Maandag 01-02: Marco Kroon: wie onderzoekt de CIE? Vuurwerk in de Bunker

1 Feb

MarcokroonOorlogsheld Marco Kroon ligt onder vuur, wegens vermeende wapens- en drugshandel. Zelf ontkent hij. Het zal nog wel blijken wat er wel of niet waar is van de aantijgingen, duidelijk is wel dat het onderzoek begonnen is op basis van anonieme bronnen en CIE-informatie. Daar hangt altijd een waas van geheimzinnigheid en bedrog omheen. Een bekende advocaat – als ik het me goed herinner Jan Boone – heeft het altijd over ‘de Sectie Stiekem’.

Het vervelende is dat dat altijd stiekem blijft. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het proces over de liquidatie van Gert Nijkamp in Apeldoorn. Vanmiddag om half twee is daarin de uitspraak. De eisen zijn: 18 jaar tegen schutter Angelo M., 20 jaar tegen de vermeende tussenpersonen. In de wandelgangen wordt tegen de laatste vrijspraak verwacht. Is het niet nu, dan zeker in hoger beroep. Ook die zaak begon wazig, met CIE-informatie van ‘een doorgaans betrouwbare informant’. De advocaten hebben alles gedaan om daar een vinger achter te krijgen. Het is niet ondenkbaar dat op onrechtmatige wijze verkregen informatie via een slinkse omweg – de CIE – is ‘witgewassen’.

                                                            *Meijering

In de Bunker in Osdorp wordt vandaag – in het grote liquidatieproces – ‘vuurwerk’ verwacht. Afgelopen donderdag, toen ik er zelf was, zinspeelde advocaat Nico Meijering er al op dat hij iets van plan was. Als ik het goed begrijp zou er vandaag – als er verder geen bijzonderheden waren – niet eens een zitting zijn. De vraag is natuurlijk: wordt het een donderslag, schudt het hele proces op zijn grondvesten, of wordt het een natte scheet? Net zoiets als vorige week, met die onnozele ‘wraking’ van de rechtbank? Zelf kan ik er niet bij zijn, maar als het goed is is onze correspondente paraat en houdt zij ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

No Responses to “Maandag 01-02: Marco Kroon: wie onderzoekt de CIE? Vuurwerk in de Bunker”

  1. Alex Scheijbeler February 1, 2010 at 7:53 pm #

    HJK, zoals jij het beschrijft helder het CIE ombuigen naar een bepaalde waarheid. Vanaf het begin van toelaten van CIE informatie is dat dus het probleem het nimmer te controleren. Indien het CIE nu altijd vergezeld zou gaan van een onafhankelijk teamlid dan zou je pas echt kunnen spreken van goede betrouwbare informatie. In veel gevallen werkt het CIE steeds met de zelfde informatieposities en vaak van horen zeggen ‘ roddel en achterklap ‘. Ik heb gehoord van Pietje die het hoorde van Klaasje die het hoorde van Harry. Het CIE verklaar wij hoorden van informant A dat hij kan verklaren. Piet Klaas en Harry daar spreken ze dan niet over. Zembla geeft daar een goed beeld van. Kom jij daar nog over te spreken?

  2. Anonymous February 3, 2010 at 10:48 pm #

    Een onafhanklijk teamlid van die CIE is de Cie-Officier van justitie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: