De brandmoord in Zeist

31 Jan

Zeistnarges2

(reportage uit Panorama, maart 2010)

Op maandag 7 december 2009 sterft de 23-jarige Narges Achikzei op de pijnlijkste manier die er is: door verbranding. Overgoten met een brandbare vloeistof, kleding in brand, vierdegraads brandwonden. Wanhopige buren en familieleden proberen het vuur te blussen, maar er is geen redden aan. De doodsstrijd van Narges, haar gegil, de brandende lichaamsdelen, het gaat iedereen door merg en been. Maar waarom deze aanslag? Was Narges te mooi, had ze iets fout gedaan?

Er is die maandag 7 december aan het eind van de middag, op de twaalfde verdieping van de Geroflat in Zeist, geen redden aan. Om half zes komt de melding binnen bij 112 dat er een vrouw in brand is gestoken, maar alle hulp komt te laat, xe2x80x99s avonds overlijdt Narges Achikzei. Dochter uit een Afghaans gezin dat zeven jaar geleden als asielzoekers naar Nederland kwam en snel integreerde. Narges en haar zus studeerden en hadden stage gelopen, Narges was verloofd en zou gaan trouwen met de Afghaanse Haroed Mehraban.

In de eerste weken na de aanslag trekt de zaak niet veel publiciteit. Het lijkt eerwraak, een Afghaans onderonsje, niet echt boeiend voor de Nederlandse media. Er komt ook al snel een mogelijke daderes in beeld. Letterlijk. De bewakingscameraxe2x80x99s van de flat hebben beelden van een jonge vrouw, ongeveer 1,60 lang, die vxc3xb3xc3xb3r de aanslag naar binnen ging en kort erna, met iets andere kleren, naar buiten kwam. Er gaan al snel geruchten dat het iemand van de familie is. Eind januari wordt de mogelijke verdachte aangehouden. Het is een dan 28-jarige vrouw, inderdaad een Afghaans familielid, uit Brabant. Daar hebben haar broers haar naar het politiebureau gebracht. Hun zus was zxc3xb3 in de war dat ze niet meer instonden voor haar veiligheid, ze waren bang dat ze zichzelf iets zou aandoen.

Zeistflatweb_2 

Op internet was deze vrouw ook al xe2x80x98in beeldxe2x80x99. Op de website www.misdaadjournalist.nl schreef iemand: xe2x80x9cDe moordenares was ook een Afghaans meisje en zat op school bij een collega van mij die ook een cursus volgde. De moordenares had haar arm ook verbrand en kwam met verband op school. Mijn collega heeft gezien dat zij haar arm had verbrand. Ze was een normaal meisje, een doodgewoon vrolijk meisje. Nadat Narges vermoord was kwam ze wel op school, maar ze was in xc3xa9xc3xa9n keer heel stil en rustig, haar gedachten waren ergens anders. Blijkbaar had ze spijt van wat zij met Narges heeft gedaan.xe2x80x9d

Ausmanw1web

Willem-Jan Ausma uit Utrecht is de advocaat van de verdachte. xe2x80x9cMijn clixc3xabnte is net uit beperking, ik heb haar xc3xa9xc3xa9n keer kunnen spreken.xe2x80x9d Ze verblijft op een speciale afdeling in de vrouwengevangenis in Zwolle, ze is xe2x80x98psychotischxe2x80x99 en vertelt zelf niets over haar motief. Ze heeft geen bekentenis afgelegd. Ausma: xe2x80x9cHet is vooralsnog niet duidelijk of zij degene is die de aanslag heeft gepleegd. Het gaat om een familielid, het kan zijn dat zij zich de dood van het slachtoffer zo heeft aangetrokken dat ze in een psychose is geraakt en zichzelf iets heeft aangedaan, om dezelfde pijn te voelen.xe2x80x9d

Zeistdaderes1Over de oorzaak van de brandwonden die zijn clixc3xabnte heeft opgelopen zou ze verschillende verhalen hebben verteld: kokend water of het zou bij een barbecue zijn gebeurd. Ausma: xe2x80x9cTegenover mij heeft ze hierover geen details verteld en ik heb nog geen technisch rapport gezien.xe2x80x9d

Als het tijdens een barbecue is gebeurd zouden er getuigen moeten zijn, verklaringen van mensen die erbij zijn geweest en er zou een locatie en een datum bekend moeten zijn, maar dat is er allemaal niet.

Op basis van de nu beschikbare gegevens concludeert Ausma wel dat er geen sprake is van xe2x80x98eerwraakxe2x80x99, al lijkt de uitvoering daar wel op. Het is algemeen bekend dat in Afghaanse kringen het overgieten met een brandbare vloeistof en in brand steken en het plegen van aanslagen met bijtend zuur veel gebruikte methodes zijn om een afvallig familielid te straffen.

Zeistdaderes2

Was de aanslag bedoeld als xe2x80x98liquidatiexe2x80x99 of xe2x80x98alleen maarxe2x80x99 om haar ernstig te verwonden? De xe2x80″ vermoedelijke xe2x80″ aanslagpleegster liep zelf een vrij ernstige brandwond op, het kan zijn dat ze het effect van de brandbaarheid van de vloeistof heeft onderschat.

Rond Narges speelde al geruime tijd een merkwaardig conflict met haar ex-werkgever, Ralph, van het adviesbureau waar Narges en haar zus stage liepen. Narges zou bij de politie aangifte hebben gedaan wegens bedreiging door deze Ralph. Op internet maakte hij Narges en haar schoonfamilie zwart, hij betitelt hen als xe2x80x98domme Afghaanse mannenxe2x80x99, oplichters en criminelen.

Zeistnarges1_2In een reactie op internet wordt Narges xe2x80x9ceen bloedmooie dame met brainsxe2x80x9d genoemd. Werkgever Ralph zou verliefd op haar zijn geworden en had haar een huwelijksaanzoek gedaan, zij zou hebben gekozen voor een Afghaanse jongen. Dat zou de reden zijn geweest Narges en haar zus te ontslaan. De dames pikten het niet en spanden een procedure aan. Volgens de werkgever was het gedrag van Narges vanaf het moment dat ze trouwplannen had zo geradicaliseerd dat ze niet meer te handhaven was. Het klopt dat hij haar een huwelijksaanzoek had gedaan, maar hij had de indruk dat zij meer verliefd was op hem dan hij op haar en dat ze min of meer gedwongen was met een Afghaanse man te trouwen.

Zeistdaderes3

Nargesxe2x80x99 verloofde en beoogd echtgenoot Haroed Mehraban gaf zelf ook een reactie op internet:

"Er is geen sprake van eerwraak. De dader is al aangehouden. Het is een Afghaans meisje van ongeveer 28 jaar. Heel spijtig is het iemand uit onze vriendenkring. Iemand van wie we dit in onze wilde dromen niet konden verwachten. Haar motief is niet bekend nog. Ze wil niets zeggen erover. Kan geld op het spel zitten, kan jaloezie zijn, alles kan. Over ongeveer twee maanden is er rechtszitting, en iedereen mag komen bijwonen en alles te
weten komen. Maar mensen aub houd op met roddels verspreiden.xe2x80x9d

Zeistdaderes4Zo lang de verdachte haar mond houdt, zal het motief onduidelijk blijven. Een wanhoopsactie van xc3xa9xc3xa9n psychische gestoord persoon of handelde ze in opdracht? In beide gevallen betekent een bekentenis min of meer haar doodvonnis, haar enige redding is dat ze ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard en de rest van haar leven in een inrichting slijt.

No Responses to “De brandmoord in Zeist”

 1. augusto March 19, 2010 at 9:18 am #

  HJK, geen reactie van de familieleden?

  Beste Augusto,

  Nee. Kan nog.

  Hendrik Jan

 2. Rick September 15, 2010 at 2:51 pm #

  Die barbecue is typisch wat in moslimlanden altijd wordt gezegd als ze een vrouw in brand hebben gestoken. Ze zeggen altijd: het was een ongeluk in de keuken. De politie weet dan waar het om gaat en onderzoekt niet verder.

 3. m4593 October 20, 2010 at 3:36 pm #

  Niet alleen in moslimlanden hoor meneer .
  Hou aub eens op met deze wilders praatjes .

 4. corlion October 20, 2010 at 6:12 pm #

  @m4593 (10/20/2010, 03:36 nm): xe2x80x9cNiet alleen in moslimlanden hoor meneer .xe2x80x9d

  Welke zijn die niet-mohammedaanse landen waar de politie niets doet als ze gezegd wordt dat een vrouw een ongeluk in de keuken heeft gehad maar de waarheid is dat ze opzettelijk in brand is gestoken ?

 5. H.. November 5, 2010 at 12:42 am #

  Beste Corlion.

  ‘niet mohammedaanse’, wat bedoel je daar precies mee? Een moslim is in ieder geval geen mohammedaan. Check je bronnen dus voordat je iets zegt. In het geval dat je toch naar moslims refereert zeg ik waar zijn je bronnen dat moslimlanden in brand gestoken vrouwen met rust laten?
  Als de waarheid inderdaad zo is dat een vrouw opzettelijk in brand is gestoken, moet dat bewezen worden veklaard. Moslimlanden hebben ook een rechtssysteem. De enige moslimlanden die corrupte rechtssystemen hebben, zijn de landen die op dit moment in oorlog zitten. Hierbij moet je dus niet alleen denken dat de daders van in brand gestoken vrouwen niet vervolgd worden, maar ook aan moordenaars, verkachters, afpersers etc. Het gaat dus niet alleen om ‘in brand gestoken vrouwen’.
  De vraag waarom moslimlanden die oorlog hebben in hun land, een corrupt rechtssysteem hebben, hoef ik denk ik niet uit te leggen. Het enigste wat het Westen kan bijdragen om dit te verminderen, is gewoon stoppen met oorlogvoeren in die landen.

  Nogmaals: denk eerst na voordat je wat zegt. Believe me, ik kom zelf uit een ‘moslimland’of ‘jodenland’ (tegenwoordig wordt een land neem ik aan vernoemd naar het geloof dat daar wordt aangehangen?) en daar mag je een vrouw niet zomaar in brand steken.

 6. corlion November 5, 2010 at 1:41 pm #

  Beste H.,

  Je bent een typische mohammedaan, want met je taqqiya draai je overal omheen.

  De enige vraag die je zou moeten beantwoorden, heb je nog steeds niet beantwoord: xe2x80x9c Welke zijn die niet-mohammedaanse landen waar de politie niets doet als ze gezegd wordt dat een vrouw een ongeluk in de keuken heeft gehad maar de waarheid is dat ze opzettelijk in brand is gestoken ? xe2x80x9c (10/20/2010 om 06:12 nm)
  Je stelde namelijk zelf: xe2x80x9c Niet alleen in moslimlanden hoor meneer xe2x80x9c (10/20/2010 om 03:36 nm)

  Als je weer met taqiyya aankomt, laat het dan maar zitten.

 7. prive December 8, 2010 at 9:31 am #

  hey ga hier nou niet stoer praten met moslim dit en dat, bij jullie is het de normaalste zaak van de wereld dat jullie je gezin en kinderen uitmoorden soo fock it

 8. hos December 28, 2010 at 2:54 pm #

  jullie moeten niet allemaal door een kam scheren.kijk naar je hand…vijf vingers zijn niet allemaal gelijk…toch????dus niet alle moslims branden hun vrouwen in de fik.!!!!!

 9. Sara April 10, 2011 at 11:23 pm #

  GODALLEMACHTIG!
  Wat kunnen jullie toch ZEIKEN! Hou toch eens op met die roddels. Levensloze mensen.

 10. Corlion April 11, 2011 at 1:15 am #

  hos 12/28/2010

  xe2x80x9cNiet alle moslims branden hun vrouwen in de fik.!!!!!xe2x80x9d

  Dat niet alle mohamedanen hun vrouw in de fik steken wil niet zeggen dat mohamedanen er niet erg een handje van hebben mensen in de fik te steken of te vermoorden. Mohamedanen staan wereldwijd niet bekend om hun respect voor het leven van andere mensen.

 11. H. April 14, 2011 at 4:55 pm #

  nargis en haar familie waren vrienden met mijn tante en was ook op mijn neef’s bruiloft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: