Jotcha achter 't gaas

28 Feb

CvetkosimicwebOp maandag 8 maart 2010 vinden roeiers in het Jarun-meer in Zagreb de romp van een man: armen, benen en hoofd zijn afgesneden. Later wordt er nog een been gevonden. Na dna-analyse blijkt het te gaan om de 44-jarige Kroaat Cvetko Simic. Hij staat bekend als xe2x80x98een soldaat van Jotcha Jocicxe2x80x99, alias Jotcha Amsterdam, de onbetwiste koning van de Joego-maffia in Nederland. Diezelfde Jocic zit nu vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de vooraanstaande journalist Ivo Pukanic, in oktober 2008. Het proces tegen Jocic en andere betrokkenen wordt voor een deel in Zagreb (Kroatixc3xab) gehouden en voor een deel in Belgrado (Servixc3xab). Waarom deze wrede xe2x80x98on-Joegoslavischexe2x80x99 liquidatie, tijdens het proces in Zagreb?

Op donderdag 23 oktober 2008 verlaten journalist Ivo Pukanic (47) en zijn advertentiemanager Niko Franic (35) aan het begin van de avond het gebouw van het weekblad Nacional in Zagreb. Pukanic is eigenaar van het blad en schrijft veel over de georganiseerde misdaad in de regio. De auto van Pukanic staat op een parkeerplaats naast het gebouw. Eerder op de middag heeft iemand een onopvallende scooter naast deze auto geparkeerd. Op het moment dat Pukanic in de auto wil stappen, ontploft de scooter. Onder het zadel zat een enorme hoeveelheid springstof, die met een afstandbediening tot ontploffing is gebracht. Pukanic en Franic zijn nagenoeg op slag dood. Als ze dit geweld al hadden overleefd, hadden ze nog geen schijn van kans gehad: vanaf het dak van een gebouw in de buurt hield een sluipschutter met een lange-afstandgeweer Pukanic in het vizier om het karwei eventueel af te maken. Pukanic was drie maanden lang door twee teams gevolgd, al zijn bewegingen waren in kaart gebracht. Besloten was voor de bomaanslag op deze tijd en deze plek.

Zagrebpdpukanic1Aan de hand van het chassisnummer van de scooter komen de eerste betrokkenen in beeld. Via de uitvoerders en de regelaars komt er een interessante man in het vizier: Slobodan Djurovic. Hij was jarenlang actief in de transportsector in Frankrijk en Nederland en ziet zichzelf als een gerespecteerd zakenman. Hij is bevriend met Jocic, daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt, maar dat betekent niet dat ze zakelijk of op crimineel gebied iets met elkaar te maken hebben. Niettemin is zijn bijnaam xe2x80x98de generaalxe2x80x99: hij zou de rechterhand zijn van Jocic en hij zou de leider zijn van de oorlog in de Amsterdamse onderwereld, tussen xe2x80x98de klompenmaffiaxe2x80x99 (Klepper, Mieremet, Holleeder en consorten) en de xe2x80x98Joego-maffia (Jocic en consorten). De Joegoxe2x80x99s hebben deze oorlog overigens verloren en spelen in Nederland op dit moment geen rol van betekenis meer.

JocicdjurovicwebHet rechercheteam dat de aanslag op Pukanic onderzoekt observeert xe2x80x98uitvoerdersxe2x80x99 xe2x80″ mannen die betrokken zijn geweest bij de aanslag zelf. Er worden gesprekken van hen getapt, er worden getuigen gehoord. Uit dit alles komt naar voren dat Jocic anderhalf miljoen euro zou hebben betaald voor de aanslag en dat ook Djukovic erbij betrokken is. Het meest belastende voor Djukovic is dat hij een ontmoeting heeft bij een benzinestation in Spasva, bij de Kroatisch-Servische grens, met een paar xe2x80x98uitvoerdersxe2x80x99.

Djukovic kan dat onmogelijk ontkennen, maar hij zegt dat hij nog iets financieels moest regelen met een van de mannen, niks bijzonders. Zijn belangrijkste verweer: als ik er echt mee te maken zou hebben zou ik toch nooit zo stom zijn zelf met die mensen contact te hebben? Het argument van de opspoorders: de betreffende personen hadden er geen idee van dat ze werden gevolgd.

Jocic zou persoonlijk weinig hinder hebben gehad van wat journalist Pukanic schreef, als hij er al mee te maken heeft wordt hij gezien als tussenpersoon. Wie zijn de echte opdrachtgevers? In de jaren negentig schreef Pukanic onthullende verhalen over grootschalige sigarettensmokkel tussen Montenegro en Italixc3xab, waarbij hooggeplaatste personen betrokken waren. Logischer lijkt het verband met zijn artikelen over illegale praktijken van hooggeplaatste militairen bij de wapenhandel tijdens de oorlog in Kroatixc3xab. Twee weken voor de moord op Pukanic werd de jonge advocate Ivana Hodak geliquideerd. Zij en haar vader waren betrokken bij een belangrijke zaak tegen hoge militairen die tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in de jaren negentig overheidsgeld zouden hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Wat is het verband met de moord op Cvetko Simic? Het afhakken van ledematen is geen xe2x80x98Joego-traditiexe2x80x99, het past meer bij de Colombiaanse en Europese cocaxc3xafnemaffia. In Belgrado en Zagreb wordt het gezien als xe2x80x98een signaalxe2x80x99 voor Jocic. Misschien komt er meer duidelijkheid als het proces tegen hem begint, op 20 april, in Belgrado.

Rode shampoo

Miranovic1

Cvetko Simic, de vorige week in Zagreb gesneuvelde xe2x80x98soldaatxe2x80x99 van Jocic, werkte voor en samen met Luka B., een van de verdachten van de moord op Serge Miranovic in 2006. Vermoed wordt dat Simic goede contacten had in Nederland, maar bewijzen daarvoor zijn niet gevonden. Miranovic is op 12 januari 2006 in zijn auto in Montenegro doodgeschoten. "Oh, shit" waren zijn laatste woorden, hij was op dat moment aan het bellen met zijn elfjarig zoontje Jordi, in Amsterdam. Volgens justitie is de liquidatie uitgevoerd door Luka B., in 2007 verzocht Nederland om zijn arrestatie en uitlevering. Luka B. wordt in xc3xa9xc3xa9n adem genoemd met Willem Holleeder en twee bekende xe2x80x98Nederlandse Joegoslaven (xe2x80x98Batoxe2x80x99 en xe2x80x98Pajaxe2x80x99).

Ook Serge Miranovic zou aanvankelijk bij deze groep hebben gehoord, maar hij werd verdacht van verraad. Op 2 december 2005 belde xe2x80x98Batoxe2x80x99 vanuit de gevangenis met een andere Joegoslaaf. Dat gesprek werd afgeluisterd. xe2x80x98Bato xe2x80x98vertelde: xe2x80x9cEen hond heeft gepraat, zodat zij hem eerder laten gaan en zo. Hij was hier in de gevangenis en zodoende heeft hij van alles en nog wat over mij verteld." Later in het gesprek noemde Bato de naam van Miranovic. Vijf weken later werd Miranovic geliquideerd. Na de moord belde Luka B. naar Holleeder en Paja met een boodschap over xe2x80x98rode shampooxe2x80x99. Justitie vatte dat op als: opdracht geslaagd. Holleeder zat er xc3xa9xc3xa9n dag voor vast. Serge Miranovic had een relatie met een Nederlandse vrouw, de ex van Martin Hoogland, de moordenaar van Klaas Bruinsma (1991). Hoogland is in 2004 geliquideerd in Hoorn.

Een belangrijke getuige in het proces tegen de moordenaars van journalist Pukanic is een goede vriend van het slachtoffer, Ratko Knezevic. Hij legde verklaringen af over de bedreigingen die Pukanic en hij kregen vanuit de criminele kringen in Montenegro, die volgens hem bescherming genieten van de overheid. Hij verteld
e ook dat ze van de later geliquideerde Serge Miranovic hadden gehoord over Slobodan Djurovic, xe2x80x98de generaalxe2x80x99. Deze xe2x80x98zakenmanxe2x80x99 xe2x80″ die nu samen met Jotcha Jocic wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Pukanic – zou de rechterhand van Jocic en zijn Joego-maffia zijn geweest.

Aanslag op Koos Plooij

KoosplooijOp maandag 15 maart komt er tijdens het proces in Zagreb nieuwe informatie binnen, waarover de rechtbank moet beslissen of deze nog bij de stukken kan worden gevoegd. Het gaat om twee undercoveroperaties van de Nederlandse politie in 2003 tegen de groep-Jocic, die op dat moment bestaat uit vijf mensen: Jocic zelf, die dan gevangen zit in Vught; Slobodan Djurovic, zijn xe2x80x98tweede manxe2x80x99 die nu tegelijk met hem terechtstaat, en drie mannen die inmiddels zijn geliquideerd. Dat zijn Alex Bulatovic (mei 2003, in de P.C. Hooftstraat), Mirko Vukmirovic (november 2003, Altea, Spanje) en Serge Miranovic (januari 2006, Montenegro). Alle vijf woonden of vertoefden in Nederland. De operaties van de Nederlandse politie droegen de codenamen Blue en Paars en waren opgezet omdat er plannen zouden zijn om Jocic te bevrijden en voor een moordaanslag op officier van justitie Koos Plooij.

Advertisements

No Responses to “Jotcha achter 't gaas”

 1. cootje March 29, 2010 at 11:32 am #

  Deze tekst is ook wat moeizaam. Hoe zit het met de vijf W’s Suggestie: voor het panorama publiek een diagram erbij ?

 2. Pierlala March 29, 2010 at 3:34 pm #

  De tekst is prima.

  Alleen, een ding valt me wel op. Waarom spreekt men in de Balkanlanden van Joca-Amsterdam en in Nederland nog steeds van Jotcha?

 3. Danny van Strien July 21, 2010 at 3:47 am #

  Respect Mister Sreten

 4. danny van strien October 12, 2010 at 6:54 pm #

  Jocic God boven God
  Ik bid elke dag voor hem Ik kus elke dag zijn foto
  Mister Sreten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: