Kinderverkrachter (van Hannah) zwaar mishandeld & het lugubere familiegeheim van Frans Bauer

29 Mar

EdeontvoeringUpdate 21.00 uur:

"De 28-jarige Leo S. die vorige week veroordeeld is tot zeven jaar cel en tbs omdat hij samen met Kai M. de zevenjarige Hanna heeft ontvoerd en verkracht op een camping in Brielle is afgelopen weekend in P.I. de Dordtse poorten op afdeling F in zijn cel bijna doodgeslagen en bewerkt met een mes door mede gedetineerden die er achter waren gekomen wie hij daadwerkelijk was en waar hij voor vast zat.

Leo S. heeft waarschijnlijk hersenletsel opgelopen en ligt momenteel in een observatiecel. Op afdeling F is een groot onderzoek geweest en alle gedetineerden op de afdeling zijn langdurig verhoord en er is om hun medewerking gevraagd maar tot op heden heeft dit niets opgeleverd."

Meldt een bron ‘van binnenuit’. Ik heb zo ‘t idee dat er weinig mensen zijn die medelijden hebben met Leo S. Vorig bericht over deze zaak staat hier

                                                            *

FransbauertanteIn een woning aan de Molenstraat in het Brabantse Fijnaart zijn vandaag een zwaargewonde man en het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. Het gaat om de tante van de bekende zanger Frans Bauer. Aan de Molenstraat is het woonwagenkamp gevestigd waar de ouders van de bekende volkszanger wonen. In dat woonwagenkamp heeft een gewelddadig incident voorgedaan. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld is nog niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Frans Bauer met dodelijk geweld in zijn familiekring wordt geconfronteerd. In 2002 stak zijn neef Bert de mooie Barbra de Jong dood met 32 steken. Dit is de reportage die ik toen maakte.

"De razend populaire volkszanger Frans Bauer is een echte familieman en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een xe2x80x98kamperxe2x80x99 is. Maar als blijkt dat een neef van hem een gruwelijke moord heeft gepleegd, proberen hij en zijn familieleden toch wel het zwarte schaap onder de pet te houden. Alleszins begrijpelijk, maar het misdrijf is er niet minder om: autosloper Bert van E.(33) was ziekelijk jaloers en slachtte het voorwerp van zijn xe2x80x98liefdexe2x80x99 af met 32 messteken.

BarbradejongwebOp maandag 16 september 2002 doet een schipper in de Zuid-Willemsvaart een lugubere vondst: in de buurt van Sluis 16, bij Weert, drijft het lijk van een jonge vrouw. Het slachtoffer is de 29-jarige Barbra de Jong uit Weert, die in de voorgaande week op donderdagavond niet was thuisgekomen na haar fitness-training. De manier waarop ze is vermoord, duidt op een crime passionnel: een moord uit liefde, of eigenlijk: haat. Met 32 messteken is ze afgeslacht, als een beest.

Welk monster heeft dit op zijn geweten? De politie zoekt uiteraard meteen in de kennissenkring van de mooie jonge blondine en dan komen er al snel drie mannen in beeld: haar partner Ronald B., huisvriend Bert van E. en de nieuwe liefde van Barbra, een man die ze in een cafxc3xa9 in Weert had leren kennen.

Barbra werkte als assistent-account op een advocatenkantoor maar zo gelukkig als ze was in het werk, zo ongelukkig was ze in de liefde. Ze stond op het punt haar relatie met Ronald B. te bexc3xabindigen en daarover praatte en smsxe2x80x99te ze regelmatig met een goede vriend van Ronald, de autosloper Bert van E. Bij hem kon ze haar hart uitstorten over haar relatie met Ronald en dat ze het niet meer zag zitten. Bert van E. bood een luisterend oor en zonder dat Barbra het wist was hij sinds enige tijd smoorverliefd geworden op de knappe levenslustige blondine. Hij had een vrouw en een kind, maar was bereid alles op te geven voor Barbra. Toen Barbra hem vertelde dat ze verliefd was geworden op een andere man xe2x80″en helaas dus niet op hem xe2x80″ stortte zijn wereld in elkaar. Hij zocht zelfs de nieuwe vriend op en bedreigde de man: hij moest van Barba afblijven, Barbra was voor hem!

Op donderdag 12 september barst de bom. Barbra gaat die avond naar haar fitnesstraining in sportschool Impuls in Weert, daarna heeft ze een afspraak met Bert van E. Dat het een onaangenaam gesprek zou worden, staat bij voorbaat al vast: Barbra gaat hem vragen waar hij zich mee bemoeit. Maar wat er precies tussen die twee besproken is, zal vermoedelijk nooit meer bekend worden. Bert van E. is de enige die er iets over zou kunnen vertellen en hij ontkent alles. Als een echte crimineel beroept zich vanaf het begin dat hij werd aangehouden xe2x80″enkele dagen na de vondst van Barbraxe2x80x99s lichaam xe2x80″ op zijn zwijgrecht.

Nadat Bert van E. was aangehouden, keerde de politie zijn woning op een voormalig kamp aan de Huygenshof in Weert binnenstebuiten. Ook de autosloperij die hij samen met zijn broer had, werd minutieus onderzocht. Er worden telefoons getapt, mobieltjes uitgelezen en bijna 800 smsxe2x80x99jes, die Bert en Barbra de laatste maanden hadden uitgewisseld, werden achterhaald. Op de sloperij worden onder een zeil een paar pas goed schoongemaakte messen ontdekt.

Diverse getuigen verklaren dat zij de autosloper een dag na de moord zijn gele Mercedes grondig zagen reinigen, daarna liet hij het oude vehikel persen bij een autosloper in Belgixc3xab. Tegen de politie vertelde hij dat de auto gestolen was. Maar het wrak kon worden achterhaald en op het stuur werden dnaxe2x80‘sporen gevonden van zowel Barbra als Bert: met zijn bebloede handen moet Bert naar huis zijn gereden, nadat hij Barbra vermoedelijk in de auto had doodgestoken.

In november, ruim twee maanden na de moord, maken de politie en de Limburgse tvxe2x80‘zender L1 een reconstructie van de moord. De 31-jarige figurante Joyce Heeskens uit Meijel speelt de rol van Barbra. Omdat ze blond is, op Barbra lijkt en toneel speelt in een amateurgezelschap. In de reconstructie wordt ondermeer Barbraxe2x80x99s laatste fietstocht door Weert in beeld gebracht, een tocht op Barbraxe2x80x99s zwarte, krakende omafiets met loszittend zadel. In soortgelijke kleding als Barbra die fatale avond droeg: een zwarte stretchbroek, een zwart truitje, een blauwe spijkerjas en rode schoenen.

Sluis16webDe fietstocht begint op de avond van Barbraxe2x80x99s verdwijning, als ze na een avondje sporten rond negen uur voor het laatst wordt gezien bij sportschool Impuls. Ze rijdt eerst naar haar woning aan de Graanpoort in Molenakker, waar ze haar fiets neerzet. Vriend Ronald B. komt pas xe2x80x99s nachts om half twee thuis en hij is uiteraard de eerste verdachte, maar hij heeft een alibi: hij heeft de hele avond in een casino gezeten.

Kort daarna komt Bert van E. in beeld en blijkt dat
Barbra een afspraak met hem had, maar omdat hij categorisch ontkent, blijft de politie zoeken naar getuigen, bij voorkeur mensen die Barbra en Bert die avond samen hebben gezien: hoe meer bewijs hoe beter.

In 2003 wordt Bert van E. veroordeeld tot 12 jaar celstraf. Hij gaat in hoger beroep en uiteindelijk wordt hij in juni 2005 definitief veroordeeld. De strafmaat blijft hetzelfde: 12 jaar. In de praktijk betekent dit dat hij over enkele jaren al met proefverlof kan gaan en in 2010 op vrije voeten komt.

De moord op Barbra heeft in Limburg wel veel aandacht getrokken, maar daarbuiten nauwelijks, omdat al vrij snel duidelijk werd hoe de vork in de steel zat. Onopgeloste misdrijven blijven veel langer in het nieuws. Maar in juli 2005 lekt uit dat xe2x80x98de Limburgse autosloper Bert van E.xe2x80x99 een volle neef is van volkszanger Frans Bauer uit Fijnaart. Zijn moeder en de moeder van Bert zijn zussen.

In de populaire soap over de Bauertjes is deze zwarte bladzij uit de familiegeschiedenis altijd zorgvuldig geheim gehouden: over de neef werd niet gepraat en er werd goed opgelet dat er geen enkele verwijzing kwam die slapende honden wakker zou kunnen maken. Maar een jaloerse kennis of een familielid dat het niet kon verkroppen dat Bert of Barbra werden weggemoffeld verbrak het stilzwijgen en vertelde het verhaal aan een roddelblad.

Voor de ouders van Barbra is het ergste nog dat moordenaar Bert straks weer op vrije voeten komt, zonder ooit een greintje spijt te hebben betuigd. Hij kan door met zijn leven, zij zijn hun dochter voorgoed kwijt."

No Responses to “Kinderverkrachter (van Hannah) zwaar mishandeld & het lugubere familiegeheim van Frans Bauer”

 1. ed April 4, 2010 at 7:25 am #

  @jacqueline: waarheidsvinding is een woord dat de gemiddelde rechercheur niet eens weet te spellen. Prettig pasen

 2. Mary-Ann April 4, 2010 at 2:49 pm #

  @ Ada jammer dat je mening gekleurd dient te worden met opmerkingen als deze;

  “De Hond gokte onder de 80-grens plus uitbehandelde ‘ongevaarlijke’ Riagg patienten. Dat vat de huidige Louwes aanhang goed samen. Gokken jij en Louis ook op die mensen? ”

  Ik had je hoger ingeschat. En met hoger bedoel ik alles behalve dat Iq waar jij zo aan hangt.

  Ben je je bloggen van voor de Louwes periode vergeten ? Of simpel weg je dochter vergeten ? Nu je zo afgeeft op de “uitbehandelde riagg patixc3xabnten”

  Beetje jammer, dat de gemiddelde “uitbehandenlde riagg patixc3xabnt” zo wordt uitgesloten ( lees veroordeeld tot het niet kunnen nadenken )
  Soms gaat het mensen leven nu eenmaal niet zoals “men” zou willen. Dat geeft echter niemand het recht “ze” uit te sluiten van wat dan ook, en al helemaal niet tot nadenken over de maatschappij en alles wat zich daarin afspeelt. Walk a mile in there shoes zou ik zeggen.

 3. Ada April 4, 2010 at 7:03 pm #

  @ Mary Ann…

  Mijn definitie van ‘uitbehandelde Riagg patienten’ staat dan ook niet in de dikke van Dale. En als je je dan zo goed ingelezen hebt, begrijp ik niet dat je zegt: “Walk a Mile in their Shoes.”

  En een ongeschreven wet in een discussie is dat je de kinderen er buiten laat. Dankjewel.

 4. K.Hakvoort January 15, 2011 at 5:03 am #

  Inderdaad Mia, het lijkt er bijna op dat men vergeten was dat de zaak al was opgelost.
  2001:
  http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20011107/teksten/bin.sweeney.melissa.slachtoffer.html
  2002:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/1626164.stm
  2010:
  http://www.youtube.com/watch?v=jhU0YHsQMWI&feature=related
  http://www.om.nl/onderwerpen/cold_cases/@153431/aanhouding_voor/
  Men wist dus al 9 jaar wie de moordenaar was. Dat niet te vermelden in de Opsporing verzocht-uitzendig lijkt een gekunstelde poging eventuele getuigen niet te willen beinvloeden terwijl die al googelend bij Sweeney terecht hadden kunnen komen.

  Onduidelijk blijft of de uitzendingen van OV en Crimewatch iets nieuws en cruciaals hebben opgeleverd.

Trackbacks/Pingbacks

 1. WTF | Moeten We Niet Willen - June 26, 2012

  […] ga je maar lekker je wroeging en schaamte uitleggen aan je medegedetineerden die doorgaans niet zo gesteld zijn op je hobby cq. ziekte. Flóvin, wat ons betreft, tot nooit weer ziens. Schaamteloze […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: