Donderdag 24 juni: 'Epe'-broer 18 jaar in tbs; wereldrecord doodliggen Minnertsga; Maria Genova's 'stoer & hoer'

24 Jun

Koud-bloed-mei10-200

In Zutphen was gistermiddag een zitting waar de tbs van Ronald van Z. moest worden verlengd. Hij is een van de twee broers die destijds door 'Jolanda' werd beschuldigd van de meest bizarre praktijken: van groepsverkrachting tot moord.

Ik vond het toen al onvoorstelbaar dat de zwakbegaafde Ronald zich zonder slag of stoot in de tbs liet duwen, maar 'de geest van Epe' had alle werkelijkheidszin verdrongen: bij advocaten, rechters en de meeste media. Het enige dat misschien klopte was dat Ronald xc3xa9xc3xa9n keer een lichte vorm van ontucht had gepleegd met een buurjongen.

Daar zit hij nu al 18 jaar voor vast. Tegenwoordig onder de hoede van de Pompe-kliniek, in een gevangeniscomplex in Vught. Op de longstay-afdeling. Twee jaar geleden, bij de verlenging, had de rechtbank uitdrukkelijk gevraagd om een behandelplan, want eigenlijk gebeurt er niks met Ronald. Hij blijft een gevaar voor de maatschappij, al werd mij niet duidelijk waaruit dat gevaar zou bestaan.

Er was een psychologe van de Pompe-kliniek die zich in alle mogelijke bochten moest wringen om toe te geven dat zij het ook niet weten, maar dat ze er ook niks aan doen. Pas toen kort voor de zitting een rapportje moest worden opgemaakt, waren ze maar eens met Ronald gaan praten. Hij vond het 'teleurstellend' dat hij weer twee jaar erbij kreeg, maar het was wel een goed gesprek: misschien kon hij op den duur wel naar een vorm van 'begeleid wonen'. Dat vond Ronald een goed vooruitzicht, dat wil hij graag. Zijn advocaat mr. Ipo de Vos vond dat hem een worst was voorgehouden.

Het was helemaal een bizarre vertoning. Papieren die er hadden moeten zijn, waren er niet. De psychologe dacht dat ze die wel had doorgestuurd. Het waren eigenlijk dezelfde papieren als twee of drie jaar eerder, er veranderde toch bijna niks, er was wel iets veranderd maar ze wist zo niet wat. Eigenlijk maakte het niemand iets uit.

Er is de laatste jaren het een en ander te doen over 'Epe'. Deskundigen pleiten voor algehele herziening van deze grootste miskleun uit de gerechtelijke geschiedenis. Professor Wagenaar schreef een hoofdstuk in zijn voorlaatste boek 'De Slapende Rechter – over de broers Gerrit en Ronald, hij vond dat de zaak moet worden voorgedragen voor herziening. In 'Koud Bloed' staat een achtergrondartikel over de fantasiexc3xabn van Jolanda, ook met betrekking tot de broers.

Maar of iemand daar gistermiddag in Zutphen van op de hoogte was? Ronald leek sowieso nergens van te weten, niemand had het erover en ook zijn advocaat had nergens iets van vernomen. Hij meende wel dat er destijds bij de strafzaak wat vraagtekens waren bij de verklaringen van Jolanda, maar dat had hij niet meegemaakt, hij is alleen voor de tbs en dan gaat het niet om de veroordeling, alleen om de verlenging.

Die Ronald zit nog wel even.

Ter afsluiting een citaat uit de column van Arnon Grunberg, vandaag in De Volkskrant:

"Evidente waarheden verkondigen kan gevaarlijk zijn in een democratie. Het volk wil nu eenmaal verleid, misleid en nu en dan verkracht worden."

Over de oorlog in Afghanistan, niet over Epe.

*

Mensen kunnen heel lang dood in huis liggen zonder dat er een haan naar kraait. Meestal gaat het dan om teruggetrokken levende figuren, die ruzie hebben met hun familie en waar niemand naar omkijkt. Vele jaren geleden heb ik mij eens beziggehouden met een vrouw in Luik die twaalf jaar dood in bed had gelegen, dat was wel een record, toen.

In het Friese Minnertsga is er iets heel anders aan de hand: hier lag een gezinslid vier jaar dood in een zolderkamer van een rijtjeshuis waar op de benedenverdiepingen zijn familieleden woonden. Dat lijkt mij wel een wereldrecord. Kluizenaars in een normale woonwijk. Het komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken, maar toch niet op deze manier.

*

Maria-Genova

"Eigenlijk is het best een trieste ontwikkeling om boeken met anti-boeken te bestrijden in plaats van met kritische artikelen of ingezonden brieven als daar een aanleiding voor is. Een goed boek schrijven kost minstens een jaar en ik vraag me af wie de mensen zijn die al hun creatieve energie in een anti-boek stoppen. Ik ben de laatste die beweert dat de waarheid bestaat, want de waarheid wordt altijd gekleurd door je ervaringen, maar om boeken met boeken te bestrijden vind ik een stap te ver."

Schrijft Maria Genova in een reactie. Zij schreef het boek 'Man is stoer, vrouw is hoer', met als ondertitel: Twaalf jaar getrouwd met een loverboy.' Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Bulgaarse Anna die slachtoffer werd van een mensenhandelaar.

Maria Genova onderhoudt warme banden met Lucie en Maria Mosterd, zij is het dus niet erg eens met mijn boek 'Echte mannen eten wxc3xa9l kaas' waarin duidelijk wordt dat er niet veel klopt van het boek van Maria Mosterd.

"Volgens Korterink is het niet aannemelijk xe2x80x98dat politie en gezagsdragers in Nederland meedoen met het toedekken van dit soort loverboypraktijkenxe2x80x99. Helaas zijn er te veel dingen niet aannemelijk en toch gebeuren ze wel. Toen Anna uit het boek xe2x80x98Man is stoer, vrouw is hoerxe2x80x98 voor het eerst naar me toe kwam, weigerde ik ook te geloven dat dit soort dingen in Nederland gebeuren. Na veel research kan ik alleen maar bevestigen dat Nederland een slavenland is, een spil in de internationale handel in vrouwenvlees. Als nette burgers willen we niet geloven dat vrouwen verkracht en als vee verkocht worden, terwijl de politie machteloos toekijkt. En toch gebeurt dat wel. Dagelijks. De haren rijzen je ten berge als je hoort hoeveel ellende jonge meisjes, haast kinderen, moeten doorstaan."

Schrijft Maria Genova.

Ik heb haar boek nog niet gelezen, maar ik geloof best dat er hele nare dingen gebeuren op dat gebied. Er zijn inderdaad heel veel slachtoffers van loverboys, mensenhandelaren, pooiers, uitbuiters, noem het maar op. Ik zal de laatste zijn om dat te bagatelliseren. Alleen: die xc3xa9chte slachtoffers hoor je haast nooit. Die zijn doodsbang. Die worden bedreigd. Die durven niet in de publiciteit. Daarvan ken ik er ook genoeg, heb ik er ook heel wat van gesproken. Maar juist zij hebben moeite met het boek van Maria. Omdat dat niet klopt, omdat Maria helemaal geen slachtoffer is van een loverboy.

"Korterink probeert de loverboy van Maria te verdedigen door te zeggen dat hij onschuldig is en dat hij helemaal geen loverboy is. Wat een toeval dat Sertan uit het boek xe2x80x98Man is stoer, vrouw is hoerxe2x80x99 zichzelf ook helemaal niet als een loverboy ziet, ook al werd hij tot vijf jaar celstraf veroordeeld. En nu xe2x80x98Man is stoer, vrouw is hoerxe2x80x98 een bestseller blijkt, beginnen mijn vermoedens waar te worden. Zijn-ex vrouw Anna belde me gisteren op om te vertellen dat er misschien een tegenboek komt. Niet dat ze zich daar zorgen om maakte, maar ze wilde het even melden. Elk succesvol boek een tegenboek? Vast wel, zolang
er journalisten en schrijvers zijn die zich daarvoor lenen."

Aldus Maria Genova.

Over Sertan kan ik niet oordelen, ik weet alleen dat ik geen aanwijzingen heb gevonden dat de Manou van Maria een loverboy is. Over een 'tegenboek' weet ik niks, ik ben daar in elk geval niet mee bezig. Ik heb overigens ook wel gehoord dat er op het verhaal van die Anna en dat boek het een en ander af te dingen is en de ondertitel op zich roept al vraagtekens op: twaalf jaar getrouwd met een loverboy? Maar nogmaals, ik houd me daar (nog) niet mee bezig.

Meer over Maria Genova en haar boek staat hier:

www.strafloverboys.hyves.nl

ww.mariagenova.nl

http://twitter.com/genova2

No Responses to “Donderdag 24 juni: 'Epe'-broer 18 jaar in tbs; wereldrecord doodliggen Minnertsga; Maria Genova's 'stoer & hoer'”

 1. Johan June 24, 2010 at 9:54 am #

  Who is Maria Genova? Klinkt als rondborstig zomerhitje uit Italixc3xab.

  Ik zou zeggen, doodzwijgen & compleet negeren, dit soort omhooggevallen huisvrouwen-met-typediploma. Ze raaskalt maar wat.

  Alles wat je aandacht geeft, groeit….

 2. Johan June 24, 2010 at 9:58 am #

  Overigens, ik reageer niet op “Epe” omdat woorden tekort schieten… Heb nog geprobeerd om het verslag vd zitting op rechtspraak.nl te vinden, maar TBS-verlengingen staan daar niet??

  Wagenaar heeft gelijk, direct heropenen deze zaak. Als het niet zo triest was, zou het een klucht zijn.

  En als je nog eens inspiratie voor een boek hebt, HJ, dan is de zaak Epe er wel eentje waard.

 3. carin van leeuwarden June 24, 2010 at 10:17 am #

  Het verschil tussen Sertan en Manou is overduidelijk. Sertan is schuldig verklaard door een rechter en tot vijf jaar cel veroordeeld.

  Manou is veroordeeld door de lezers van het boek en door de dames Mosterd. De rechter heeft gesproken dat mejuffrouw Mosterd niet ‘spijbelde’ toen zij in ‘handen’ was van Manou. En dat was toch wel de basis van het hele broodje-kaas-verhaal van Maria.

  12 jaar getrouwd met een loverboy? Vroeger waren er op de wallen ook vrouwen die met hun pooier getrouwd waren, dat waren dan gewoon getrouwde hoeren. Nu verkoopt een boek blijkbaar beter om dan de pooier een loverboy te noemen en de hoer een slachtoffer en de kassa zal rinkelen.

 4. B.A. June 24, 2010 at 1:58 pm #

  Zo zet Genova zich al bij voorbaat op achterstand, misschien uit misplaatste solidariteit of zo, en ook omdat ze niet weet waarover ze praat aangezien ze het lijkt te reduceren tot “hij zegt, zij zegt”.
  Tenminste, ik neem aan dat nu bij de meeste mensen wel duidelijk is dat het verhaal van Mosterd niet klopt. Een paar gelovigen hou je altijd, alleen jammer dat ze de feiten niet goed weergeven.

 5. Cor June 24, 2010 at 5:40 pm #

  Die xe2x80x98Jolandaxe2x80x99 (Epe) heeft heel wat aangericht met haar (ernstig tegenstrijdige) beweringen.
  Nederlandse rechters zijn niet zelden bevooroordeelde, partijdige sjoemelaars.
  Nederlandse rechters kijken even vluchtig een dagvaarding door, hebben dan vaak meteen een eindoordeel klaar, waarbij het haast uitgesloten is dat ze het eindoordeel later wijzigen. Interesse of er deugdelijk bewijsmateriaal bij een dagvaarding zit (om een zaak terecht te doen starten), hebben Nederlandse rechters niet of nauwelijks. Ook gedurende het verloop van een rechtszaak zijn Nederlandse rechters niet of nauwelijks gexc3xafnteresseerd of eventueel aanvullend bewijs wel echt deugt.
  Dat rechterlijke gedrag leidt er toe – als zoxe2x80x99n rechter aan het begin van een rechtszaak eenmaal de zijde heeft gekozen van een fantast die zich als xe2x80x98zielig slachtofferxe2x80x99 voordoet (zoxe2x80x99n xe2x80x98slachtofferxe2x80x99/leugenaar beschuldigt de xe2x80x98daderxe2x80x99 dus valselijk) – dat het van het begin af al vaststaande rechterlijke eindoordeel vrijwel altijd inderdaad in een veroordeling van de (vals beschuldigde) xe2x80x98daderxe2x80x99 eindigt.
  Er zijn geen woorden voor de rampspoed die bevooroordeelde, partijdige Nederlandse rechters (waar er te veel van zijn) aanrichten met het bij voorbaat partij kiezen voor gemene fantasten in rechtszaken en met het daarbij veroordelen van onschuldige aangeklaagden (nepdaders).
  Zulke zaken worden gewoon door de Hoge Raad goedgekeurd.

 6. Jacqueline June 24, 2010 at 7:45 pm #

  @Cor

  Vergeet in dit en andere gevallen ook het Europes Hof niet te vermelden. Die doet vrolijk mee aan veroordelingen die alles behalve op gelijkwaardige voet behandeld zijn.

 7. Joop June 24, 2010 at 8:03 pm #

  Cor, vergeet ook niet de indringende rol die de media in dit soort zaken spelen.

  Journalistiek onderzoek wordt nog maar zelden uitgevoerd. Dat betekent niet dat journalisten lui zijn geworden maar vanwege efficiency redenen krijgen journalisten van hun bazen maar weinig ruimte om onderzoek te doen. Het elkaar napraten of het overnemen van berichten van een persbureau is dan een gemakkelijker keuze.

  Vergeet ook de rol van het OM niet. Hier wordt veel aandacht geschonken aan het op de juiste wijze in de publiciteit brengen van zaken. Harm Brouwer heeft al bij zijn aantreden aangegeven dat een juiste beeldvorming in de media topprioriteit is. Als het OM nu echt uit zou zijn op waarheidsvinding zou dit niet erg zijn. Maar het OM is enkel gericht op scoren en gebruikt, beter gezegd misbruikt, de media om dit te ondersteunen. Probeer dan als rechter maar eens objectief te blijven.

 8. Johan June 24, 2010 at 9:46 pm #

  @Cor, ik ben het deels wel en deels niet met je eens.

  Ik vind dat de meeste uitspraken bij pedosexualiteit tegenwoordig goed in elkaar zitten qua bewijsvoering. De slachtoffers worden professioneel ondervraagd, moeten allerlei praktische details geven die goed onderzocht worden. En er worden zo veel mogelijk andere getuigen bijgehaald ter ondersteuning/ontkrachting.
  Kijk b.v. eens naar het hoger beroep voor rechtbank Den Bosch afgelopen week, een verkrachtende opa kreeg daar opnieuw 5 jaar cel opgelegd. De bewijsvoering zit goed in elkaar.

  Het probleem lijkt te ontstaan als een rechter in het verleden een fout heeft gemaakt. Dan willen latere rechters hun collega indekken. Het zelfreinigend vermogen ontbreekt bij de rechtspraak.

  Overigens vind ik de strafmaat bij pedosexualiteit belachelijk laag, wanneer wordt het wetboek eens aangepast aan het leed dat die kinderen wordt aangedaan? Zo’n opa ook, die heeft zijn kleinkind verkracht van haar 6e tot en met haar 8e en ook nog bedreigd, echt schandalig. En spijt, ho maar, volgens de psycholoog een typische ASPS (=totale egoxc3xafst). En dan krijgt zo’n vent 5 jaar. Daar kan ik niets mee, en met mij vast nog heel veel anderen. 15 jaar zou logischer zijn. Dan kan dat meisje in veiligheid haar puberteit doorbrengen.

 9. annie June 24, 2010 at 11:47 pm #

  betreft epe:
  dat is nu echt triest dat daar nog iemand zo de dupe van geworden is.
  Maar we moeten Jolande niet zonder meer veroordelen, meestal is er wel degelijk sprake van misbruik geweest en raakt het slachtoffer dermate getraumatiseerd dat realiteit en nachtmerrie doorelkaar lopen. Ik werk met een aantal clienten (patienten) die met hun relatief hoge intelligentie heel lang heel wat flauwekul kunnen volhouden en er zelf in geloven,dan nog de juiste therapeut en of een beetje regressie therapie en de verhalen komen dan vanzelf

 10. Pieter June 25, 2010 at 9:21 am #

  Als de zaak Epe over gedaan wordt kan meteen de Zettense zaak opnieuw bekeken worden. Van die veroordeling klopte ook niet veel. Er was geen direct bewijs, alleen wat verhalen.
  Zal niet gebeuren omdat de veroordeelde inmiddels is overleden, en de meineed van de ‘slachtoffers’ zal al wel verjaard zijn.

 11. Johan June 25, 2010 at 9:21 am #

  @annie: helemaal waar en daarom petje af voor HJ, hij heeft nog nooit de verwarde dames aangevallen. Hij veroordeelt de mensen er omheen, zoals de uitgever van Maria Mosterd, die een slaatje slaan uit dit leed.

 12. Cor June 25, 2010 at 3:00 pm #

  Volgens @Joop spelen de media en het OM een indringende rol bij rechtszaken waarbij fantasten die xe2x80x98zielig slachtofferxe2x80x99 spelen betrokken zijn. Volgens Johan worden rechters die fouten hebben gemaakt, later gedekt door collegaxe2x80x99s.
  Waar het mij om gaat is, dat veel Nederlandse rechters gewoonweg niet deugen. Een voorbeeld van een zeer recente zaak (geen pedo- of sexzaak).
  Een rechter erkent zelf aan het einde van een zitting, dat de gedaagde alle beschuldigingen ontkent. Hij stelt zelfs dat hij de eisende partij wel zal zeggen de beschuldigingen te gaan bewijzen.
  Wat doet de rechter later ? Hij maakt een vonnis waarin hij xe2x80x98vaststeltxe2x80x99, dat de gedaagde NIET ontkent en baseert daar vervolgens de veroordeling op. Kennelijk gaat de rechter er van uit dat hij kan doen wat hij wil en dat toch niet te bewijzen valt wat er tijdens de zitting is gebeurd, gezegd en gedaan. Een zitting dient kennelijk gewoon als vrijbrief voor de rechter om later (in het geniep) te kunnen sjoemelen. Over een ijzersterk verweerschrift dat de gedaagde had ingediend, heeft de rechter en de eisende partij tijdens de zitting geen xe2x80x98onderzoekxe2x80x99 gedaan, verweer gevoerd of vragen gesteld. Ze hadden er natuurlijk geen verdediging tegen. Dat verweerschrift heeft de rechter tijdens de gehele procedure gewoon voor oud vuil gelaten.
  Wat dus (ook) uit deze zaak (weer) blijkt is, dat Nederlandse rechters niet deugen (er zijn meer voorbeelden). Nederlandse rechters zijn niet echt gexc3xafnteresseerd in de waarheid, schuld en onschuld. Ze vinden het gewoon om koste wat kost te scoren en te veroordelen.

 13. Diane June 25, 2010 at 4:31 pm #

  Ik heb het filmpje op youtube gekeken (hierboven vermeld). Over omhoog gevallen vrouwen gesproken? Lucie Mosterd is er wel 1 van. Wat een vertoning !! Eregast !

 14. Joop June 26, 2010 at 10:22 am #

  Pieter schreef 06/25/2010 om 09:21 vm:
  “en de meineed van de ‘slachtoffers’ zal al wel verjaard zijn.”

  Het staat me bij dat het wat genuanceerder ligt en je dit niet zomaar kan beweren.
  Zo’n anderhalf jaar geleden (kan er best een half jaar naast zitten) had TV Gelderland nog een interessante documentaire over deze zaak. Verschillende partijen en dus verschillende meningen werden in deze documentaire evenwichtig behandeld. Aan het trekken van een conclusie waagde men zich niet en zou trouwens ook onverantwoord zijn geweest. Vooral een zeer emotioneel gesprek met een zekere Stance heeft zo’n grote indruk op mij gemaakt dat ik nu de naam nog weet.

  Het in dit soort zaken ongenuanceerd spreken van meinedige slachtoffers vind ik ongepast.
  Overigens ben ik het met je eens dat de behandeling van deze zaak door OM/Rechters zeker geen schoonheidsprijs verdient. Ook prof. Wagenaar verwijst hierna in zijn boek Broddelwerk, in de context van het niet horen van getuigen/slachtoffers in de rechtszaal.

 15. Maria Genova June 30, 2010 at 10:43 am #

  Even een paar feitelijke onjuistheden bestrijden:
  Anna uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ komt niet uit Bulgarije maar uit de Oekraxc3xafne.
  Ik onderhoud helemaal geen warme relatie met Lucie en Maria Mosterd. Lucie heb ik maar 1 keer in mijn leven gezien: toen ik haar mijn boek overhandigde. 1 van mijn andere boeken heb ik aan Jan Marijnissen overhandigd. Wil dat ook zeggen dat ik een warme relatie met Jan Marijnissen onderhoud en dat ik op de SP stem? Ik word een beetje moe van dat suggestieve toontje. Wat Maria Mosterd betreft: daar heb ik ook helemaal geen banden mee. Ik heb haar tijdens het Boekenbal voor het eerst en voor het laatst gezien.
  Afwijkende meningen vind ik prima, maar lees eerst het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer. 12 jaar getrouwd met een loverboy’ voordat je oordeelt. Dat geldt voor meerdere mensen die ongenuanceerde reacties achterlaten. Van die goedkope kreten (zoals die van ene Johan): Who the fuck is Maria Genova? Zeker een huisvrouwtje met een typediploma. Als ik toch bezig ben met feitelijke onjuistheden bestrijden: een huisvrouw ben ik nooit geweest. Ik kan me niet herinneren of ik ooit een typediploma heb gescoord, maar ik heb wel HBO Journalistiek gedaan. Het zou zo fijn zijn als mensen niet alleen maar schrijven, maar ook af en toe lezen…

  Met vriendelijke groeten,

  Maria Genova
  http://www.mariagenova.nl
  http://www.strafloverboys.hyves.nl

 16. maleachi March 10, 2011 at 10:29 am #

  Het boek Man stoer, vrouw hoer wordt afgekraakt,is die persoon een beetje jaloers op het succes van mevrouw Genova : denk ik dan. ik vind het een heel goed boek.
  ik merk dat mannen en vrouwen weer tegen over elkaar staan. Als ik sommige reactie van mannen lees, krijg ik de indruk dat er behoorlijk veel vrouwenhaat is onder mannen.Alsof vrouwen allemaal domme hysterische huisvrouwen zijn. Het lijkt wel een oorlog tussen man en vrouw op gebied van prostitutie en gedwongen prostitutie. Mannen en vrouwen lijken het niet met elkaar eens te zijn. De gelijkheid tussen man en vrouw is er nog lang niet.

 17. maleachi March 10, 2011 at 11:11 am #

  Het boek Man is stoer, vrouw is hoer, is een goed in elkaar gezet boek. Het is jammer dat het afgekraakt wordt, waarschijnlijk zijn er mensen jaloers op het succes van deze schrijfster.Wie herinnert zich nog de journaliste en schrijfster Myrte Hilkens. Zij had een boek over de pornoficatie van de maatschappij. Moedig van haar. Ze is helemaal afgekraakt en uitgescholden en zelfs bedreigd door m.n. het mannelijke deel van de maatschappij. Waar zijn de feministen? Afgelopen dinsdag 8 maart was het internationale vrouwen dag. Is er wel wat te vieren? De gelijkheid tussen man en vrouw is er nog eigenlijk niet. Het feminisme is elitair gebleven ,heeft lang niet alle vrouwen.m.n. laagopgeleide kwetsbare vrouwen bereikt(voor hoogopgeleide ,goed verdienende vrouwen)De gedwongen prostitutie woekert als nog nooit van te voren. Slachtoffers van gedwongen prostitutie komen er vaak bekaaid vanaf en worden geminacht, als domme naieve meisjes gezien door rechters en bep.schrijvers. Er is de laatste tijd steeds minder compassie met de slachtoffers van vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Eigen schuld , dikke bult, zegt men snel. Je kan spreken van karakterdegeneratie:ikke,ikke ,egoisme, verharding .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: