Benno L. : slachtoffer van mediahype?

31 May

Benno-l-mei

Update 13.15 uur:

In de media is zwemleraar Benno L. (60) afgeschilderd als 'het Bossche zwembadmonster'. Het lijkt of hij staatsvijand nummer 1 is. Dat de man fout bezig was, staat wel vast, dat heeft hij bekend, maar laten 'media' zich ook hier niet weer meeslepen in volkswoede en heksenjacht, waarbij elke nuance uit het oog verloren is? We hebben het niet over kindermoord of verkrachting.

In De Volkskrant doet advocaat Pieter van der Kruijs vandaag een poging de zaak wat binnen proporties te brengen, maar dat zal weinig zoden aan de dijk zetten: het oordeel is al geveld. Ouders willen schadevergoeding, Benno moet aan de hoogste boom.

Van der Kruijs: "Als samenleving maken wij ons vooral zorgen over ontucht die schade toebrengt aan kinderen. Mijn indruk is dat die er in dit geval nauwelijks iets van hebben meegekregen. Er zijn geen dingen gebeurd waar zij psychische gevolgen van zullen ondervinden." Maar hij beseft dat hij tegen een maatschappelijke stroom in roeit: "Het is not done om seksueel misbruik te nuanceren."

No Responses to “Benno L. : slachtoffer van mediahype?”

 1. Pol May 31, 2010 at 2:03 pm #

  Bij gebrek aan echte vijanden die voor een hecht groepsgevoel zorgen, roepen we ‘zwembadmonsters’ in het leven die voor de broodnodige maatschappelijke samenhang moeten zorgen. Gezamelijkheid via gedeelde afschuw. ‘Hang ‘m high!’ Je moet toch iets, als risicovrije buitenwijkbewoner.

 2. szilvie May 31, 2010 at 6:34 pm #

  Als men een kind iets aandoet, vervult je dat gewoon van de diepste afschuw. Deze meneer heeft in het verleden volgens mij ook minderjarigen misbruikt (en ook verkracht). We roepen geen zwembadmonsters op om een ‘samenhang’ te crexc3xabren. Je wilt gewoon dat iemand van je eigen of een ander zijn/haar kind afblijft. De hoop is nu dat hij gevangen blijft, want een eerdere behandeling heeft niets geholpen.

 3. Johan May 31, 2010 at 9:24 pm #

  Je zult echt een paar jaar moeten wachten voor je weet of / hoeveel schade de kinderen hiervan hebben, vooral afwachten hoe ze in hun puberteit hun sexualiteit ontwikkelen.

  Ik ben het er wel mee eens dat Benno in de media we erg “zwart” wordt afgebeeld, maar dit artikel is weer het andere uiterste, er ligt/lag wel degelijk een aanklacht van verkrachting en bovendien kunnen kinderen van aanranding ook schade ondervinden. En stel je voor dat sommige van die foto’s/filmpjes op internet zijn gaan rondzingen, lijkt me ook nare zaak voor die kids.

  Dus ja, het is geen monster, maar hij heeft wel degelijk hulp nodig en moet m.i ondertussen afgeschermd worden van kinderen.

 4. Dennis May 31, 2010 at 10:32 pm #

  Ik ben zelf vader van een kind met het Downsyndroom, het feit dat men zegt dat de kinderen hier niets van voelen is je reinste onzin …. en een leugen van het schandaaligste niveau.

  Deze ouders vechten jaren voor een ‘normaal ‘leven voor hun kind, wat door zo’n beest in luttele ‘bevoelingen ‘teniet wordt gedaan.

  Ik adviseer dan ook deze meneer gewoon vrij te laten en even langs te laten komen bij wat vaders ……..Tevens deze prodeo advocaat……..Het is bizar dat deze man xc3xbaberhaupt enige vorm van verdediging krijgt……Kan nog wel at verzinnen, wodt alleen mijn reactie waarcshijnlijk niet geplaatst …… U begrijpt dat daarbij levenslang en de dodstraf misschien een isseu in kan zijn….

 5. frank May 31, 2010 at 10:41 pm #

  Dit soort mensen moet men in mijn ogen preventief ruimen.Of hij nou zwart gemaakt word of het word aangedikt. Als je dit soort dingen kan uithalen met kinderen moet je wel of niet op vrijwillige bassis je ogen sluiten , want dan ben je geestesziek en niks anders

 6. Wieteke May 31, 2010 at 11:34 pm #

  “We hebben het niet over kindermoord of verkrachting.”
  —–
  Benno is verantwoordelijk van zijn eigen handelen tegenover weerloze kinderen. Dat mag je hem zeer ernstig kwalijk nemen. Helemaal omdat hij deze kinderen bewust uitkoos.
  —–
  “Van der Kruijs: “Als samenleving maken wij ons vooral zorgen over ontucht die schade toebrengt aan kinderen. Mijn indruk is dat die er in dit geval nauwelijks iets van hebben meegekregen.”

  Om te kotsen!

 7. ed June 1, 2010 at 7:32 am #

  Wat Benno heeft gedaan is heel erg en de man verdient het om flink gestraft te worden.

  Het is echter spijtig dat er mensen zijn die minstens net zulke erge dingen hebben gedaan en van hun vinden we slechts initialen in een klein artikeltje op pagina 3.

  Ontucht met kinderen ‘ligt goed’ in de pers en wat beter dan te schrijven over ‘zwembadmonster’ en ‘pedo zweminstructeur’.

  Dat hij heeft bekend zegt wel wat over zijn schuld, maar voor de krant maakt het niks uit. Ook als hij niet had bekend was de toon hetzelfde gebleven.

  Ik noem maarweer even ‘vuistverkrachter’ Manno K. die een jonge vrouw onnoemelijke geestelijke en lichamelijke schade heeft toegebracht. Uiteindelijk een paar berichtjes in de krant, nauwelijks iets op TV en geen foto’s van hem.

  Toegegeven, kinderen als slachtoffers is erg, maar welk nut heeft het om ons zorgen te maken om het leed dat kinderen wordt aangedaan als het ons klaarblijkelijk een stuk minder kan schelen wat er met kinderen gebeurt als ze opgegroeid zijn, zoals het slachtoffer van Manno K.

  In plaats van de zaak Manno K. had ik ook kunnen noemen Melissa Ulrich die vastgebonden op bed levend in brand gestoken werd door onderbuurman Orlando A. die haar pinpas kwam stelen, eigenlijk ook nauwelijks aandacht gekregen. Het feit dat ik hun namen op moest zoeken spreekt al voor zich. Melissa was 19 en net geen kind meer, dus geen publieke verontwaardiging dus niet interessant genoeg voor de kranten.

  Of Benno’s slachtoffers later schade ondervinden weet ik niet maar het doet niet zo terzake, je hebt als pedo gewoon van kinderen af te blijven. Benno is al veroordeeld en zal heus een flinke straf en mogelijk zelfs tbs krijgen.
  Dit in schril contrast met een man die jarenlang zijn 3 zeer jonge neefjes en nichtjes verkrachtte en waarvan psychologen zeggen dat ze voor de rest van hun leven ernstig beschadigd zijn. De dader kreeg iets van 6 weken voorwaardelijk en 180 uur dienstverlening. Hij had het geluk dat er uiteindelijk weinig over hem te schrijven viel. Een 5 cm lang enkel koloms artikel zelfs zonder initialen.

  Trial bij media. Als de samenleving al niet ‘geschokt’ is door een misdrijf, zorgen de kranten wel dat dat alsnog gebeurt.

 8. YM June 1, 2010 at 8:22 am #

  Alsof je TE zwart afgeschilderd kan worden als je niet met je poten van kleine kinderen af hebt kunnen blijven. Van mij mogen deze mensen aan de hoogste boom, er valt niks te nuanceren. Het is geen kindermoord en geen verkrachting nee, zullen we dan voortaan ook maar dronken automobilisten de hand boven het hoofd houden als ze iemand in coma rijden maar niet dood?

 9. Annet June 1, 2010 at 11:17 am #

  @ Ed,

  Ben het wel met je eens. De media heeft grote invloed op ons denken en doen. Het is soms buiten proportie. Zware vergrijpen gaan soms aan ons voorbij, terwijl de kleinere soms erg breed worden uitgemeten. Maar ja; de media presenteert datgene wat de meeste emoties oproept bij mensen want dat verkoopt, dat doet het nu eenmaal goed……….. en daarin xe2x80x9cwintxe2x80x9d Benno L. het met gemak van xe2x80x98vuistverkrachterxe2x80x99 Manno K.

  Toch, we kunnen leed niet met leed gaan vergelijken en je mag verwachten dat iedereen zijn eigen gezonde verstand gebruikt bij het opnemen ervan.
  Dat dit soms niet altijd lukt blijkt bijvoorbeeld wel uit de uitzending van Peter r. de Vries n.a.v. Maria Mosterd. De volgende dag heb ik een paar uurtjes haar website gevolgd. Het is niet kinderachtig wat daarop werd geschreven. Dan vraag ik me toch af wie er harder nodig heeft, is het Maria Mosterd zelf, of zijn er naast haar ook genoeg mensen die wel enige vorm van hulpverlening kunnen gebruiken in het onder controle houden van hun emoties. Mensen reageren buiten zinnen, zijn totaal de weg kwijtgeraakt. Ik heb er mijn vraagtekens bij.

  Toch vind ik het niet helemaal redelijk om te zeggen dat het ons niets meer kan schelen wat er nadien met kinderen gebeurt wanneer ze opgroeien. We kunnen ons niet het leed van alle mensen aan (blijven) trekken, want dan is er geen leven meer. Hoor of zien we nog wel eens wat van Ruben, de enige overlevende van een vliegramp een aantal weken geleden? Nee toch? Terwijl in de tijd van het ongeluk het ziekenhuisbed niet werd geschuwd voor een interview. Dxc3¡t is wat mensen willen horenxe2x80xa6..En nu? Het verhaal xe2x80x98boeitxe2x80x99 niet meer, oud nieuws!
  Dat betekent niet dat het leed er minder om is, of dat het voor hem ook voorbij is. Nee, hij is voor zijn leven getekend, maar wij..wij moeten verder en wellicht horen we nooit meer iets van deze Ruben!
  Als we al dat leed ook met ons mee moeten dragen wordt het leven veel te zwaar.

 10. ed June 1, 2010 at 12:15 pm #

  @Annet
  ik denk dat je eigenlijk gewoon de kern raakt. Maar wat ik met mijn betoog wilde zeggen is dat wij op misdrijven die kinderen aan worden gedaan begrijpelijk hevig reageren, terwijl als die kinderen opgroeien al is het maar met xc3xa9xc3xa9n of twee jaar, soortgelijke misdrijven ons veel minder raken.
  Nee, we kunnen ons niet het leed van een ieder aan blijven trekken, maar als het om (bijvoorbeeld) een meisje van 19 gaat die gruwelijk wordt verkracht, of in brand gestoken, vind ik dat minstens zo erg als een kind van 9 dat wordt aangerand. Terwijl zon’n meisje van 19 ook een kind van 9 of 10 is geweest waar we allemaal zo om gaven.

  In de pers ligt dat anders, kinderen scoren, jong volwassenen niet.

  Groot Amers: jongen van 17 doodgeschoten door zijn vader: even wat aandacht in de krant en SBS 6 en weer over tot de orde van de dag:
  Baexem: Jong kind vermoord door vader: dagenlang koppen in de krant en zelfs reacties van burgemeester en politici. De aandacht ebt pas weg als er weer een nieuw familiedrama (deze keer Zeeland) is.

  Ik stel dat slechts vast, klaarblijkelijk zitten wij als samenleving zo in elkaar, maar wellicht wordt het aangewakkerd juist door de kranten.
  Hoe zou de berichtgeving zijn geweest als Milly bijvoorbeeld geen 13 maar 17 zou zijn geweest, of Dik Post 18? (retorische vraag, ik verwacht geen antwoord)

  Ik weet, we gaan verder, wie heeft er nu nog aandacht voor Ruben, en in feite is dat maar goed ook, we hoeven niet ieders leed mee te dragen, maar het verbaast me slechts dat er zo selectief sensationeel met nieuws wordt omgesprongen. Ware Ruben 45 geweest en de enige overlevende, dan hadden we wellicht zijn naam niet eens geweten.

 11. Wieteke June 1, 2010 at 12:21 pm #

  “We kunnen ons niet het leed van alle mensen aan (blijven) trekken, want dan is er geen leven meer.”

  Annet, je hebt gelijk.

  Maar tegelijkertijd vraag ik mij af of je in staat bent om ‘het leed’ te kunnen verwoorden en inschatten? Weet je waar je over praat? “Alle mensen” valt niet onder de groep gehandicapten kinderen.
  Weet je dat misbruikte mannen minstens 20 a 25 jaar achterstand hebben, tegenover misbruikte vrouwen, in het uiten van hun emoties aangaande misbruik?
  Hoe moet dit zijn voor gehandicapten mensen die als kind zijn misbruikt en dit weten, maar geen kanalen hebben om dit naar buiten te brengen laat staan dat ze gelooft worden juist vanwege hun handicap? En dit wist Benno!
  Nu de rest van Nederland, en dan pas komt er inzicht in het feit waarom behoorlijk veel pedoxe2x80x99s in het gehandicapten wereldje werken.

  De vergelijking met Ruben gaat niet op. Ruben was/is niet gehandicapt en niet misbruikt.

  Leef door en trek je niks aan van andermans leed.

 12. LiqueAngel June 1, 2010 at 12:39 pm #

  Hele enge laatste alinea van die van der Kruijs. Vooral die laatste zin.

  Het is inderdaad NOT DONE om seksueel misbruik te nuanceren! Denk gewoon menselijk nxc3 ! Al zou de schade psychisch “meevallen”..dxc3 n nog..

  Iemand die seksuele voorkeuren heeft xc3xa9n daaraan uiting geeft voor “iets” of iemand die daar geen prijs op stelt en zelfs weerloos is…
  Moet zodra dat (door eerdere delicten) bekend is, uit de maatschappij.

  En mediahype en volkswoede ten spijt..het heeft een FUNCTIE die dat waard is.

  Dat heet ruchtbaarheid ten behoeve van preventie.

 13. ed June 1, 2010 at 3:23 pm #

  @LiqueAngel
  Ik denk niet dat meer ruchtbaarheid misbruik van kinderen zal voorkomen, ik denk wel dat de daders nxc3xb3g banger zullen worden voor ontdekking met alle mogelijke gevolgen van dien.

  Puur calculatief gesproken zou het voor Sander V beter geweest zijn (afgezien van Milly met rust laten) als hij Milly had laten gaan en na arrestatie gezegd had: Tja, ze wilde zelf. Hij had dan misschien 2 jaar max gekregen wegens sex met een minderjarige en zijn naam was nauwelijks bekend geworden.
  Ik denk dat het het maatschappelijk stigma van ontdekking was dat hem zo ver gedreven heeft.

  Begrijp me goed, ik neem het niet voor hem op, ik probeer enkel te duiden.

 14. Johan June 1, 2010 at 4:14 pm #

  @LiqueAngel: ik ben bang dat er weinig preventie wegkomt uit die ruchtbaarheid, door al die media-aandacht krijg je soms juist meer misdaden. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat schietpartijen op scholen toenemen naarmate de media er meer aandacht voor hebben. Hoe dat zit bij (kinder)zedendelicten, weet ik niet.

  @ed: ik vind dat je een goed punt maakt, de media zijn erg selectief in hun woede / afkeuring. Bovendien zijn ze lui, als er eenmaal ergens een berichtje over verschijnt, kopixc3xabren ze dat allemaal (inclusief eventuele verontwaardiging), in plaats van zelf achter nieuwe nieuws aan te gaan. Zoals HJ de 2 berichtjes van die 18-jarige brandweerman aan elkaar linkt, dat zie je bijna geen journalist meer doen. Eigenlijk is ons nieuws vooral ‘ouds’.

  En het hoeft helemaal niet zo hijgerig, als je bijvoorbeeld de NY Times leest, zie je veel tekst, genuanceerde analyses en geen sensatie.Ik las een groot artikel over de Times Square bomber, daar zat geen woord van afkeuring in, het was gewoon een soort biografie. Ook valt in buitenlandse kranten vaak op dat politiek zich niet of nauwelijks met nieuws-incidenten bemoeit, politiek doet de lange termijn, op het saaie af. En in het buitenland zie je minder “naming, blaming & shaming”, waar wij nogal zondebokken zoeken (onder het motto van “als je Benno maar opknoopt, dan komt het allemaal goed” -> yeah, right).

  Maar ja, blijkbaar verkoop je in Nederland beter met luie, gekopieerde, zwart-wit denkende, tweeregelige, het-ligt-aan-een-ander journalistiek.

 15. Ko van Dijk June 2, 2010 at 11:40 pm #

  HJK, ik krijg de indruk dat de meeste reageerders op dit artikel de essentie ontgaat. Wat dat betreft kan ik me goed vinden in de betogen van reageerder Ed. Natuurlijk veroordeel ook ik het gedrag van Benno L, laat daarover geen misverstand bestaan. Maar vooralsnog is hij geen Marc Dutroux. Hij wordt echter wel als zodanig in de media afgeschilderd.

  Het is de teneur van deze tijd waarin het genuanceerd denken ontbreekt. Ik maak me daarover al langer zorgen. Drie jaar geleden schreef ik deze column over het begrip “kinderporno”
  http://www.kovandijkvertelt.nl/2007/06/kinderporno-een-beladen-begrip/

 16. ed June 3, 2010 at 9:48 am #

  Ko, dank voor je steun.

  Ongenuanceerd denken lijkt tegenwoordig inderdaad wel ‘bon ton’ te zijn. Nederland heeft 16 miljoen rechters die het allemaal precies en veel beter weten zonder zelfs maar de feiten te kennen.

  Als ik mij op fora soms wat genuanceerd uitlaat over bijv. kinderporno, en dan niet eens in de trant dat ik he er mee eens zou zijn, maar meer ‘dat er niets bewezen is’, wordt ik vrijwel direct door reageerders uitgemaakt voor pedofiel of homo (klaarblijkelijk kennen sommige mensen het verschil nog steeds niet), die samen met de vermeende daders moet worden opgehangen, gecastreerd dan wel gevierendeeld.

  Soms vraag ik me af waarom we in Nederland nog politie hebben die onderzoek doet. De eerste de beste telegraaf reageerder ‘weet’ namelijk wie de schuldige is en bijvoorbeeld bij Joran ‘ziet’ men dat ‘direct aan zijn kop’.

  Wellicht zou het goed zijn om de politie op te doeken en bij een misdrijf vijf willekeurige forum reageerders de foto’s uit de nederlandse paspoorten database te laten zien. Zij kunnen dan direct aanwijzen wie de schuldige is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: