Vrijdag 30-04: Belgen willen Koos Hertogs & de bezetting van Amsterdam

30 Apr

Kooshp1De procureur van Marche-en-Famenne, Michxc3xa8le Mons delle Roche (klinkt toch anders dan: Koos Plooij uit Amsterdam) komt naar Nederland om de moord op twee Zweedse studentes uit 1980 op te helderen. Ze gaat zelf seriemoordenaar Koos Hertogs verhoren. Schrijven de Belgische kranten vandaag. Michxc3xa8le spreekt geen Nederlands, maar er gaan vertalers mee. Ze heeft wel haast: in augustus gaat ze met pensioen, ze wil het graag voor die tijd hebben opgelost.

De lichamen van Gun-Ingeborg Johannesson (18) en Ann Jxc3xb6nsson (19) werden begin mei 1980 gevonden in de bossen bij La Roche. Al snel viel de verdenking op Koos Hertogs, die kort na de dubbele moord in Nederland was gearresteerd voor de moord op drie andere meisjes. Hij kreeg daarvoor levenslang. Hertogs werd al twee keer ondervraagd door Belgische speurders, maar ontkende toen iets te weten. In het programma van Peter de Vries zei hij te weten wie het wel hebben gedaan: vrienden van hem.

Als de Belgische magistrate de zaak wil oplossen kan ze beter een paar andere Haagse heren ondervragen. En om het nog gemakkelijker te maken: ze kan in eigen land blijven, want Helmut van der S. – vermoedelijk een van de mannen die Koos bedoelt – zit in Belgixc3xab in de gevangenis. Ik wil wel met haar mee voor de vertaling. Vorig bericht van mij: zie Zuidwal

                                                            *

Stripaloys1

Stripaloys2

Stripaloys3

Deze week in vier etappes de strip van Aloys Oosterwijk waarin Willem Holleeder figureert. Gisteren ging het mis. Ik was in een hotel in Amsterdam, een virus sloeg toe tijdens het internetten en de rest van de dag was ik onderweg, dus dat ging allemaal een beetje moeizaam. De dag vxc3xb3xc3xb3r koninginnedag in een warm en zonnig Amsterdam: dat heeft wel wat. Op het Leidseplein was de bekende voetbalvirtuoos tot in de late uurtjes bezig (die jongen kan dingen met een bal die ik geen van onze topvoetballers zie nadoen).

Wat ook opviel: ‘Bezet!’ Overal op de stoep. Fxc3xbcr die Freimarkt. Er zullen heel wat oorlogjes gestreden zijn. Toevallig kwamen we daarover te spreken. Over verzetshelden. Zoals onze ‘Soldaat van Oranje’.

De vader van mijn gesprekspartner kende hem en wist van wat hoeden en randen. Had zich altijd afgevraagd hoe het toch mogelijk was dat die ‘soldaat’ zo vaak heen en weer had kunnen reizen tussen Engeland en Nederland. Volgens hem was het hooguit xc3xa9xc3xa9n keer geweest. Maar sommige sprookjes zijn te mooi om door te prikken. In elk geval wordt het de prikker niet in dank afgenomen.

Wat mij overigens niet zou weerhouden het te doen, maar och, die oorlog, kunnen we daar niet eens over ophouden? Er zijn nieuwe oorlogen die belangrijker zijn om je druk over te maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: