Zondag 28-03: Luie Sidney & de klusoma, wie is 'oplichter' Maxje Mok?

28 Mar

Bij de rechtbank in Zwolle is afgelopen week twaalf jaar cel  gexc3xabist tegen Sidney B.(23) die in november 2009 in Steenwijk de oma van zijn vriendin vermoordde. Behalve in De Stentor was er niet veel aandacht voor deze toch tamelijk bizarre en ongewone moordzaak. Volgens de psychiatrische rapporten is Sidney xe2x80x9ceen goedzak met een blanco strafblad en een klein hartje. Wel wat lui en niet gediend van kritiek.xe2x80x9d

Hij leerde de kleindochter van het slachtoffer kennen toen ze in Amsterdam woonde. Ze verhuisde naar Steenwijk, waar ze een huis hadden gekocht. Oma hielp haar kleinkind met alles, nadat haar ouders waren overleden. Ze mochten bij haar intrekken tot hun eigen woning klaar was. Maar tussen oma en Sidney boterde het niet zo, hij was niet erg handig en een beetje lui. Haar opmerkingen daarover begonnen hem zo te irriteren dat hij op 6 november een tafelpoot greep, haar eerst neersloeg en toen liet stikken. Bij de rechtbank kon hij zich niets meer herinneren, het gebeurde in een roes en daarna raakte hij in paniek. De rechter vond die paniek wat merkwaardig: hij pakte de pinpas van oma, achterhaalde haar pincode en haalde 900 euro van de bank. Daarna haalde hij zijn vriendin van haar werk en gaf haar 100 euro: gevonden bij de pinautomaat. Terwijl oma dood in hun nieuwe huis lag, gingen zij in omaxe2x80x99s huis eten en daarna naar de bioscoop. De volgende dag vluchtte hij naar Brussel. Hij vertelde zijn moeder wat hij had gedaan en die drong erop aan dat hij zich bij de politie zou aangeven. Overigens is de relatie met de kleindochter nog steeds aan.

                               *

Hpdondiks1"Dan was daar Maxje Mok, de kwaadaardige columnist van De Amsterdam Bode, ooit veroordeeld wegens verzekeringsfraude." Is alweer even geleden dat dit in het wekelijkse feuilleton van Frans van Deijl in HP/De Tijd stond, maar ik was er niet eerder aan toegekomen er aandacht aan te besteden. Dit is ‘kleine criminaliteit’ in de ‘witte boordensector’, als het dat al is. Een column is fictie, ‘Uit het leven van Don Diks’ is een sleutelverhaal.

Hpdondiks2Veel figuren zijn voor de insiders van de grachtengordel gemakkelijk te herkennen. Nu kan dat veroordeeld zijn wegens verzekeringsfraude ook ‘fictie’ zijn, maar ik heb toch het idee dat hier een aardige kern van waarheid in zit. Wie weet wie met Maxje Mok wordt bedoeld en over welke fraude gaat het?

No Responses to “Zondag 28-03: Luie Sidney & de klusoma, wie is 'oplichter' Maxje Mok?”

 1. ed March 28, 2010 at 2:12 pm #

  relatie nog steeds aan? dat verbaast me. Lijkt me inmiddels een vrij hopeloze relatie. Overigens heeft niet alleen de stentor er aandacht aan besteed:

  http://www.google.com/search?hl=nl&safe=off&rlz=1B3GGGL_nlNL256NL257&q=sidney+b+steenwijk&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  Het blijft echter een rare zaak. De rechter vond ook de MSN berichten van Sidney B: “Ze wou maar niet dood”, niet helemaal kloppen met zijn verhaal van ‘in een roes, ik kan me niks meer herinneren’

 2. Jeph March 29, 2010 at 12:22 pm #

  Ken het verhaal over de fraude niet,
  maar amsterdam bode en max mok lijken erg naar het Parool en Max Pam te verwijzen.
  Opvallend gezien het feit dat Frans van Deijl de opvolger van Max Pam bij HP de Tijd is.

  Beste Jeph,

  Zover was ik ook, maar nu die fraude nog.

  Hendrik Jan

 3. Jeph July 26, 2010 at 1:56 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  zie toevallig op de site van Max Pam (met Martin Bril) dat hij 5 jaar geleden een tijd voor het blad Verzekerd! van de samenwerkende verzekeraars heeft geschreven…
  Eventuele fraude zal toen nog niet gespeeld hebben
  http://www.maxpam.nl/2010/07/7742/#more-7742

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: