De moord op Milly lijkt nergens op

1 Mar

(reportage uit Panorama 24 maart 2010)

MillygrootWat wilde Sander V. toen hij op woensdag 10 maart om half zes aanbelde bij het huis van zijn buren, de familie Boele? Wist hij dat Milly even alleen thuis was, aasde hij al langer op haar en lokte hij haar bewust mee, of was hij op dat moment nog helemaal niet van plan Milly iets aan te doen? Dat is straks bij het proces van belang voor de vraag of het moord of doodslag is. Op basis van wat tot nu toe bekend is, is er wel een andere conclusie te trekken: de moord op Milly lijkt op geen enkele andere kindermoord.

xe2x80x9cIk hang even op, er staat een buurman voor de deur.xe2x80x9d Toen Milly op woensdagmiddag net thuis was, belde haar moeder. Milly was even alleen thuis, haar broer en zus waren er vandaag niet, moeder moest blijkbaar nog boodschappen doen en vroeg wat Milly graag wilde eten, ze zouden maar met zxe2x80x99n driexc3xabn zijn. Toen ging de bel. Misschien doet niet elke twaalfjarige die alleen thuis is open, maar Milly zag wie het was, ze kende hem: de buurman waar ze vaker contact mee had. Ze lieten zijn honden wel eens uit, hij werkte bij de politie en hij had een katje op zijn schouder. Er zou wel iets met het katje zijn. Milly was gek op dieren, ze moet geen moment geaarzeld hebben. Achteraf is het interessant wat Milly precies tegen haar moeder zei: xe2x80x98de buurmanxe2x80x99 of xe2x80x98een buurmanxe2x80x99. Had moeder enig idee wie Milly bedoelde?

Toen moeder even later weer belde, nam Milly niet op. Ook niet op haar mobiel. Toen moeder om half zeven thuiskwam, was Milly er niet. Ze leek onverwacht vertrokken: haar mobieltje was nog thuis, ze had geen jas meegenomen. Dat klopte wel met het verhaal van xe2x80x98de buurmanxe2x80x99. Achteraf ontstond er veel misverstand en speculatie, pas in een interview met korpschef Teun Visscher in het Algemeen Dagblad van maandag 22 maart blijkt hoe de vork in de steel zit. Moeder was meteen in de buurt gaan vragen of iemand Milly gezien had. Het kan haast niet anders of ze heeft ook bij Sander V. aangebeld, op het moment dat Milly daar nog in huis was. Misschien nog leefde. Maar hij zal vast niet hebben opengedaan. Moeder dacht toen dat Milly misschien met een vriendinnetje was meegegaan naar een voetbalwedstrijd, maar ze werd wel steeds ongeruster.

Sanderv1

Om negen uur werd de politie gebeld. Binnen een kwartier waren er  – volgens korpschef Visscher – twee ervaren agenten die precies deden wat ze moesten doen. Cruciaal is wel dat moeder op dat moment niet vertelde dat de man die voor de deur stond xe2x80x98een buurmanxe2x80x99 was.

Visscher: xe2x80x9cIn alle consternatie is dit niet direct tegen de agenten gezegd. Je moet je voorstellen dat zij natuurlijk radeloos was. In paniek.xe2x80x9d Bovendien was ze zelf al de buurt rond geweest, misschien dacht ze: de buren weten er dus niks van. Pas tegen half elf kwam het verhaal van xe2x80x98eenxe2x80x99 of xe2x80x98dexe2x80x99 buurman naar boven. Er is toen nog wel over gesproken of er speurhonden konden worden ingezet, maar daarvoor was het al te lang geleden, de plaats  delict was al te veel xe2x80x98vervuildxe2x80x99. Achteraf is vast te stellen dat welke inzet dan ook, op dat moment, het leven van Milly niet had gered: ze was toen al overleden.

De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt, wel dat Sander V. niet zijn dienstwapen heeft gebruikt, vermoedelijk is het wurging geweest. De vraag is of op grond van de sporen nog kan worden vastgesteld of het een seksueel delict was en of Milly is misbruikt. Sander is de enige die kan vertellen wat er precies is gebeurd en wat zijn bedoeling was. Als hij geen overtuigende bekentenis aflegt, zal het voor een deel speculeren blijven.

De ervaring leert dat moordenaars zelden het achterste van hun tong laten zien: als het even kan maken ze er een xe2x80x98handeling in paniekxe2x80x99 van, waarbij een deel van de schuld in de schoenen van het slachtoffer wordt geschoven: ze begon te schreeuwen, ze probeerde te vluchten. Het belangrijkste is: ging Sander die middag doelbewust op pad om Milly te misbruiken of xe2x80x98overkwam het hemxe2x80x99?

Er zijn twee uitersten. Hij kan al veel vaker met de gedachte hebben rondgelopen iets met Milly te doen. In de kranten verschenen verhalen van mensen die hem van vroeger kennen. Volgens de xc3xa9xc3xa9n was er niks met hem aan de hand en was het een xe2x80x98vriendelijke reusxe2x80x99, volgens de ander was het xe2x80x98een vreemde onvoorspelbare gozer.xe2x80x99 Dat hij van zijn twaalfde tot zijn zestiende wat problemen had is wel duidelijk: rond zijn twaalfde scheidden zijn ouders, waar hij veel moeite mee had. In het examenjaar sneed hij zichzelf met scheermesjes in zijn arm, zijn moeder was enige tijd bang dat hij zelfmoord wilde plegen. En op het moment dat xe2x80x98het drama-Millyxe2x80x99 speelde had hij zelf te maken met de verbroken relatie.

Inmiddels komen er verhalen naar buiten dat Sander een xe2x80x98stille pedofielxe2x80x99 zou zijn: volgens De Telegraaf is dat in politiekringen al langer bekend: xe2x80x9cHet gaat daarbij om flirterig gedrag ten opzichte van jonge meisjes.xe2x80x9d

Kwamen die sluimerende gevoelens, die hij tot op dat moment goed had weten te onderdrukken en waarvan niemand wist hoe serieus die waren xe2x80″ misschien hij zelf ook niet xe2x80″ op die woensdagmiddag sterk naar boven en werd hij getriggerd toen hij Milly thuis zag komen en hij kon aannemen dat ze alleen thuis was?

Een langdurig voorbereid weloverwogen plan kan het niet zijn geweest: vanaf het moment dat hij Milly ook maar iets aan zou doen xe2x80″ al was het maar een oneerbaar voorstel xe2x80″ was er geen weg terug meer. Zeker als politieman kon hij zich helemaal niets permitteren.

Monstervanassen1webHet andere uiterste is dat hij Milly zag fietsen en dat er iets met het katje aan de hand was waarover hij haar iets wilde vragen. Milly zal nietsvermoedend met hem meegegaan zijn, er was toevallig niemand op straat die hen zag lopen, hij was alleen thuis en had kunnen constateren dat niemand hen had gezien. Het idee Milly iets aan te doen kan toen, in zijn huis, pas zijn ontstaan.

De kans is groot dat hij in zijn verklaringen die lezing aanhoudt en niemand zal dat kunnen betwisten. Wat er precies tussen Milly en hem is gebeurd is daarvoor verder niet van belang: het staat vast dat hij haar iets heeft aangedaan waardoor zij overleed en dat hij daarna haar lichaam heeft weggewerkt.

Er zijn wel kindermoorden die op het eerste gezicht lijken op deze. Kinderen die het slachtoffer worden van een buurman. Maartje Pieck (15) werd in juli 2000 in het huis van Jan H.(46) verkracht en vermoord. Ze was folders aan het rondbrengen, hij was toevallig alleen thuis en sleurde haar naar binnen. Maar Jan H. had al een verleden met zedendelicten
.

Hetzelfde geldt voor de moordenaar van Chanel Naomi Eleveld (7) in Assen, in juli 1999: buurman Jan S. (45) had haar verkracht en vermoord en in de kruipruimte onder zijn huis verstopt.

In veel andere zaken blijkt achteraf dat iemand die op een vergelijkbare manier als Sander V. wordt ontmaskerd als kindermoordenaar, veel meer op zijn kerfstok heeft. Dat het niet het eerste delict is, dat er verkrachtingen en vaak zelfs moorden aan zijn voorafgegaan, maar dat deze verdachte daarvoor nooit in beeld is gekomen. Daarvan blijkt tot nu toe helemaal niets, bij Sander V. Er is geen enkele zaak te bedenken die lijkt op deze, het is nog een volkomen raadsel wat er met Sander V. aan de hand is en wat hem die fatale woensdagmiddag heeft bezield.

No Responses to “De moord op Milly lijkt nergens op”

 1. Jacqueline April 4, 2010 at 3:44 pm #

  @HJK

  Jij kan helemaal niet weten of Sander V niet meer onopgeloste zaken op zijn kerfstok heeft.

  Doe me een lol en probeer nou niet de pscychiater uit te hangen zeg.

  Het feit blijft dat hij Milly heeft vermoord, had begraven in zijn tuin en vervolgens doodleuk ging meezoeken.

  “Effe kijken of ze onder deze auto ligt hoor”

  Dan zit er toch wel een aardig steekje los.

  Als het gaat om de kwalificatie doodslag of moord dan ben ik gauw klaar.

  MOORD, 30 jaar + TBS

  Hij heeft namelijk tussen het moment van een slappe hap en een erectie genoeg tijd gehad om na te denken zou rechter Boumans of OvJ W.v.Schaijk zeggen.

  Gewoon keihard aanpakken, net als dat ze de laatste jaren bij al die andere hebben gedaan.

 2. Ada April 4, 2010 at 9:36 pm #

  @ Jacqueline…

  1) Interpreteren is echt niet je sterktste kant; Hajee neemt nergens echt stelling in, vertelt alleen dat er nog niets ”extra’s’ boven water is gekomen met Sander V.

  2)Moord, 30 jaar plus TBS, zeg je. Nog los van het feit dat ik hem zo ongeveer hetzelfde toewens, vraag ik me oprecht af waarom jij meent dat iemand die haar eigen moordende gewelddadige hub met hand en tand verdedigt, hier een claim mag uiten richting een andere moordenaar. Ik dacht dat je zulke types liever knuffelde?

  3)’Gewoon keihard aanpakken, net als dat ze de laatste jaren bij al die andere hebben gedaan.’
  I rest my case, deze uitspraak slaat echt alles, komend uit jouw mond.

  Fijne Pasen tot nu toe?

 3. Ada April 4, 2010 at 10:04 pm #

  Ik vergat 4)nog…

  “Effe kijken of ze onder deze auto ligt hoor”

  De Telegraaf, geen lid van de familie heeft het bevestigd. Uitspraak van de door jou zo verguisde, stemmingsbepalende media.

  Nogmaals, I rest my case.

 4. ed April 4, 2010 at 11:26 pm #

  Er wordt altijd verteld dat kindermoordenaars ongetwijfeld eerder zoiets gedaan moeten hebben. Mogelijk, maar xc3xa9xc3xa9n keer moet toch de eerste keer zijn.

 5. Johan April 5, 2010 at 12:28 am #

  “In veel andere zaken blijkt achteraf dat iemand die op een vergelijkbare manier als Sander V. wordt ontmaskerd als kindermoordenaar, veel meer op zijn kerfstok heeft.”

  Ja, dat houdt mij ook al een paar dagen bezig. Dat het nogal opvalt als een volkomen onervaren verkrachter/doder (misbruik is meen ik inmiddels aangetoond) gelijk de eerste keer zo koelbloedig te werk gaat.
  Meestal blijkt er toch een soort opbouw in te zitten… Eerst fantaseren, dan langzaam dingen die steeds meer risico en strafbaarheid hebben, dieren mishandelen en doden, geweld tegen prostituees, wellicht op vakantie in een corrupt land over de schreef gaan…

  Als je bedenkt dat hij niet wist dat Milly aan de telefoon was toen hij belde en wat dan gebeurd was als hij niet alles aan zijn vriendin had opgebiecht… Dan had hij er misschien mee weg kunnen komen. Het is hem toch gelukt om in een woonwijk ongezien een meisje te doden en haar lichaam te begraven. En om een week lang te doen of er niets aan de hand was.

  Dus tja… wat ging er aan zijn daad vooraf? Alleen fantasiexc3xabn?

 6. CB April 5, 2010 at 1:14 am #

  Zal me niks verbazen als er straks een heimelijke en verboden verliefdheid uit de hoge hoed van de advocaat komt. Wederzijds uiteraard en eigenlijk heeft zij hem verleidt. Zonde van tijd en geld dat we het nog allemaal aan moeten horen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: