Klop op de deur

23 Jun

http://www.telegraaf.nl/binnenland/7037139/__Ontsnapping_vrouwengevangenis__.html?sn=binnenland,buitenlandMijn gesprekspartner wist te melden dat Cruyff, als hem gevraagd werd welk boek hij het laatst had gelezen, hij altijd zei: xe2x80x98De klop op de deur'. Een boek dat ooit erg bekend was, ook verfilmd is, geschreven door Willard Motley. Ik moet bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord. Het grappige is dat het bij Cruyff altijd dit boek was, hetgeen te veronderstellen gaf dat dit ook het enige boek is dat hij kende of misschien zelfs ooit gelezen had.Maar de verpleegkundige die op 30 juni anoniem en onherkenbaar een getuigenis zou moeten afleggen in de rechtszaal heeft zich vrijdag teruggetrokken, meldde het OM. De rechtszaak zal pas in het najaar inhoudelijk worden behandeld.
Voetballers lezen nauwelijks. Dat bevestigt trainer Foppe de Haan (nu afrigter van het Zuid-Afrikaanse Ajax Capetown) in het interview-boek Toptrainers. xe2x80x98Ze lezen De ontvoering van Alfred Heineken,xe2x80x99 zegt Foppe.

Dat is een boek van Peter R. de Vries uit 1987.

Veel schot zit er niet in de zaak, sinds de tijden dat Johan Cruijff op de vraag naar zijn xe2x80x98laatst gelezen boekxe2x80x99 steevast antwoordde: De klop op de deur, de familie-roman van Ina Boudier Bakker uit 1930.

De carrixc3xa8re-switch van Jan Mulder, de voetballer die in 1975 door blessureleed moest stoppen en die vervolgens columns ging schrijven, blijft uitzonderlijk.

In Toptrainers van Coen Verbraak, dat onze jongens ook wel niet zullen lezen, komt overigens xc3xa9xc3xa9n verwoed scribent voor: Louis van Gaal (nu Bayern Mxc3xbcnchen). Tijdens de wedstrijd zit Van Gaal voortdurend te pennen. Wat? xe2x80x98Alles wat ik niet goed vind.xe2x80x99 Dat wijst op een polemische natuur. Van Gaal bewaart zijn aantekenboekjes met oprispingen ook, vertelt hij Verbraak, en kijkt er thuis regelmatig in. Wat er in staat?

xe2x80x98Alles staat erin, alles.xe2x80x99

De Compositie van de Voetbalwereld van Louis van Gaal, zou dat niet het ideale boek voor voetballers zijn? Misschien dat het even fascinerende lectuur is als Thomas Hardyxe2x80x99s xe2x80x98Poetical Matterxe2x80x99 Notebook, dat onlangs bij Oxford University Press verscheen. Ideexc3xabn voor gedichten, losse regels, invallen van de schrijver en dichter die tot zijn dood in 1928 (op zijn 87ste) productief was.

xe2x80x98De hand (kort gedicht). Een hand liggend op de rails, hek, wat dan ook, gezien bij maanlicht. Eigenaar onbekend.xe2x80x99 Of dit: xe2x80x98Een man komt onder mensen die hem als een geest bezien, al weet hij zelf niet dat hij is gestorven & er een is.xe2x80x99

De rijkdom van het onvoltooide. xe2x80x98Gedicht. Ik lig nu 7 jaar in dit grafxe2x80xa6Het eerste jaar had ik 50 bezoekjes. Het tweede jaarxe2x80xa6 nog twintig. Etc.xe2x80x99

Welke schatten staan er op de plank in Mxc3xbcnchen? Ik hoop dat Ergernissen over Alles, het Verzamelde Verdriet van Louis van Gaal, ooit het Letterkundig Museum toevalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: