Vrijdag 26-03: Misser (in de wet) bij Joanne & Recep

26 Mar

Joannenoordinkoudersweb "Ik geef vandaag nadrukkelijk de noodzaak aan tot wijziging van de regelgeving op dit punt. In de zaak van Joanne zou eerder handelen geen verschil hebben gemaakt, het kan in andere zaken wel het verschil zijn tussen leven en dood."

In haar requisitoir ging officier van justitie mr. Carola Krol woensdag in op de kritiek die de politie kreeg na de vermissing van Joanne Noordink. Voor Joanne’s ouders was vanaf het begin duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand was, maar het duurde lang voordat er een officieel grootschalig opsporingsonderzoek werd gestart. Toen ze gebruikmaakten van hun spreekrecht gingen ze daar ook op in.

Officier van justitie mr. Krol:

"Joanne was donderdag 11 december 2008 voor het laatst gezien, bijna een maand later waren er voldoende feiten en omstandigheden voor de verdenking van een misdrijf en kon het opsporingsonderzoek worden gestart. Daarbinnen zijn er alle mogelijke bijzondere bevoegdheden, zoals het tappen telefoons, het natreken van ip-adressen. Er is veel kritiek geweest, velen menen dat veel eerder duidelijk was dat ze nooit zonder bericht zou verdwijnen. Ik kan u zeggen dat bij vermissing een groot dilemma is het juiste omslagpunt vast te stellen, van een vermissing zonder naar vermissing mxc3xa9t misdrijf. Als het te vroeg is kan het betekenen dat bevoegdheden onrechtmatig zijn, als het te laat is, kan het negatief zijn voor het slachtoffer en het opsporingsonderzoek."

Recepnamli

"Om u een idee te geven: in Nederland worden 49 personen per dag als vermist opgegeven. Dat zijn er 18.000 per jaar. Het overgrote deel is geen misdrijf. En Joanne was geen meisje van 12, dan zou er sneller verdenking zijn van een misdrijf. Joanne was een jonge vrouw  van 27 jaar, met  een actief leven, regelmatig in het buitenland. De laatste maanden vanb haar leven kon ze moeilijk haar hoofd boven water houden. Ze had het erg druk, ze was moe, het werd haar allemaal te veel. Met name dit laatste heeft lange tijd de opschaling naar opsporing tegengehouden. Met de kennis van nu is het terecht de vaag of het niet te te lang is geweest."

Een ander punt is dat er volgens officier Krol een leemte in de wet is die wat haar betreft snel moet worden gevuld. Op dit moment is het bijvoorbeeld niet mogelijk gegevens van telefoons op te vragen zonder dat er een officieel onderzoek loopt. Zonder ‘misdrijfindicatie’ kan alleen de minister toestemming geven voor het lokaliseren van een mobiele telefoon en dan nog alleen bij acuut levensgevaar. Zonder officieel onderzoek mag er wettelijk gezien erg weinig en is er alleen beperkt onderzoek mogelijk. Dat moet anders, vindt de Zutphense officier. Wie hoort haar roepen in de oostelijke woestijn?

Afgelopen zaterdag besteedde ik ook aandacht aan iets waar dit speelde. Op 28 januari van dit jaar verdween in Den Bosch de 49-jarige Recep Namli spoorloos. Vorige week donderdag werd hij gevonden. Zogenaamd toevallig, tijdens een surveillance. Dat loog de politie: ze hadden die dag pas toestemming gekregen zijn mobiele telefoon te peilen en toen hadden ze ‘m met een uurtje gevonden. Hij lag al die maanden dood in zijn auto, die ergens bij een flat geparkeerd stond. De familie was ook daar verbitterd dat er zo lang niks werd gedaan.

Het lijkt erop dat hier inderdaad iets mis is, en dat is al heel lang zo, maar voorlopig maakt niemand zich er druk over. Misschien moet er eerst een geval zijn waarbij hxc3xa9xc3xa9l duidelijk is dat deze leemte in de wet iemand het leven heeft gekost. Daar wachten we dan maar op. En in een demissionair kabinet heeft het weinig zin vragen te stellen, dus de politiek zal het eerste jaar niet veel doen.

Een en ander betekent overigens niet dat er dus helemaal geen missers zijn gemaakt: ook achteraf is vast te stellen dat er ‘met de kennis toen’ zeker bij Joanne aanleiding was eerder met het onderzoek te beginnen. En in de zaak van Milly Boele meldt De Telegraaf vandaag dat Milly in het laatste telefoontje met haar moeder zelfs de naam van ‘buurman V.’ heeft genoemd.

No Responses to “Vrijdag 26-03: Misser (in de wet) bij Joanne & Recep”

 1. Kees March 26, 2010 at 11:03 am #

  Een telefoon die het maanden lang doet zonder op te laden? Zo kan het niet gegaan zijn. Ze hebben pas na maanden de verkeersgegevens opgevraagd. Maar peilen zit er na maanden niet meer in natuurlijk.

 2. Blog Boy March 26, 2010 at 1:19 pm #

  “Hij lag al die maanden dood in zijn auto, die ergens bij een flat geparkeerd stond”

  En niemand vond het stinken of heeft iets gezien? Tjong…

 3. Deep End of the Ocean March 26, 2010 at 3:57 pm #

  De politie liegt over het zogenaamd toevallig vinden van de al enige maanden vermiste Recep Namlxc4xb1. En diezelfde, liegende, politie zou (nog) ruimere bevoegdheden moeten krijgen op het gebied van het opvragen van telefoongegevens? Het is een duivels dilemma in geval van een vermissing, maar het verleden heeft vaak genoeg laten zien dat het niet verstandig is om de kat nog strakker op het spek te binden.

 4. Paul March 26, 2010 at 8:13 pm #

  k begrijp dat een advocaat moeite doet voor zijn client.
  Echter het verdraaien van de waarheid, het in diskrediet brengen van het slachtoffer is zeer betreurenswaardig en een advocaat onwaardig.
  Ik mag hopen dat deze misselijkmakende advocaat ooit een koekje van eigen deeg gaat krijgen.
  Lekker vroom vooraan in de kerk op zondag en door de week de kluit voor de gek houden.

 5. Anonymous March 26, 2010 at 11:40 pm #

  lijkt me een wassen neus dat geen schade vergoeding van de nomads, dacht dat je het recht op zwijgen had?

 6. ed March 27, 2010 at 2:01 pm #

  Inmiddels heeft de familie boele bekendgemaakt dat Milly nixc3xa9t de naam van de buurman heeft genoemd.

  Wat betreft de Nomads: je hebt in Nederland wxc3xa9l recht op zwijgen. Of de zaak sneller achter de rug was geweest als ze wel wat gezegd hadden is maar een interpretatie die de rechter achteraf geeft omdat dat een handigheidje is om hen geen vergoeding te geven (waar ik overigens niet zo’n moeite mee heb).

  De vergoedingen bij vrijspraak zijn toch raar geregeld. Als je verdacht wordt van winkeldiefstal xc3xa9n moord en je zou de winkeldiefstal bekennen en de moord niet (omdat je die niet gedaan hebt) en je zou na zeg 2 jaar en oneindige advocaatkosten vrijgesproken worden van moord en veroordeeld voor de winkeldiefstal, dan krijge je toch je advocaatkosten en de 2 jaar zitten niet vergoed omdat je ‘niet volledig bent vrijgesproken’ terwijl je voor een winkeldiefstal die je bekent natuurlijk nauwelijks advocaatkosten had hoeven maken.

 7. MARIA April 3, 2010 at 3:53 pm #

  Feestneuzen zijn ze bij de politie met een te hoog salaris.En wat betref Millie die heeft pech dat zij geen Amalia, Alexia enz enz heet want dan was deze Millie levend binnen 48 uur gevonden.Ooit gehoord dat zoiets afschuwlijks binnen het koningshuis is gebeurd,mijn moeder zegt altijd deze mensen overkomt niets geen oorlog, verkrachtingen, ontvoeringen,moorden,zelfs down syndrome rararara omdat deze mensen bijvoorbeeld voor de politie al meer waarden heeft dan een Millie of Truusje, Hanna,.En dan te lezen dat ze hier in Wemeldingen de burgers duizenden eurootjes en POLITIE krijg om wat precies vraag ik mij af en onze dochters mogen worden ontvoerd en verkracht en vermoord jaren en slachtoffers verder niet een afstammeling van Juliaantje die iets naars is overkomen het waren gewonen mensen die de dood vonden en het echte tragedie van de naald mee maakten maar het is Bea en co die de beveiliging en de miljoenen en de politie de beste want ze overkomen al in geen honderden jaren geen moer geef de Milliexc2xb4s deze agente en geef Bea en co de feestneuzen waar wij mee opgescheep zitten en ondertussen worden onze dochters uit ons huis ontvoerd en Bea zit haar biljoenen te tellen.Een goede reden om op de PVV te stemmen weg met die subsidiehoeren van het koningshuis ze hebben genoeg geld laat ze nu maar hun subsidisch aan de Millie van Nederland geven iets wat in Beaxc2xb4s hoofd nooit zal komen iets voor de mindere gelukkige te doen haar eigen feestneuzen aan de gewone volk uit te lenen zodat er weer eens echte boeven en verkrachters worden gepakt en niet zoals nu we moeten hopen dat zoxc2xb4n stuk tuig het politieburo komt in gewandeld en zichzelf aan geeft en dan nog weten die feestneuzen het echt te verneuken. Ik zeg geef Beasubbie onze politie en geef ons die van haar al is het maar voor een half jaar dan zal er weer moorden, verkrachtingen en zelf een akkefietje zal worden opgelost.Sorry voor alle slachtoffers van al die misfits maar helaas zullen er nog vele slachtoffers vallen wees gerust Bea jou en jou familie zal zoals de laatste honderden jaren niets overkomen maar mijn dochter familie dat is niet zeker.Triest maar waar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: