Maffiawerk: de dubbele moord in Woerden

31 Mar

A-12-1-web

In april 2008 spreekt het Arnhemse gerechtshof de Amsterdamse restauranthouder Aldo G. vrij van een dubbele liquidatie waarvoor hij eerder levenslang kreeg. Het hof acht niet bewezen dat de Italiaan in februari 2002 langs de A12 bij Woerden twee Braziliaanse cocaxc3xafnesmokkelaars liet doodschieten. Wel veroordeelde het hof hem tot zeven jaar voor drugshandel. De Italiaanse maffialeider Filippo Cerfeda xe2x80″ opdrachtgever voor diverse liquidaties in Nederland xe2x80″ had belastende verklaringen afgelegd over Aldo G., maar dat was vermoedelijk omdat Cerfeda nog een appeltje te schillen had met de Amsterdamse restauranthouder. Cerfeda gaf ook zijn eigen betrokkenheid bij de A12-moorden toe. In het boek xe2x80x98De Italiaanse maffia in Nederlandxe2x80x99 (mei 2010) wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe en waarom die twee Brazilianen ijskoud uit de weg werden geruimd.

xe2x80x9cIn de kille regenachtige nacht van 22 februari 2002 hobbelt een grijze Fiat Punto over de A12 richting Amsterdam. Het is nog maar een half uurtje rijden. De driedeurs Punto zit onder het bloed. Op de achterbank, rechts, liggen stukjes vlees en bot. De voorzijde, bij het dashboard, is besmeurd met grijze massa. Hersencellen. In de berm in de buurt van Utrecht, om exact te zijn tussen Woerden en Nieuwerbrug, bij hectometerpaaltje 43-0, liggen de nog warme lijken van twee Brazilianen op het vochtige talud te dampen. Dan gaat een mobiele telefoon af.
'Alles in orde? Is het geboren?' vraagt een man in het Italiaans.
'Het is geboren, het kind is geboren,' antwoordt een van de twee inzittenden van de Fiat Punto.'We keren nu terug.'
Aan het stuur zit Adriano Palazzo, naast hem Tiziano Greco. De man die belt, is Filippo Cerfeda. De maffiabaas bevindt zich op het moment dat hij telefoneert in de Amsterdamse club Elxc3xa9gance aan de Nicolaas Witsenkade. In dit luëordeel is hij vrijwel elke nacht te vinden, hoewel de maffioso ook weleens genot zoekt in de hoofdstedelijke hoerenkast Princess, al is het maar voor de afwisseling. Cerfeda neemt nog een snuif coke, hij heeft het hier prima naar de zin.
Alles is toch nog goed gekomen, mijmert Cerfeda, de Brazilianen zijn volgens plan van 20 kilo cocaxc3xafne beroofd en vermoord. Een klassieke ripdeal. Nou ja, klassiek… Wat heeft hij toch weer te stellen gehad met die sukkel van een Greco en vooral met Palazzo. Waarom kunnen die klootzakken zich nooit aan de afspraken houden! Als hij eraan terugdenkt krijgt hij bijna weer een van zijn woedeaanvallen. De hele operatie was bijna mislukt!

A-12-maffia-cover

Eigenlijk begon de ellende al nadat het passagiersschip met daarin verborgen de coke uit de haven van Santos, Brazilixc3xab, vertrok. De sloep liep een enorme vertraging op en kwam pas weken later in Antwerpen aan. Ondertussen was een van de Brazilianen hier al gearriveerd – zijn naam kent hij niet eens, maar hij noemde hem 'Gordo', ofwel dikkerdje. Met hem had hij in Santos al contact gehad toen hij daar met Aldo G. was om het transport te organiseren. Gelukkig kon Aldo, die Portugees spreekt, de Braziliaan hier in Nederland een beetje bezighouden. Zo was dat zwijn van een Aldo toch nog ergens goed voor.
Een volgende kink in de kabel was het feit dat de dikke Braziliaan ineens een tweede persoon had meegenomen. Een lijfwacht of wat daarvoor moest doorgaan. Toen Cerfeda dat hoorde, aarzelde hij trouwens geen moment: die moest er dan ook maar aan. Ze noemen je niet voor niets 'Saddam' natuurlijk. En een boss moet knopen doorhakken. Klaar. Toen het schip dan eindelijk in Belgixc3xab was aangekomen, waren er problemen met het lossen. De Tunesische koeriers kregen de broodjes coke maar niet van boord, omdat de kust letterlijk niet veilig was. Twee dagen achter elkaar stuurde hij zijn mannen – Tiziano Greco, Adriano Palazzo en Andrea Pagliara – voor niets naar Belgie. Pas op de derde dag, dat was dus gisteren 21 februari, kon het spul naar de kade worden gebracht. En toen begon de hele flikkerse ellende pas echt, gromt Cerfeda en hij bestelt nog een whisky aan de sfeervolle bar van Elxc3xa9gance.xe2x80x9d
Aldus het boek, dat is geschreven door de misdaadjournalisten Koen Voskuil en Stan de Jong. Club Elxc3xa9gance is overigens in 2007 gesloten, in club Princess was Cerfeda ook al maandenlang niet meer geweest: die was op het moment dat hij aan het bellen was over de A12-moorden xe2x80″ in februari 2002 xe2x80″ ook al geruime tijd dicht.

A-12-garrido-web

xe2x80x9cWe laten Filippo Cerfeda even alleen met zijn overpeinzingen in het bordeel en vertellen aan de hand van het dossier wat er die dinsdagavond 21 februari 2002 is gebeurd. Dat valt vrij precies te reconstrueren, hoewel de rol die betrokkenen zichzelf of elkaar toedichten hier en daar verschilt.

Zeker is dat rond half tien xe2x80x98s avonds de twee Brazilianen Paulo Roberto de Avila Garrido en Jose Paulo Davi (door Cerfeda dus Gordo genoemd) en de drie Italianen naar Belgixc3xab afreizen, dus voor de derde dag op rij. In de hoop dat dit keer de stuff wel van boord komt.

Er wordt met twee auto's gereden: een Renault Clio en de al genoemde Fiat Punto. En bravo, dit keer wordt er eindelijk gelost in de haven. Het plan dat Cerfeda zijn mannen heeft voorgeschoteld is als volgt: wanneer de 20 kilo van boord zijn, moet de onervaren Pagliara de drugs meenemen naar Amsterdam; Greco en Palazzo geven de twee Brazilianen een lift, vermoorden hen en dumpen de lijken langs de kant van de weg. Of zoals Cerfeda het heeft verordonneerd: 'Laat ze achter op het land.xe2x80x99

Aanvankelijk heeft Cerfeda trouwens een ander plan voor ogen. In die opzet is hij het die de Brazilianen (of beter gezegd: de Braziliaan – in eerste instantie gaat hij ervan uit dat alleen contactpersoon Davi in Nederland is) zal afschieten. Cerfeda verklaart: 'De moord zou ik plegen, omdat het een normaal iets was. In beginsel zou het moeten gebeuren in de garage van Aldo G. in Amsterdam.'

Filippo-cerfeda-2-web
Cerfeda had er nu eenmaal weinig fiducie in dat Greco en Pagliara de ripdeal tot een goed einde zouden brengen.

'Aangezien Andrea Pagliara een groentje was, hij had nog niet iemand vermoord, had ik er niet veel vertrouwen in om de operatie in handen van hen te geven. Dus het moest op deze manier worden georganiseerd. Aangezien ik voortvluchtig was, wilde ik het risico niet lopen om zelf bij de haven te blijven. Eentje zou de "lege" Brazilianen brengen, een ander zou de vracht brengen; daarna zouden zij bij de garage aankomen en daar zou ik hen opwachten.'

Maar het masterplan wordt gewijzigd door de onverwachte komst van Adriano Palazzo, die dan al tot een lange gevangenisstraf is veroordeeld in Italixc3xab. Cerfeda: xe2x80x98Tijdens een verlof ontsnapte Palazzo uit het ziekenhuis van Lecce en hij werd tijdens zijn  voortvluchtigheid opgevangen door mijn jongens, eerst een week in Lecce en daarna kwam hij halverwege januari 2002 naar Nederland.'

En dat komt goed uit.

Volgens Cerfeda is Pala
zzo namelijk een 'bloedexpert', waarmee niet op een medische specialisatie wordt gedoeld. Nee, Palazzo zou eerder bij moorden betrokken zijn geweest in Lecce, hij beschikte over de vereiste ervaring. De dubbele moord kan nu wel met een gerust hart worden overgelaten aan de leden van zijn groep, redeneert Cerfeda, dus hoeft hij zelf zijn handen niet vuil te maken.
Cerfeda: 'Toen Palazzo arriveerde stelde ik hem voor om met Pagliara en Greco mee te doen. Ik zou hem daarvoor een beloning geven zonder te specificeren wat dit inhield, omdat ik degene was die de orders gaf. Palazzo accepteerde dat. Aan mijn jongens hoefde ik niets te geven omdat zij moesten uitvoeren wat ik besliste.'

Maar Adriano Palazzo heeft een andere lezing van de gebeurtenissen.
Volgens hem ging het in eerste instantie slechts om een rip van de drugs, en zouden de Brazilianen ongeschonden blijven. De moord kwam, zo beweert hij, voor hem volkomen uit de lucht vallen. Hoe dit ook zij, de drie handlangers van Cerfeda worden op 21 februari 2002 weer naar Belgixc3xab gezonden. Pagliara, die ook wel 'Mongool' of Tony Montana wordt genoemd, moet de drugs naar Nederland transporteren. Greco en Palazzo zorgen voor het schietwerk, zo is de opzet. Maar net zoals onder Nederlandse criminelen soms het geval is, is ook bij de maffia de georganiseerde misdaad af en toe behoorlijk ongeorganiseerd. Want het plan dat Cerfeda heeft uitgestippeld valt in duigen. Wanneer de vracht in de Belgische haven op 21 februari van boord is gegaan, blijkt 2 kilo cocaxc3xafne te ontbreken. Hierdoor raken de drie maffiosi in opperste verwarring. In plaats van dat de onervaren Pagliara met de drugs terugkeert, zoals het plan is, rijden Greco en Palazzo naar Amsterdam met de buit van 18 kilo cocaxc3xafne – de twee ongeruste Brazilianen bij Pagliara achterlatend.

Tot overmaat van ramp raakt Pagliara in paniek en vlucht hij met de staart tussen de benen uit Belgixc3xab. En zo zitten de twee Braziliaanse drugshandelaars zich die avond in een Vlaamse staminee op te vreten, zonder geld, zonder Italianen, maar met de resterende 2 kilo cocaxc3xafne die inmiddels van boord zijn gekomen en als wel heel erg warme 'broodjes' aanvoelen.

A-12-1a-web Wanneer Cerfeda zijn twee handlangers die avond terugziet in Amsterdam en hoort dat de Brazilianen nog steeds in leven zijn en in een cafxc3xa9 in Belgixc3xab zitten te verpieteren, ontsteekt hij in blinde woede. Vooral tegenover Palazzo, immers de ervaren kracht van het stel.
'Zij kwamen met de auto vol met drugs in de Beethovenstraat aan en legden mij uit dat zij mijn orders niet hadden uitgevoerd omdat er 2 kilo aan verdovende middelen ontbrak. Intussen was Pagliara ook weggegaan. Ik maakte mij erg kwaad over de aankomst en ging mij beklagen bij G.'

Volgens Cerfeda was het de taak van restaurateur Aldo G. om de begrijpelijkerwijs zeer geagiteerde Brazilianen kalm te houden.

De maffioso herinnert zich: "Ik ging direct naar het restaurant van Aldo, en Aldo stond reeds met hen in contact en hij stelde hen gerust via de telefoon en zei: 'De twee jongens waren bang en in verwarring geraakt.' Nu ja, ik weet niet wat hij precies tegen hen zei om dat zij Portugees met elkaar spraken. Maar hij kalmeerde hen, hij heeft hen gerustgesteld gedurende de tijd dat de auto daar weer heenging. De Brazilianen hadden er trouwens belang bij om naar Amsterdam terug te keren omdat de 18 kilo reeds in Amsterdam was."

Omdat Palazzo ook wel inziet dat de operatie niet gladjes is verlopen biedt hij Cerfeda zijn excuses aan, en biedt tegelijkertijd aan om die avond wederom naar Belgixc3xab te rijden. Met Greco wordt daarop opnieuw de reis richting Antwerpen ondernomen. Met alle fatale gevolgen van dien voor de twee Brazilianen.xe2x80x9d

A-12-huis-web
In het boek vertelt Cerfeda hoe het precies is gegaan. 'Greco en Palazzo zaten in de auto en de twee Brazilianen zaten achterin. Zij stopten bij een parkeerhaven met het excuus om hun behoefte te doen en Palazzo schoot eerst op Gordo, die als eerste was uitgestapt. Toen was er een moment van aarzeling omdat naar het schijnt het pistool blokkeerde en de ander dus tijd kreeg om te begrijpen wat er aan de hand was. De tweede Braziliaan zocht een uitweg om te vluchten, maar Tiziano Greco hield hem tegen door zijn jack vast te houden, hij was bijna uit de auto toen Palazzo hem een pistoolschot in zijn hoofd gaf. Dat Greco, ondanks dat hij een mank been had, het lukte om te rennen was een bijzonderheid die bij mij indruk achterliet. Na de moord was Greco bezig de stoffelijke overschotten te schonen, maar Palazzo was opgewonden en daarom lieten zij alles zo achter zich. Tijdens de terugkeer op de autoweg openden zij een raampje van een portier en gooiden het pistool, model CZ 7.65, weg evenals de geluidsdemper. In de auto waren bloedsporen aanwezig waarvoor zij zelf zorgden om die schoon te maken en daarna heb ik die auto laten inruilen.'

Maar Adriano Palazzo, die evenals Cerfeda kroongetuige is geworden, verklaart iets heel anders over de bloedige gebeurtenis. Niet hij heeft de moorden gepleegd, het was Greco die de schoten loste. Zelf zat hij achter het stuur van de driedeurs.

'De Brazilianen namen plaats in de Fiat Punto met de 2 kilo coke,' begint Palazzo zijn relaas. 'Bij die gelegenheid bood ik namens Cerfeda en Aldo excuses aan voor het gedrag van Pagliara. Een half uurtje voordat wij in Amsterdam aankwamen, verzocht Greco om te stoppen omdat hij natuurlijke behoeften had. De Braziliaan die rechts naast mij zat, stapte uit en Greco, die achterin rechts zat, deed dat ook. Tegelijkertijd hoorde ik het schot van een vuurwapen. De Braziliaan die achterin zat begon te schreeuwen. Bij de poging van Greco de tweede Braziliaan uit de auto te trekken, loste Greco een eerste pistoolschot, terwijl bij de twee de poging het wapen blokkeerde. Daarna loste hij een tweede schot. Greco trok het lichaam van de tweede Braziliaan uit de auto terwijl ik het lijk van de eerste in de richting van het kanaal aan de snelweg trok.' Volgens Palazzo was hij kwaad op Greco toen die begon te schieten.

A-12-giorgio-web

Tja. Wie spreekt de waarheid?

Cerfeda of Palazzo?

Er waren vier mannen bij de moorden. Twee ervan zijn dood. En Tiziano Greco, die ook al in Italie zit gedetineerd, hult zich in stilzwijgen. Palazzo is verder de enige ooggetuige, Cerfeda was er immers niet bij. Wat in de verklaringen van Palazzo en Cerfeda in elk geval overeenkomt is dat het pistool waarmee de tweede Braziliaan – De Avila Garrido xe2x80″ werd neergeschoten haperde. Dat verklaart ook het feit dat er lege patronen werden gevonden op de Plaats Delict.
In 2006 veroordeelde de rechtbank in Utrecht Aldo G. tot levenslange gevangenisstraf vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij deze moorden.

Het belangrijkste bewijs waren de voor hem belastende verklaringen van Cerfeda. Aldo G. heeft altijd ontkend, hij zegt dat hij zich nooit met geweldsdelicten heeft beziggehouden en dat hij altijd doodsbang is geweest voor Cerfeda. Het hof oordeelt dat de verklaringen van Cerfeda op dit punt niet voldoende bewijs opleveren.

Meer informatie: zie hier

Bij de foto's:

In nove
mber 2001 wordt maffiabaas Giuseppe Lezzi door Felippo Cerfeda naar deze woning aan de Churchilllaan in Amsterdam gelokt, waar hij wordt doodgeschoten

Niet in deze reportage, wel in het boek: maffioso Giorgio. Maffia en vrouwelijk schoon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarbij xc3xa9xc3xa9n ding altijd opvalt: de balkjes voor de dames (terwijl ze eigenlijk voor de heren zouden moeten zijn)

Maffiabaas in Ridderkerk

In maart 2003 is Filippo Cerfeda in een woning in Ridderkerk aangehouden bij zijn Nederlandse partner, een prostituee met drie kleine kinderen. Eenmaal uitgeleverd naar Italixc3xab liep hij over naar de andere kant en legde hij verklaringen af waardoor honderden maffialeden konden worden opgespoord en berecht. Zo bekende hij twintig liquidaties te hebben laten plegen, waarvan vijf in Nederland. Een daarvan was in 2001 in Amsterdam op Giuseppe Lezzi die hij eerst had geholpen om uit gevangenis in Veenhuizen te ontsnappen. Lezzi zou begraven zijn op een onbekende plek in het Amsterdamse Bos waar het nog steeds ligt. Cerfeda bekende bovendien dat hij op 22 februari 2002 de Braziliaanse drugshandelaren Jose Paulo Davi(54) en Paulo Roberto dxe2x80x99Avila Garrido (53) na een ripdeal van twintig kilo coke had laten ombrengen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: