Maandag 31 mei: Henk B. & Boneka Belserang; Willem Lust & Milly Boele; Brabantse berichtjes

31 May

Boneka-nw

Hoe een zo op het eerste oog tamelijk onschuldig berichtje heel vervelend uit kan pakken.

In februari 2009 schreef ik hier iets naar aanleiding van de liquidatie van Boneka Belserang en Yassin Chakor (bij pannenkoekenboerderij Leiderdorp):

xe2x80x9cHet zal degenen die de zaak nauwlettend volgen niet zijn ontgaan dat hier en daar gesuggereerd wordt dat ene Henk en Johan er iets mee te maken hebben. Zij worden 'bedankt' voor de bewezen dienst. Men kan dit moeilijk anders zien dan als losse flodders, ingegeven door wraak of andere akkefietjes uit het verleden, maar je wil toch graag weten: wie zouden ze nou bedoelen? Het schijnt te gaan om de Henk die betrokken was bij de inbraak in het Van Gogh-museum, ettelijke jaren geleden."

Dat stukje heeft er maar even op gestaan: Henk B. liet via zijn advocaat weten dat hij hier helemaal niets mee te maken had. Ik had er zelf al bij gezet dat het leek op een wraakactie en dat er niet veel waarde gehecht moest worden aan deze 'losse flodder', maar het leek mij correct het bericht te verwijderen.

Daarmee is de kous wel af, zou je denken, maar zelfs verwijderde stukjes kunnen nog lelijk rond gaan zingen. Henk B. had er niet alleen toen veel last, zijn gezin werd er ook op aangekeken, maar nog steeds wordt hij met de valse beschuldiging geconfronteerd. Weliswaar is hij momenteel gedetineerd, maar dat maakt het er niet beter op, het is of het de laatste maanden weer erger is geworden en mensen hem serieus verdenken van foute betrokkenheid bij deze affaire.

Henk: "Terwijl dat helemaal niet zo is,ik heb daar helemaal niks mee te maken gehad, maar ik word er nog wel steeds op aangekeken. Ik kende Boneka goed, ik zou zoiets nooit doen. Ik zou graag willen dat je dat een keer goed duidelijk maakt. Het is echt onzin."

Bij deze.

*

Sander-v-1

In het tijdschrift Aktueel Man wordt NOS-correspondent Willem Lust gexc3xafnterviewd. Zoals men sinds kort weet ben ik erg vxc3xb3xc3xb3r een beetje kritische benadering door met name 'televisiejournalisten': van de meeste heb ik journalistiek gezien geen hoge pet op. Maar je kunt het ook overdrijven.

Over de moord op Milly Boele (Dordrecht) zegt hij over verdachte Sander V.: "Alles wat wij van die man weten, komt van politie en justitie. Wij nemen dat allemaal klakkeloos over en zetten dat vervolgens in de krant. We halen zijn foto van Facebook en laten een ex-vriendin vertellen dat hij een beest was in bed. Dat staat in de krant als waarheid. Maar er heeft ook in de krant gestaan – als waarheid – dat Lucia de Berk de grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse geschiedenis was." 

Volgens Willem Lust is de hele zaak rond Lucia begonnen toen hij in een uitzending bij Pauw & Witteman zat, op 17 december 2005. Zou zomaar kunnen. Ik kan wel een eind met hem meegaan in dat 'klakkeloos overnemen' en stukken in de krant die ten onrechte als waarheid worden gepresenteerd, maar volgens mij zijn er rond Lucia altijd wel twijfels geweest, het is alleen moeilijk een proces dat eenmaal in gang is gezet terug te draaien.

Over Sander V. zegt Willem Lust, op de vraag dat het toch een duidelijke zaak lijkt, haar lijk lag in zijn tuin: "Ik geloof er niks van."

Lijkt me een foute inschatting. Het was niet meteen duidelijk wat er precies was gebeurd, maar dat Sander V. verantwoordelijk was voor de dood van Milly stond vanaf het begin al als een paal boven water (ja, ik weet het, iemand is pas schuldig als hij veroordeeld is).

*

Brandweer-bd-1

Soms staan er berichten in de krant die je even leest en waar je verder niet bij stilstaat. Afgelopen week bijvoorbeeld, in het Brabants Dagblad. Zullen vast niet veel van mijn bezoekers hebben gezien. Op het eerste gezicht is het ook niks bijzonders.

Het ene bericht:

"Een 18-jarig lid van het brandweerkorps Berghem is zondagochtend rond 8.00 uur opgepakt door de politie voor rijden onder invloed en zonder rijbewijs met een transportbusje van de brandweer. De 18-jarige vertelde tijdens zijn verhoor aan de politie dat hij zaterdagnacht behoorlijk wat alcohol had genuttigd en op internet zag dat er een autobrand was in Nijmegen. Hij besloot de brandweer in Nijmegen te gaan helpen.

Het lukte hem volgens de politie om zonder alarm te veroorzaken een herkenbaar rood transportbusje van de brandweer te 'lenen', waarmee hij over de A50 richting Nijmegen reed. Bij Arnhem kwam hij erachter dat hij verkeerd zat, hij draaide om en reed via de A50 terug. Op de snelweg verloor hij echter de macht over het stuur. De auto kwam ter hoogte van Beuningen tegen de vangrail tot stilstand. De bus en de vangrail raakten beschadigd.

De Berghemnaar waarschuwde overige weggebruikers door het blauwe zwaailicht te activeren. De man is verhoord op het politiebureau. Hij krijgt een proces-verbaal voor joyriding, het veroorzaken van een verkeersongeval, het rijden zonder geldig rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol."

Tot zover het eerste bericht. Kan gebeuren. Dan het tweede bericht:

"De politie heeft woensdagmorgen twee 18-jarige mannen uit Berghem en Oss aangehouden in hun woningen. Het duo is aangehouden voor poging tot gekwalificeerde doodslag en diefstal met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg hebbend.

Zondagavond 23 mei rond 21.30 uur werden twee mannen door een 41-jarige vrouw uit Oss en haar man betrapt op diefstal op het recreatieterrein aan de Geffense Plas. De mannen sloegen op de vlucht en reden met hun auto door de toegangspoort. De vrouw die bij de poort stond, werd aangereden en raakte zwaargewond. Ze ligt nog steeds in coma in een ziekenhuis in Tilburg, haar toestand is nog steeds zeer ernstig.

Onder leiding van de Rechter-Commissaris zijn woensdagmorgen in de woningen van beide verdachten doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn vijf imitatie vuurwapens, computers, telefoons, kleding en andere voorwerpen in beslag genomen. De verdachten worden inverzekering gesteld. Het rechercheonderzoek richt zich verder ook naar de rol van personen die op andere wijze betrokken zijn bij dit delict.

Zondagavond 23 mei kwam om 21.30 uur op het Gemeenschappelijk Meldcentrum (GMC) de melding van de aanrijding binnen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en de vrouw is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie startte direct een zoekactie om de betrokken auto te traceren. Die werd rond 22.00 uur na een melding van een getuige gevonden op de Huisdaalsestraat in Macharen. Agenten troffen het voertuig daar aan, maar de inzittenden waren verdwenen.

De moeder van de 18-jarige verdachte uit Berghem bleek de eigenaar van de auto te zijn. Zij deed bij de politie aangifte van diefstal van de auto eerder die avond in Oss."

Aldus het tweede bericht.

Wat is er nu zo opmerkelijk aan? Bijna niemand (behalve wij nu) weet dat beide berichten over dezelfde hoofdpersoon gaan. Een zekere J.K., voorhe
en in opleiding voor brandweerman. Hij is inmiddels officieel verdachte in de laatste zaak.

12 Responses to “Maandag 31 mei: Henk B. & Boneka Belserang; Willem Lust & Milly Boele; Brabantse berichtjes”

 1. I&I May 31, 2010 at 9:00 am #

  Wil je er voor de volledigheid nog even bij zetten wanneer de ex-brandweerman / overvaller / joyrijder / bijna-moordenaar zijn eerste actie (die met de brandweerauto) was? Ben wel benieuwd hoe snel deze gek weer in de fout ging. Misschien was hij nog wel dronken?

 2. I&I May 31, 2010 at 9:00 am #

  Wil je er voor de volledigheid nog even bij zetten wanneer de ex-brandweerman / overvaller / joyrijder / bijna-moordenaar zijn eerste actie (die met de brandweerauto) was? Ben wel benieuwd hoe snel deze gek weer in de fout ging. Misschien was hij nog wel dronken?

 3. I&I May 31, 2010 at 9:00 am #

  Wil je er voor de volledigheid nog even bij zetten wanneer de ex-brandweerman / overvaller / joyrijder / bijna-moordenaar zijn eerste actie (die met de brandweerauto) was? Ben wel benieuwd hoe snel deze gek weer in de fout ging. Misschien was hij nog wel dronken?

 4. ed May 31, 2010 at 9:03 am #

  Het klopt inderdaad dat berichten van de politie dan wel justitie klakkeloos worden overgenomen en liefst nog wat sensationeler worden gepubliceert. Dat zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben bij de rechtszaak (ook rechters zijn nu eenmaal beinvloedbaar) en kan eventueel leiden tot langere straf (de samenleving is ‘geschokt’).

  In de zaak Sander V. lijkt me echter weinig twijfel over zijn schuld aan de dood van Milly: Het lijk bij hem is gevonden en hij heeft bekend (ja ik weet het een bekentenis kan niet waar zijn).

  Wat natuurlijk wxc3xa9l zo is, is dat bij elke opzienbarende zaak veel mensen met verhalen aan komen dragen die mogelijk, waarschijnlijk, helemaal niets met de zaak te maken hebben. Seks gaat er dan altijd goed in: “Hij was een beest in bed”. Ja, en? Dat zullen wel meer mensen zijn zonder dat ze gelijk een gevaar zijn voor de buurmeisjes, mogelijk dat hun vriendinnen/vrouwen er zelfs ook blij mee zijn.

  Als je als verdachte ooit vergeten bent iemand te groeten, zal die persoon ongetwijfeld op SBS6 komen vertellen dat je altijd al lomp en stuurs was, of je beter dan anderen voelde.

  En oh wee, als ze misschien een softe SM pornofilm bij je vinden die je net als duizenden anderen gewoon gepostorderd hebt bij de PABO, nou, dan ben je eigenlijk al veroordeeld.

  Ik kan me uit de zaak Nadia van der Ven nog herinneren dat er zelfs bij de strafzaak naar voren werd gebracht dat iemand Pascal F. ooit had horen zeggen: “vrouwen zijn voor achter het aanrecht en om te neuken”. Voorwaar, geen fijne opmerking, maar die zal ongetwijfeld door duizenden mannen worden gemaakt in cafxc3xa9’s en sportclubs, zoals vrouwen onder elkaar wellicht ook minder leuke dingen over mannen zeggen. Bij Pascal werd het echter als bewijs van zijn ‘vrouwvijandigheid’ opgevoerd.

  Nou twijfel ik niet aan de schuld van Pascal, maar het geeft slechts aan dat er over verdachten allerlei verhalen gaan die op onzinnige manier gebruikt worden, door publiek, media en justitie.

  Als toegift: de zaak GJ Heijn. toen bekend was dat Ferdi E. het had gedaan stuurde de Volkskrant een verslaggever naar Landsmeer. Het meest belangrijke feit waar die mee terugkwam is dat Ferdi E. een ‘rommelig voortuintje’ had en dat een buurtgenoot, de enige die wel eens kontakt had met E. ‘ook al een rommelig voortuintje had’. Nou, dat maakt hem haast medeschuldig.

 5. peter de beter weter May 31, 2010 at 9:44 am #

  dat bijna niemand weet…nou hier in oss weet iedereen dat…en dan zal ik je nog n interesant detail vertellen…ze waren niet aan het inbreken, maar ze hadden op het terein van de geffenseplas een paar oude brandslangen zie liggen, en daar wilden ze de slangen van af snijden….

 6. Jacqueline May 31, 2010 at 11:37 am #

  @Ed

  Ja Ed, de media kan er wat van.

  Vooral als mislukte filmsterren (figuranten) gebruikt worden met een smaakmakend muziekje op de achtergrond om nog meer olie op het vuur te gooien.

  Vooral niet vergeten om een forse beloning in het vooruitzicht te stellen, vooraf en aan het einde van de uitzending dan stromen de tips vanzelf binnen.

  Niet alleen de media hoor, ook de woordvoerders van de politie en debetrokken rechercheurs kunnen er wat van.

  Diegene die de kroon spannen is het Openbaar Ministerie.

 7. ed May 31, 2010 at 12:56 pm #

  @I&I Het ongeluk op de A50 was op 28 maart

 8. Cor van der Laak May 31, 2010 at 6:47 pm #

  …Diegene die de kroon spannen is het Openbaar Ministerie……

  Jacky, je valt weer in herhaling.
  Droom je ook wel eens over het OM of Peter de Vries?

 9. Pietje Bell May 31, 2010 at 9:04 pm #

  Ja zo gaat dat met de media.
  Zie nu HJK met de zaak Mosterd. Je kunt hier weliswaar van zeggen dat het tegenwicht vormt tegen de hypende media zoals DWDD. Maar HJK doet ondertussen toch maar hetzelfde.
  Een relatie met Yolanda uit Epe mag worden gelegd want HJK heeft blijkbaar niet zo aan die hype meegedaan. Had hij wel iets onderzocht dat was direkt duidelijk geworden dat in deze hele affaire van onmogelijke tijdlijnen werd uitgegaan.
  Maar goed op deze zaak mage gewoon op dit log worden gereageerd.
  Maar blijkbaar zijn er ook zaken waar HJK zelf uitgebreid mee heeft gedaan aan de hype. Zodra je b.v. X aanvoerd, niet eens als foute rechtspleging maar enkel dat het wat publicaties eromheen in een zelfde soort lijn past, wordt het bericht verwijderd en wordt je van rancune beschuldigd.
  HJK geeft hierover echter geen enkele bewijsgrond. Mijn conclusie is derhalve: HJK heeft in deze kwestie bergen boter op zijn hoofd.

  Beste Pietje Bell,

  Waar nu een X staat, stond een ander woord. Met die zaak heb ik nimmer iets van doen gehad, heeft totaal niets met Jolanda, Maria of wat dan ook te maken, jij sleept dit er alleen maar bij om iemand met wie jij een appetlje te schillen hebt onderuit te halen. Daar doe ik dus niet aan mee.

  Hendrik Jan

 10. Pietje Bell May 31, 2010 at 10:47 pm #

  HJK:
  Ik zou niet weten met wie ik in deze zaak “een appeltje te schillen hebt”.

  Beste Pietje,

  Ik wel. Tenminste, als je bent wie ik denk. Maar ja, dat weet je niet zeker bij mensen die anoniem reageren onder verschillende namen.

  Hendrik Jan

 11. ed June 1, 2010 at 7:46 am #

  @peter de beter weter:
  “nou hier in oss weet iedereen dat”

  “Bijna niemand dus”!

  Sorry, inkoppertje, kon het niet laten

 12. ed June 1, 2010 at 7:51 am #

  @Cor van der Laak

  Wat je ook van de Vries mag denken. Feit is wel dat hij ook wordt gebruikt door mensen die een eigen agenda hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan de vrouw die via de Vries haar broer beschuldigde van de Posbankmoord. Uiteindelijk bleek ze gelogen te hebben, maar toen had de man al wel een paar maanden vastgezeten. Erger was de vrouw die bij de Vries kwam klagen dat zij door haar ex werd gestalkt. Uiteindelijk bleek de Vries zxc3xa9lf pion in een vooropgezet plan om haar ex te vermoorden. Dat gebeurde uiteindelijk in Duitsland en ik meen dat ze maar 1 of 2 jaar kreeg.

  Beste Ed,

  Dat laatste geval zegt me niks, heb je daar wat meer gegevens over?

  Hendrik Jan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: