Zaterdag 30-01: Johan van Z. & de moord in de Hazelaarlaan

30 Jan

AmeidetelegraafEen verdachte die vrijdag terechtstond voor het gerechtshof in Den Haag heeft de voorzitter van het hof aangevallen. Hij greep de voorzitter onverwacht bij de keel. Deze bleef ongedeerd. De verdachte stond in hoger beroep terecht, nadat hij door de rechtbank was veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens diefstal met geweld met dodelijke afloop.

Tijdens de zitting bevond zich aan beide kanten van de verdachte parketpolitie ter beveiliging. De verdachte was tijdens de behandeling van de zaak rustig gaan staan, alsof hij een papier wilde overhandigen aan de voorzitter, maar ineens sprong hij, gebruikmakend van een opstapje, onverwacht over de tafel waarachter de drie raadsheren zaten en greep hij de voorzitter bij de keel. Een bode en twee parketwachten van de politie Haaglanden konden onmiddellijk ingrijpen. In eerste instantie woonde de verdachte, in de boeien geslagen, de zaak nog bij. Toen hij luidruchtig bleef, is hij alsnog verwijderd uit de rechtszaal. Het Openbaar Ministerie eiste zestien jaar gevangenisstraf wegens moord.Janhaars_2

Aldus een bericht in (onder andere) De Telegraaf. Het blijkt te gaan om Johan van Z. en hij stond terecht voor zijn betrokkenheid bij de moord op Jan Haars in Ameide. Daar heb ik wel vaker over geschreven, naar aanleiding van een lang vergeten boekje van ‘IJzeren Henk’, waar Jan Haars onverwacht in bleek te figureren. Ook kwam een van de andere verdachten in beeld bij de nog altijd onopgeloste moord op ‘oma’ Ger Bindi aan de Gruttersdijk in Utrecht. Deze Louis W. werd ervan verdacht in opdracht de oude vrouw te hebben beroofd en vermoord. Een samengevoegde reportage over deze twee moorden staat hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: