Ford Kameleon in Apeldoorn, Anita's toespraak & Jessica's probleem

13 Jan

Nijkamppanorama1Bij de maandenlange voorbereidingen voor de liquidatie van Gert Nijkamp, op 21 juni 2007, zou ondermeer een Ford Mondeo zijn gebruikt, die op naam stond van een van de vermeende Turkse ‘moordmakelaars’. Huiveringwekkend, zoals Angelo M. – de schutter – daarover vertelde. Het voortdurend posten. Bij het bedrijf van Nijkamp. Bij zijn woning. Bij zijn school. Vaak wachtten ze vergeefs, kwam er niemand opdagen. Uiteindelijk hadden ze in gezamenlijk overleg besloten dat de school de beste plek was. Waarom werd er niet bij vermeld, maar misschien omdat je daar minder opvalt, omdat het druk is.

Hoe dan ook, ik heb nooit eerder in de geschiedenis van de misdaad, de automobilie en de algemene geschiedschrijving xc3xa9xc3xa9n en dezelfde auto meegemaakt die door getuigen en anderen zoveel verschillende kleuren werden toegedicht.

Op het kenteken is hij blauw. Op het schutbord rood-aubergine. De politie heeft de auto verschillende keren aangehouden, de ene keer staat er op de bon blauw, de andere keer rood, een derde keer grijs. Hij wordt ‘champagnekleurig’ genoemd, en rood-aubergine. In de rechtszaal noemt de eigenaar hem ‘heel donker kerskleurig.’ In de stukken staat hij als ‘zilveren’, ‘zilvergrijze’, ‘lichtgrijze’, ‘bruine’, rood-parelmoer, grijs en rood. Helaas was er voor de aanwezigen in de zaal geen kleurenstaal beschikbaar.

NijkampanitasbswebAnita Nijkamp maakte gistermiddag gebruik van haar spreekrecht. Ze begon met te zeggen dat ze het bijzonder pijnlijk en moeilijk vond, maar dat ze het aan Gert verplicht was. Ze voelt angst, verdriet, pijn, haat, depressie, woede. xe2x80x9cDe psychische en materixc3xable schade die is veroorzaakt is veel groter dan de meeste mensen kunnen beseffen.xe2x80x9d

Ze vertelt hoe ze op 21 juni een verontrustend telefoontje van haar vader kreeg, die een vreemd telefoontje van haar vriendin Annet had ontvangen: er zou iets vreselijks met Gert gebeurd zijn. Ze belt direct naar Annet, maar die durft niet te vertellen wat er is gebeurd. Anita vraagt: waar?

Bij schoolxe2x80xa6

xe2x80x9cIk ben onmiddellijk met de auto naar school gegaan. Ver voor ik bij school kwam werd ik door twee agenten tegengehouden. Pas op dat moment besefte ik dat er werkelijk iets vreemds was. Ik vroeg of Gert dood was en of mijn kind nog leefde.

xe2x80x98Met de kinderen is niets aan de hand.xe2x80x99

Toen wist ik meteen dat Gert dood was. Pijn, paniek, wanhoop, angst, mijn grote liefde is weg. Hoe vertel je kinderen dat hun vader is doodgeschoten?xe2x80x9d

Wie was Gert?

Een lieve, integere, goede vader, de kinderen konden altijd met problemen bij hem terecht, hij was altijd bereid te helpen, te ondersteunen en te beschermen. Op zondag maakte hij vaak een uitgebreid ontbijt, dat kon hij als geen ander. Met het hele gezin aan tafel, er werd gelachen, het was gezellig, geen probleem was onoverkomelijk.

Wie was Gert voor mij?

Nijkamppanorama2Mijn grote liefde, mijn maatje, we deden echt alles samen, we waren altijd samen. Werken, zorgen, boodschappen doen, koken, tennissen, lachen, huilen, ons zorgen maken. Samen oud worden. Samen waren we sterk. Toen vijf schoten. Alleen. Gert stierf alleen, ik moet alleen verder. Ik wil het niet, ik kan het niet. Ik vind het heel erg dat ik er niet bij was toen hij stierf, ik had hem graag vastgehouden op die momenten. Het gebeurde op donderdagmorgen, pas op vrijdagavond mocht ik hem voor het eerst zien om hem te identificeren.

Ik ben samen met mijn zusje naar het mortuarium in het ziekenhuis geweest. Een kille ruimte. Hij lag op een gexc3xafmproviseerde baar, met een kapot gezicht, in een pyjama die niet van hem was. Ik kon het niet aan, zijn moeder kon het niet aan, zijn zus kon het niet aan. Dit is ons aangedaan. Zijn moeder van 85 zei bij het graf: xe2x80x98Ik kom gauw naar je toe, jongen.xe2x80x99

De volgende dag ben ik naar het rouwcentrum gegaan en heb hem zijn mooiste pak aan getrokken en zijn lievelingsschoenen, om hem toonbaar te maken. Hij zag er graag verzorgd uit.

Naast het gezinsleven was muziek zijn grote passie. Op jonge leeftijd speelden we beiden bij een accordeonorkest. Gert heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Hij is in twee richtingen afgestudeerd op het conservatorium. Ik kom nog steeds mensen tegen die les van hem hebben gehad en zeggen dat ze veel van hem hebben geleerd. Hij was een bevlogen dirigent van zijn eigen orkest.

Spelen op de accordeon was niet genoeg, hij wilde weten hoe het technisch in elkaar zat, hij volgde een technische opleiding in Duitsland. Daarna is hij op de zolderkamer bij zijn ouders thuis beginnen met verkopen en repareren. Dat is uitgegroeid tot een prachtige, goedlopende speciaalzaak. Hij was een bijzonder sociaal en geliefd mens, hij maakte geen verschil tussen de burgemeester en de magazijnmeester. Ik heb ongelooflijk veel steunbetuigingen gekregen. Kaarten, bloemen, tekeningen en gedichten.xe2x80x9d

Anita haalt een paar stukjes aan uit een brief van een meisje van elf dat bij Gertje op school zat. Het meisje schreef een brief aan haar en Gertje en xc3xa9xc3xa9n aan de (toen nog) Onbekende Dader.

Uit de eerste brief:

xe2x80x9cIk zit in groep zeven. Ik ken Gert verder niet, maar ik moest heel erg huilen. Ik kan degene die zoiets heeft gedaan wel iets aandoen, ik ben zo boos dat ik wel alles uit het raam kan gooien.xe2x80x9d

Uit de brief aan de onbekende dader:

xe2x80x9cHxc3xa9 jij, doe eens even normaal! Hoe haal je xe2x80x98t in je hoofd! Je hebt iedereen bang gemaakt! Hoe kun je Gert en zijn moeder dit aandoen! Ik ben nu superbang. Je bent een sukkel, een xe2x80xa6 Ik ben zo boos! Waarom doe je zoiets? Je bent een moordenaar, ik vind je dom, ik ben boos en verdrietig. Stel dat iemand jou vermoordt, of je kind, of je vriendin, als ik jou tegenkomxe2x80xa6xe2x80x9d

Volgens Anita heeft de moord veel impact gehad op de kinderen op school.

xe2x80x9cHun gevoel voor veiligheid is voor altijd geweld aangedaan. De angst waarover ze spreekt is er elke dag weer. De familie durfde mij geen minuut alleen te laten. Gertje van zeven heeft het over xe2x80x98de dief die mijn vader vermoord heeft.xe2x80x99 Het is geen dief, maar een moordenaar, maar Gertje heeft gelijk: de dief heeft zijn vader gestolen. Hij heeft gevraagd waar je een tijdmachine kunt kopen, zodat je de tijd terug kunt draaien. Hij voelt zich schuldig, omdat zijn vader hem naar school heeft gebracht.xe2x80x9d

Voor Anita bestaat het leven uit xe2x80x9cwerken, slaap en kalmeringsmiddelen. Iedere dag staat in het teken van de dood van Gert. Er is geen zekerheid
van leven in deze maatschappij. Het lijkt wel of ik alles van zijlijn volg, er geen deel meer van uitmaak. Mijn man is bewust van mij weggenomen door mensen die ons ons geluk niet gunden. Waarom? Ik verwonder mij dat niets mij meer verwondert.xe2x80x9d

                                                        *

JessicapwBij Pauw & Witteman vertelde ‘onze Jessica’ Villerius maandagavond over haar documentaire ‘Vel over probleem’ die vanavond om half negen wordt uitgezonden op Nederland 3. ‘Onze Jessica’ want ze doet wel eens wat anders, maar eigenlijk is ze ‘van de misdaad’. Van Marc Dutroux tot … Dat blijft nog even geheim.

In mijn boek ‘Vrouwen in het kwaad’ staat ook een hoofdstuk over haar, maar daar ben ik voorlopig nog niet aan toe. De eerste documentaire maakte heel wat tongen los, het vervolg makat duidelijk dat anorexia nog altijd een erg onderschat probleem is. Meer over de documentaire op de website van vel over probleem

Met televisie is het soms of de duvel ermee speelt. Gistermiddag in de rechtbank in Zutphen had ik het met advocaat Ron Heutink over zijn studie, hij werkte op een gegeven moment – ergens in de jaren zeventig – een aantal jaren samen met Cees Korvinus en ene Jan Wolter Wabeke. De laatste kwam mij slechts vaag bekend voor. Wat zie ik als ik ‘s avonds naar het acht-uur-journaal kijk (wat ik zelden doe)? Die Wabeke! Gewezen raadsheer, thans Ombudsman Verzekeringen.

Advertisements

No Responses to “Ford Kameleon in Apeldoorn, Anita's toespraak & Jessica's probleem”

 1. GK January 13, 2010 at 10:01 am #

  schrijf nou eens wat meer over het eventueele motief

  Daar heb ik nog weinig/niks over gelezen

  Beste GK,

  Het verhaal komt in de Panorama van begin februari, na de uitspraak, dus daar kan ik nog niet te veel over zeggen. Ik kan wel verklappen dat er tijdens het proces weinig interesse was voor ‘de echte opdrachtgever’.

  Hendrik Jan

 2. GK January 13, 2010 at 1:34 pm #

  ok bedankt, ik wacht de panorama dan nog af.
  Ben echt benieuwd wat her allemaal achtersteekt.

 3. Alex January 13, 2010 at 4:21 pm #

  De koude rillingen lopen over mijn rug, zoals jij het beschrijft. het motief ja daar ben ik ook heel benieuwd na, maar begrijp dat het eerst in Panorama moet. Daarna ook op jou weblog HJK?

  Alex

 4. B-dog January 13, 2010 at 6:37 pm #

  @ HJK

  Werd er nog over het motief gesproken? Waarom moest Nijkamp dood? Had dat niet te maken met die coffeeshop waar die Turk uit moest? Ik lees net in de comments dat de opdrachtgever xc3x9cmut ook in de muziek zat?

 5. p January 14, 2010 at 8:47 am #

  Als ik Anita was geweest. Stopte ik gelijk met de kalmeringsmiddelen.
  De opdrachtergever wordt genoemd en zij doet er niks op uit…
  Dat rijmt niet met haar karakter. Eerst was zij zo fel…Daar zet ik mijn vraagtekens bij?
  Beste HJ ziet u dat ook zo?

  Beste P.,

  Nee. Ik begrijp ook niet over welke opdrachtgever het gaat, dat is helemaal niet duidelijk.

  Hendrik Jan

 6. anna January 15, 2010 at 12:30 pm #

  nog meer gegoochel met auto’s
  quote:
  That’s the question
  brain – 15-01-2010 | 12:06
  Had niet de broer van KK een zwarte Astor Martin. Ik dacht die wel eens bij zijn huis te hebben zien staan.
  Was die niet in beslag genomen bij de TomPoes zaak???
  Was het die auto????????
  anna – 15-01-2010 | 11:29
  vandaag werd in de rechtszaal door de heer Heutink verteld dat de zogenaamde “echte opdrachtgever” niet zoals zaterdag door de verslaggever van de Stentor werd verondersteld in een rode maseratie reed, maar in een zwarte Aston Martin !?!?!?!?
  interessante opmerking – 15-01-2010 | 09:57

 7. jack February 3, 2010 at 10:58 am #

  Weet je wat ik raar vind? Dat niemand iets heeft opgemerkt in die buurt. Terwijl hij(of met zijn alle) voortdurend postte(n). Hij heeft een tatoo in zijn gezicht en het is nette wijk.Als ik die jongens in mijn buurt zie.Was mij dit zeker opgevallen! Vandaar ook die rare verhalen over de Ford Mondeo! Ik zet een vraagteken bij dit verhaal! Want na de moord zijn ze wel opgevallen op de Koning Lodewijklaan vreemd!!!

 8. Gaat Je Niks Aan May 17, 2011 at 2:18 pm #

  ik vermeen dat jullie deze zaak beter weten dan de werkelijke feiten. over de kleur van de auto
  en het motief.mensen en media maken het te bont en te overdreven. Ik hoor zoveel verschillende verhalen. van appel word peer gemaakt en snap niet hoe JULLIE kunnen oordelen over een zaak waar jullie niets mee te maken hebben.En niks weten. wacht gewoon een keer dat dit jullie overkomen wegens vals beschuldiging.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: