij zichzelf de tapkraan dichtgedraaid? Voorlopig houd ik het op: geen complot, geen afrekening, geen liquidatie, maar 'iets in de relatiesfeer'.

Aanvulling: dit bericht is van gisteravond, inmiddels lijkt het erop dat Kooistra zelfmoord heeft gepleegd. Vraag is dan nog: waarom: zakelijk of privxc3xa9?

*

Brazil-walker4-web

Verstand van voetbal laat ik graag over aan deskundigen en mijn voorspellingen komen zelden uit, dus daarom niet getreurd, maar ik ben bang dat 'wij' er vrijdag tegen Brazilixc3xab uitvliegen.

Een van de weinige keren dat ik iets met voetbal heb gedaan was in 2001. In maart ben ik toen twee weken naar Brazilixc3xab geweest, voor een portret van de Nederlands-Braziliaanse voetbalmakelaar annex zanger annex horeca-ondernemer Jacob Kurc (op de foto rechts, in gesprek ergens in het Braziliaanse binnenland met de vader van een talentvolle voetballer)

Er zijn mij twee dingen bijgebleven.

Ten eerste het verschil in beleving: voor de meeste Nederlanders is voetbal niet veel meer dan 'een spelletje'. Wel belangrijk, en interessant soms, maar niet zoals voor de Brazilianen: zij leven voor het voetbal.

Ten tweede: Het veelgeroemde 'straatvoetbal' was toen eigenlijk al een beetje achterhaald. Het 'intelligente Europese combinatievoetbal' was een stuk efficixc3xabnter.

Welk voetbal de Brazilianen nu spelen, weet ik niet. Ik heb het er ook niet met Jacob Kurc over gehad, ik weet wel heel zeker dat hij en bijna alle andere Brazilianen zich in hun hart helemaal geen zorgen maken over de wedstrijd tegen Nederland. Als gezegd: ik hoop dat hij ongelijk krijgt.

*

Lucie-moraalridders

De afgelopen dagen waren er wat reacties van mensen die 'loverboy-moe' zijn en niks meer van mij willen lezen over Maria Mosterd en aanverwant. Dan is er maar xc3xa9xc3xa9n oplossing: wegwezen! Ik blijf het volgen en er op gezette tijden over schrijven, omdat het mij wel interesseert en ik het belangrijk vind.

De Zembla-documentaire over Mowitha (die vanmiddag wordt herhaald) is vooral zo interessant omdat hij de kern van het probleem zo goed aangeeft: de rol van de moeder. Het was niet Mowitha die zei dat ze slachtoffer was van een loverboy, het was haar moeder die de media en hulpverleners uit alle macht dat idee probeerde te geven. Zodat haar in feite niks te verwijten viel: zij was geen slechte moeder, het lag niet aan de thuissituatie, maar aan die foute Afrikaanse jongens.

Datzelfde geldt in de zaak-Mosterd: ook hier is het de moeder die erover begint dat 'Manou' de kwade genius is en zij weet dat zo op Maria over te brengen dat die dat zelf ook lijkt te gaan geloven. Met alle gevolgen vandien. Mowitha als Maria zochten beiden de aandacht die ze thuis tekort kwamen ergens anders, waar ze die als jonge meisjes het gemakkelijkst konden krijgen. Maria had al jong meerdere 'wisselende contacten', Mowitha hield het in eerste instantie bij xc3xa9xc3xa9n vriend.

De meisjes zelf kun je niet over xc3xa9xc3xa9n kam scheren, de manier waarop ze in verkeerde kringen terechtkwamen lijkt wxc3xa9l veel op elkaar. Dat kun je de moeders ook maar ten dele verwijten, in mijn ogen heeft 'de hulpverlening' hier ernstig gefaald. En daar blijf ik nog wel even mee bezig, of mijn hardcore-crimelezers dat nu wel of niet prettig vinden.

17 Responses to “Dinsdag 29 juni: Sjoerd is dood. Waarom?; Brazilixc3xab wint & Moeders Maria”

 1. moi June 29, 2010 at 12:18 am #

  eigenmoord volgens vriend en advocaat Hammerstein

 2. Haruki June 29, 2010 at 2:28 am #

  Relatie met Heineken, bedoel je?

 3. de Haarlemmer June 29, 2010 at 8:43 am #

  Sjoerd Kooistra was volgens zeggen ook bikkelhard voor zijn eigen personeel.
  Dit werd hem ook niet in dank afgenomen, maar hij moest wel.
  Anders kan je nooit aan de top komen, en dat stond hij.
  R.I.P

 4. ed June 29, 2010 at 8:51 am #

  Het is jouw blog, je mag schrijven waarover je wilt en als er een voor mij minder interessant artikel verschijnt, sla ik het gewoon over, Vrijheid blijheid! Kan niemand een probleem mee hebben

 5. Robbie June 29, 2010 at 8:54 am #

  Uitstekend geformuleerd HJ…

  ik ben vele malen in Brazilie geweest en wat je opschrijft over Brazil en de wedstrijd tegen Nederland klopt als een bus…ook de passie is daar meer..Ik heb de finale in 2002 in Brazil gekeken toen ze wereldkampioen werden..Maar je gelooft het of niet, het feest daarna was toch wat teleurstellend…

 6. I&I June 29, 2010 at 9:44 am #

  Ik vind dit bericht een stuk helderder. Je legt nu goed de achtergrond uit zodat de overlap naar jouw verhaal duidelijk wordt. Ook de dit keer ontbrekende sneer naar een collega maakt het verhaal een stuk beter.

  Is het een aanname (conclusie) of een feit dat Maria de stellingen van haar moeder heeft overgenomen ipv dat dit van haar zelf kwam?

 7. I&I June 29, 2010 at 9:44 am #

  Ik vind dit bericht een stuk helderder. Je legt nu goed de achtergrond uit zodat de overlap naar jouw verhaal duidelijk wordt. Ook de dit keer ontbrekende sneer naar een collega maakt het verhaal een stuk beter.

  Is het een aanname (conclusie) of een feit dat Maria de stellingen van haar moeder heeft overgenomen ipv dat dit van haar zelf kwam?

 8. I&I June 29, 2010 at 9:44 am #

  Ik vind dit bericht een stuk helderder. Je legt nu goed de achtergrond uit zodat de overlap naar jouw verhaal duidelijk wordt. Ook de dit keer ontbrekende sneer naar een collega maakt het verhaal een stuk beter.

  Is het een aanname (conclusie) of een feit dat Maria de stellingen van haar moeder heeft overgenomen ipv dat dit van haar zelf kwam?

 9. Patrick June 29, 2010 at 10:13 am #

  Hoezo verkeerde kringen: dat lijkt bij Mowitha niet het geval te zijn. Het verhaal van Maria is moeilijker te beoordelen.

  Beste Patrick,

  Het ligt eraan wat je ‘verkeerd’ noemt: Mowitha’s vriend was een stuk ouder, ze kwam in kringen waar drugs werden gebruikt, er zijn ouders van twaalf- en dertienjarige meisjes die dat ‘verkeerde kringen’ vinden.

  Hendrik Jan

 10. piet pietersen June 29, 2010 at 11:37 am #

  Quote”De meisjes zelf kun je niet over xc3xa9xc3xa9n kam scheren, de manier waarop ze in verkeerde kringen terechtkwamen lijkt wxc3xa9l veel op elkaar.”

  Hoezo in verkeerde kringen terechtkwamen,bedoel je daarmee jeugdzorg en haar school/moeder zoals in het geval van Mowitha?Of is haar vriendje opeens verkeerde kringen?

  En Maria Mosterd en verkeerde kringen,lijkt mij ook jeugdzorg te zijn die haar steeds krankzinnger wordende verhalen voor zoete koek slikten.

  Beste Piet,

  Zie antwoord op vorige reactie.

  Hendrik Jan

 11. Cor June 29, 2010 at 3:38 pm #

  De Nederlandse rechter pleegt zaken te gaan behandelen slechts op basis van het even vluchtig bekijken van de dagvaarding. Slechts zelden kijkt hij aan het begin van een zaak of er bij de dagvaarding ook bewijsstukken zitten en of die bewijsstukken inderdaad deugen om xc3xbcberhaupt een zaak op te kunnen beginnen.
  Wie als beschuldigde persoon doorheeft hoe vanzelfsprekend Nederlandse rechters die werkwijze vinden en dat de Nederlandse rechtspraak die werkwijze kennelijk niet ongewoon vindt, zal begrijpen dat hij niet echt meer een rexc3xable kans heeft op een eerlijke rechterlijke beoordeling. Het lachen vergaat hem dan wel.
  Sjoerd Kooistra is door de Nederlandse rechter meteen al keihard tegen de muur gezet.
  Misschien heeft de heer Kooistra wel gedacht: xe2x80x9cIn zoxe2x80x99n fantastische rechtsstaat hoef xc3xadk niet meer te leven.xe2x80x9d

 12. Njep June 29, 2010 at 4:17 pm #

  ‘Vraag is dan nog: waarom: zakelijk of privxc3xa9?’

  Grappig hoe HJ dit soort vragen stelt, terwijl hij het antwoord ongeveer overal had kunnen lezen.

  Beste Njep,

  Inderdaad, heel grappig. Gisteravond was er nog iets minder bekend dan nu, toen ik het plaatste stond het nog bijna nergens. Bovendien: zakelijk en privxc3xa9 loopt in het geval-Kooistra nogal door elkaar (maar dat heb jij inmiddels ook overal kunnen lezen).

  Hendrik Jan

 13. ruisje June 29, 2010 at 6:35 pm #

  Over Kooistra, ben geen bierdrinker maar ik gok zelfmoord d.m.v. moord. Heeft een hitman voor zichzelf geregeld…
  Als men Philip de Ridder (zie bij Quotenet) op z’n woord mag geloven in dit drama, liet Kooistra hem immers kortgeleden nog weten dat hij “alles graag goed wilde regelen” voor zijn levenspartner. Wie weet hoe ‘s mans levensverzekeringen in elkaar zitten. Bij zelfmoord doorgaans pertinent geen uitkering aan nabestaanden.

  Zomaar een gedachte. Zou ook kunnen verklaren waarom de politie er nogal een pak aan heeft om de feiten vast te stellen.

 14. Johan June 29, 2010 at 9:14 pm #

  “Dat kun je de moeders ook maar ten dele verwijten, in mijn ogen heeft ‘de hulpverlening’ hier ernstig gefaald.”
  Pardon??? Familie is verantwoordelijk voor opvoeding. Dat is al eeuwenlang zo en in alle landen.

  We krijgen een raar land als we verwachten dat hulpverlening overal de brokken gaat opvegen. Als die ouders het zelf niet kunnen, dan moeten hun families ingrijpen. Waarom zou in Nederland een subsidieclub zich van mijn belastinggeld hiermee moeten bemoeien?

 15. Annet June 29, 2010 at 9:37 pm #

  Ik ben toch blij dat je je niet teveel met de voetbal bemoeit, anders ga ik nog denken dat je overal verstand van hebt.
  Aan deskundigen hebben we in ons land geen gebrek lijkt me;-)

 16. missybanu July 2, 2010 at 1:28 am #

  Tja als het over jeugdzorg gaat, er zijn ‘korteduur’pleeggezinnen, zij vangen een ‘heftig geval op met het vooruitzicht dat er een langdurend gezinsvervangend adres volgt. Hierin schiet jeugdzorg tekort. Hoe kan het zo zijn dat er voor deze, veelal getraumatiseerde kleine kindjes, niet op tijd een goed adres geregeld is? Links of rechts, aan het lijntje houden is altijd fout.

 17. jennifer July 2, 2010 at 8:34 pm #

  Ik ben niet loverboy moe. Ik ben loverboy-slachtoffer-moeder-moe

  Ik heb dat verhaal van die Mowitha bekeken. Ik vind het angstaanjagend dat het instituut dat opsporingsbevoegdheid heeft tot 1 conclusie komt en de rechtsprekende daar een fantasierijke draai aan kan geven.
  Of de politie is knettergek dat ze de waarheid niet in willen zien, of de rechtsprekers lezen teveel duistere romannetjes.

  Met alle respect, maar als ieder jong veulen dat aan het slettebakken slaat met oudere negers het predikaat loverboy slachtoffer krijgt is het hek van de dam.
  En dan begin ik nog niet eens over de impact die dat heeft op de echte slachtoffers van dit soort praktijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: