Donderdag 25-03: Milly & Joanne: alleen de dader kan het zeggen

25 Mar

Joannegraf1web"Vorige week zagen we op televisie een witte tent in een tuin, bij een huis in Dordrecht. Een afgezette straat." Zo begon officier van justitie mr. Caroline Krol gistermorgen haar requisitoir in de moordzaak van Joanne Noordink in Aalten. Het waren beelden die het verleden dichtbij brachten: een jaar eerder stond er ook zo’n witte tent in een tuin, maar toen in Aalten, bij de woning van Ehsan B.F.

Ik wil niet te ver op de zaak vooruitlopen, maar ik kan wel zeggen dat ik de afgelopen jaren niet zoiets bizars heb meegemaakt als de afgelopen dagen in Zutphen. Ik had voortdurend het gevoel: ‘Ben ik nou gek? Wat is hier aan de hand? Dit kan toch helemaal niet?’

Advocaat Pel deed juridisch zijn best, maar strafrecht is toch iets anders dan een burenruzie over een schutting, iemand had hem – eigenlijk: zijn clixc3xabnt – moeten adviseren dat hij dit toch beter had kunnen overlaten aan een collega. Voor de strafmaat zal het niet veel uitmaken, Ehsan hangt toch wel en in deze situatie is de rol van de advocaat vrij beperkt. Maar het was nergens voor nodig geweest zxc3xb3 mee te gaan in de leugens van de verdachte dat de nagedachtenis aan Joanne door de modder werd gehaald. Als er ook maar een kern van waarschijnlijkheid in had gezeten, prima, dan moet je alles uit de kast halen. Die kern is er niet.

De keuze voor deze advocaat zal vanuit de religieuze kring rond Ehsan zijn gemaakt, of bij toeval, via piket, maar dit had anders gemoeten.

Pieterpel2webDe deskundige die op verzoek van de advocaat gistermorgen als eerste aan de beurt was – en waarvoor de hele zitting een dag extra kostte, het had allemaal gemakkelijk in xc3xa9xc3xa9n dag gekund – kwam mij bekend voor. Klinisch pyshcoloog Van Kempen, van het Pieter Baan Centrum. Ook niet meer de jongste. Hij gaf een volkomen overbodige toelichting op het rapport waarin niks nieuws te horen was.

Wel verbazingwekkend: dat de psychiaters en psychologen er voor hun rapport alleen ‘de waarheid’ van Ehsan kenden, uit niets blijkt dat ze informatie hadden over de werkelijke gang van zaken, dat hij vanaf het begin de boel heeft lopen manipuleren en belazeren. Er was wel een vermoeden dat hij misschien niet helemaal de waarheid sprak, meer niet. Daar had ik die psycholoog wel eens over willen horen.

Als de advocaat zo overtuigd was van de juistheid van de lezing van Ehsan, had hij het alleen dxc3¡xc3¡r over moeten hebben. Maar daar vroeg hij niets over. En de rechter en de officier van justitie vonden het ook niet nodig. De rechter vond eigenlijk niks nodig en de officier had zelf zo’n sterk verhaal dat ze waarschijnlijk heeft gedacht: laat maar, hier ga ik geen energie in steken.

Ondanks alle verschillen zijn er toch wel opmerkelijke overenkomsten met de moord op Milly. In beide gevallen een bekende, begraven in de tuin, maar ook: mensen van wie niemand het zou hebben verwacht. Mannen zonder een voorgeschiedenis. Ehsan loog alles aan elkaar. Over wat er tussen Joanne en hem in de laatste minuten was gebeurd. Daar was verder niemand bij, alleen de sporen tonen aan dat het niet klopt. Het is de vraag wat Sander V. gaat doen: echt opbiechten wat er is gebeurd of zal ook hij proberen zichzelf zoveel mogelijk schoon te praten?

No Responses to “Donderdag 25-03: Milly & Joanne: alleen de dader kan het zeggen”

 1. ed March 25, 2010 at 2:47 pm #

  Sander V zal hoogstwaarschijnlijk zeggen: Ze kwam bij me naar een Poesje kijken, ze flirtte wat, ik probeerde haar te zoenen -ik weet dat had ik niet moeten doen, toen wou ze niet meer en ze begon te gillen. Toen werd het zwart voor mijn ogen en toen ik weer bij zinnen kwam was ze dood (had ik haar gewurgd, de hersens ingeslagen).

  Als uit de sectie blijkt dat er geslachtsgemeenschap was, dan voegt -ie dat in na ‘zoenen’.

  Misschien komt-ie weg met een veroordeling wegens doodslag net als de moordenaar van het Geldropse meisje, en dan zegt de rechter dat het al erg genoeg is dat-ie zijn baan kwijt raakt en dat-ie het als ex politieman extra zwaar zal hebben in de cel en dan krijgt-ie 6 of 8 jaar.

 2. jan p March 25, 2010 at 7:39 pm #

  Het hele gebeuren ,krijgt nog meer impact als je de afscheids dienst van Milly hebt geluisterd ,zeer bewonderenswaardig hoe de ouders en zus nog iets hadden te vertellen.[ps.het begint na 35 min.]zie site n.o.s journaal.;

 3. Cor Japin March 25, 2010 at 8:58 pm #

  kunnen we hem niet dwingen om te praten ?
  ik weet nog wel wat folter techniekjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: