Hoe oud mag nieuws zijn?

31 Jan

Journaaljan09"Een op de drie moorden en doodslagen in Nederland wordt veroorzaakt door huiselijk geweld. Geweld in huiselijke kring maakt meer dodelijke slachtoffers dan geweld in het criminele circuit. Ruim twee derde van de slachtoffers van dodelijk huiselijk geweld is vrouw." Is groot nieuws. Het staat in de kranten, het was de opening van het NOS Journaal. Ik zie het journaal zelden, maar je weet toch ook niet wat je ziet? Zelden zo verbijsterd geweest. Een of ander onderzoeksgroepje heeft de misdaadcijfer uit 2006 geanalyseerd en trekt bovengenoemde conclusies. Ze hadden ook mijn ‘Moordjaar 2009’ kunnen nemen (stond 1 januari online). Nog even wat bellen en dan hadden ze hun rapport half januari kunnen publiceren, met cijfers over 2009. Wie is hier nou gek geworden?

"Bij een derde van de moord- en doodslagzaken is de partner van het slachtoffer de dader. Bij een kwart van alle zaken zijn (minderjarige) kinderen om het leven gebracht. Ook ex-partners, overige familieleden, ouders of huisvrienden worden gedood."

Wanneer krijgen we de cijfers over 2007? Volgend jaar januari, weer opening van het journaal?

8 Responses to “Hoe oud mag nieuws zijn?”

 1. Sam January 31, 2010 at 1:57 pm #

  HJ, mijn gevoel bespeurd enige frustratie bij jou. Misschien omdat je niet serieus genomen wordt door wetenschappers en de serieuze media?

  iemand die voor een dubbeltje geboren wordt kan nooit een kwartje worden, telt ook voor jou.
  Deze keer hadden ze jou kunnen raadplegen omdat het feiten betreft.
  Voor de rest ben en blijf je een gast die voor pauper bladen de roddel misdaadjournalist speelt.

  Je weet echt wel dat jouw schrijfsels beter niet kunnen worden geanalyseerd op waarheden.
  Je spreekt jezelf veel te vaak tegen in je verhalen.
  Voor vrouwen is de party, stoty, Privxc3xa9 en de rest van de vrouwen roddelbladen.
  Voor de mannen ben jij en de rest van de Amsterdamse misdaad-roddel-journalistiek, crimesite de Story, Party, Prive etc met testosteron.

  Je moet gewoon blijven wie je bent ” het ouwe wijf uut Rouveen”.
  Je moet echt niet gaan verwachten dat onderzoekers jouw werk zal gaan meenemen in belangrijke onderzoeken. Soms doen ze dat wel, dan heb je mazzel.

  Henk van der Meyden, jullie voorbeeld in de roddeljournalistiek is toch ook nooit professor geworden evenmin als Bassie en Adriaan een Dr titel bezitten.

  Jammer dat je nooit het NOS journaal kijkt, dan had je het verschil kunnen opmerken tussen het journaal en hart van Nederland, waar we jou aan linken.

 2. Paul January 31, 2010 at 4:12 pm #

  Hallo HJ,

  los van de nogal onzinnige reactie van Sam heeft me dit ook verbaasd. Het betreffen in totaal 150 moordzaken in 2006; hoe veel tijd kan het kosten om dit uit te zoeken?

  In het stuk stond verder dat ze de sterfgevallen met onduidelijke oorzaak (zoals huiselijk geweld/mishandeling) niet mee hadden genomen. Dat was van toegevoegde waarde geweest niet een flut onderzoekje wat ik op deze zondagmiddag (met een schuin oog kijkend naar het voetbal) ook had kunnen uitvoeren.

 3. Gert January 31, 2010 at 6:08 pm #

  Hendrik Jan,

  Van de website van Bureau Beke

  http://www.beke.nl/samenvattingen_abstracts/in_het_kort___tot_de_dood_ons_scheidt

  “Ook de uitspraken van de rechterlijke macht worden beschreven.”

  Dan kan het wel even aanlopen. Voor een eenvoudige statistiek heb je natuurlijk maar een paar dagen/weken nodig.

 4. cor January 31, 2010 at 7:48 pm #

  De bekende “wetenschappelijke” manier om een onderzoek te doen. alles wordt op xc3xa9xc3xa9n hoop geveegd en er worden schijnbaar onderbouwde conclusies uitgetrokken.De beruchte familiedrama’s worden mee gerekend.Hoe erg ook, maar meestal liggen de motieven in de relatiesfeer wat DUS niets te maken heeft met crimineel Nederland.
  Appels met peren vergelijken.
  Zelf bezig geweest om politiewerkaanbod wetenschappelijk te verklaren dus ik weet waar ik het over heb.
  Dit soort onderzoeken zijn gebakken lucht van semi-wetenschappers die helaas steeds meer te vertellen krijgen over de aanpak van criminaliteit.

 5. K.Hakvoort January 31, 2010 at 10:52 pm #

  Ik denk dat dit onderzoek en de timing van de publicatie niet los gezien kunnen worden van het bericht van gisteren over de ruim 2100 huisverboden die de politie in 2009 heeft opgelegd. Het lijkt als rechtvaardiging te moeten dienen van de opmerkelijk voortvarendheid waarmee politie en burgemeesters relationeel geweld pogen terug te dringen. Misschien dat hetzelfde bureau dat met het COT ook het stranddrama onderzocht, na een paar jaar vaststelt dat in 2009 het aantal relationele moorden dramatisch is gedaald, maar dat moeten we afwachten.
  Opmerkelijk maar eigenlijk niet echt verrassend is dat het meest repressieve politiekorps van Nederland absolute koploper is met 445 huisverboden, vier keer zoveel als het grotere Amsterdam-Amstelland. Ook procentueel is de koploper kampioen met verlenging van het huisverbod tot 28 dagen:71,5 % (318) terwijl het gemiddelde hiervan 31% bedraagt.
  Soortgelijke voortvarendheid als bij het vasthouden van onschuldige voetbalfans(2006), het bewaren van kentekens, het noodzakelijk laten worden van vuurwapengeweld tegen relschoppers en het inzetten van lokhoeren? Symptomatisch of door mij uit hun verband gerukte fenomenen?

  De bij de strandrellen falende hoofdcommissaris wiens baan eind vorig jaar bij het evalueren aan een zijden draad leek te hangen, is overigens nog steeds aan het werk, een stevige aanpak van ongehoorzame burgers voortzettend.

 6. Anonymous February 1, 2010 at 7:55 am #

  “Dit soort onderzoeken zijn gebakken lucht van semi-wetenschappers die helaas steeds meer te vertellen krijgen over de aanpak van criminaliteit.”

  houden zo zou ik zeggen hahaha

 7. Ambiance February 1, 2010 at 9:30 am #

  Mijns inziens is dit thema een maatschappelijk vraagstuk waar nooit teveel aandacht aan besteed kan worden.
  Kijk naar de boodschap in plaats van zoals gewoonlijk te schoppen tegen de cijfers: het ‘onderzoek’ zal op een slordige zondag wel in elkaar geflanst zijn.
  Waar de politie tot een x aantal jaar terug heel anders omging met huiselijk geweld zijn ze nu blijkbaar bezig zich beter voor die groep in te zetten.
  Huiselijk geweld is een serieus probleem en ik ben blij als de politie er serieuzer mee omgaat. Zelfs als dat voortvarend mocht zijn. Beter ingrijpen als er nog wat aan te doen is, dan wachten tot het slachtoffer al voor het leven getekend is of dood.
  Denk eens aan het leven van die vrouwen en een x aantal mannen in plaats van af te geven op: 1. de politie, 2. de schrijver van dit blog en 3. de hoogte van het onderzoek cijfer.

 8. Harry Bartelds December 3, 2010 at 1:25 pm #

  het hele onderzoek valt te lezen op
  http://www.politiehuiselijkgeweld.nl/cms/afbeeldingen/algemeen/Tot_de_dood_ons_scheidt.pdf

  een woordvoerder laat weten:

  Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de landelijke databank Moord en Doodslag (van het NSCR). Over de moord en doodslagen in 2006 was ten tijde van het onderzoek de meest recente informatie beschikbaar. Graag hadden we ook naar recentere jaren gekeken, maar dat wegens het ontbreken van gegevens niet haalbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: