Vrijdag 19-02: Advocaat Post-verdachte nu stil; Mossad=misdaad; deskundigen over Sven & Edwin Evers

19 Feb

Rutgerterhaar

Justitie vervolgt niet alleen de 15-jarige hoofdverdachte voor de dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk. Ook twee jongens van 12 en 13 jaar moeten zich in deze zaak voor de rechter verantwoorden. Wat het drietal precies ten laste wordt gelegd, is nog onduidelijk. Het lichaam van Dirk Post werd op 18 november 2009 gevonden in het Urker bos. Hij bleek het slachtoffer van een misdrijf. Enkele dagen later arresteerde de politie de drie jongens. De 15-jarige hoofdverdachte zit vast in een justitixc3xable jeugdinrichting, de twee jongsten zijn vrij.

Advocaat Rutger ter Haar staat de dertienjarige verdachte bij. Hij klapte destijds een beetje uit de school door te vertellen dat zijn clixc3xabnt niet bij de moord zelf aanwezig was geweest, maar wel had gezien dat hoofdverdachte Jaap een mes openklapte, later bloed aan zijn kleren had en hem had bedreigd. Justitie was daar niet blij mee en dat is te begrijpen: men houdt alle opties open, tot in het absurde. Daar lijkt het hier ook op, de twee jongeren lijken eerder slachtoffer dan mededader, maar dat zal tijdens het proces wel duidelijk worden.

                                                            *

Zal wel verfilmd worden, die moordaanslag op Hamas-topman Machmoud al-Mabhouh, die alle sporen draagt van de werkwijze van de Israxc3xablische geheime dienst Mossad. De werkelijkheid heeft de fantasie ( van ’24’ tot de Le Carrxc3xa9’s en consorten) weer eens ingehaald, maar het zal je gebeuren: dat jij als onschuldig burger door de Hamas wordt gezien als een van de moordenaars omdat de geheime dienst jouw identiteit even heeft ‘geleend’. Het zal diplomatiek weer met de mantel der liefde worden bedekt, maar dit valt toch gewoon onder misdadige praktijken?

                                                            *

Svenkramer_2Gelukkig zijn er altijd deskundigen om de eenvoudige krantenlezer bij te spijkeren, over het optreden van de Mossad zullen de politieke meningen verdeeld zijn, ook op sportgebied zijn er mensen die hebben doorgeleerd voor de fijne nuances.

Zo betoogt psycholoog Renxc3xa9 Diekstra in De Stentor dat het goud van Sven Kramer niet zozeer een kwestie is van talant als wel van discipline en doorzettingsvermogen. Dat geldt ook voor – bijvoorbeeld – violisten. "Anders gezegd: het doorslaggevende talent lijkt het taxc2xadlent voor discipline. En dat is, met enige hulp van anderen, in princixc2xadpe voor iedereen weggelegd."

Een diepe gedachte: Sven Kramer als dirigent van het Concertgebouworkest en Jaap van Zweden op het podium in Vancouver. De enige vraag die dan overblijft: hoeveel talent heb je nodig om psycholoog te worden en elke week een column in een krant te krijgen?

                                                                *

GerardrooijakkersIn dezelfde krant buigt prof. dr. G.W.J. (Gerard) Rooijakkers, bijzonder hoogleraar in de Nederlandse etnoloxc2xadgie aan de Faculteit der Geesteswetenxc2xadschappen van de Universiteit van Amxc2xadsterdam, zich over ‘de kwestie Erica Terpstra’. Over interviewers die "hun informanxc2xadten exploiteren. Van direct journaxc2xadlistiek belang is dan meestal geen sprake, het gaat om het ego van de interviewer, het gemis aan zelfbexc2xadheersing om een nieuwsfeit niet te willen brengen of kortom ordinaixc2xadre sensatiezucht.

Arme Erica Terpstra.

Ze werd door een rattige Edwin Evers op Radio 538 onbarmhartig te kijk gezet met een glas teveel op. Hypocriete verxc2xadontwaardiging en vooral veel leedxc2xadvermaak was het gevolg. Niet iets om trots op te zijn als samenlexc2xadving, zoxe2x80x99n reactie. Evers had zijn gast in bescherming moeten nexc2xadmen door het interview geen doorxc2xadgang te laten vinden. Jammer dan van het xe2x80x98itemxe2x80x99. Niets daarvan: er is in zoxe2x80x99n studio niemand die voor je zorgt, je gaat publiekelijk voor schut. Zoals vele anderen luister ik nooit naar Radio 538, maar doorxc2xaddat alle andere media dit xe2x80x98nieuwsxc2xadfeitxe2x80x99 overnamen werd het een naxc2xadtionale schandpaal. Tot mijn stomxc2xadme verbazing bleken er ook beelxc2xadden van te bestaan. Nooit geweten dat als je een interview voor de raxc2xaddio geeft, je ook op tv komt, tot in het NOS-journaal aan toe."

Aldus de professor.

Hooggeleerde personen die het volk voorgaan in de moraal blijken wel vaker onder een tegel te leven, en er zullen vast nog wel wat mensen zijn die nooit van Edwin Evers en Radio 538 hebben gehoord, maar misschien is het wel zinvol je eerst een beetje te verdiepen in het onderwerp voordat je commentaar geeft. En goed te kijken. Erica werd begeleid door twee personen van haar organisatie, het is een live-programma, Evers had wel vrij snel door dat er iets niet klopte, maar wat had hij anders moeten doen? Ik vraag me bij ‘deskundigen’ die ongevraagd met dit soort meningen komen altijd af: wat doet zo’n man nou verder eigenlijk, wat is zijn zinvolle bijdrage aan de samenleving (en wat kost ons dat?)

No Responses to “Vrijdag 19-02: Advocaat Post-verdachte nu stil; Mossad=misdaad; deskundigen over Sven & Edwin Evers”

 1. ray February 19, 2010 at 10:32 am #

  @ HaaJee

  “Evers had zijn gast in bescherming moeten nemen door het interview geen door gang te laten vinden. Jammer dan van het xe2x80x98itemxe2x80x99. Niets daarvan: er is in zoxe2x80x99n studio niemand die voor je zorgt, je gaat publiekelijk voor schut. ”

  Wat een onzin. Die verantwoordelijkheid ligt toch bij haar; ze is zelf zo dom om dronken naar die studio te lopen.. Als je als publiek figuur dan bij Evers gaat zitten dan weet je wat er gaat gebeuren, daar word ie rijkelijk voor betaald.. Buiten dat feit om had ze als bewust gekozen carrierevrouw in de media gewoon d’r verstand moeten gebruiken; jij gaat toch ook niet helemaal lam naar een rechtszaak ?

 2. Robbie February 19, 2010 at 1:37 pm #

  Snuivende sporters
  dronken Terpstra
  vreemdgaande voetballers ( zelfs met de vriendin van een vriend)
  graaiende ”nette bankmensen”

  welkom in het leven…

 3. Jacqueline Hagemann February 19, 2010 at 10:18 pm #

  @Ray en Robbie

  We zijn en blijven gewoon mensen, dat blijkt iedere keer weer.

  Er valt Erica Terpstra niets maar dan ook niets te verwijten en voor mij had zij ook haar excuses niet hoeven uit te spreken.

  Nu weten jullie ook meteen hoe slap er geouwehoerd wordt op een receptie 🙂

  “Volgens hem had Terpstra dinsdag een druk programma. Ze woonde de schaatswedstrijden (500 meter vrouwen) bij, een receptie van de Nederlandse rijksoverheid en een overleg met staatssecretaris Jet Bussemaker met aansluitend een diner”

 4. ed February 20, 2010 at 1:12 pm #

  Het is eigenlijk heel raar dat in de aanloop naar een proces advocaten gewoonlijk niks mogen zeggen, of als ze wel mogen en het doen, hun dat kwalijk genomen wordt, terwijl OM en politie wxc3xa9l allerlij meningen mag iten en dat ook doen, kranten mogen dat overnemen en aanvullen met roddels en vermoedens.

  Daarmee wordt er reeds voor het proces een beeld van de verdachte geschapen dat volledig is ingekleurd door de richting die het OM op wil en dat is gewoonlijk niet een mooi beeld.

  Van de rechtszaken die ik beter ken, blijkt dat de feiten gewoonlijk, totaal anders liggen dan wat er in de media wordt verteld.

  Als een advocaat niks zou mogen zeggen, dan moet het OM ook zijn mond houden totdat de rechtszaak er is.

  @Jacqy
  Ja, dat was wel een erg druk schema en zo te zien ook erg inspannend. Wat Terpstar betreft, je hebt gelijk, de ophef is volkomen misplaatst, al zal ze ladderzat en volledig laveloos bij het interview gezeten hebben, ik lig er niet wakker van.

 5. Blog Boy February 20, 2010 at 11:34 pm #

  @HJK

  Sinds wanneer beperk jij je tot populistisch gezwam? Valt me een beetje tegen van de enige “misdaadverslaggever” die ik hoog heb zitten.

  Of is het tegenwoordig alles voor de “kijkcijfers”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: