Zondag 31-01: Voetbaltrainer op z'n Frans belazerd

31 Jan

ArsenewengerIn de uithoeken van La Douce France is het ook niet altijd botertje tot de boom (of zoiets): onze Franse correspondent zat – met dank aan France Telecom -drie weken zonder internet. Maar eindelijk was het niemand minder dan Patrick Brusse (de zoon van Jan Brusse, wijlen de grote Frankrijk-propagandist op radio en tv) die de boel heeft aangesloten. Zijn vader schreef nog gewoon op een niet-elektrische schrijfmachine, zoals het hoort.

Hoe dan ook, met enige vertraging een bericht over Arsenal-trainer Arsxc3xa8ne Wenger die de pineut werd van een piramidespel. Was het niet onze grote vriend JC die ooit zijn fortuin verloor aan een Franse varkensboer? Nu, ze kunnen er daar nog steeds wat van, maar dit ruikt in elk geval beter: het speelt zich af voor de rechtbank in het Zuid-Franse Grasse, de parfumstad. Wij van de criminaliteit kennen dat natuurlijk ook van Het Parfum, van Patrick Sxc3xbcsskind, het meest intrigerende boek over een seriemoordenaar uit de geschiedenis (vind ik).

Bij het proces staat een duo terecht dat 16 miljoen euro heeft xe2x80x98zoek gemaaktxe2x80x99. Voor wie bij piramides niet verder komt dan Egypte: het piramidespel zit in beginsel simpel in elkaar. Je belooft aan mensen van wie je geld leent, een torenhoog rendement. En je eerste slachtoffers betaal je dat rendement daadwerkelijk uit, met het geld van nieuwe xe2x80x98deelnemersxe2x80x99. Via mond-tot-mond reclame sta je dan ineens als xe2x80x98wonder-belegger-  bekend en ontstaat er een kettingreactie: iedereen wil zijn/haar geld aan je toevertrouwen. Tot het uiteindelijk misloopt: Bernie Madoff (met zoxe2x80x99n 50 miljard dollar verdwenen geld) weet er inmiddels alles van.

Alleen domme mensen laten zich verleiden door xe2x80x98gegarandeerdxe2x80x99 hoge rendementen. De vuistregel is dat elke toezegging van meer dan 8 procent opbrengst minstens verdacht is. Die 8 procent is xe2x80″over 100 jaar gerekend- de gemiddelde score op beleggingen. En in Nederland moet je extra voorzichtig zijn als de minimum-inleg bij een investering 50.000 euro bedraagt. Bij beleggingen boven dat bedrag houdt de Autoriteit Financixc3xable Markten geen toezicht meer.

In Grasse gaat het over Raymond Cagliero en Alain Mallamaci, die levensverzekeringen afsloten met een xe2x80x98gegarandeerdxe2x80x99 rendement van 12 procent. Ze haalden in totaal 20 miljoen euro op. Daarvan is 80 procent verdampt: xe2x80x98verkeerd belegd via Zwitserse bankrekeningen’. Exc3xa9n van hun slachtoffers is Arsxc3xa8ne Wenger, de Franse trainer van de Engelse voetbalclub Arsenal, die voor 300.000 euro het schip inging. Over hem hoeven we ons geen zorgen te maken, met zijn pensioen zit het xe2x80″gezien zijn miljoenensalaris- wel snor. Maar 650 andere mensen (ambtenaren, winkeliers) die op een extra pensioentje hoopten, zijn de sigaar. In de luren gelegd door iemand als Cagliero, wiens cv weinig te wensen overlaat: een hooggeplaatse manager bij de bank Caisse dxe2x80x99xc3x89pargne in Antibes en docent aan het opleidingsinstituut van businesspark Sophia-Antipolis ter hoogte van Nice.

No Responses to “Zondag 31-01: Voetbaltrainer op z'n Frans belazerd”

 1. pim January 31, 2010 at 10:24 am #

  Volgens mij is JC getild door een Russische zakenman, die in Frankrijk als model had gewerkt, genaamd Basilevitsj.

 2. bravenboer January 31, 2010 at 4:03 pm #

  zulke investerings en beleggingslui zijn niet te vertrouwen.Er komt zoveel geld binnen dat ze verblind raken van de mogelijkheden om dat geld in luxe artikelen om te zetten en om als een god in la douce France te leven.Beste is om een goede en betrouwbare bank uit te zoeken in een betrouwbaar land waar men het tegen een leuke rente kan wegzetten.

 3. Berry February 1, 2010 at 10:57 am #

  Als je al zoveel geld hebt en nog meer wil binnenhalen via vage clubjes heb je het aan je zelf te wijten.
  Waarom is het voor velen met geld nooit genoeg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: