Zondag 27 juni: Anti-semietentaxi; Mowitha & Waarom Elsevier zwijgt over Maria & Mowitha

27 Jun

Ridder-terror-1

"Deze door mij genomen foto stuurde ik een maand geleden aan twee vrienden en aan het Parool," schrijft onze Amsterdamse correspondent. Zat-ie gisteren in zijn/onze stamkroeg de krant door te bladeren, ziet hij zijn foto. Zonder bronvermelding en zonder een financixc3xable tegemoetkoming.

Tja, het kwaad straft zichzelf, dit overspel: wxc3xa9l Het Parool en niet naar mij! Al sluit ik niet geheel uit dat ik ook bij een van die twee 'vrienden' hoorde, al denk ik eerder dat hij heeft gedacht dat het te weinig met misdaad te maken heeft.

Overigens had Het Parool hem nog wel bedankt voor het toezenden van de 'interessante foto' en eerlijk gezegd vind ik dat kranten voor spontaan toegestuurde 'burgerfoto's' niet hoeven betalen (doe ik ook niet).

Ridder-terror-2

Bij mij loopt overigens wel een fotoprobleem: twee jaar geleden heb ik een keer een knipsel uit de krant gebruikt, met een foto erin. De fotograaf stuurde mij, via een advocaat, een schadeclaim van 1100 euro. De procedure wordt niet doorgezet als ik binnen vijf werkdagen 400 euro zou overmaken. Dat is een vorm van chantage waar ik niet voor bezwijk, dan laat ik het er maar op aankomen, al loop ik het risico dat het dan nog veel meer gaat kosten. We zullen zien.

*

Vanavond besteedt Zembla aandacht aan de 17-jarige vermiste Mowitha Wittmer (tien voor tien) "Het bevestigt hergeen jij in je boek beschrijft over loverboys," schrijft Alex Scheijbeler. Meer hierover op zijn weblog.

Ook Koen Hakvoort – die aan de basis lag van het Maria-Mosterdverhaal – blijft dit soort verhalen volgen. Het was mij ook opgevallen dat het blad Elsevier geen aandacht had besteed aan mijn boek. Al zou ik het ook kunnen hebben gemist, het is het enige opinieblad dat ik niet lees. Maar ook de misdaadjournalist van dit blad heeft zich bij de neus laten nemen door Maria en dat blijft even slikken. Verder is het qua publiciteit ook nogal rustig geworden: er zijn wat teveel collega's met boter op hun hoofd en wat volgens mij belangrijker is: het echt slachtoffer in deze zaak is een Afrikaanse neger, daar gaat de blanke Nederlandse pers zich toch niet druk over maken?

Mowitha

Hoe dan ook, hier de bijdrage van Koen Hakvoort.

"Doorklikkend op de diverse Genova-links kwam ik nog bij een 1vandaaguitzending met allerlei figuren die aan de typisch Nederlandse loverboy-hype hebben bijgedragen maar nu na de ontmaskering van Mosterd braaf en genuanceerd tot het bewandelen van een middenweg oproepen. Ook beelden van de vernietigende uitwerking van de uitzending van De Vries op Anita van StopLoverboysNu. Of zij al dan niet met reden snikt, feit is dat geen land ter wereld zo loverboybewust is als Nederland; het bijdragen aan de bewustwording van het probleem waarmee menig schrijfster haar boeken aanprijst moet dan ook louter als reclamemiddel gezien worden. Een echte voorlichtingsfunctie hebben dergelijke boeken niet meer en waarschijnlijk hebben ze die zelfs nooit had. Meestal is het niets anders dan drama: gewoon even lekker griezelen.

Eigenlijk geldt dit voor de voorlichting over loverboys in zijn geheel; effect heeft die nooit gehad want hoe meer er voorgelicht werd, des te meer loverboys Nederland telde. Eigenlijk een schaamteloos bang maken en manipuleren van onwetende massa's waarvan alleen de bangmakers – politiek, media en zogenaamde voorlichters – beter zijn geworden.

Minder bekend maar minstens zo interessant is de bewondering die de misdaadjournalist van Elsevier het werk van Maria Mosterd vorig jaar ten deel liet vallen. Na de ontmaskering repte Elsevier met geen woord meer over de schrijfster. Men haalde wel haar naam uit de zoekindex want met de zoekfunctie was het artikel niet meer te vinden. Gelukkig had ik de link ernaar een keer op deze site geplaatst. Dit ter illustratie van het feit dat de meeste misdaadjournalisten vooral dat schrijven wat hun lezers willen lezen.

Onduidelijk is of de bewuste Sertan (uit het boek van Maria Genova) inderdaad voor feiten jegens de Anna uit het boek is veroordeeld. Misschien dat het boek hierover uitsluitsel geeft. Blijkens deze pagina speelt echtscheidingsproblematiek m.b.t. een gemeenschappelijke zoon in het verhaal van Anna een rol, een goede reden het boek met de nodige argwaan te benaderen. Veel van de zogenaamde loverboytoestanden moeten tegen de achtergrond van stukgelopen relaties met labiele vrouwen gezien worden wat overigens ook voor het verhaal van Maria Mosterd geldt.

Zeker als het om minderjarigen gaat heeft het zelden iets met prostitutie en mensenhandel te maken. Twee loverboyverhalen die op dit weblog aangehaald werden om te demonstreren dat er wel degelijk een loverboyprobleem is hebben evenmin met mensenhandel te maken: het ene verhaal gaat over een puber die achteraf spijt heeft van deelname aan groepsseks en het andere gaat over een jonge vrouw die door het aangaan van een schuld in een dubieuze wapendeal door een criminele clan macht over zich laat uitoefenen.

Niemand bestrijdt dat pubers en adolescenten soms in gevaarlijke situaties belanden, er ontucht met hun gepleegd wordt en een aantal van hun opwindende verhalen verzint maar al die zaken horen niet onder het kopje mensenhandel thuis. Door te alerte hulpverleners worden loverboyverhalen snel serieus genomen en belanden de dames in kwestie te gemakkelijk in de statistieken van mensenhandelslachtoffers.

Dit heeft er mede toe geleid dat in Nederland het aantal getelde slachtoffers ongeveer even groot is als in de Bondsrepubliek; eigenlijk uitermate komisch maar je zou er ook om kunnen huilen omdat het praktiseren van effectbejag met allerlei bijbedoelingen kennelijk zelfs door officixc3xable instanties bedreven wordt. Hulpverleners zijn in feite totaal ongeschikt om misdrijven in kaart te brengen. Het is dan ook een schande dat hun bevindingen zonder dat de politie voor de nodige waarheidsvinding er aan te pas is gekomen, in genoemde statistieken belanden, temeer omdat dergelijke tellingen in VN-rapporten gebruikt worden (via de route Coxc3xb6rdinatiecentrum Mensenhandel (Comensha)=>Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel=>UNODC) en er in den lande beleid op wordt gebaseerd.

In een landje waar media en politiek verslaafd zijn aan drama is veel mogelijk; drama verkoopt nu eenmaal meestal beter dan de waarheid

No Responses to “Zondag 27 juni: Anti-semietentaxi; Mowitha & Waarom Elsevier zwijgt over Maria & Mowitha”

 1. Annelies June 27, 2010 at 10:23 am #

  O wat weten we het toch weer goed. Het valt me op, dat het louter kerels zijn, die ageren tegen dergelijke verhalen en het afdoen als “broodjes aap”. Waarom is dat? Plaatsvervangende schaamte – omdat sommige van de seksegenoten hun lusten en hormonen niet in bedwang kunnen houden? Ik vind het in ieder geval wel opvallend. Wat Maria Mosterd betreft: Bij traumagerelateerde problematiek komt het vaker voor, dat mensen niet meer goed kunnen onderscheiden wat echt is en wat niet – dus in dat opzicht is het kwalijk te noemen dat dat in boekvorm verschenen is, maar ik vraag me dan ook af, of dat louter Maria is aan te rekenen, of toch ook niet de moeder, de therapeut, de uitgever. Ondertussen blijven er maar stukjes als bovenstaand op het internet verschijnen. Vind ik om twee redenen kwalijk: een: Zo blijft dit verhaal herkauwd en herkauwd worden en twee, het riekt naar verkapte reclame voor je eigen boek. Waarom doe je dat? Op het op te nemen voor die ” arme kruimeldiefjes” als Manou, die geen “koorknaapje is”, omdat ama’s dat nou eenmaal vaker niet zijn? Beschuldigd worden van een zedenmisdrijf, terwijl dit niet zo is, is verschrikkelijk, maar dat wil niet zeggen, dat de persoon dan op andere terreinen ook maar meteen heilig verklaard moet worden! En dat is deze ” lieve jongen” getuige zijn strafblad echt niet.

  Daarbij is Koen Hakvoort een beetje doorgeslagen in zijn doorlezen op dit soort zaken. Straks gaat-ie nog beweren dat incest niet voorkomt en dat vrouwen, die in een gewelddadige relatie hebben gezeten, dit allemaal verzinnen om de betreffende man qua geld en reputatie helemaal uit te kleden. Met andere woorden: haal de heksenhamer maar uit het stof en heropen de jacht! Ik wil je wel uit de droom helpen: dit soort dingen gebeurd wel en helaas: in alle lagen van de bevolking en ja, ook in Nederland. Dat je op bepaalde dingen juridisch geen vat kunt krijgen, betekent ook niet automatisch dat het er niet is.

 2. arkan June 27, 2010 at 10:46 am #

  Dus Anti-Israel (als staat/land zoals duidelijk op de foto staat) is opeens antisemitisme? Dat is juist het probleem! Als je ook maar een spatje kritiek hebt op Israel of over het Israelische beleid ben je direkt een antisemiet, jodenhater, nazi etc

  Walgelijk

 3. Bert June 27, 2010 at 1:00 pm #

  In Nuenen had je in de jaren 90 een bedrijvenverzamelgebouw voor startende ondernemers, met een gezamelijk secretariaat, voor telefoon en post. Het richtte zich speciaal op de kunsten-sector.
  Er zat een fotograaf in het pand die promotiefoto’s maakte voor een groot deel van de Nederlandse kleinkunst- en theaterartiesten. Zowat alle bekende namen zaten daar tussen. Er zat verder een theaterburo, dat boekingen voor een deel van die artiesten verzorgde. Als er een optreden was, stuurde dat buro een paar weken vooraf teksten en foto’s naar alle lokale media. De huis aan huis bladen namen die gratis kopij maar al te graag aan. Vervolgens was men in Nuenen geabonneerd op een knipseldienst. Zodra ze in de knipsels een foto van hun fotograaf tegenkwamen, ging er namens hem zo’n “u heeft ons auteursrecht geschonden”-brief naar de uitgever. Die kon dan kiezen tussen 75 of 150 gulden vergoeding betalen (2 of meer kolommen) of de zaak juridisch verder af te handelen. Men deed er niet moeilijk over om het hogerop te zoeken want de rechter stelde ze altijd in het gelijk. De werkwijze was er bewust op gericht om de promotiefoto’s eerst gratis op te sturen en geplaatst te krijgen en er later pas een vergoeding voor te eisen. Al het werk werd door hetzelfde secretariaat gedaan.

  Deze reactie hoeft niet geplaatst te worden want het is maar een vaag verhaal, ik weet alle namen niet meer. Kon er ook niets over vinden op internet. Het bedrijf zat op De Pinckart in Nuenen en die fotograaf had bijna elke grote theaterartiest(e) van die tijd voor z’n lens. Ik stuur het toch maar ter illustratie van hoe het aan toegaat in de copyright wereld. Eerst overtredingen uitlokken en daarna zielig doen bij de rechter.

 4. Q-Nimbus June 27, 2010 at 1:12 pm #

  ‘Ik haat Joden’.

  of

  ‘Israel is een terreurstaat.’

  Lijken me toch 2 totaal verschillende dingen.

  Het valt me tegen dat juist jij als journalist, en je collega’s bij Het Parool niet inzien dat dit 2 totaal verschillende dingen zijn valt me tegen. Op deze manier kun je nooit een fatsoenlijke discussie hebben over Israel, als alle criticasters worden weggezet als antisemieten.

  Hulde aan deze taxichauffeur.

 5. Cor June 27, 2010 at 2:05 pm #

  – xe2x80x9c In een landje waar media en politiek verslaafd zijn aan drama is veel mogelijk; drama verkoopt nu eenmaal meestal beter dan de waarheid xe2x80x9c (zondag, 27 juni 2010. Mowitha & Waarom Elsevier zwijgt over Maria & Mowitha).

  Dat drama meestal beter xe2x80x98verkooptxe2x80x99 dan de waarheid, gaat trouwens ook op voor de Nederlandse rechtspraak. De beschuldigende kant (aanklagers) is bij de Nederlandse rechter xc3¡ priori de xe2x80x98dramatischexe2x80x99 kant en moet in principe, volgens de rechter, wel gelijk hebben, zelfs al draagt de beschuldigende kant geen of ondeugdelijk bewijs aan. In bewijs is de Nederlandse rechter vaak toch al niet echt of nauwelijks gexc3xafnteresseerd. Pas als de beschuldigde (aangeklaagde) partij met een lading keihard bewijs aankomt, zal de Nederlandse rechter – als hij niet alsnog een gemene stiekeme sjoemelfoef in kan zetten – erkennen dat de dramatische (beschuldigende) kant geen gelijk heeft.

 6. Maurits June 27, 2010 at 2:13 pm #

  @ Arkan en @ Q-Nimbus.

  Er staat “Terror Israel”. Als er nu had gestaan “Terror Iraq” Of: “terror moslims”. Snap je het dan wel dat dit niet kan? Ik kan wel even doorgaan hoor met vergelijkingen. Als ik in een taxi rijd met achterop: “Islam is murder”, man dan is het land te klein.

  Joden zijn geen ras…het is een religie en cultuur. Als Israel terror een uitspraak is dan doel je dus op alle inwoners van Israel? Dat noemen we in Nederland dus generaliseren en antisemitisme.

  Anti Israel: betekend anti Joden, Israel is namelijk een Joodse staat. En ja, dat is dus antisemitisme. Je gaat toch ook niet rondrijden met? Moslimns terror, Islamn is murder…..dan is het toch discriminatie?

  Als je dat niet snapt moet dan je jezelf eens gaan inlezen.

  Mau

 7. L. June 27, 2010 at 3:23 pm #

  zolang ik anti-semitisch mag zijn, mag jij dr wat van zeggen !

 8. Kris2 June 27, 2010 at 7:55 pm #

  Het boek van Maria Genova vind ik er informatief. Je ziet hoe dicht vrijwilligheid en gedwongenheid bijelkaar liggen.

  Ik denk dat loverboys echt bestaan. Ik heb er wel eens met een paar prostituees op internet over gechat die zeggen dat ze in eerste instantie door een fout vriendje in de prostitutie zijn gaan werken. Later zijn ze zelfstandig gaan werken. Als je de nieuwsberichten in de gaten houdt en een telling houdt dan valt op dat de meeste Nederlandse vrouwen die gedwongen in de prostitutie werkten achter het raam werkten, en vaak erg jong zijn. Wat mij opvalt is dat in de raamprostitutie de Nederlandse prostituees niet echt domineren en vaak wat ouder zijn dan de leeftijdscategorie van slachtoffers van loverboys. Ik denk daarom dat het aantal slachtoffers niet overdreven moet worden en het aantal niet groter kan zijn dan een paar honderd.

  Ik weet trouwens niet of het aan mij ligt, maar ik vind dat het aantal nieuwsberichten over vrouwenhandel de laatste tijd gestaag aan het afnemen zijn. Misschien dat het probleem minder wordt?

 9. Elka June 27, 2010 at 10:38 pm #

  Ik weet ook dat Loverboys echt bestaan, maar het moet niet zo zijn dat elke mediageile moeder op tv komt en roept dat haar niet opgevoede rebelse dochter zich niet gedraagt. Laat duidelijk zijn elke loverboy die hoort in de cel, zijn hele leven lang als het mij betreft. We moeten alleen niet vervallen in het “wat we willen zien”,maar ons richten op wat is. Lekker zelfs gaan puzzelen en mensen een zware stempel bezorgen is niet niets. Met dit gedrag hebben “we allemaal” het leven van Lucia de B naar de klote geholpen. Nogmaals elke loveboy hoort in de cel en het kan een ieder overkomen dat zijn/haar dochter in de problemen komt, maar… pas op met z’n allen.

 10. ed June 27, 2010 at 11:59 pm #

  @Annelies
  “het zijn louter weer kerels”
  Als dat soort algemeenheden al waar is, kan ik net zo goed zeggen: “misschien denken die gewoon es na”.

  Dat er vrouwen gedwongen in de prostitutie zitten is een feit, maar dat maakt niet elk loverboy verhaal waar.
  Het zal wel typisch ‘manlijk zijn’ maar als je je als meisje door kadootjes en flitsende auto’s ‘in laat pakken’ en dan uiteindelijk maar de hoer voor een ‘loverboy’ gaat spelen, dan is er toch iets met je mis. De vrouwen die ik ken zouden hem een schop in zijn kruis geven en er niet over denken om voor hoer te zitten.

 11. Marina June 28, 2010 at 8:43 am #

  Ed,

  Ga jij je eens verdiepen in de rol van de loverboy. Inderdaad er is iets mis met betreffende meisjes. Er zijn problemen, met zichzelf en in het gezin, zoals :makkelijk beinvloedbaar, geen eigenwaarde en extreem gevoelig voor aandacht, positief danwel negeatief.
  Met de loverboy is veel meer mis en elk loverboy verhaal is serieus waar. De loverboy houdt het meisje niet alleen voor de gek, maar blijkbaar ook mannen zoals jij, Hakvoort en H.J.
  Vergelijkbaar met de pooier, alleen met het verschil dat de loverboy in 1e instantie een serieuze relatie aangaat met een makkelijk potentieel slachtoffer die uiteindelijk gevangen zit.

  Ed, denk maar aan een verdachte die onder druk wordt gezet tijdens een politieverhoor en een valse bekentenis aflegt.
  Daar heb jij alle begrip voor, typisch.

  Betreffende meisjes zullen al gauw de schuld bij zichzelf neerleggen en dat maakt ze een tikkeltje ongeloofwaardig en daar trap jij dan in tot een groot genoegen van de loverboy die sluw te “werk” gaat.

 12. Een Slachtoffer van een Loverboy June 28, 2010 at 9:16 am #

  Loverboys BESTAAN.

  Op mijn 16e ben ik in handen gevallen.
  Hij deed zich voor als een goede vriend, die mij langzaam tegen me ouders opzette. Uiteindelijk ben ik van huis weg gelopen.
  Een dag erna gingen we bij een “vriendin” van hem langs, moest alleen niet schrikken want ze was aan het werk. Daar aangekomen, werd ik in elkaar geslagen, met de dood bedreigd en ook mijn familie. Ik was vanaf nu zijn hoer en als ik niet deed wat hij zei, ging ik of me familie eraan.
  Tien jaar lang heb ik het mezelf verweten. Het was me eigen fout, hoe kon ik zo dom zijn om iemand te vertrouwen, hoe kon ik zo stom zijn om in dat terecht te komen. Ik was niet dom, kon het niet voorzien, er werd misbruik gemaakt van mijn onzekerheid, verwarring van de scheiding van me ouders.

  Vaak hoor ik de vraag “waarom ben je niet weg gegaan” Als je ouders bedreigd worden dat als je weg gaat, hun eraan gaan, durf je dat niet meer. Dan ga je liever zelf naar de knoppen als dat je dadelijk op een begrafenis moet staan door jou toedoen. Je weet door de mishandelingen dat ze er toe in staat zijn. Of het daadwerkelijk gebeurd zou zijn, weet ik niet, dat risico heb ik niet genomen.

  Nu gebruik ik mijn verhaal om meiden in die situatie te helpen, ze weer een kans geven op een leven waarin ze zich nog waardig mogen voelen. Een hype heeft twee kanten, de ene dat het bespreekbaar kan worden en dat je mensen er over kan vertellen en ze kan laten inzien dat het bestaat en hoe geweldadig die wereld is. De andere kant is dat het tegen je gebruikt word doordat er mensen misbruik van maken om aandacht. Dit laatste lijkt nu de hype te worden, en dat doet me pijn want het gaat zijn doel voorbij.. mensen waarschuwen en het proberen te verkomen.

 13. K.Hakvoort June 28, 2010 at 1:08 pm #

  Wat is er toch met dit weblog aan de hand: krijg keurig een preview van een stuk tekst met hyperlinks maar plaatsing leidt tot de melding:”We’re sorry, we cannot accept this data”. Het merkwaardige is dat het af en toe wel lukt.

 14. K.Hakvoort June 28, 2010 at 1:10 pm #

  De links uit bovenstaand stukje zijn weggevallen.
  1vandaaguitzending
  de misdaadjournalist van Elsevier
  echtscheidingsproblematiek
  loverboy verhalen op dit weblog
  het aantal getelde slachtoffers
  Bondsrepubliek

  @Annelies,
  Niemand heeft beweerd dat deze zaken niet voorkomen. Mijn punt is dat bij dit fenomeen betrokken instanties en de media elkaar zo opgejut hebben dat ze volkomen doorgeslagen zijn in de signalering van slachtoffers, bestrijding en preventie. Vooral door het ophitsende werk van de zeer commercixc3xable Nederlandse media ontstaat er in ons land m.b.t. tot fenomenen als deze gemakkelijk een klimaat waarin verstandige mensen in hun achterhoofd wel beter weten maar zich toch door de stroom laten meedrijven en geen kritische vragen stellen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat het met forse subsidies van Justitie werkende instituut Comensha dat o.a. met de registratie van mensenhandelslachtoffers is belast, in Nederland naar verhouding 5 keer zoveel slachtoffers telt als het BKA in de Bondsrepubliek zonder dat iemand zich achter de oren krabt.

  De instelling van Zembla is typerend voor de media: eerst bijdragen aan de hype en vervolgens doen alsof men altijd kritisch geweest is. Kampioenen in het eten van twee walletjes.

 15. Cor van der Laak June 28, 2010 at 2:16 pm #

  …..Met de loverboy is veel meer mis en elk loverboy verhaal is serieus waar…..

  Is dit nu misschien wat meneer Hakvoort bedoelt met zijn reactie?

  Beste Marina, het lijkt me beter om dan niets te zeggen i.p.v. dit soort onzin uit te kramen.

 16. Johan June 28, 2010 at 3:25 pm #

  @Een slachtoffer: een rake analyse over de twee kanten van een hype. Er zijn echte slachtoffers (zoals jij), maar er zijn ook vrouwen die verslaafd zijn aan aandacht en daarom meeliften op een hype.

  Types als Annelies en Marina, die aandachtsverslaafde fakers ontkennen, doen de waarheid geweld aan.

  Het lijkt me vreselijk voor een echt slachtoffer om haar pijn misbruikt te zien worden door vrouwen die hun verhaal verzonnen hebben.

  Sterkte en ik vind het fantastisch dat je nu andere meisjes uit de shit houdt of haalt.

 17. Marina June 28, 2010 at 4:00 pm #

  Nee, Hakvoort bedoelt dat justitie en hulpverleners beter geen tijd en geld kunnen investeren in mensenhandel/loverboys.

  Strafvervolging dat begint met een aangifte, is bij Hakvoort niet wenselijk.
  Doordat Hakvoort het slachtoffer als labiel neerzet wordt de aangifte minder betrouwbaar. Maar dat is niet waar.
  Justitie is ondanks een jarenlange inspanning een paar stappen verder.
  Daarom heeft huiselijk geweld en mensenhandel extra prioriteit bij justitie.

  Binnenkort komt er een wet die sex met dieren strafbaar maakt.
  Denken mannen dat een dier dat zelf uitlokt, er om vraagt? Een makkelijk prooi die zichzelf niet kan verdedigen en geen aangifte kan doen.
  Het heeft lang geduurd maar daar heeft de wetgever eindelijk iets op bedacht.

 18. Annelies June 28, 2010 at 7:45 pm #

  @Johan, Jij hebt wel godvergeten lef zeg!

  In mijn tijd – en dan spreek ik over pak hem beet – tien jaar terug, bestond de term ” loverboy” als zodanig niet. Toen heette het nog gewoon een fout vriendje en ja, ik ben helaas tegen zo’n type aangelopen. Ik was 21, groen als gras en hij kon me alles wijsmaken. En dat is dus ook gebeurd en daar kan ik nu, tien jaar later, de vruchten van plukken. Het kost me veel, maar het heeft me ook opgeleverd, onder andere dat ik nu beter weet wat er in de wereld te koop is op dat gebied. Dat is veel waard. Als je mijn commentaar goed gelezen zou hebben, dan lees je ook, dat ik ook mijn kanttekeningen heb bij het verhaal van Maria Mosterd, maar dat ik daar tegenover stel, dat het vaker gebeurd bij trauma, dat je “echt” en ” onecht” moeilijk kan scheiden op bepaalde punten. Dat is geen aandachttrekkerij, dat is een neurologische verbinding in de hersenen, die maakt dat mensen met trauma, gevoeliger zijn voor her-traumatisering en ook dat er tussen trauma’s makkelijker ” bruggetjes” als het ware geslagen worden, waardoor er ” nieuwe” en let wel: nooit gebeurde herinneringen ontstaan. Dat is kwalijk, en zeker als dat vervolgens in boekvorm verschijnt. Dat laatste had ik hierboven ook al neergezet, en ook dat ik me afvraag, of je dat louter Maria moet verwijten, of toch ook de hele kermis (moeder, peut, hoenderloo groep, uitgeverij van Gennep) eromheen. Daarmee neem ik het niks niet voor haar op. Ik stel gewoon, dat je het daar niet mee eens bent, prima, maar ga niet lopen roepen dat ik ” de waarheid geweld aan doe”, want dat doe ik allerminst. DE waarheid, bestaat immers niet, die is subjectief.

  @ Koen Hakvoort: Waarom maak je zo’n issue over Maria Mosterd? Wat maakt dat j daar de energie in wil steken? Het is inderdaad verschrikkelijk als iemand (in dit geval Ansou) vals beschuldigd wordt van looierij en mensenhandel. Zeker als het bewezen niet waar is. In dat geval hebben jij en HJ je punt gemaakt, maar laat het dan daarna ook rusten. Nu ligt de bal bij een Ansou om een aanklacht in te dienen wegens smaad als hij dat wil. Door hier verder te gaan met deze discussie en het over op- en ophalen van “Mosterdgate” doe je om Johan even te citeren: ” de waarheid” (waarvan ik nog steeds vind dat die niet bestaat) voor echte slachtofferend geweld aan. Ik leid een klein forum voor slachtoffers van seksueel geweld en daar is dit een flinke discussie. En waarom? Slechts vanuit een motief: ” Nu word ook ik niet meer geloofd!”. Dat is wat jij en HJ hebben bereikt in mijn ogen, door na de verschijning van ” wel kaas” maar door- en door en door te gaan met het onderwerp Maria Mosterd. Hoe sta je tegenover het boek van een Merel van Groningen bijvoorbeeld? Of andere boeken over misbruikproblematiek? Zijn dat ook allemaal aandachttrekkers? Of zouden dat ook mensen kunnen zijn, die niet langer willen zwijgen, omdat dat erin geramd is? Die niet langer willen dat hun lijf als openbare seksinrichting, asbak, speelgoed, bespuugbaar materiaal etc. wordt gebruikt? Zelf denk ik het laatste. Fakers en fantasten heb je overal en je hebt blijkbaar ook mensen, die over de rug van echte slachtoffers, geld willen verdiennen. Dat geld in dit geval voor zowel Maria EN HJ. En in beider gevallen is het kwalijk.

 19. B.A. June 28, 2010 at 11:27 pm #

  He HJ,

  In deze twitterfeed http://twitter.com/slijterijmeisje las ik niet lang geleden dat die blogster op vergelijkbare wijze wordt belaagd door een fotograaf. Het zal waarschijnlijk dezelfde zijn: ze heeft zijn naam genoemd maar die weet ik uiteraard niet meer.
  Misschien heb je er iets aan en kunnen jullie informatie uitwisselen of iets dergelijks.

 20. Joris June 29, 2010 at 3:02 pm #

  Het meisje Mowhita wordt ( weer ) gebruikt.
  Nu door de Media.
  Daarnaast wordt een terecht bezorgde schooldirecteur in kwaad daglicht gezet.
  Ik hoop van harte dat hij zijn oplettendheid en zorg niet verliest, omdat het door de media “vies” is gemaakt.
  een onsmakelijke uitzending.
  Liefdeloos naar het slachtoffer.

 21. K.Hakvoort June 29, 2010 at 4:50 pm #

  Beste Annelies,

  Maak je niet druk en lees onze stukjes gewoon rustig. Noch HJK, noch ik ontkent het bestaan van mensenhandel of dat van seksueel misbruik. Ik matig mij ook geen oordeel over individuele zaken aan afgezien van die van Mosterd omdat het er daar zo dik bovenop lag. Bovendien heb ik het al lang niet meer over Mosterd maar over de vermeende omvang van mensenhandel in het algemeen.
  Het komt de aanpak van individuele zaken alleen maar ten goede als het kaf van het koren gescheiden wordt. Deze worden alleen maar eerder serieus geworden door professionals bij politie en hulpverlening als het percentage fakegevallen daalt. Slachtoffers zijn gebaat bij het werk van hulpverleners die in alle rust hun werk kunnen doen en een begripvolle kring van familie en vrienden; zij kopen niets voor de – door de media gecreeerde- theatrale verontwaardiging van lezers- en kijkersmassa’s met wie zij in feite helemaal niets te maken hebben.

  Dus concentreer je gewoon op de gevallen die je als hulpverlener onder je hoede hebt en vertel eventueel bezorgde clienten dat zij helemaal niet minder serieus worden genomen als schattingen van het totale aantal van hun lotgenoten naar beneden worden bijgesteld. Nogmaals: echte slachtoffers hebben niets aan een overkill in overdreven tellingen, voorlichting en verslaggeving; het is zelfs in hun voordeel als deze overkill geneutraliseerd wordt.

 22. Johan June 29, 2010 at 9:33 pm #

  @Annelies: je hebt gelijk, je ontkent idd niet dat er fakers tussen zitten, alleen Marina doet dat.

  Ik sloeg wat aan op de man-vrouw tweedeling in je stuk. Ik ben het met Koen Hakvoort eens dat objectief (en dus rustig) onderzoek van de feiten het beste werkt om het probleem van loverboys / dwangpooiers / foute vriendjes bij de wortel te vatten.

  Overigens: je weet nooit of achter de mannennamen mannen en achter de vrouwennamen vrouwen schuilen… Jij zou een man kunnen zijn en ik een vrouw.

  Deze discussie doet me denken aan het incestonderzoek van Nel Draaijer, pakweg 30 jaar geleden. Kwam toen enorm mediacircus van op gang. Veel valse beschuldigingen ook (Bolderkar affaire iemand?). Een kennis van me is griffier bij een rechtbank waar toen bijna iedere voogdijruzie tot een beschuldiging van incest door mams aan paps leidde. Meestal vals (goddank).

  Daarna werd het rustiger maar was het onderwerp bespreekbaar geworden. Nu zou het zo moeten zijn dat aangiften door speciaal getrainde agentes worden behandeld, met kindvriendelijke verhoortechnieken die bewijstechnisch goed in elkaar steken.

  Je schrijft dat de Waarheid niet bestaat, maar voor een eerlijke rechtszaak is feitenonderzoek noodzakelijk. Juist omdat een trauma het geheugen zo overhoop kan halen. We moeten opportunisten, fakers, verwarde slachtoffers van iets anders en echte slachtoffers kunnen onderscheiden, in ieders belang.

  Nu heeft de uitgever van Echte Mannen Eten Geen Kaas een bak geld verdiend en dat wil niemand, toch?

 23. Siem June 29, 2010 at 11:14 pm #

  @ Marina 28/6 8.43

  Quote: De loverboy houdt het meisje niet alleen voor de gek, maar blijkbaar ook mannen zoals jij, Hakvoort en H.J.
  Vergelijkbaar met de pooier, alleen met het verschil dat de loverboy in 1e instantie een serieuze relatie aangaat met een makkelijk potentieel slachtoffer die uiteindelijk gevangen zit.

  – Je moet maar durven, onderbouwende criticasters vegelijken met pooiers. Soms denk ik dat je een alter bent van J.H., vanwege de gedeelde haatposting hier en elders over Peter.R. de Vries en de soortgelijke reacties.

  Quote: Met de loverboy is veel meer mis en elk loverboy verhaal is serieus waar.

  – Natuurlijk! Altijd waar… Waar voorheen serieuse pooiers waren dreigt nu de situatie dat onwelgevallige vrienden van puberende meisjes loverboys worden genoemd. Door de opvoedende omgeving en doorgaans feitelijk nergens op gebaseerd. Wat een ellende voor daadwerkelijke pooer/loverboy slachtoffers!

  Realiseer je vooral dat de hedendaagse tienermeiden doorgaans op wat oudere jongens/mannen vallen. Meiden hebben qua ontwikkeling (fysiek en rationeel) een voorsprong op jongens. Leeftijdsgenoten vinden ze dom of stom. Zo zit het nu eenmaal.

  Maar om criticasters te bestempelen zoals jij deed: dom & onnadenkend. Puberaal, zou ik zeggen

 24. Siem June 29, 2010 at 11:28 pm #

  K.Hakvoort 04.50 nm

  Ik begrijp sommige heftige reacties op jouw stukken/postings.

  Ook ik heb de indruk dat je nogal doorgeslagen bent in je stelligheden n.a.v. de Mosterdmania. Al nuanceer je dat nu in je recente posting.

  J hebt het nu over mensenhandel, al nuancerend?

  Feit is en blijft dat kwetsbare meiden, ook jongens (al is dat minder bekend), al sinds jaar en dag in de klauwen van ‘welwillende’ profiteurs/pooiers, nu modernistisch loverboys genoemd, belanden.

  Dat valt niet te ontkennen met nuancerende verhaaltjes, laat staan door bagatelliserende stukjes.

  Beste Siem,

  Nu trap je in je eigen val. Je moet de zaken stuk voor stuk bekijken, maar ik heb zo ‘t idee dat je dat niet hebt gedaan. Welke boeken heb je gelezen, welke documentaires heb je gezien?

  Hendrik Jan

 25. Siem June 30, 2010 at 12:05 am #

  @Annelies 28/6 07.45 nm

  Heb je kritiek op Johan, HJK en Koen Hakvoort gelezen. Ik miste het linkje van je forum waar je naar verwees: omdat daadwerkelijke slachtoffers zich niet meer serieus genomen voelen na de ontmaskering van de Mosterds, hetgeen ik begrijp. Graag alsnog dat linkje.

  Quote: Nu ligt de bal bij een Ansou om een aanklacht in te dienen wegens smaad als hij dat wil.

  – Als forumbeheerster en discussiedeelneemster zou je moeten weten dat Ansou dat al heeft gedaan.

  Quote: Ik leid een klein forum voor slachtoffers van seksueel geweld en daar is dit een flinke discussie. En waarom? Slechts vanuit een motief: ” Nu word ook ik niet meer geloofd!”. Dat is wat jij en HJ hebben bereikt in mijn ogen, door na de verschijning van ” wel kaas” maar door- en door en door te gaan met het onderwerp Maria Mosterd.

  – Zie die laatste zin en laat hem bezinken om te ontdekken dat die inhoudelijk absurd is;

  Niet een Koen Hakvoort of een HJK zijn verantwoordelijk voor ‘ongeloof’. Wel gefrustreerde en leugenachtige opvoeders, die vanalles bij elkaar hebben verzonnen, om vooral hun eigen falen niet te hoeven onderkennen en hun dochters daarin meeslepen.

  Vergelijkbaar met moeders die, na een breuk met partner, de meest bizarre incestverhalen influisteren bij hun kinderen om de onwelgevallige vader buiten spel te zetten.

  Daar moet je zijn, waar het je beklag over niet serieus genomen worden betreft.
  Leugenachtigheid gaat nu eenmaal ten koste van daadwerkelijke slachtoffers. En niet bij criticasters zeuren, die slechts de gestelde feiten uitzoeken en fileren.

  Waar er geen leugens geponeerd worden, kan er nooit sprake zijn van feitelijke weerlegging. Besef dat.

 26. Marina June 30, 2010 at 8:53 am #

  Siem,

  Ik stelde een vergelijking met de loverboy en niet met de criticasters (HJ en Hakvoort) Beter lezen jij en bied nu maar je excuses aan mij.

 27. Annelies June 30, 2010 at 10:23 am #

  @Johan: Op het werk van Nel Drajer valt een hoop te bekritiseren, het is inderdaad een feit dat er een periode is geweest, dat men al “incest, incest” gilde, als kinderen een beetje wazig voor zich uit keken en de andere kant is, dat door juist haar onderzoek, dingen weer wat meer “in the open” zijn gekomen. Bovendien heeft ze voor bepaalde stoornissen, een hoop betekent, neem de conversiestoornis. Mensen die dit hebben, hebben pseudo-epelepstische aanvallen, of kunnen een deel van het lichaam niet meer gebruiken, of zien of horen. Fake, zegt de massa. Nee zegt de psychiatrie nu, niet fake: reactie op stress en trauma. Mede dankzij dat onderzoek van Draijer dus. En ja, dan heb je altijd een categorie mensen die er mee aan de haal gaan, maar nogmaals die heb je overal, zie Singh Varma met haar hele verhaal over kanker, wat ze niet bleek te hebben. Ook op het gebied van misbruik en geweld. Terugkomend op Maria. Persoonlijk heb ik bij bepaalde aspecten uit haar verhaal mijn kanttekeningen maar niet vanwege de heftigheid ervan. Onder invloed van drugs, manipulerende technieken en een hoop overtuigingskracht, kun je mensen helemaal breken en ze zelfs van alles kunnen laten geloven. Ook onder invloed van bepaalde therapiexc3xabn kan dat. Ook haar manier van dingen presenteren, kan, lachend vertellen. Ik heb zelf in een uitzending gezetten met toen nog Ruben Nicoai, van ” je zal het maar hebben” en daar had ik ook een nerveuze grijns op mijn gezicht, omdat het gewoon onwennig is, als die camera’s om je heen. Kan dat bij haar ook niet het geval zijn geweest, vraag ik me af? Ik bedoel, ze zat daar nou niet bepaald de wekelijkse boodschappen op te lezen. Mijn twijfel in aspecten in haar verhaal zitten vooral in het feit, dat ” Manou” als twaalf – viertienjaarige de administratie van zijn organisatie liet doen. Ze is getest en zwakbegaafd bevonden…Staat ergens in die boeken, i.q van 86 of zo, dan kan je geen bedrijfsadministratie voerenn. En ook op die leeftijd meiden ronselen, je hebt tocht geen overtuigingskracht. Aan de andere kant, ik vind manou/ansou ook geen fris type en ik geloof ook niet, dat hij niet meer op zijn kerfstokje heeft, dan dat hij beweert. Dus samengevat: ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt, en dat Maria behoorlijk van het padje is. Dat kun je dan afdoen als ” ze heeft gelogen”, maar je kunt het ook vertalen als: ” Het kind heeft hulp nodig” en persoonlijk nijg ik meer daarna toe, mensen die dit soort verhalen faken, hebben vaak onderliggende problemen, waar ze op een dergelijke manier aandacht voor vragen. In HJ’s boek is de term ” Borderliner” al gevallen, ben ik ook niet zo gelukkig mee: Kijk eens naar mamma, en naar de mamma van Mowitha. Er is een vereniging voor in nederland, voor kinderen van dat soort ouders, de vereniging voor mensen met ouders met psychische problematiek: http://kopp.lotgenootje.nl/ Lees hier nog meer Maria/Mowitha verhalen, maar overigens, zonder dat de kinderen in kwestie er in mee gaan. En als je dat wel doet als kind, hoe wanhopig moet je zijn?

  @Siem: Je kunt me met vanalles om mijn oren slaan ” dat ik als forumbeheerder had moeten weten dat Anou aangifte had gedaan” en al die blablabla meer. Ik vind dat niet relevant. Het gaat mij erom, dat HJ en Hakvoort hun punt hebben gemaakt en daarmee niet hun succes verder moeten uitventen over de rug van een – in mijn ogen duidelijk – een heel ziek meisje. Ik haalde dat louter aan als voorbeeld en of Ansou nou wel of niet naar de politie is geweest vind ik helemaal niet interessant. Wat de link naar mijn kleine forum betreft: Nee, die geef ik niet, om de volgende reden: er is voor buitenstaanders weinig te zien, de hele handel is afgeschermd. Dat is op verzoek van de leden zelf. De meesten vinden het niets, dat ik hier de discussie aanga, of begrijpen niet waarom ik er de energie in steek. Dat vind ik prima, maar ik begrijp ook, dat ze om die reden niet op tourisme van deze site zitten te wachten. Ik ga er vanuit dat je dit begrijpt.

 28. jennifer July 1, 2010 at 11:30 am #

  @ Maurits, je vergelijking slaat nergens op. Dat jij het verschil niet snapt tussen de staat Israel en de Joodse gemeenschap (en in het verlengde de staat Irak en de moslim gemeenschap) is jouw probleem maar val ons er aub niet mee lastig.
  Anti-semitisme is fout, want Joden haten omwille van hun Joods zijn slaat nergens op. Maar als ik jouw vergelijking even doortrek mogen we nooit onze muil opentrekken over het wanbeleid van een staat, omdat daar toevallig merendeels Joden wonen.

  HJK ik had als journalist beter van je verwacht anti-Israel is niet gelijk aan anti-semiet. Net zomin als anti-zimbabwe ook meteen anti-zwart zou moeten zijn.

 29. Johan July 1, 2010 at 4:03 pm #

  @Annelies, ik denk dat we het eens zijn. Je zegt het goed, als een Singh Varma faket dat ze kanker heeft om aan aandacht te komen, maakt dat kanker nog niet minder erg. Het maakt alleen duidelijk dat je niet iedereen die het zegt te hebben, zomaar kunt geloven. Precies wat Siem ook zegt.
  Dat Maria slachtoffer is onderschrijft iedereen op deze site, HJ voorop. Die heeft van begin af aan zijn pijlen gericht op de uitgever. Over mams Mosterd is hij pas sinds dit verhaal openlijk negatief.

  Heb je (vanuit je blog?) misschien nog meer informatie over de rol van de “hulpverleners” die blijkbaar de therapeutische aantekeningen van Maria aan de uitgever hebben gestuurd? Juist meisjes met een trauma zouden veilig moeten zijn (voor commercixc3xable belangen) in de opvang, dus het klopt niet dat de Hoenderloo groep er tot nu toe mee weg is gekomen. Ik zou graag willen weten wat daar precies mis is gegaan.

 30. Siem July 1, 2010 at 5:19 pm #

  @Annelies 30/6/10.23 vm

  Quote: Je kunt me met vanalles om mijn oren slaan ” dat ik als forumbeheerder had moeten weten dat Anou aangifte had gedaan” en al die blablabla meer. Ik vind dat niet relevant.

  – Prachtig voorbeeld van hoe het niet moet, qua geloofwaardigheid: eerst stellen dat Manou aangifte voor smaad zou kunnen doen en nadat je leest dat hij dat al gedaan had is het ineens niet meer boeiend.

  Quote: Het gaat mij erom, dat HJ en Hakvoort hun punt hebben gemaakt en daarmee niet hun succes verder moeten uitventen over de rug van een – in mijn ogen duidelijk – een heel ziek meisje.

  – HJK en K.Hakvoort zijn geen uitventers van ‘succes’. Ze stelden en stellen in de Mosterdkwestie simpelweg wat daar niet aan klopt.

  Dat af te doen als succesuitmelkerij, zonder goede tegenargumenten, is nu juist wat de loverboysaantijgingen zo eng maakt.

  Reden te meer om iedere aangifte goed tegen het licht te houden.

 31. Cor July 3, 2010 at 12:56 am #

  Jennifer (betreft: jennifer | 07/01/2010 om 11:30 vm).
  Maurits heeft wel degelijk gelijk. Want kritiek op Israxc3xabl is immers per definitie vaak op jodenhaat gebaseerd. Israxc3xabl is een (historisch) Joods land en de er op gerichte kritiek is immers zelden op onkunde maar bijna altijd op kul-argumenten gebaseerd, want de haat tegen xe2x80x98de jodenxe2x80x99 spreekt bij veel mensen primitieve gevoelens aan (primitieven zoals Mohammed en Hitler hadden ook een diepgewortelde, blinde jodenhaat). Natuurlijk komen de critici van Israxc3xabl niet openlijk voor hun blinde jodenhaat uit (de schijn ophouden)
  Dat kritiek op Israxc3xabl (vrijwel altijd) op blinde Jodenhaat en onredelijkheid gebaseerd pleegt te zijn, blijkt vrijwel altijd uit het feit dat dergelijke kritiek niet op gefundeerde, rexc3xable, redelijke gronden gebaseerd is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: