Vrijdag 28 mei: Kamper 'gezinsbrand': het drama duurt voort & Moord op Milly 'anders'

28 May

Brand-kampen

In augustus 2009 kwam de familie Strijker uit Kampen in het nieuws doordat bij een brand vier van de veertien kinderen om het leven kwamen. Kanttekeningen bij de religieuze opvattingen van de familie vielen toen in slechte aarde, een kerkgemeenschap boog zich over het gezin en met de mantel der liefde leek het  – naar omstandigheden – goed te gaan.

Een bericht in De Stentor van vandaag komt dan ook hard aan: de Zwolse rechtbank heeft een ongeboren kind onder toezicht van Jeugdzorg laten stellen. Het gaat om de baby die in auxc2xadgustus wordt verwacht.

 Ook de zeven nog thuis wonende kinderen zijn onder toezicht geplaatst en een zoon wordt nog uit huis geplaatst. De Kinderbescherming stuitte op mishandeling en geestelijke verwaarlozing.

Het gezin raakte bij de brand op 19 augustus dakloos. Kampenaren zamelden negentigxc2xadduizend euro in, na een 'opstandingsdienst' sloten de ouders hun rouwperiode af: "We hebben vier zonen mogen teruggexc2xadven,xe2x80x9d zei vader Lucas, "ze zijn aan het logeren.xe2x80x9d

Maar op school bleek dat de kinxc2xadderen thuis weinig uiting konden geven aan hun verdriet en het 'zeer gesloten gezinssysteem' duldde weinig inbreng van buiten. Met de zwangerschap verloopt het moeizaam, maar ook medische begeleiding wordt niet op prijs gesteld. Toen de oudste zoon wel professionexc2xadle hulp zocht, kon hij meteen vertrekken, een jongere broer moest weg toen hij verkering kreeg: dat mag niet voor het 23ste jaar. Lucas sloeg twee kinderen met zijn riem: een dochter had een xe2x80x98redelijk diepe wondxe2x80x99 en een ander kind liep rond met een hersenschudding.

Brand-kampen2

Het oordeel werd uitgesproxc2xadken door een meervoudige kamer, mede "om te voorkomen dat er bijvoorbeeld alleen een gereformeerde rechter zit.xe2x80x9d Tijdens de zitting in Zwolle zeiden de ouders dat het gexc2xaddrag van hun zoon xe2x80x98het werk van de Satanxe2x80x99 was, maar met duivelsuitdrijving zou hij kunnen genezen. Dan moesten de hulpverleners hem wel naar huis sturen.

Een woordvoerder van het Leger des Heils, die zich met het gezin bemoeit, herkent de ouders niet in het oordeel van de rechtbank, in het verleden kreeg de moeder wel medische hulp: "Zij heeft vijftien lichamexc2xadlijk gezonde kinderen op de wexc2xadreld gezet. Het zijn mensen die weten wat ze doen.xe2x80x9d

*

Milly-groot

De details over de moord op de twaalfjarige Milly Boele in Dordrecht, door buurman Sanxc2xadder V., zijn schokkend. Meteen nadat hij haar naar binnen had gelokt bond hij had vast, verkrachtte hij haar en wurgde hij haar met een riem.

Ik had zelf nog rekening gehouden met een scenario waarbij er sprake was geweest van een vorm van voorbereiding: in veel andere zaken is er meestal langer contact tussen dader en slachtoffer voordat het zogenaamd 'uit de hand loopt' en de dader zogenaamd 'in paniek raakt' en achteraf ook nog vaak een deel van de schuld bij het slachtoffer probeert te leggen.

Het is nu aan de psychiaters en psychologen om te proberen een antwoord te vinden op de vraag wat Sander V. die middag heeft bewogen.

Dat antwoord komt er wel, daar ben ik niet zo bang voor, ik kan de termen ook wel bedenken. Maar desondanks weet ik nu al dat het iets blijft waar geen mens 'met gezond verstand' bij kan. Ik heb eerder geschreven: 'De moord op Milly lijkt nergens op.' Dat is nog steeds zo, ik kan nog steeds geen vergelijkbare zaak vinden.

No Responses to “Vrijdag 28 mei: Kamper 'gezinsbrand': het drama duurt voort & Moord op Milly 'anders'”

 1. Johan May 28, 2010 at 9:44 am #

  Ongelooflijk dat de OvJ Sander in eerste instantie geen moord maar doodslag ten laste wilde leggen. Echt ieder detail wijst op moord.

  Die Kamper familie is misschien door het lint gegaan door die brand? Duiveluitdrijving, ik dacht dat refo’s daar niet aan deden… ‘t Zijn toch de katholieken die zo bijgelovig zijn?

  Even iets anders, HJ, kun je alsjeblieft overstappen naar een blog die je wel mobiel kunt bijwerken? Sinds je blog alleen ‘s avonds laat en ‘s ochtends vroeg wordt geupdate, vind ik het statisch geworden. De discussies hebben er onder te lijden.

  Beste Johan,

  Ik probeer vandaag eens iemand bij Sanoma te pakken te krijgen die wat in de melk te brokkelen heeft (bij dat web-log), dit is een volstrekte ramp.

  Hendrik Jan

 2. ed May 28, 2010 at 10:39 am #

  Afgezien van het feit dat justitie en rechters altijd volhouden dat er ‘geen twee zaken’ vergelijkbaar zijn (waarom eigenlijk niet) zijn bepaalde onderdelen natuurlijk wel vergelijkbaar, namelijk hoe het OM omgaat met mensen uit xc3xa9igen gelederden’:

  Kort geleden ging namelijk een andere politieman over de schreef: Quincy M, bracht zijn vriendin Sharifah om met 52 messteken. Het OM weigerde om de man voor moord te vervolgen, terwijl er bij 52 messteken toch wel een moment van bezinning moet zijn geweest. Bovendien had Quincy van tevoren aangekondigt dat hij er van droomde om zijn vriendin dood te steken. Het Om eist slechts 10 jaar en de rechter maakt er acht van.

  Bij Sander V. kan ik me inderdaad toch niet aan de indruk onttrekken dat hij met boze opzet naar Milly is toegegaan en hij al wist wat hij zou gaan doen. Misschien had hij moord nog niet bedacht, maar bracht hij haar na de verkrachting om, om te voorkomen dat ze naar de politie zou gaan (no pun intended). Dat zou het gekwalificeerde doodslag maken maar dat is feitelijk hetzelfde als moord: een weloverwogen berekende beslissing.

  Als hij al alleen het idee had om haar te versieren en het toen ‘uit de hand gelopen is’, dan zouden we dat denk ik al gehoord hebben, want dan zou hij dat gezegd hebben.

  Uiteindelijk duidt het tragisch genoeg het zinloze van zo’n moord aan: Sander V. is uiteindelijk toch gepakt (omdat hij gewoon bekende). Achteraf zou je kunnen zeggen dat het ‘beter’ zou zijn geweest als hij na de verkrachting van Milly gewoon de consequenties aanvaard zou hebben: Milly nog in leven en Sander die zegt ‘ik dacht dat ze wilde edelachtbare’ misschien 2 jaar voorwaardelijk had gekregen.

  Diep, diep tragisch

 3. Annet May 28, 2010 at 12:59 pm #

  Tja, het zal je wellicht niet verbazen dat de opening van dit artikel me toch (weer) tegen de borst stuit. Alsof de religieuze opvattingen van deze familie ook maar iets met de brand te maken hebben en Johan doet er nog een schepje bij bovenop??

  Wanneer het om een gelovig gezin gaat, dan wordt er al snel een verknipt beeld opgeplakt, maar deze brand heeft helemaal NIETS met hun religieuze achtergrond te maken.
  Of je het daar al dan niet mee eens bent, of voor mij part grote kanttekeningen bij wilt plaatsen zoals je in de opening zegt, is prima, maar nu lijkt het erop alsof je een clausaal verband wilt aantonen en dat vind ik jammer. Het doet geen recht aan het geloof.

 4. Johan May 28, 2010 at 1:44 pm #

  Als ik de info hier en op Telegraaf combineer, heeft Sander haar direct na binnenkomst vastgebonden met tie-raps. Die dingen heb je normaalgesproken niet in je broekzak zitten als je iemand gaat versieren. Hij is veel sterker dan Milly dus had haar makkelijk zonder raps kunnen overmeesteren. Als hij haar daarna in een paniekaanval had gedood, had hij haar met zijn handen gewurgd, niet eerst een riem losgemaakt (dat kon hij nu doen omdat ze vastgebonden was). En vergeet die ongebluste kalk niet die hij over het lichaam strooide en die hij dus in huis had gehaald.

  Deze man heeft zich goed voorbereid, spullen in huis gehaald, een plannetje bedacht, misschien wel weken op de loer gelegen tot zij alleen thuis was. Net als bij de arrestatie van Henk vraag ik me af of hij niet eerder slachtoffers heeft gemaakt?

 5. Marina May 28, 2010 at 2:17 pm #

  Ed,

  Ik denk niet dat een zieke geest ten tijde van de daad zo helder of berekenend kan nadenken. Overigens zit in elke (serie)verkrachter, een (serie)moordenaar schuil, die stap is niet meer zo groot.

  Dat er geen twee zaken vergelijkbaar zijn, kun je pas echt begrijpen als je van het gehele strafdossier op de hoogte bent. Het is maatwerk en geen standaard.
  Dus ik vind niet dat je daar over kunt oordelen.

  Johan,

  Het was een voorlopige tenlastelegging.
  Wat is daar mis mee? dat komt wel vaker voor. Wellicht is nader onderzoek noodzakelijk om een moord ten laste te kunnen leggen.

 6. ed May 28, 2010 at 6:59 pm #

  @Marina
  “Dat er geen twee zaken vergelijkbaar zijn, ….
  Dus ik vind niet dat je daar over kunt oordelen.”

  Je kunt alles met elkaar vergelijken, ook strafzaken. Daarmee is niet gezegd dat ze precies helemaal hetzelfde zijn.

  Ik kan bijvoorbeeld de veroordeling van Johan Stellingwerf (de valiumverkrachter) vergelijken met die van Manno K. (de vuistverkrachter) en dan kan ik tot de slotsom komen dat ik het onbegrijpelijk vind dat Johan 10 jaar krijgt en Manno, die zijn ex-onnoemelijk psychisch leed en lichamelijke schade heeft toegebracht maar 4 jaar krijgt. En er is geen enkele rechter die me dat bevredigend uit kan leggen. Daarom verschuilen ze zich achter ‘geen 2 zaken zijn vergelijkbaar’

  Nog een vergelijk: 2 prostituees op de Keileweg vermoord: 15 jaar, een apothekersdochter op Bonaire vermoord: Levenslang (later 30 jaar). Hoe je het ook went of keert, er kan niets in het dossier zitten dat niet naar buiten is gebracht dat dat verschil justificeert.

 7. Siem May 28, 2010 at 10:51 pm #

  Ik begrijp de schrik over de gruwelijke details (moord op Milly en verkrachting) niet. O.a. de toespraak van de vader tijdens de begrafenisdienst liet toen al weinig aan onduidelijkheid over.

  En ‘zaken’ zijn natuurlijk nooit vergelijkbaar. Maar ook in dit geval: nooit meer loslaten.

  N.B.: De voorbedachte rade van Sander V. bestaat uit het gegeven dat hij zijn slachtoffertje al langer in de gaten hield, haar roze fiets werd een leidraad daarbij, dat hij wist dat beide ouders niet thuis waren, dat hij direct de uitweg blokkeerde in zijn woning na eerder appel op haar dierenliefde, haar mobieltje direct na de meelokking ‘onschadelijk’ maakte, haar direct boeide (met nota-bene politiestrips!!!), haar vanachter nam met een riem om haar nek (wurg’seks’) en daar zijn ultieme kick uithaalde, dat hij ‘opruimmogelijkheden’ had getroffen. Ontmaagding en forevercontrole ‘pur sang’.

  Het interesseerde hem geen moer wat hij op het spel zette, zijn gewenste carrieremogelijkheden bij de Rotterdamse (ik heb de neiging om in deze Rottendedamse neer te zetten) waren om redenen al verkeken. Hij slikte en snoof en ja, was ooit zelf slachtoffer van misbruik.

  Dan nog, nooit meer loslaten.

  Misschien moet de journalistiek zich her en der wat meer verdiepen, door bijvoorbeeld Rotterdam en het O.M. wat vaker vragen te stellen?

  Fijn en volkomen terecht dat de aanklacht is verzwaard. Men moest wel, want het zou toch uitgekomen zijn hoe het is gegaan. Ook Sander V. besefte dat zelf verdomde goed. Wraak optima-forma naar iedereen en vooral zijn superieuren, over de rug van een meisje van 12 heen, met volledig besef. Hij was toch al alles kwijt.

  ‘Arm’ Rottenddams korps. En maar zwijgen allemaal, in eerste instantie.

  Bah!

 8. Jason May 29, 2010 at 7:43 pm #

  @ Annet

  Interpreteer en relativeer.
  Je trekt wederom te snel conclusies. Er staat nergens dat er een verband is tussen de brand en de religieuze achtergrond van de familie. De brand (en de oorzaak) wordt zelfs amper belicht. Er wordt in dit artikel weergegeven dat er destijds, bij dxc3xadt gezin, kanttekeningen werden geplaatst bij hun ‘religieuze opvattingen’. Er staat nergens dat je per definitie kanntekeningen mxc3xb3et plaatsen wanneer het een religieus gezin betreft.
  Echter in dit specifieke geval komt men alsnog terug op het feit dat de kanttekeningen van destijds niet geplaatst mochten worden omdat die nu wellicht txc3xb3ch gegrond blijken te zijn.
  Een mening mijnerzijds; ik vind het niet meer van deze tijd (laatste drie decennia inbegrepen) dat er zoveel kinderen in xc3xa9xc3xa9n gezin worden geboren, laat staan opgroeien. Wat die woordvoerder van het LdH zegt (”Zij heeft vijftien lichamelijk gezonde kinderen op de wereld gezet. Het zijn mensen die weten wat ze doen.”) slaat nergens op want het xc3xa9xc3xa9n is geen oorzaak of gevolg van het ander. Bovendien heb je er over het algemeen weinig invloed op of een kind al dan niet lichamelijk gezond ter wereld komt. Zeker wanneer je het hoe dan ook geboren laat worden. Religieus of niet; persoonlijk vind ik het onverantwoord. Het feit dat er in dxc3xadt geval zoveel kinderen zijn heeft wel degelijk te maken met de religieuze achtergrond of op zijn minst de opvattingen over de religie. Ook durf ik wel te zeggen dat het geen toeval is dat de nieuwkomer in augustus verwacht wordt.

  Overigens is het: ‘causaal verband’, zonder de ‘l’ die weer wxc3xa9l thuishoort in ‘claustro’ waar ‘klooster’ van afgeleid is.

  @ Johan

  ‘Duivelsuitdrijving’ heeft niks te maken met het (bij)geloof van Katholieken.
  Alle monothexc3xafstische religies (bijv. Jodendom, Christendom, Islam) aanbxc3xaddden maar xc3xa9xc3xa9n God maar zij gaan er wel vanuit dat er meerdere ‘schepsels’ zijn. Waaronder dus de (gevallen) engelen of Satan.
  Ik ken Baptisten die er heilig van overtuigd zijn dat alle rampspoed een een ‘streek’ van de Duivel is. Tegelijkertijd zeggen ze dat God er een bedoeling mee heeft.

  Wat ik opmaak uit eerdere berichtgeving is dat dit gezin aanhangers zijn van het Christendom. Echter binnen deze religie zijn er weer verschillende stromingen waarvan de ene vrijzinniger is als de andere. Waarmee ik zoveel wil zeggen dat niet precies de vinger is te leggen op het verband ‘religie’-‘opvoeding’. Uiteraard worden de kinderen met een bepaalde religie opgevoed maar dat kan, juxc3xadst door de interpretatie vxc3┬ín die religie, in elk gezin anders zijn.

 9. Annet May 30, 2010 at 3:31 pm #

  @ Jason,

  Ik interpreteer en relativeer en toch bekruipt me een onbehaaglijk gevoel bij het lezen van de eerste twee zinnen van HJK. Vooral de tweede zin, waarin min of meer gesuggereerd wordt dat de kerkgemeenschap met xe2x80x98de mantel der liefdexe2x80x99 dit gezin de hand boven het hoofd heeft gehouden. xc3″f moet ik het lezen als: het werk van Gods hand, en dus Zxc3xadjn liefde, heeft dit gezin op de been gehoudenxe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6nogal een groot verschil en niet helemaal duidelijk voor mij.
  Precies dezelfde xe2x80x98vagexe2x80x99 woordkeuze waar ik xe2x80″ net als de vorige keer xe2x80″ wat moeite mee heb. Ik lees er xe2x80″ misschien ook onterecht (?) xe2x80″ een stukje sarcasme in en dat doet geen recht aan het geloof.

  Overigens deel ik wxc3xa9l je mening over het feit dat de gezinsgrootte buiten proportie is en je jezelf mag afvragen of een verantwoorde opvoeding dan nog wel gegeven kan worden. Hoewel, als we kijken naar het aantal gebroken gezinnen vandaag de dag, en dat deze in aantallen de xe2x80x98normalexe2x80x99 klassieke gezinnen te boven gaan, vind ik dat minstens net zo zorgelijk. Een groot gezin wil niet per definitie altijd zeggen dat het ook onverantwoord is. Toch moet je tegenwoordig overal een diploma voor hebben, maar kinderen mag je aan de lopende band op de wereld zetten, zonder dat iemand zich daar druk over maakt. Opvoeden moeten we namelijk uit onszelf leren en in dat geval hoeven we ons maatschappelijk niet alleen verantwoordelijk te voelen voor de opvoeding van kinderen, maar evenzo goed voor de opvoeding van volwassenen, die soms niet meer weten hoe ze die verantwoording moeten dragen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: