Kogels in kamp Bauer

31 Jan

Bauergiel2

(reportage uit Panorama d.d. 7 april)

De dramatische half-mislukte zelfmoordactie van Ome Giel (59) en Tante Doortje (60) was niet het eerste vuurwapengeweld in de familie van volkszanger Frans Bauer. Eerder sneuvelden achterneven en pleegde een neef een moord op een jonge vrouw.

Het waren liefdeskogels die een eind maakten aan het leven van tante Doortje, daarna nam ome Giel zichzelf onder vuur, op het woonwagenkamp in Fijnaart. Ze waren ziek en levensmoe. Giel kon niet verkroppen dat hij ontslagen was als havenwerker in Rotterdam, ze besloten samen er een eind aan te maken en lieten een dramatische brief achter. Het was niet de bedoeling, maar schutter Giel kan het allemaal ook nog navertellen. Hij raakte weliswaar zwaargewond, maar een ander doodschieten blijkt in de praktijk eenvoudiger dan jezelf het genadeschot te geven. Of hij er weer bovenop komt en waarvoor hij precies vervolgd gaat worden is nog niet duidelijk.

(inmiddels is duidelijk geworden dat Doortje zelf heeft geschoten, Giel wordt hier niet voor vervolgd)

De familie Bauer woont verspreid over het land, met concentraties in Overijssel (omgeving Enschede), de Randstad (omgeving Zoetermeer/Gouda) en Brabant (omgeving Fijnaart). Veel wonen er nog in kampen, anderen zijn allang naar een vaste woning verhuisd. Dankzij het zangtalent van Frans, die in kamperskringen op handen wordt gedragen, komt de familie positief in het nieuws, maar in de loop der jaren zijn er ook wat incidenten waaruit blijkt dat niet alle Bauers zulke lieverdjes zijn als Frans.

In Gouda schiet op zaterdag 30 september 1972 de dan 35-jarige hoogblonde Lena Bauer haar 39-jarige man Karel dood, na een avondje stappen. Met het pistool in haar hand rent Lena de deur uit en gooit het wapen vol afgrijzen in de tuin van de buren. xe2x80x9cIk weet niet eens waarom ik Karel heb doodgeschoten,xe2x80x9d snikt ze tegen de politie, xe2x80x9chet was juist zoxe2x80x99n gezellige avond geweest.xe2x80x9d

Maar de sporen in de echtelijke slaapkamer en de striemen rond Lenaxe2x80x99s hals spreken een andere taal: Karel heeft haar aan dxe2x80x99r haren uit bed willen trekken, in haar angst heeft zij het pistool xe2x80″ dat altijd schietklaar onder zijn kussen ligt xe2x80″ gepakt. Het vuurwapen ligt daar ter bescherming, Karel heeft het nogal aan de stok met andere kampers. Lena heeft nooit eerder geschoten (xe2x80x9cIk deed maar watxe2x80x9d), maar het is in xc3xa9xc3xa9n keer raak: recht in het hart. Karel was twee weken daarvoor vrijgekomen, hij zat vast voor een serie kraken bij juweliers. De familie was juist vanuit een woonwagenkamp naar een woonhuis verkast, Karel had voorwaardelijke invrijheidstelling gekregen om het huis in te richten.

In 1994 is er een schietpartij op een woonwagenkamp in Zoetermeer waarbij de 40-jarige Guus Bauer om het leven komt. Guus, die geregeld achter de tralies zat, had ruzie met zijn familie en was uit Enschede weggetrokken, maar ook in Zoetermeer krijgt hij bonje. Bij een vuurwapengevecht xe2x80″ vermoedelijk na een ruzie over drugs – schiet zijn oom hem dood. Frans Bauer had nog op de bruiloft van zijn achterneef Guus gezongen.

Bauerkareltelegraaf1web

In augustus 1999 wordt Karel Bauer, een broer van Guus, op Isla Margarita geliquideerd. Hij is gescheiden, tijdens een vakantie met zijn zoon heeft hij in het Venezolaanse vakantieparadijs zijn nieuwe vriendin Martha ontmoet. Ze is al eens in Nederland geweest, nu is hij bij haar. Als er in de donkere Caribische avond wordt aangebeld, wordt er geroepen: xe2x80x98Martha! Martha!xe2x80x99

Maar zij ligt al in bed, Karel loopt naar de voordeur en doet open. Meteen wordt hij neergeschoten. Vermoedelijk waren de kogels niet voor hem bestemd, maar voor Martha. Karel woonde in Enschede. Zijn zoon Karel junior laat de pers weten dat zijn vader xe2x80x9cheus geen lieverdjexe2x80x9d was, maar ook xe2x80x9cabsoluut geen doorgewinterde crimineel. De laatste jaren was hij juist erg rustig geworden en had hij zijn leven gebeterd.xe2x80x9d

In 2002 is het een volle neef van Frans, de 33-jarige autosloper Bert van E., die zwaar over de schreef gaat: uit jaloezie vermoordt hij de mooie Barbra de Jong (29) uit Weert met 32 messteken. Daarna dumpt hij haar lichaam in de Zuid-Willemsvaart waar het vier dagen later, op 16 september, wordt gevonden, bij Sluis 16. Barbra had haar relatie met haar vriend bexc3xabindigd en kon daar goed over praten met Bert. Hij was weliswaar getrouwd, maar bood Barbra graag een luisterend oor. Barbra had er geen idee van dat hij zelf smoorverliefd op haar was en zelfs van plan was voor haar bij zijn eigen vrouw en gezin weg te gaan.

Barbradejongweb Als Barbra hem vertelt dat ze verliefd is op een andere man, is hij zwaar teleurgesteld en slaan bij hem de stoppen door: hij niet, dan niemand. Hij wacht haar op na haar fitnesstraining en slacht haar af. Het duurt nog een paar jaar voor bekend wordt dat Bert een neef is van Frans. Zijn moeder en de moeder van Frans zijn zussen. De familie Bauer had geprobeerd het familiegeheim onder de pet te houden, maar het lekte toch uit. Bert van E. heeft vanaf het begin ontkend en zich verder beroepen op zijn zwijgrecht. Hij is in 2005 veroordeeld tot twaalf jaar. De ouders van Barbra lieten destijds weten dat ze het vooral erg vonden dat moordenaar Bert straks weer op vrije voeten zou komen xe2x80x9czonder ooit een greintje spijt te hebben betuigd. Hij kan door met zijn leven, wij zijn onze dochter voorgoed kwijt."

No Responses to “Kogels in kamp Bauer”

 1. Alex April 15, 2010 at 12:58 pm #

  Zo zie je maar weer,.. ‘ in de beste families is weleens wat.

 2. nellie bauer April 21, 2010 at 1:03 pm #

  Goede middag, hier spreekt Nellie uit Enschede, de dochter van Karel Bauer en de zus van Guus en Karel Bauer.
  Ik kreeg per telefoon te horen wat er in de Panorama stond. Dat vond ik dus niet mooi. Wat heeft het te maken met de tante van Frans, vroeg ik me af en waarom moet dit weer opgerakeld worden? We hebben als nabestaanden er nog verdriet van en hoe zul je denken als mijn moeder dit hoort over haar zoons het is niet mooi meer. Sorry hoor vader is al 38 jaar weg en Guus 16 jaar en Karel bijna 11 jaar. Lena was de tweede vrouw van Karel en heeft daar ook kinderen bij die toen nog zo klein waren. Sorry dit vind ik dus niet meer normaal.
  Met vriendelijke groet, een verdrietige vrouw.

  Nellie Bauer

 3. flubber April 21, 2010 at 3:00 pm #

  Nellie Bauer is een beetje naief denk ik. Want een goed journalist als Hendrik Jan Korterink gaat niet over xc3xa9xc3xa9n nacht ijs en zou nooit dit allemaal in dat artikel vermeld hebben als het niet relevant was. Maar dat is het dus wel. De familie Bauer bestaat gewoon voor een groot deel uit woonwagen bewonende criminelen die zo nu en dan dood gaan aan loodvergiftiging. En dat heeft De Misdaadjournalist heel duidelijk opgeschreven….

 4. Blog Boy April 21, 2010 at 3:08 pm #

  @Nellie Bauer

  Ik vind het een goed geschreven artikel en wat er in staat klopt gewoon…..

  Snap best dat het pijnlijk kan zijn om het te lezen voor jullie, maar er staat niks in wat niet waar is.

 5. Blog Boy April 21, 2010 at 8:53 pm #

  @Flubber

  Leuke van mijn weblog af gejatte tekst heb je daar neer geplempt.

 6. frits bauer May 1, 2010 at 2:57 pm #

  geachte heer j.korterink.
  ten eerste wil ik even reageeren op uw verhaal. u verteld dat alles wat u schrijft de waarheid is. maar dat ben ik niet hellemaal mee eens.ten eerste over mijn broer guus bauer dat verhaal kom zo ie zo niet op zijn plaats. en ten 2e een verhaal van 38 jaar geleden over mijn moeder lena bauer en vader karel bauer ook ik vind dit niet normaal dat u hier over durf te schrijven.
  mensen die al 38 jaar weg zijn kunnen zich niet meer verweren. maar voor jullie is het natuurlijk makelijk geld verdienen! maar bij deze laat ik het hier ook niet bij zitten. met vriendelijke gr. frits bauer. zoon van karel en lena bauer en lenie gelderblom klein dochter van lena

 7. Siem May 1, 2010 at 11:11 pm #

  @Frits Bauer

  Jezus zeg!

  De smartlappen en z-z-z-achtmoedigheid lijken n-n-n-niet in de genen te zitten.

 8. eE.Hunting May 2, 2010 at 11:00 am #

  frits bauer
  ik heb je moeder lena leren kennen
  in in de jaren zeventig inrotterdam
  en heb goede herinneringen aan haar
  leeft ze nog?

  Beppie

 9. frits bauer May 4, 2010 at 12:45 pm #

  hoi beppie ik zet niet alles op de pc maar als je iets wil weten voeg je eigen dan maar toe op msn of hyves.maar waar ken je mijn moeder dan van in rotterdam??

  gr frits

 10. Leen May 6, 2010 at 9:35 pm #

  Meneer Kortgrink,

  als U verhaal klopt zo als U verteld, waarom heeft U dan de achtenaam van Lena niet eens goed. Mischien toch wat beter onderzoek doen en je info checken. U komt wat mij betreft al niet meer geloofwaardig over. Dit staat allemaal los van Frans Bauer. Die was niet eens geboren in 1972. Laat die goeie man met rust zeg. Dit is allemaal niet relevant om te melden en ik vind U meneer Kortgerink een sensatiezoeker.

  Beste Leen,

  U bedoelt de meisjesnaam van Lena? Die heb ik inderdaad niet genoemd.

  Hendrik Jan

  Groetjes Leen.
  (Kleindochter van Lena)

 11. Leen May 8, 2010 at 3:58 pm #

  Meneer Korterink,

  U en een oud krantenknipsel verwijzen naar Lena “Bauer”. Mijn oma Lena is nooit getrouwd geweest met Dhr Bauer. Ze hadden Kinderen samen.

  U geeft toch aan de waarheid te vertellen…

  Buiten dat was het niet nodig om deze familiedrama’s weer op te rakelen. U kan het niet schelen wat voor effect dat heeft op de kinderen en kleinkinderen.
  Sommige kleinkinderen waren niet eens op de hoogte van de gebeurtenissen. Die lezen het zo even via internet.

  Voor U is het allemaal sensatie. Maar voor de families niet.
  Frans bauer is niet verantwoordelijk voor wat familieleden gedaan hebben. Ben U ook niet. Dus vindt het hele verhaal nog steeds niet relevant.

  Lieverdjes zijn we ook allemaal niet, U vast ook niet. Maar dat wordt ook niet in de pers gemeld. De betrokkene zijn al genoeg gestraft vind ik.

  Groetjes Leen.
  (Kleindochter van Lena)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: