Woensdag 31-03: Wat mag een tbs'er (rapper Awa) kosten?

31 Mar

Rapperawa"De drie mislukte tbs-jaren in Limburg hebben de staat meer dan 500.000 euro gekost." Revu brengt in drie afleveringen het verhaal van tbs’er Awa, die opschudding veroorzaakte met een naar buiten gesmokkeld rap-nummer waarin hij klaagt over zijn tbs-behandeling. Op zijn zeventiende werd de jonge Koerd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf en tbs, voor het in brand steken van zijn vriendin Luna (hoe gaat het nu met haar?).

Het gaat vooral over kliniek De Rooyse Wissel. Als we Awa mogen geloven wordt daar erg onprofessioneel gewerkt: hij bouwt met behandelaarsters een goede band op, maar dan moeten ze ineens weg.

Het doet me een beetje denken aan Ehsan B., de moordenaar van Joanne Noordink. Deze jongens – die vooral niets kwijt willen over hun verleden in het land van herkomst – zijn meesters in het manipuleren van bijna iedereen met wie ze te maken krijgen. Het foutje dat ze hebben gemaakt is hen overkomen, de schuld ligt overal behalve bij henzelf. Psychopaten van hier tot Moskou, en maar behandelen die hap, voor 500 euro per dag. Ik schat zo dat het wel tien jaar duurt voor onze vriend Awa genezen is. Zijn we zo’n twee miljoen euro verder.

En dan?

Kan hij worden uitgezet, of krijgt hij een nieuwe kans? Gisteren hadden we ‘t over Leo S., ook zo’n onverbeterlijk type. Er wordt veel geroepen om middeleeuwse straffen. Ben ik niet voor. Maar het wordt wel tijd dat er eens een eind komt aan de invloed die de softe babyboomers van de jaren zeventig nog steeds hebben op dit terrein.

No Responses to “Woensdag 31-03: Wat mag een tbs'er (rapper Awa) kosten?”

 1. chris March 31, 2010 at 9:28 am #

  @HJK: welke ‘softe’ invloed bedoel je hier? De straffen zijn in Nederland in zwaarte alleen maar toegenomen, evenals de lengte van de maatregel tbs. Gemiddeld ongeveer negen jaar.

  Het is naar mijn mening een oneigenlijk argument om de kosten van de tbs nadrukkelijk als nadeel naar voren te schuiven. We hebben namelijk niet zo gek veel alternatieven. Het enige alternatief in deze is een levenslange celstraf.

  Een lange edoch tijdelijke celstraf zonder tbs is zeker goedkoper, maar op termijn veel gevaarlijker als het om dit soort veroordeelden gaat.

  De ‘zwakke’ plek van de tbs zit hem in de kwaliteit van de behandelaars. Dat blijft mensenwerk en het blijft een moeilijke groep waar ze mee moeten werken.

  Het kostenaspect mag meewegen, maar kijk eens naar de VS. Daar heb je in sommige staten een keihard strafbeleid en daar blijkt het gevangenisbudget de staten bijna naar de rand van de afgrond te drijven (Californie, bijvoorbeeld).

  Soft wordt in Nederland vaak als slecht gezien. De praktijk is dat het gaat om een pragmatische aanpak, met als doel recidive en ellende juist te voorkomen. Persoonlijk denk ik dat een keiharde aanpak (bv opjaagbeleid pedofielen) de samenleving juist onveiliger maakt.

 2. ed March 31, 2010 at 10:21 am #

  @ Chris

  grotendeels met je eens en inderdaad de ‘zorg’ (lees: behandeling) is vaak kwalitatief slecht. Komt vaak voor dat er jaren geen behandeling wordt gedaan en als dan de verlenging eraan komt, wordt er snel een rapportje in elkaar gedraait waarin staat dat tbs’er “X” nog niet het juiste inzicht heeft gekregen en wordt het verlengd.

  Het is juist door die kwalitatief slechte zorg dat de TBS zo duur is.

  Het Nederlandse strafbeleid is ook nog eens xc3xa9xc3xa9n van de strengste van europa (met uitzondering misschien van soft drugs).

  Tezelfder tijd ben ik het ook wel met HJK eens. In zijn huidige staat is de TBS eigenlijk een aanfluiting. Desondanks is het niet juist om alleen maar naar recidieve te kijken, de ‘gewone crimineel’ recidiveert ook vaak.

  Er zijn natuurlijk goedkopere manieren: niks TBS, iedereen de cel in. Voor TBS’ers wordt dat dan mogelijk levenslang. Er was ooit een amerikaanse sheriff die gevangenen onderhield voor 17 ct per dag per gevangene, het kan dus goedkoop, maar de vraag is of we het op die manier willen. Gewoon elke crimineel doodschieten, direct na de uitspraak, ook al gaat het om diefstal van een pakje boter, is natuurlijk het goedkoopst, maar de vraag is, willen we dat?

  Oh ja, die Sheriff zit nu zelf in het gevang, wegens fraude

 3. Blog Boy March 31, 2010 at 10:21 am #

  Speciaal voor Awa zou de doodstraf weer ingevoerd moeten worden met verplichte verminking vooraf… Hier in Leeuwarden is hij niet meer welkom in ieder geval.

 4. Marina March 31, 2010 at 10:46 am #

  Levenslang is gepast om recidive en ellende te voorkomen.
  Pedofielen hebben een ernstige afwijking en zijn helaas niet te genezen. Bij geen genezing zal tbs oneindig voortduren en dan maar hopen dat zij niet tijdens proefverloven ontsnappen met alle gevolgen van dien.

  Asielzoekers die in een land van herkomst trauma’s hebben opgelopen (oorlogslanden), kosten ons land alleen maar heel veel geld.
  Opvallend is dat deze het land niet worden uitgezet. Zij hebben hier de mogelijkheid om van alles uit te vreten.
  Een mensenleven telt niet of zij kijken anders tegen de dood aan. Een vrouw in brand steken is daar een voorbeeld van.

  Die softe invloed gaat heel ver. Asielzoekers staan bovenaan de lijst als woningzoekende (urgentie).
  Dat geeft hen de mogelijkheid om zich hier te settelen en ellende te veroorzaken vanwege een vreselijk oorlogstrauma.

  En Soft heeft gefaald, de straffen zullen terecht nog zwaarder gaan worden in de toekomst. Wat in de hoofd van de dader heeft afgespeeld zal minder interessant zijn, denk ik. Hij is knettergek en zal dat ook blijven is de slotconclusie en daar hoef je geen deskundige voor te zijn.

 5. Sam March 31, 2010 at 11:59 am #

  Irak is nu een democratie en die kan zijn onderdanen best zelf afstraffen, wij hebben Irak immers ook ”goed” geholpen bij de val van Sadam.
  Laat diplomaten een afspraak maken om mensen zoals Wesam el D Eshan B en Awa daar waar ze thuis zijn worden opgevangen.
  Wij hebben ze opgevangen toen ze in gevaar waren, het gevaar is geweken.
  Dit soort gasten zijn ons alleen maar tot last.

 6. Jacqueline March 31, 2010 at 12:22 pm #

  Beste stuurlui staan altijd aan wal of niet dan?

  Gisteren zat er bij Pauw & Witteman ook zo’n allesweter alleen kon hij geen antwoord geven op de vraag of langer en zwaarder straffen ook de veiligheid vergroot.

  Meer hoef ik niet te zeggen.

  Iedere gedetineerde met of zonder TBS heeft of krijgt last van psychische stoornissen.

  Een gegeven is dat kortgestraften een sobere aanpak dienen te krijgen, zeker de jongeren. Dat is de grootste groep recividisten.

  Types als Awa horen thuis in een TBS-kliniek. Naar mijn mening kun je die hele TBS regeling loslaten en er gewoon LONGSTAY klinieken van maken waar binnen de muren normale leefomstandigheden gelden.

  Het gaat tenslotte om de veiligheid van al die onschuldige burgers buiten de muren of niet dan?

  Maar dan komt er weer geblere over kosten.
  Mwah, iedereen MOET werken in Nederland dus waarom kunnen gedetineerden niet tegen een minimumloon aan de bak?

  De hoogste kostenposten zitten nu niet bepaald in het onderhoud van de gedetineerden maar in het inhuren van ketenpartners, it-specialisten, onderzoekscommissies, dure directieleden, installatiebedrijven en ga zo maar door.

  Heel veel werk kan uitbesteed worden aan de gedetineerden zelf. Denk maar aan onderhoud, verbouwingen, kantoorwerkzaamheden.

  Het minimumloon wat zij daarmee verdienen kan gebruikt worden om celhuur te betalen, ziekenkostenverzekering, boodschappen en andere zaken.

  Dhr. Brenninkmeijer had een mooie term tijdens een conferentie over het werk van de Inspectie van Sanctietoepassing, namelijk de “dwangrelatie”.

  Een term die je kunt gebruiken onder allerlei omstandigheden.

  Ik sprak hem aan op de gang en vroeg hem of die term niet omgebogen kon worden naar “afhankelijkheidsrelatie” zodat er een hulpaanbod/hulpverzoek relatie ontstaat.

  Als je spreekt over een “dwangrelatie” is de persoon die de regels moet uitvoeren geneigd tot dictatoriaal gedrag want iets moet.

  De ander die de regels moet naleven wil niet in een gedwongen positie zitten en geeft tegengas.

  Bij een “afhankelijkheidsrelatie” krijgt de uitvoerende meer het besef dat de tegenpartij afhankelijk is waardoor het normbesef plaats maakt voor een handreiking.

  Het omgekeerde zal ook gebeuren, de ander zal meer hulpverzoeken indienen en zich openstellen.

  Soft HJK?

 7. Johan March 31, 2010 at 1:06 pm #

  @chris: ik schreef zojuist in reactie op het verhaal over Leo S dat m.i. de enige oplossing is om “onbehandelbare” stoornissen direct naar long-stay te sturen, zonder kans op vrijlating. Een soort levenslang maar met menswaardig regime, gericht op bescherming van de maatschappij.
  Het gebrek aan resultaat heeft namelijk niet te maken met onprofessionele behandelaars, maar wordt veroorzaakt door de stoornis zelf. Er bestaat gewoon nog geen effectieve behandeling voor gewelddadige pedoseksuelen, gewelddadige psychopaten of sociopaten.
  Geld zou idd niet de enige drijfveer moeten zijn. Een menswaardige maatschappij, ook voor hen die een gevaar voor anderen vormen, vind ik een teken van beschaving. Maar dat betekent niet dat je moet doen alsof je deze mensen kunt beter maken, want dat kunnen we nog niet.

  @blog boy: jouw type reactie zie ik al de hele tijd bij de telegraaf, geen stijl, enzovoorts. Ik zou je willen aanraden om daar de doodstraf te promoten en hier meer zinnige dingen te zeggen. Of ga emigreren naar een land met doodstraf, Rusland of China of zo.

 8. Marina March 31, 2010 at 2:17 pm #

  Jacqueline,

  Daar is niet alles over gezegd.
  Bij P&W kreeg de beste man geen kans om fatsoenlijk antwoord te geven omdat een advocate aan tafel hem continu onderbrak met haar overspannen wartaal.
  Zij zegt als advocate geen “nee” tegen haar “product”. Dus bij voorkeur helemaal geen straf ( lees: vrijspraak of strafvermindering). Soft?
  Ik heb dit onmogelijke “gesprek” helaas niet meer kunnen volgen en heb ik de afstandsbediening gepakt.

  Wellicht zitten de hoogste kosten ook in het onderhoud van de gedetineerden.
  Er zijn inrichtingen waarin complete scholen zijn gevestigd tbv onderwijs en een fitnessruimte e.d. voor ontspanningsmogelijkheden. Alles om te voorkomen dat gedetineerden psychische klachten krijgen.
  Verder denk ik aan keukenpersoneel en bewakers. Beveiligingskosten zijn extreem hoog!

  Datgene wat jij stelt lijkt het alsof er zakken worden gevuld of directieleden etc voor bepaalde diensten duur betaald worden.

  Je zegt dat veel werkzaamheden uitbesteed kan worden aan gedetineerden.
  Dat is theoretisch mooi bedacht maar wil een gedetineerde dat?. Dwangarbeid is niet van deze tijd.

  ” Het gaat tenslotte om de veiligheid van al die onschuldige burgers buiten te muren of niet dan “?
  Ik proef hieruit een denigerende ondertoon.

  TBS is een speciale behandeling voor de gedetineerde en het ligt in de bedoeling deze weer verantwoord terug te laten keren in de maatschappij.

 9. Jacqueline March 31, 2010 at 3:24 pm #

  @Marina

  “Er zijn inrichtingen waarin complete scholen zijn gevestigd tbv onderwijs en een fitnessruimte e.d. voor ontspanningsmogelijkheden. Alles om te voorkomen dat gedetineerden psychische klachten krijgen”

  Nog even dan maak je er een welness center van met gebruik van sauna en scrubzout.

  Voor wat betreft de beveiliging…dat val reuze mee hoor. De professionals zijn eruit gekieperd en de rest zijn bij Kruidvat en C&A weggetrokken. Op enkele na, maar ja die vullen weer hun zakken en nauwelijks betrokken bij het wel en wee van het personeel.

  P&W

  Ik had het niet over de advocate die de man continue in de rede viel maar over de vraag die Jeroen stelde. Daarop kon die allesweter geen behoorlijk antwoord geven.

  Of een gedetineerde wil werken?
  Ik geloof dat jij zo nu en dan niet helemaal wakker bent. Als ze niet gaan werken dan moeten ze achter de deur, dat is het beleid in die zogenaamde jailhotels.

  Gedetineerden kunnen trouwens prima koken dus die zouden de keuken kunnen draaien.

  Verders adviseer ik jou even mijn verhaal terug te lezen dan zie je waar de werkelijke kosten gemaakt worden.

  Totale achterstand DCL in Lelystad:

  8 MILJOEN EURO

  Uitgegeven aan it-specialisten, onderzoekscommissies, dure onnodige apparatuur.

  Zeker niet aan de beveiligers en/of gedetineerden daar er maar 75 kortgestraften jongeren zitten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: